Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

Hitachi iz mog potpisa je bučniji od AAKS-a, takodje iz potpisa. U mom slucaju je AAKS i hladniji 5C iako stojae u istom kavezu

Pa ako posle godinu dana nije prokrkljao ne znam kada ce, stealth totalno :p

i opet hitachi...

btw bio sam proslu nedelju u altiju na nekoj rasprodaji i ovaj disk je bio 5000 din. Sva sreca pa nisam bio pri parama (hahaa). Inace moj je kupljen u atom-u.

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    129.8 KB · Pregleda: 153
Poslednja izmena:
evo i seagate sa 500GB plocom

Prilozi

• hdtach.PNG
    hdtach.PNG
    26.6 KB · Pregleda: 127
Koja je oznaka tog Seagata? Koja je velicina konkretno u pitanju?

evo i mojih hardova

wd raptor 74gb i wd 500gb

Prilozi

• raptor 74gb.JPG
    raptor 74gb.JPG
    291.3 KB · Pregleda: 116
  • 500gb.JPG
    500gb.JPG
    339.6 KB · Pregleda: 120
Koja je oznaka tog Seagata? Koja je velicina konkretno u pitanju?

Seagate serije 12 ST3500410AS (Na samom disku pishe ST3500418AS ??) 500GB sa jednom plocom, slim kuciste, potpuno necujan i hladan. Postoje i verzije 1, 1.5 i 2 GB kojih mislim da nema kod nas

Poslednja izmena:
WDC 5000AAKS
Star oko2.5god. Uraqdjena defragmentacija obe particije.
Win Vitsta SP2

Za HD Tach nije bitna fragmentovanost.

Ljudi, kad ce se po vama pojaviti hard diskovi kapaciteta 10tb (to je po mojoj proceni dovoljno za sve sto ce mi ikad trebati)? Trenutno imam oko 5tb na diskovima i jos samo malo toga mi fali sto planiram da skinem sa neta. Nesto bih obrisao a nesto dodao ali mislim da ce mi tih 10tb biti dovoljno :)

Aj ja da lupim - za pet godina. Da li je neko upucen koliko brzo se doslo do sadasnjeg maksimuma od 1.5 tb? Ja sam prvi kompjuter uzeo 2000 godine sa 10 gb ali neznam koliki je tada bio maksimum.

Poslednja izmena:
Obzirom da je prvi PC na kojem sam radio imao disk od 5MB, a da danas 20 godina kasnije postoje diskovi od 2TB pokušaj da zamisliš koji kapacitet će biti aktuelan za 20 godina. Ako lienarno ekstrapoliramo biće to 800PB.

Super Talent 64GB SSD - Win 7

:d

Prilozi

• ssd.png
    ssd.png
    49.7 KB · Pregleda: 163
Burst manji od average read? Ispada da kontroleri uopste ne mogu da isprate disk :trust:

Kako to sljaka uzivo :D

Burst manji od average read? Ispada da kontroleri uopste ne mogu da isprate disk :trust:

Kako to sljaka uzivo :D

Nisam stigao skoro uopste da ga testiram, instalirao sam Win 7 na njega, instalacija traje oko 15ak min ako je neki reper :D

WD 15EADS

WD Velociraptor 300GB

Ocekivao sam vise od VC-a... :(

Poslednja izmena:
Pusti grafik iz HD Tach-a, nije to merilo brzine diska...

Pogledaj Access Time i biće ti jasnije što se brzine tiče..
Tacno tako.
U sustini, jedino bitno (i validno) u HD Tach-u za ovaj disk je acces time... nebitan je i transfer, tj. average, kao i onaj bezvezni burst (koji nicemu ne sluzi).

Da pojasnim (BelThaZoRu):
Ima hardova koji, po HD Tach-u (HD Tune-u, bilo kom drugom testu za ocitavanje transfera, nebitno) imaju bolji average read od VelociRaptor-a (ko je rekao Seagate? :d), ali u "real life" osecaju u radu nisu mu ni blizu... a ni sam test harda se ne zasniva samo u onome koliko izbaci HD Tach za average read, vec i u brdu drugih parametara, koje pokazuju neki drugi programi za testiranje.
WD VelociRaptor je opasno brz hard. Tacnije, najbrzi single hard. Tacka.
(a da nije na 15K RPM, tj. nije neki SCSI... nisu dva harda u RAID 0 ili nesto slicno :D)

Tacno tako.
U sustini, jedino bitno (i validno) u HD Tach-u za ovaj disk je acces time... nebitan je i transfer, tj. average, kao i onaj bezvezni burst (koji nicemu ne sluzi).

Da pojasnim (BelThaZoRu):
Ima hardova koji, po HD Tach-u (HD Tune-u, bilo kom drugom testu za ocitavanje transfera, nebitno) imaju bolji average read od VelociRaptor-a (ko je rekao Seagate? :d), ali u "real life" osecaju u radu nisu mu ni blizu... a ni sam test harda se ne zasniva samo u onome koliko izbaci HD Tach za average read, vec i u brdu drugih parametara, koje pokazuju neki drugi programi za testiranje.
WD VelociRaptor je opasno brz hard. Tacnije, najbrzi single hard. Tacka.
(a da nije na 15K RPM, tj. nije neki SCSI... nisu dva harda u RAID 0 ili nesto slicno :D)

Hvala na pojasnjenju.
Ja sam nekako ocekivao da ce grafik nekako da odskoci u odnosu na ovaj drugi WD koji imam (ne bas kao za SSD naravno) :). Access time znam da je jezivo brz u odnosu na druge. Inace se stvarno oseti brzina velociraptora najvise kad se podize sistem.

Pozzzz

WD 80GB WD800JD i WD 160gb WD1600AAJS

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    109.6 KB · Pregleda: 100
  • 2.JPG
    2.JPG
    112 KB · Pregleda: 119
Hvala na pojasnjenju.
Ja sam nekako ocekivao da ce grafik nekako da odskoci u odnosu na ovaj drugi WD koji imam (ne bas kao za SSD naravno) :). Access time znam da je jezivo brz u odnosu na druge. Inace se stvarno oseti brzina velociraptora najvise kad se podize sistem.

Pozzzz
Ma opustencija... HD Tach je ionako Seagate-ova disciplina :D:D:D

P.S. Midgard, dobro ti se drzi taj WD od *80 giga* :d:d

Poslednja izmena:
Sve ispod 50C a 60C je neka maksimalna temp, ali bi ga trebao drzati do 45-50C
Za novije diskove u fino provetrenim kucistima, oko 30C

Nazad
Vrh Dno