ustaljeni termini? o cemu ti pricas, odnosno pises? Ajde onda da kazemo da je engleski ustaljenijezik i ceo forum prebacimo na engleski, pa da vidim koliko bi se "vrsnih poznavalaca engleskog jezika" ovde medjusobno razumelo. Ja mogu da prihvatim da su na primer SCSI, IP, IDE, DDR, skener i druge stvari standard, ali nemogu da prihvatim firewall, printer, download, brauzer, cooler i sl. Jedno je sta su opsteprihvacene skraceni ce i standardi, a drugo je kako mi mozemo da prevedemo neke pojmove. Kada bi se dogovorili da svi govorimo zastitni zid, onda bi i to postao opsteprihvacen pojam. Ja ne ocekujem da se izmisljaju nove reci i kovanice, ali tamo gde imamo advekatan i razumljiv prevod, to treba koristiti. Nazalost kod nas prevladava misljenje da ukoliko nesto kazemo na engleskom to zvuci autoritativnije, a osobe koje se tako izrazavaju nisu svesne da time pokazuju povrsnost i siromastvo svog recnika.
P.S. fizider jeste frizider, ali isto tako moze da bude i hladnjak, sto jeste pravilan izraz za tu vrstu proizvoda.