Šta je novo?

Provera IP adrese

• Začetnik teme Začetnik teme Sale KG
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
S

Sale KG

Guest
Zna li neko kako da vidim ko pokušava da mi skenira računar. Moj firewall mi prijavi da neko pokušava da mi skenira sistem ,naravno blokira taj pokušaj i izbaci mi IP adresu tog koji je to pokušao. E sad mene interesuje da vidim ko to pokušava pošto se jedna IP adresa u zadnje vreme stalno pojavljuje gotovo svaki put kada sam na NET-u.

Sale KG je napisao(la):
Zna li neko kako da vidim ko pokušava da mi skenira računar. Moj firewall mi prijavi da neko pokušava da mi skenira sistem ,naravno blokira taj pokušaj i izbaci mi IP adresu tog koji je to pokušao. E sad mene interesuje da vidim ko to pokušava pošto se jedna IP adresa u zadnje vreme stalno pojavljuje gotovo svaki put kada sam na NET-u.
Odes na http://www.ripe.net/ i sa desne strane imas 'WHOIS SEARCH' i tu pasteuj IP koji ti je vatrozid dao. Dobices podatke ko je vlasnik te adrese ( verovatno neki provajder ) pa mozes da im posaljes mail.
A mozda ne bi bilo lose da pasteujes ovde log iz vatrozida posto uopste ne mora da znaci da je neki napad u pitanju.

ZoNi je napisao(la):
joj, bre... stvarno si me smorio sa tim tvojim "vatrozidom" :wall:
Pa vidis Zoni, ti si taj koji se bavi prevodjenjem nekih programa na srpski. Zar ne, mislim da sam dobro upamtio?
E sad, kad sam ja prvi put procitao negde vatrozid umesto firewall valjao sam se od smeha. To mi je u tom trenutku bila najsmesnija rec na svetu. Zbog toga i koristim. A ti se zapitaj onda da li tvoj posao prevodjenja ima smisla ako meni zameras sto iz *******cije koristim prevode.
Secam se takodje da je poslednji Mikro koji sam kupio bio onaj u komu u uvodnoj reci urednik objasnjava kako je bitno da koristimo nase reci umesto ustaljenih kompjuterskih termina koji se koriste u celom svetu. Zasto? Pa mi ni nemamo adekvatne reci. Takodje se dobro secam da smo kolega i ja seli da citamo neki text o mrezama i nismo uspevali da provalimo koji se od upotrebljenih izraza odnosi da hub, switch ili router... Uzas.

Jedan jako lep sajt se nalazi OVDE od jednog Indijca :wave: . Ima tamo još zanimljivih stvari pa kome šta treba...

kad smo vec kod jezicke rasprave zastojednostavno nebi rekli naprimer "zastitni zid". niko nas ne tera da bukvalno prevodimo, a usvajamo strane termine samo zato sto nas mrzi da smislimo odgovarajuci domaci termin.
Znam da nema svrhe boriti se protiv vetrenjaca, ali me zanima zasto je nekima smesno vatrozid, a nije im smesno firewall, u cemu je razlika, zasto im se engleski termin, koji inace nema blage veze sa onim stro radi vise svidja.

OK bio sam na http://www.ripe.net/ i dobio informaciju da je u pitanju:
inetnum: 213.137.98.0 - 213.137.124.255
netname: PTTSRBIJANET
descr: JP PTTS Srbija
descr: ISP PTT Srbija NET
descr: Belgrade, Takovska 2.
E sad toliko o privatnosti o kojoj svi pišu i govore!!!
Ima li neko ideju šta dalje?

Neša je napisao(la):
kad smo vec kod jezicke rasprave zastojednostavno nebi rekli naprimer "zastitni zid". niko nas ne tera da bukvalno prevodimo, a usvajamo strane termine samo zato sto nas mrzi da smislimo odgovarajuci domaci termin.
Znam da nema svrhe boriti se protiv vetrenjaca, ali me zanima zasto je nekima smesno vatrozid, a nije im smesno firewall, u cemu je razlika, zasto im se engleski termin, koji inace nema blage veze sa onim stro radi vise svidja.
Zato sto su to termini koji su ustaljeni. Zasto ne kazemo za frizider npr orman za hladjenje ili nesto slicno? Glupo je sad izmisljati nesto sto ce glupo da zvuci.

Sale KG je napisao(la):
E sad toliko o privatnosti o kojoj svi pišu i govore!!!
Ima li neko ideju šta dalje?
Kakvo krsenje privatnosti?? To uopste nije krsenje privatnosti. Pri dodeli IP adresa neophodno je dostaviti osnovne podatke u korisniku. Formular je poduzi i sam si video sta ti je sve izbacio. To nije krsenje privatnosti vec samo organizacija. Sta mislis do kakvih bi sve zloupotreba doslo i kakvo bi rasulo nastalo kad ne bi neka normalna organizacija postojala.
Uporedi to sa registracijama na automobilu. Ajd da svi vozimo bez registracije ili pod laznim imenom. Bilo bi strava, jer malo teze mogu da te u'vate.

ustaljeni termini? o cemu ti pricas, odnosno pises? Ajde onda da kazemo da je engleski ustaljenijezik i ceo forum prebacimo na engleski, pa da vidim koliko bi se "vrsnih poznavalaca engleskog jezika" ovde medjusobno razumelo. Ja mogu da prihvatim da su na primer SCSI, IP, IDE, DDR, skener i druge stvari standard, ali nemogu da prihvatim firewall, printer, download, brauzer, cooler i sl. Jedno je sta su opsteprihvacene skraceni ce i standardi, a drugo je kako mi mozemo da prevedemo neke pojmove. Kada bi se dogovorili da svi govorimo zastitni zid, onda bi i to postao opsteprihvacen pojam. Ja ne ocekujem da se izmisljaju nove reci i kovanice, ali tamo gde imamo advekatan i razumljiv prevod, to treba koristiti. Nazalost kod nas prevladava misljenje da ukoliko nesto kazemo na engleskom to zvuci autoritativnije, a osobe koje se tako izrazavaju nisu svesne da time pokazuju povrsnost i siromastvo svog recnika.

P.S. fizider jeste frizider, ali isto tako moze da bude i hladnjak, sto jeste pravilan izraz za tu vrstu proizvoda.

Neša je napisao(la):
ustaljeni termini? o cemu ti pricas, odnosno pises? Ajde onda da kazemo da je engleski ustaljenijezik i ceo forum prebacimo na engleski, pa da vidim koliko bi se "vrsnih poznavalaca engleskog jezika" ovde medjusobno razumelo. Ja mogu da prihvatim da su na primer SCSI, IP, IDE, DDR, skener i druge stvari standard, ali nemogu da prihvatim firewall, printer, download, brauzer, cooler i sl. Jedno je sta su opsteprihvacene skraceni ce i standardi, a drugo je kako mi mozemo da prevedemo neke pojmove. Kada bi se dogovorili da svi govorimo zastitni zid, onda bi i to postao opsteprihvacen pojam. Ja ne ocekujem da se izmisljaju nove reci i kovanice, ali tamo gde imamo advekatan i razumljiv prevod, to treba koristiti. Nazalost kod nas prevladava misljenje da ukoliko nesto kazemo na engleskom to zvuci autoritativnije, a osobe koje se tako izrazavaju nisu svesne da time pokazuju povrsnost i siromastvo svog recnika.

P.S. fizider jeste frizider, ali isto tako moze da bude i hladnjak, sto jeste pravilan izraz za tu vrstu proizvoda.
Uopste nema to veze sa autoritativnoscu kako si ti naveo vec sa normalnom komunikacijom izmedju ljudi sa razlicitih govornih porducja. Npr, sad uvedemo da se ne kaze hub vec cvoriste ( glupog li termina ) i npr nove generacije tako nauce. E sad, taj klinac treba da ode na neki seminar na engleskom. Da li mislis da ce u recniku srpsko-engleskog naci da se taj uredjaj zove hub?

kada bi ti bio u pravu, onda bi mi svi trebalo da bacimo nase diplome i idemo ponovo na fakultete jer nista ne razumemo sta pise u stranim knjigama. Onaj ko zna sta je cvoriste na srpskom, znace sta je i hub na engleskom. To nema veze sa terminologijom vec sa znanjem stranih jezika. Na seminare idu oni koji se raazumeju u odredjenu tematiku, i ako imaju problem sa pracenjem predavanja/prezentacija onda su oni tamo zalutali.
Uostalom, ovde na forumu smo sa istog govornog podrucja ili nam je maternji jezik isti/slican, pa u tom slucaju nema potrebe da koristimo engleske izraze. Kad pisem na nekom forumu gde svi pisu/natucaju engleski,onda i ja pisem engleski, kad sam na benchmarku trudim se da pisem srpski.

kustera je napisao(la):
Kakvo krsenje privatnosti?? To uopste nije krsenje privatnosti.
Neznam na koji način to neko doživljava, ali svaki pokušaj skeniranja mog sistema od nekog drugog ili trećeg lica (čitaj zlonamernika) ja smatram ugrožavanje sopstvene privatnosti.

Neša je napisao(la):

Kada kazes hladnjak niko nece da pomisli na ormar za hladjenje namirnica, nego na hladnjak koji se nalazi u automobilu koji sluzi za hladjenje motora.
Imas u Srpskom jeziku prilican broj reci koje se koriste a koje nisu nase, nego koje smo poprimili od turaka, i ko zna od koga sve jos pa sta sad bi trebali sve to da menjamo ???

Prijatelji da ne širimo više tu lingvističku raspravu i recimo da su i #Neša# i #kustera# pomalo u pravu. Inače i ja sam čitao uvodno izlaganje urednika časopisa Mikro i to je sasvim OK.

kjgkreek je napisao(la):
Kada kazes hladnjak niko nece da pomisli na ormar za hladjenje namirnica, nego na hladnjak koji se nalazi u automobilu koji sluzi za hladjenje motora.
Imas u Srpskom jeziku prilican broj reci koje se koriste a koje nisu nase, nego koje smo poprimili od turaka, i ko zna od koga sve jos pa sta sad bi trebali sve to da menjamo ???

Rec sama po sebi moze da se odnosi na vise stvari, a u kontekstu recenice se njeno znacenje blize odredjuje. Sigurno neces pivo staviti u hladnjak automobila. Ja nemam nista protiv toga da usvajamo strane termine za pojmove gde nemamo nase reci, na primer skener, ali tamo gde je prevod jasan i jednoznacan (mreza, stampac, preuzeti ili snimiti s interneta isl.) ne vidim razlog da ne koristimo nas jezik.
Svaki jezik u svom recniku sadrzi reci iz drugih jezika, ali to ne znaci da treba da prihvatimo bas sve sto nam dolazi spolja zanemarujuci ono sto vec imamo.

Alo ljudi, pogledajte naziv ovog topic-a. Otvorite novi topic za raspravu o rechima i jeziku.

leksa je napisao(la):
Alo ljudi, pogledajte naziv ovog topic-a. Otvorite novi topic za raspravu o rechima i jeziku.
Tako je brate! To sam i ja pokušao da kažem ali u blažem obliku.

Sale KG je napisao(la):
Neznam na koji način to neko doživljava, ali svaki pokušaj skeniranja mog sistema od nekog drugog ili trećeg lica (čitaj zlonamernika) ja smatram ugrožavanje sopstvene privatnosti.
Ok, nesporazum. Mislio sam na deo gde ti na osnovu adrese mozes da vidis podatke. A za ovo sto se tebi desava si u pravu. Ali, baci ti log iz firewall-a pa da vidimo sta je tacno.

Već koliko sutra ću to da uradim (ili u toku noći)!

Evo ovako to izgleda:
Traffic from IP address 213.137.111.234 is blocked from 11/01/2004 01:39:14 to 11/01/2004 01:49:14.
Ili ovako:
Somebody is scanning your computer.
Your computer's TCP ports:
6129, 3410, 5554, and 1433 have been scanned from 213.137.111.234..
Eto to je to pa sad neka kaže šta ko ima.

Šta bi sad? Da li ovo nikoga ne muči ili vam je svejedno ko pokušava da vas špijunira?

Pa... biće da to tebe neko pokušava da špijunira. Nemaš nešto preterano da se brineš ako ti FW tako i pokazuje ti jednostavno blokiraj sav saobraćaj sa te adrese i opusti se. Firewall ti za to i služi. A on(a 🙂) će se već smoriti ako nije neka dalabu, jer jednostavno nema šta da tu traži.

Ma jasno je to da neko pokušava i ne brinem se oko toga, nego me interesuje šta drugi misle o tome i kako drugi reaguju na to.

Ako nekog još zanima ova tema evo daljih događaja.
Pošto sam po preporuci proverio IP adresu i dobio poopširan izveštaj, reših da okrenem provajdera (PTT) pošto je sve govorilo da to ide direktno od nji. E sad da ne pominjem imena tamo neki ''baja'' iz PTT čije se ime provlači je neki ''budža'' u kompaniji preko koga kao sve ide. Takvo sam objašnjene dobio. A zamolili su me da im lepo pošaljem e-mail sa izveštajem o pokušaju napada pa će oni da malo istražuju i ako ima ikakvih indicija o tome oni će nekog da opomenu. Sve u svemu tvrde da bi pokušaji napada trebalo da prestanu.
Sada svako neka tumači na svoj način, ja već imam nekakvo mišljenje o svemu.
''Nešto je trulo u državi Danskoj''.

A sto ne bi pokusao da i ti njega malo zafrkavas kao i on tebe. :whip:

Ma ne interesuje to mene. A i kad bih hteo to da radim nebih ni znao kako.

OK.Ne moras sada, ali ako pretera...znas sta ti je ciniti.Pitaj ako treba pomoc. :cigar:

Sale KG je napisao(la):
Free Ip Tracer-mali,efikasan i besplatan program,imas ga i na disku od najnovijeg Mikra.Pozdrav

Nazad
Vrh Dno