Šta je novo?

Propast nVidie ???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 + Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI B450 Gaming Plux Max
RAM
2 x Kingstom KHX3200C 8GB DDR4
GPU
GeForce RTX 3080 Founders Edition
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Hegel H95 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-850G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ovo zvuci spektakularno: http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37548

Ispade da Intelu zaista ne treba nVidia. S druge strane mozda je ovo pokusaj Intela da obori cene akcija Nvidie kako bi je mogao kupiti za manje pare.:-devil-:

Na kraju ipak ovo zvuci previse spektakularno cak i za The Inquirer!!!

Znaci sada Intel vraca nVidia-i sto je pokusala da svoj G80 programira kao centralni procesor :)

Čista teorija!

Daleko je Nvidia od propasti...Ovo je u stilu sbbkbb.Da vidimo mi sta je to sto intel pravi i kako to radi u realnosti,a ne da slusamo price o 16x ubrzanju u odnosu na G80.Nvidia i AMD/Ati nece da stoje u mestu do 2009.

Poslednja izmena:
I plus sto je poznato da je prelazak na nesto radikalno novo jako spor ako uopste i krene.Jeste da je veliki Intel u pitanju...

Problem je što od tri velika igrača Nvidia jedina nema licencu za x86 instrukcijski set, pa neće moći proizvoditi x86 "kompatibilne" hibride ... a vidjet ćemo kakva će biti budnoćnost hibrida.

Ja ne znam na cemu je Charli, ali da se nalupetao u tom clanku, nalupetao se! Daleko je 'vidija odpropasti, bas kao i Intel od x86 multicore CPU-a koji bi izigravao GPU! Mislim, debilitet da General Purpose x86 jezgra izigravaju GPU!

Ocekivati da neka kompanija koja tek ulazi u posao napravi nesto 16 puta brze od kompanije koje ima tonu iskustva u toj oblasti je smesno. Uzeli mi u obzir Intelove proizvodne kapacitete ili ne.

Ljudi, da li shvatate da je Inq. manje vise ista stvar kao i Zona sumraka? Tiraz je vazan, a za 150 eura kupuju clanke "rodjeno dete sa krilima", "toni bler je sotona", "baba poletela" i sl:)

Ja ne znam na cemu je Charli, ali da se nalupetao u tom clanku, nalupetao se! Daleko je 'vidija odpropasti, bas kao i Intel od x86 multicore CPU-a koji bi izigravao GPU! Mislim, debilitet da General Purpose x86 jezgra izigravaju GPU!

Posto Charlie i ja razmenjujemo emailove imam malo vise informacija o tome sta ce Larrabee moci nego sto ih ima u tom tekstu. Naravno, ne smem vam ih saopstiti zbog NDA ali ako hocete mozete mi verovati na rec da je Larrabee impresivan koncept i da ce dovesti do znacajnih promena ako i kad se pojavi na trzistu.

Stanje NVIDIA se moze lako videti samo na osnovu stanja njihovih drajvera za G80 bilo za XP bilo za Vistu. Jednom recju katastrofa.

- Ne radi SLI, koliko li su sada besni likovi koji su kupili dve skupe karte i plocu?
- DX10 podrska nepostojeca (bice krajem februara navodno)
- OpenGL od 5-30% sporiji
- S3 (Suspend To RAM), resume ne radi pod Vistom, a traje 10 sekundi pod XP-om (tih 10 sec trosi nv4_mini.sys sa 100% zauzeca oba jezgra)
- prva znacajnija poboljsanja se ocekuju u Martu/Aprilu (5/6 meseci nakon izlaska proizvoda!)
- nema WHQL sertifikata za Vistu sto nije ni cudo s obzirom da ni osnovne stvari poput power managementa u drajveru ne rade kako treba

Koliko je NVIDIA u frci oko svega toga moze se videti po tri stvari:

1. Otvorili su developer blog
2. Otvorili su bug report stranu za Vistu
3. Dwight Diercks je izjavio da ce objavljivati drajvere jednom mesecno kao ATI

Ovo je nezamisliv nivo komunikacije za kompaniju koja do juce nije cula za pojam feedback i koja je preusmeravala sve zalbe na proizvodjace kartica cak i kada se zna da isti ne prave drajvere za njene cipove.

Daleko od toga da sve to znaci da ce propasti (imaju keca u rukavu za kraj 2007 u vidu nove promene u arhitekturi), ali da trenutno voze po dzombastom putu to je sigurno.

Principal Skinner je napisao(la):
Ocekivati da neka kompanija koja tek ulazi u posao napravi nesto 16 puta brze od kompanije koje ima tonu iskustva u toj oblasti je smesno.

Err, Intel proizvodi graficke cipove i vektorske jedinice u x86 procesorima jos od vremena kad je NVIDIA imala samo fixed function hardware odnosno kad GPU-ovi nisu bili programabilni. Mislim da je jasno i osnovcima ko ima vise iskustva i u cemu.

Poslednja izmena:
Ocekivati da neka kompanija koja tek ulazi u posao napravi nesto 16 puta brze od kompanije koje ima tonu iskustva u toj oblasti je smesno. Uzeli mi u obzir Intelove proizvodne kapacitete ili ne.

Hmm. Mozda se mladji ovde ne secaju pojave riva 128 (ili kako se vec zvase) cipa kog je izbacila potpuno nepoznata firma nVidia i oduvala 3dFX i njihove VooDoo-e s trzista bez obzira na njino dugogodisnje iskustvo. Plus, daleko od toga da intel nema iskustva u bilo cemu

E sad kad sam saznao da je Riva128 oduvala Voodooe...:smash:

@Filipenko, pa nikad nije kasno da saznas nesto.

Posto Charlie i ja razmenjujemo emailove imam malo vise informacija o tome sta ce Larrabee moci nego sto ih ima u tom tekstu. Naravno, ne smem vam ih saopstiti zbog NDA ali ako hocete mozete mi verovati na rec da je Larrabee impresivan koncept i da ce dovesti do znacajnih promena ako i kad se pojavi na trzistu.
u odnosu na koga ti imas NDA obavezu?
Otkad pa to Inq daje 5 para za NDA? Pa oni su svoju reputaciju izgradili na nepostovanju NDA!
Nema sumnje da Intel ima par tuceta konceptualno interesantnih projekata (ovaj sa terascale chipom je najbolji primer), ali od koncepta do proizvoda u tvojoj i mojoj masini je duuug put.

Back to 'vidija! Ja ne znam zbog cega je Charli kivan na 'vidiju (kako je elegantno ispljuvao GTS 320 MB). Jeste da kasne sa WHQL drajverima i da malo vise "spinuju" u poslednje vreme, ali proglasavati je mrtvom zbog komplikacija oko drajvera i nekog Intelovog koncepta je van svake, pa cak i novinarske pameti!
:wave:
Nedjo

@Filipenko, pa nikad nije kasno da saznas nesto.
Sada ćemo da istrolujemo topik, ali neka bude...

Kakva crna Riva128 gazila Voodoo karte? Po čemu? Po performansama u 2 igre za koje su postojali adekvatni drajveri? Voodoo je kidao sa svojom akceleracijom koja je bila opšte podržana. Totalno je dominirao u to vreme na tržištu. U vreme kada ga je Riva 128 gazila povećali su prodaju 3 puta. Riva128 jeste bila veoma solidno rešenje tada mlade kompanije Nvidia koje joj je pomoglo da postane prepoznatljiva na tržištu i da osvoji jedan njegov deo, ali reći da je ta karta kidala Voodoo 1 i 2 je ortodoksna glupost koja nema veze sa tadašnjom realnošću. Nemojte mi samo pričati o nekakvim testovima i skorovima koji nemaju veze sa realnošću, jer su igre maltene samo na Voodoo kartama radile kako treba. Tek su TNT i TNT2 karte uspele da uspostave dominaciju u perfromansama sintetički gledano, ali su i te karte imale problema jer je i tada postojao izuzetno veliki broj igara koji je podržavao Glide i ostale stvarčice koje je servirao Voodoo 3. Ipak, nakon TNT i TNT2 3dfx dugo ništa nije napravio, a Nvidia je izbacila GeForce, a potom i GeForce 2. Ostalo je istorija.

Nije loše biti stariji, ali ne valja kad se previše omatori pa se zaboravi kako je u stvari nekada bilo. Danas je veselo vreme, ima 2 kompanije koje prave čipove, rešenja su im veoma slična, nema razlike u prikazu. Zaboravlja se kako je to nekad bilo. Ako se nema Voodoo prikaz je bio potpuno drugačiji. Morali su se maltene skidati posebni drajveri za posebne igre. To je išlo dotle da se npr. u Half Lifeu 1 na ATI Rage Pro kartama nije video nijedan objekat u vodi dok se na Voodoo-u videla svaka travka na dnu jezera (nikad neću zaboraviti kako sam se zaglavio na mestu gde je trebalo otići na dno jezera i proći kroz otvor u brani, ali džaba kada je sve oko igrača kada se uroni u vodu bilo uniformno plavo - naravno, do nabavke Voodoo karte), a to je samo mrva u planini sličnih primera. Uostalom, može se pogledati i tržišni udeo iz tog vremena - Voodoo je sigurno imao bar 10 puta veći udeo tržišta nego Riva128.

edit: i da ne zaboravimo, prva dva Voodooa su bile akceleratorske karte kojima je trebao osnovni 2D, dok je Riva128 bila karta sa 2D i 3D, namenjena onima kojima treba 2D i da se ponekad poigraju. Ko se igrao u iole većoj meri znao je šta mu valja činiti.

Poslednja izmena:
Sada ćemo da istrolujemo topik, ali neka bude...

Kakva crna Riva128 gazila Voodoo karte? Po čemu? ...

Rekoh da nisam siguran koji bese GPU. Al ostaje cinjenica da je rivu ili tnt (svejedno) izbacila anonimna firma i to u doba potpune dominacije 3dFX-a trzistem. A vidi kakva je situacija danas. nVidia svuda a 3dFX-a ni od korova. Nema potrebe za diskusiju sta je bilo bolje itd. Komentar je bio namenjen kao reply na pricu da intel nema iskustva sa gpu-ovima pa zato nece skenjati nvidiu. Drugo i ako se desi da Intel istisne nvidiu to se nece desiti preko noci. 3dFX je polako odumirao nekoliko godina.

Err, Intel proizvodi graficke cipove i vektorske jedinice u x86 procesorima jos od vremena kad je NVIDIA imala samo fixed function hardware odnosno kad GPU-ovi nisu bili programabilni. Mislim da je jasno i osnovcima ko ima vise iskustva i u cemu.
Pa gdje su ti Intelovi GPU-ovi danas? A da te vratim i malo u prošlost pa da te podsjetim na promašaj zvan i740, nakon kojeg se Intel povukao sa tržišta 3D ubrzivačkih kartica!

Ili još bolje reći:
Na prvom mestu po prodaji :)
Pozdrav:wave:

Pa gdje su ti Intelovi GPU-ovi danas? A da te vratim i malo u prošlost pa da te podsjetim na promašaj zvan i740, nakon kojeg se Intel povukao sa tržišta 3D ubrzivačkih kartica!
AKo se dobro secam, I740 je za 70dm (koliko je kostao kada se pojavio, a kasnije i manje) bio sasvim solidna karta. I RiveTNT i Banshee (voodoo necu pominjati jer su add on karte) su kostale mnogo vise.
Naravno, bila je to krsh karta ali sam na njoj uredno odigrao HL, populous 3 i jos dosta igara i nisam je doziveo kao promasaj, jer nije kostala mnogo i sumnjam da je intel planirao da sa njom ulazi u borbu za high class.
Po mom misljenju, ako je neka karta bila krsh to je bila Vanta.

Ljudi, da li shvatate da je Inq. manje vise ista stvar kao i Zona sumraka? Tiraz je vazan, a za 150 eura kupuju clanke "rodjeno dete sa krilima", "toni bler je sotona", "baba poletela" i sl:)

Misis, u fazonu "treceg oka" ?

pre ce propasti theinquirer.net nego nVidia ! :d

AKo se dobro secam, I740 je za 70dm (koliko je kostao kada se pojavio, a kasnije i manje) bio sasvim solidna karta. I RiveTNT i Banshee (voodoo necu pominjati jer su add on karte) su kostale mnogo vise.
Naravno, bila je to krsh karta ali sam na njoj uredno odigrao HL, populous 3 i jos dosta igara i nisam je doziveo kao promasaj, jer nije kostala mnogo i sumnjam da je intel planirao da sa njom ulazi u borbu za high class.
Po mom misljenju, ako je neka karta bila krsh to je bila Vanta.

Ne može grafička biti ujedno solidna i krš?
Kartica je imala probleme sa GL-om, a ni sa DX-om nije briljirala. Mnoge igre nisu radile s njom. I cijena tu uopće nije bitna, jer i low end mora biti stabilan.
Veliki Intel se potpuno povukao, što dovoljno govori o uspjehu i740.

Ne može grafička biti ujedno solidna i krš?
Kartica je imala probleme sa GL-om, a ni sa DX-om nije briljirala. Mnoge igre nisu radile s njom. I cijena tu uopće nije bitna, jer i low end mora biti stabilan.
Veliki Intel se potpuno povukao, što dovoljno govori o uspjehu i740.

i740 je bio krs kada se poredi sa vuduom. Kao kada bi sad rekao da je 7600gs krs jer ga 7900gtx dere. Ali za svoju cenu je bio u ono doba ok karta. Ovo 'mnoge igre nisu radile sa njom' je, odgovorno tvrdim, netacno. Mala zackoljica je bila sto se OpenGL ICD morao instalirati dodatno posle drajvera ali tada je najveci deo GL igara radio odlicno, dok je d3d bio ok u startu. Uostalom tada ('97/'98) nijedna kartica nije savrseno radila sa svim igrama 'out of box'. I jos jedna stvar, '97 kada se tek zacinjao oc trend procesora a graficke nisu ni pominjane u tom kontekstu i740 je davao 40-60% bolje performanse prostim oc-om agp-a sa 66 na 83 mhz. Intel se posle njega povukao iz diskretne grafike jer je sa njim odradio onaj posao koji je i planirao - promociju agp-a, i mirno nastavio da pravi integrisanu grafiku koja donosi 10x manju zaradu od diskretne ali ih oni prodaju 20x vise komada nego vidija diskretnih.

pardon na OT :wave:

E moj ti..

Hmm. Mozda se mladji ovde ne secaju pojave riva 128 (ili kako se vec zvase) cipa kog je izbacila potpuno nepoznata firma nVidia i oduvala 3dFX i njihove VooDoo-e s trzista bez obzira na njino dugogodisnje iskustvo. Plus, daleko od toga da intel nema iskustva u bilo cemu

Evo pozajmicu ti na par dana voodoo2 PCI sa 12Mb RAM+matrox MGA200, i nVidia vantu AGP sa 16Mb ram pa ih testiraj :d pa ces da vidis razliku (samo moras da se potrudis da otkopas neke stare igre Q2, nfs3, ima ih more. Imaj u vidu da se taj voodoo2 pojavio dosta pre vante-kante ;)
Rivu 128 necu da komentarisem, koga je to jos moglo da oduva. A secam se i pojave TNT, da bila je do jaja, svi su kupovali ono djubre M64 jer je bila jeftina, a u srcu su sanjali o nekoj voodoo kartici.

ne znam otkud toliko pljivanje i740, kada se pojavila bila solidna karta za mali novac, sve sto sam pokrenuo te 98 na njoj je radilo... kako se pojavila tako je i nestala...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno