Šta je novo?

Promene u SK...

voodoo_

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2003
Poena
920
Odem jutros ranom zorom sabajle do trafike da uzmem SK, i imam šta da vidim... pored primetno većeg broja opisanog hardvera i programa, u game reviewovima stoje Halo 2, Jade Empire, Tekken 5, God of War... :zgran:
SK se izgleda definitivno menja nabolje i prelazi i na konzole, što svakako pozdravljam (a verujem i ostali čitaoci), jer je više glupo gledati ih kako se dure i njore zbog loše situacije sa PC igrama... ovako lepo nek opišu sve, pa nek ljudi kupuju šta misle da je bolje... :guitar:

Dobro nam se vratio sa odmora, Voodoo, nedostajao si nam :)

Oko tih promena - cisto sumnjam da ce biti dugotrajne. Em su to bajate igre, em su promene mnogo vise uslovljene time da u zadnjih 3-4 nedelje pre zakljucenja broja skoro nista nije izaslo, a opis bajatih igara za ps2 je takodje uslovljen identicnim razlozima kao za pc - i za ps2 je izaso sledece:
Gungrave Overdose TAKE IT!
Girl Zone
Outlaw Tennis
Brian Lara International Cricket Master
Delta Force Black Hawk Down (kako bese, portujemo stalno sa ps2 na pc :) )

Dakle, mrtvo more na sve strane. Ne verujem da ce se dugo zadrzati trend opisa igara sa konzola. Uostalom tamo ima manje da se opisuje nego za pc iako ima vise igara.
U stvari, cak mozda i nije lose opisivati nekoliko ps2 igara na duzi rok, tad bi se videlo koliko tu nema dobrih igara, kad se oduzmu 3-4 klasika, poput GT4, God of war i sl. A osim ta 3-4 izuzetka gotovo sve sto valja se ionako portuje na pc (i tamo se pokaze da ne valja ;) )

Apsolutno se slažem da u zadnjih mesec dana nije izašlo skoro ništa vredno pomena. Mada. pozdravio bih orjentaciju SK-a ka konzolama i da nije takva situacija. Posle gašenja Bonusa na tržištu nije ostao ni jedan časopis sa opisima igara za konzole, ako ne računam Bravo Screen Fun - koji nema ni 10 deo uticaja poput SK-a. Uostalom, svojevremeno je SK dobrim delom uticao na omasovljavanje Sega Mega Drive 2 sistema kod nas.

@ZoNi
Iz tvojih usta u Bozje usi
@Voodoo
Od vise hardvera glava ne boli :)
Samo se nadam da su smanjili strasti, jer su poceli da se ponasaju kao IT SHOWinisti.

E, ovako, kupih novi SK, i stvarno sam prijatno iznenadjen promenama.Vidi se da su vodili dugacke razgovore kroz noc :).Dosta hardvera je lepo osvezenje, i softver je dobro odradjen.Izbor igara je zadovoljavajuc.
Moram da pohvalim solidno odradjen test tweakera Bojana novakovica ;)

Meni se čini da je bilo nešto od sledećeg:
* Urednik ih je postrojio i rekao im da od sada ima da vole igre za konzole inače od sledećeg meseca mogu da pišu za ScreenFun :)
* Urednik ih je sve ove godine terao da na konzole gledaju sa nipodaštavanjem, a oni su ih sve vreme obožavali, što su mogli slobodno da pokažu tek od ovog broja :d

Pa dobro, nije lose. Bolje i to nego da daju neke opise igara kojima daju ocene 10-20.
Barem da procitamo o HALO 2 pre nego sto stigne za 3-4 godine na PC...

Sto se tiče igara u SK, koji i kupujem najviše radi čitanja opisa, mislim da je ocenjivanje nerealno. Većina autora je pomalo blaga u ocenjivanju, s tim da im raspon od 0 do 100 ne služi ničemu - jako malo igara je dobilo ocenu ispod 40-50, za njih je i 65 ocena za igru koju treba zaobilaziti, a ocenjivanje bi trebalo da izgleda ovako... 0-15 - you have got to be kidding me; 15 do 30, ako ste baš sadisti; 30 do 45 - za fanove žanra ili franšize (ako je po filmu ili knjizi), 45 do 60 - solidno, ali je moglo i moralo bolje. od 60 do 70 - sasvim ok igra ali ništa spektakularno. 70 do 80, dobra do vrlo dobra igra. od 80 do 85 - nemojte propustiti. od 85 do 90 - ne smete propustiti, od 90 do 95 - remek delo... a preko 95 - ocene treba čuvati za nešto spektakularno... ali ne Half Life 2 "spektakularno" nego nešto što će igračima izmeniti ... živote :)

u SK je ono... 60 - boolja, a neki tamo area 51 ili šta ja znam već, što su ovde popljuvali žestoko, dobije 75 i preporuče ga... A tekstovi su ipak veoma dobri, bar za moj ukus.

Pa dobro, te ocene služe bar orjentaciono da oceniš kakva je igra bez čitanja... setimo se '99 i "pametnog poteza" ukidanja ocena :)

Kad se vec prica o SK, moram da prvo kazem da mi je omiljen casopis jos od malena, ali...
Jaaaako su uticali na moje poverenje prema njima sledecim: mesec dana pre izlaska iz vojske mi devojka za rodjendan kupi kod njih 6 meseci pretplate. E sad, jos se oni u razgovoru sa njom oduseve kako joj je to super ideja i slicno, elem, prvi broj mi nije stigao, drugi jeste, sledeci jeste i vise ni jednom. Zvala ih je par puta povodom toga, izvinjavali se i obecavali da ce stici sledeci, da bi u jednom razgovoru rekli da treba da doplati?!? jer je poskupela pretplata i jos su tvrdili da je prvi broj stigao. Ona vise nije ni zvala, glupo je zbog 300din se nesto previse cimati oko toga, ali u svakom slucaju sramota od takve firme da se tako ponasa. Krajnje sam razocaran.
Sto se tice tekstova moram da primetim da su sve gori, sve vise lice na neke strane tekstove koji se mogu procitati na netu, ako nisu isti onda jaaako lice, prosto mogu da se prepoznaju recenice, narocito u opisima igrice. Tekstovima fali bolja kritika proizvoda, da na osnovu toga mozes nesto da kupis ili ne, ovako sve vise lice na poznatu tv emisiju u kojoj vam daju par tehnickih informacija o proizvodu i to je to. Evo u najnovijem broju o web camerama je dato par podataka i preporuka da se uzme kamerica u obliku koale?!? Zato sto je slatka? Pa par redova pre toga su rekli da je kamera ista kao prethodni model samo ima vise hot pixela. Znaci losija. Al je plisana.

Ipak, da ne steknete pogresan utisak, kupio sam i ovaj mesec cim je izasao. Da li sto je najjeftiniji ili navika, pa...

Nimalo mi se ne svidja shto su pocheli da opisuju igrice za konzole, prvo shto ih ne volim ( jer nemam nijednu :d ), drugo shto mi je apsurdno da u svetu -kompjutera- chitam o konzolama i to bash onda kad je neka poznata faca izjavila da misli da je PCu odzonilo kada su igre u pitanju. Jeftino mi je to. Bilo bi mi skroz ok kada bi deo sa opisima igara izlazio posebno u Svetu Igara. Ostalo mi je ok. Mada se donekle slazhem i sa SomiKnight-om za jednolichne textove shto sam narochito primetio kod testova antivirusa - vrlo detaljno opishu kako sve izgleda i kako bi trebalo da radi, a pratichno ne napishu nishta o tome kako zapravo radi i tako dalje...

delacroix je napisao(la):
Nimalo mi se ne svidja shto su pocheli da opisuju igrice za konzole, prvo shto ih ne volim ( jer nemam nijednu :d )
To ti je greška automatski :)
Treba biti otvoren prema svemu što nije manga/anime :)

Pa ovi opisi konzolnih igara u sk su 60% igre sa anima likovima...

SK je radio opisa igara za one platforme koje su bile popularne u raznim vremenima. Krenuo je naravno sa "Gumicarem" i "Debeljkom", nastavio sa "Prijateljicom", pa preko Sega Mega i ostalih konzola do, evo, poslednjih desetak godina PC igara. Kako se trziste igara bude pomeralo u buducnosti tako ce se pomerati i opisi u Sk, a verovatno i u drugim casopisima. Nema tu nista lose. Na kraju krajeva video igre su postojale mnooogo pre PC racunara, ne znam zasto bi se neko slepo drzao samo te platforme koja btw. primarno i nije pravljena za igre!?

Inace, ako neko ima SK 5/95 na prodaju rado bih ga kupio. Jedino taj broj mi nedostaje u kolekciji. :)

byMaX je napisao(la):
Sto se tiče igara u SK, koji i kupujem najviše radi čitanja opisa, mislim da je ocenjivanje nerealno. Većina autora je pomalo blaga u ocenjivanju, s tim da im raspon od 0 do 100 ne služi ničemu - jako malo igara je dobilo ocenu ispod 40-50, za njih je i 65 ocena za igru koju treba zaobilaziti, a ocenjivanje bi trebalo da izgleda ovako... 0-15 - you have got to be kidding me; 15 do 30, ako ste baš sadisti; 30 do 45 - za fanove žanra ili franšize (ako je po filmu ili knjizi), 45 do 60 - solidno, ali je moglo i moralo bolje. od 60 do 70 - sasvim ok igra ali ništa spektakularno. 70 do 80, dobra do vrlo dobra igra. od 80 do 85 - nemojte propustiti. od 85 do 90 - ne smete propustiti, od 90 do 95 - remek delo... a preko 95 - ocene treba čuvati za nešto spektakularno... ali ne Half Life 2 "spektakularno" nego nešto što će igračima izmeniti ... živote :)

u SK je ono... 60 - boolja, a neki tamo area 51 ili šta ja znam već, što su ovde popljuvali žestoko, dobije 75 i preporuče ga... A tekstovi su ipak veoma dobri, bar za moj ukus.

Na stranu što čovek nije mašina i nije u stanju da pravi razlike od jednog procenta pri davanju ocena. 100 mogućih ocena je jako puno.

delacroix je napisao(la):
Nimalo mi se ne svidja shto su pocheli da opisuju igrice za konzole, prvo shto ih ne volim ( jer nemam nijednu :d ), drugo shto mi je apsurdno da u svetu -kompjutera- chitam o konzolama i to bash onda kad je neka poznata faca izjavila da misli da je PCu odzonilo kada su igre u pitanju. Jeftino mi je to. Bilo bi mi skroz ok kada bi deo sa opisima igara izlazio posebno u Svetu Igara. Ostalo mi je ok. Mada se donekle slazhem i sa SomiKnight-om za jednolichne textove shto sam narochito primetio kod testova antivirusa - vrlo detaljno opishu kako sve izgleda i kako bi trebalo da radi, a pratichno ne napishu nishta o tome kako zapravo radi i tako dalje...

Ne vidim šta je tu apsurdno? Zar već nije apsurdno što se časopis zove Svet Kompjutera, a svi tekstovi se odnose samo na jednu vrstu njih tj. PC?

A šta su konzole nego kompjuteri specijalizovane namene? Sigurno su bliže kompjuterima nego mobilni telefoni koje opisuju u poslednje vreme.

Što se tiče toga da je PC-ju odzvonilo - mnogo velikih faca je to pričala još pre 5 godina kada se pojavio Xbox.

Poslednja izmena:
Meni je malo glupo to sto ako se setimo da je u vreme izlazenja GF3 M.K. bio najvrateniji pobornik PC-a, i tvrdio kako pored ovakve graficke kartice nema sta da trazi jedna konzola (ili tako nesto), i da je konzolama konacno odzvonilo, sad vrsi testiranje Halo 2, Jade empire. Najvise me je iziritirao prvi deo teksta gde kao da pokusava da spere ljagu zbog toga sto testira igru za Xbox.
Nemam nista protiv konzola, ali je sigurno to (kao sto svi znamo) da po kvalitetu grafike nikada nece moci da skinu Pc sa trona, i to je ono sto me nervira silazak sa konja na magarca ( po pitanju grafike).

Ne bih zeleo da zbog mog komentara ulazim u diskusiju sa drugim clanovima foruma. to je moje misljenje i imao sam potrebu da ga kazem.

Ja nemam nista protiv opisa igara za konzole, samo da ih ne bude previse, mada izgleda da kao sto neko vec rece nisu imali cime da popune rubriku jer je malo bilo noviteta. Vise mi smetaju opisi mobilnih telefona kojih zaista ima puno u gotovo svakom casopisu o racunarskim temama.

forsaken demon je napisao(la):
Na stranu što čovek nije mašina i nije u stanju da pravi razlike od jednog procenta pri davanju ocena. 100 mogućih ocena je jako puno.

Ma nek koriste od 1 do 10, ali samo neka koriste taj opseg... a ne od 65 do 100...

dakle plz:

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Odem jutros ranom zorom sabajle do trafike da uzmem SK, i imam šta da vidim... pored primetno većeg broja opisanog hardvera i programa, u game reviewovima stoje Halo 2, Jade Empire, Tekken 5, God of War... :zgran:
SK se izgleda definitivno menja nabolje i prelazi i na konzole, što svakako pozdravljam (a verujem i ostali čitaoci), jer je više glupo gledati ih kako se dure i njore zbog loše situacije sa PC igrama... ovako lepo nek opišu sve, pa nek ljudi kupuju šta misle da je bolje... :guitar:

Chisto da neko ne mudruje s pitanjem de_mi_je_dragoceni_post, aj jedan thread normalan bez pljuvanja/hvaljenja M.K. i konzola vs PC sto nije tema? :)

Poslednja izmena:
Bojan Novakovic je napisao(la):
Smešno mi je kako sam slušao protivljenje tome što SK nije uopšte okrenut konzolama a sada kada je to uradio vi ste svi našli opet da pametujete.

Cekaj bre :) zar ti nisi onomad odvalio da za kvalitetan opis igre , doticnu nemoras da predjes celu? Mrzi me da trazim link.Lepo je to sto su uveli igre za konzole al ako ih budu opisivali kao za PC napamet, onda je to jos jedan razlog da nepocnem ponovo da kupujem SK. Znaci do sad su Jan Cmelik i bratija mesecno odigrali po 5 PC igara a od sad + jos 3-4 konolashke igre.Misim, dal' ti ljudi spavaju , jedu ,ispunjavaju bracne obaveze i sl.Ili izadju par puta mesecno na net proshvrljaju po GAME sajtovima i prevedu par tekstova a zatim donesu svoju ocenu o necemu sto nemaju pojma kako izgleda osim sa screen shot-va.

Poslednja izmena od urednika:
ZverBre je napisao(la):
Cekaj bre :) zar ti nisi onomad odvalio da za kvalitetan opis igre , doticnu nemoras da predjes celu? Mrzi me da trazim link.Lepo je to sto su uveli igre za konzole al ako ih budu opisivali kao za PC napamet, onda je to jos jedan razlog da nepocnem ponovo da kupujem SK. Znaci do sad su Jan Cmelik i bratija mesecno odigrali po 5 PC igara a od sad + jos 3-4 konolashke igre.Misim, dal' ti ljudi spavaju , jedu ,ispunjavaju bracne obaveze i sl.Ili izadju par puta mesecno na net proshvrljaju po GAME sajtovima i prevedu par tekstova a zatim donesu svoju ocenu o necemu sto nemaju pojma kako izgleda osim sa screen shot-va.
Uh, taman se obradovah sto sam prosli put iskulirao bisere tipa "ne mozes opisivati igru ako je nisi celu presao", kad ono opet neko poteze to pitanje. Znaci ovako, da bi opisao neku sportsku simulaciju ti moras zavrsiti sva takmicenja u njoj? Osvojiti sampionate da bi video zavrsnu sekvencu? U trkama moras otkljucati i zavrsiti sve staze da bi znao kakva je igra? A sta cemo, recimo, sa simulacijama flipera? Sta je tu "predjena igra"? Znaci takve igre ne treba opisivati? A igre u kojima imas vise rasa? Pa to bi trebalo igrati mesecima da bi se zavrsila i napravio opis po vasim standardima. I sve to za nekih par hiljada dinara. I cemu onda gomila komentara bas na ovom forumu o raznim igrama kad ih tek svaki deseti zavrsi?
Lako je kritikovati, ali treba znati kako je sa "druge strane". Uostalom, zasto neku igru deinstalirate posle sat-dva igranja? Nije valjda da vam se ne svidja? A kako to kad je niste presli? Mozda posle 10 dana igranja pokaze sve svoje kvalitete i zasluzi ocenu 90%. Budite realni i pustite momke da rade najbolje sto mogu.

Puna podrska Panti

Ako je autor iskusan po pitanju zanra koji opisuje, i pri tome profesionalan u svom poslu, on vrlo brzo, sat - do par sati moze da oformi ispravno misljenje o igri koju opisuje. Ne smarajte nego pustite ljude da rade posao.

ZverBre je napisao(la):
Cekaj bre :) zar ti nisi onomad odvalio da za kvalitetan opis igre , doticnu nemoras da predjes celu? Mrzi me da trazim link.Lepo je to sto su uveli igre za konzole al ako ih budu opisivali kao za PC napamet, onda je to jos jedan razlog da nepocnem ponovo da kupujem SK.

Zanr koji ja opisujem u SK-u je u vecini slucajeva trkacki i mislim da cemo se sloziti da za to nije potrebno preci celu igru vec jednostavno ispitati sve staze i automobile zarad dobijanja rezultata o o kvalitetu svake staze i automobila pa kasnije kada se sve to grupishe izvede se konacni zakljucak, naravno posle ostaje ispitivanje fizike automobila... itd. Kada sam ono izjavio naravno da sam konkretno mislio na trke jer je to ono sto ja radim. Mislim da ti je Panta lepo objasnio, ali uostalom, ko tebe ovde shvata za ozbiljno, vidi se da ne znash ni neke osnove po tom pitanju a kamoli nesto vishe, otud i pitanje kako neko sa tolikim znanjem uopste moze da komntarishes opise igara.

Poslednja izmena:
Samo vi nastavite da opisujete igre i za konzole i sve će biti u redu.

Neke igre zaista nije potrebno preci (trke, sportske) ali je zato za neke druge zanrove vise nego neophodno preci skoro celu ili celu igru (rts, fps, rpg) da bi se doneo vrednosni sud, pogotovo kad se radi o ocenjivanju jer se mora obrazloziti zasto nesto dobija 85 a ne 90 ili 80. Naravno, i tu ima izuzetaka i kad dopadne saka neki ocigledan krsh kome je mesto u 1998. a ne 2005. godini naravno da nije neophodno igrati to do kraja...
Ono sto je problem jeste da je vise nego ocigledno da oderdjeni autori (Kuzma, Cmelik) objavljuju opise iz kojih se ponekad jasno vidi da nisu presli igru, a pitanje je da li su ih probali uopste.

filipenko je napisao(la):
Neke igre zaista nije potrebno preci (trke, sportske) ali je zato za neke druge zanrove vise nego neophodno preci skoro celu ili celu igru (rts, fps, rpg) da bi se doneo vrednosni sud, pogotovo kad se radi o ocenjivanju jer se mora obrazloziti zasto nesto dobija 85 a ne 90 ili 80. Naravno, i tu ima izuzetaka i kad dopadne saka neki ocigledan krsh kome je mesto u 1998. a ne 2005. godini naravno da nije neophodno igrati to do kraja...
Ono sto je problem jeste da je vise nego ocigledno da oderdjeni autori (Kuzma, Cmelik) objavljuju opise iz kojih se ponekad jasno vidi da nisu presli igru, a pitanje je da li su ih probali uopste.
A zasto je potrebno ZAVRSITI RTS, FPS i RPG? Ja nesto i ne igram RPG, ali koliko znam mogu da traju poprilicno. Pa zamisli ako mozes da biras izmedju vise junaka koje ces voditi? A FPS? Onda bi trebao da ZAVRSI obavezno na svim nivoima tezine da bi mogao da oceni AI. Pa onda RTS. Kampanja sa jednom stranom, pa kampanja sa drugom, pa multiplej, pa... Ihaaaa, eto posla za nekoliko meseci. Ljudi, ne preterujte. Kraj moze da bude zanimljiv ili ne, ali to je manje-vise subjektivno i ne utice previse na ocenu igre. Najbitnija je igrivost a za to ne morate igrati preterano dugo (dobro, za Maxu i grafika ali tek se to brzo oceni :) ).

Vrh Dno