Šta je novo?

promena napona prilikom rada klime?

MrSa

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
619
Pozdrav! Primetio sam da kada palim klimu, lg12-tica mi svetlo u sobi zmirne i svetli nesto (da nisam obratio paznju nebi ni primetio) slabije. Kada klimu ugasim, ponovo svetlo zasija nesto jace. Sa ostalom tehnikom nisam imao problema (racunar & monitor i lcd tv), ali se bojim da nesto moze da im se desi. Sta se tu zapravo dogadja, da li mi klima smanjuje napon, pravi neke oscilacije ili sta i da li imate predstavu da li sve to moze da bude opasno po tehniku. Hvala unapred!

Meni kada se ukljucuje klima 12-ica jedino sto se desi je mikro-prekid signala preko SPDIF i to prilikom ukljucivanja spoljne jedinice ili njenog iskljucivanja. Znaci dok radi ona ili samo dok duva unutrasnja onda je sve ok.

Izbegnite da ukljucujete komp na istu uticnicu sa klimom cak i na uticnicu koju obezbedjuje isti osigurac jer se ona cesto pali i gasi, mislim na spoljnu jedinicu, i izaziva oscilacije napona. Isto vazi za frizider, ves masinu.

Ista stvar,meni cak i "pukne" malo woof na z5500 jer je extremno jak magnet i na svaku "promenu" napona reaguje :)

I da li neki surge protector pomaze ili ne? Taj prekid je jedino preko SPDIF sa kompa. Kada dvd player salje preko optickog nema prekida. Ne mogu reci da je do zvucne samo jer analogni signal nema prekid, a na Z-5500 opt radi normalno. Opet nervira taj sekund tisine usred filma ili pesme.Sve ostalo radi normalno.

s'obzirom da zivimo u dvaes'prvom veku vec par godina predpostavljam da vecina ima trofazni prikljucak u svojim domovima. Znaci da svaku fazu treba ravnomerno opteretiti, a posto to nije slucaj u nas srba verovatno je jedna faza preopterecena a druge dve zamisli slobodne. Klima je veliki potrosac PAR KILOWATA i prilikom ukljucivanja iste dolazi do pada napona u tom ogranku mreze i sijalica na to reaguje ZASVETLI SLABIJE isto je i sa zvucnikom jer su veoma osetljivi na promenu napona~frekvencije. Sto se tice Kompa, DVD-a, optickog oni imaju regulatore napona i jedino sto moze da im se desi je da se iskljuce. Ako je SPDIF analogni prikljucak onda reaguje na te anomalije probaj da kompu promenis izvor napajanja tj neka druga uticnica

pa nije ni cudo kad 12ica a klase vuce 2.2 kW kad hladi
a C kao kod mene 3.2kW

SPDIF je digitalni izlaz, ne analogni, zanimljivo je sto dolazi samo do prekida coax dig out signala sa zvucne na kompu do Z-5500, nista drugo. Osim toga klima jeste 12-ica i trosi oko 3kW ali nema trofazni prikljucak vec obican monofazni. Osim toga u sobi nemam trofazni prikljucak.

Koja to 12ca vuce 2.2KW ili cak 3?!
Da nisi to pomesao sa TA peci?
12000BTU je negde oko 3KW rashladne snage sto uz COP ~3, koliki je u rezimu u kojem rade klime, iznosi oko 1KW ulozene el. energije.

Da prevedem na srpski - klima, kao i svi rashl. uredjaji je u stvari pumpa za toplotu i njoj, kao i pumpi za vodu treba el. energija da bi radila. Pumpa za vodu transportuje vodu iz npr. bunara u bure a toplotna pumpa - klima- transportuje toplotu iz vasih soba na ulicu.
E zato kod rashladnih uredjaja postoji velicina koja se zove "rashladna snaga" kao sto pumpa za vodu ima kapacitet koji se meri lit/min.

Poslednja izmena:
Da, tacno, klima 12ica trosi oko 1.1kw spoljna jedinica i oko 200w unutrasnja.
A B.TB.W malo previse filozofira, sta onda tek treba reci za ameriku, oni na pojedinim mestima imaju i kompletne monofazne mreze ko da su u 19 veku?

Poslednja izmena:
Ok, onda moja klima takodje ima rashaldnu moc oko 3kW a trosi oko 1kW struje, tu se izvinjavam na "dezinformaciji", heh. Na zalost, problem je i dalje prisutan, cam i pored pozajmljenog APC surge protektora. U trenutku paljenja ili gasenja spoljne jedinice prekida se SPDIF signal na trenutak.

Treba da se stavi relej tipa K16 Iskra odgovarajuce snage na kabl koji napaja klima uredjaj, imaju i Koncar i Cajavec odgovarajuce modele, sigurno i strani proizvodjaci.

Objasni mi sta je to relej K16 Iskra.
Tako se zove, relej ili sklopka K16, trofazna, magnetni kontakt, proizvodjac je Iskra, koristi se izmedju ostalog na elektricnim kotlovima, EI Nis je jedan od proizvodjaca. Takva ti ne treba za klima uredjaj nego slabija, 12-ica je monofazna. Koncar cini mi se da pravi bezkontaktne, manjih su dimenzija i jeftinije u odnosu na Iskru.

Na zalost, problem je i dalje prisutan, cam i pored pozajmljenog APC surge protektora.
Cekaj, nisi valjda mislio da ce surge da te zastiti od pada napona...? :S:

Tako se zove, relej ili sklopka K16, trofazna, magnetni kontakt, proizvodjac je Iskra, koristi se izmedju ostalog na elektricnim kotlovima, EI Nis je jedan od proizvodjaca. Takva ti ne treba za klima uredjaj nego slabija, 12-ica je monofazna. Koncar cini mi se da pravi bezkontaktne, manjih su dimenzija i jeftinije u odnosu na Iskru.
Cekaj, sta ce mu to? Koju ce tacno ulogu to da ima u celoj prici???? :S:

mozda pomogne kondenzator velikog kapaciteta ali to ce kostati a mozda postoje i neki el sklopovi koji su jeftiniji ili izvuci zasebno napajanje samo za klimu sa zasebnim osiguracem naravno ili reinstaliraj celu instalaciju ili se jednostavno navikni na to bezopasno je skroz .
a te sklopke su ustvari osiguraci ako ne gresim

Pa pored ups stavio sam i apc da probam da li je to skok napona pa da li ce nesto da ispegla ili sta vec da se desi ali ostalo je isto. Reinstalaciju struje u stanu ne mogu da radim, a to kao osigurac sta? Da iskoci kada prodje napon ili treba da nekako regulise struju?

Pozdrav! Primetio sam da kada palim klimu, lg12-tica mi svetlo u sobi zmirne i svetli nesto (da nisam obratio paznju nebi ni primetio) slabije. Kada klimu ugasim, ponovo svetlo zasija nesto jace. Sa ostalom tehnikom nisam imao problema (racunar & monitor i lcd tv), ali se bojim da nesto moze da im se desi. Sta se tu zapravo dogadja, da li mi klima smanjuje napon, pravi neke oscilacije ili sta i da li imate predstavu da li sve to moze da bude opasno po tehniku. Hvala unapred!
Zbog ovog prvog posta sam se i javio. Ocigledan pad napona.

Meni kada se ukljucuje klima 12-ica jedino sto se desi je mikro-prekid signala preko SPDIF i to prilikom ukljucivanja spoljne jedinice ili njenog iskljucivanja. Znaci dok radi ona ili samo dok duva unutrasnja onda je sve ok.
Sam si naveo uzrok. U spoljnjoj jedinici nalazi se kompresor, kad se ukljuci povuce dosta struje otud i pad napona.

Pa pored ups stavio sam i apc da probam da li je to skok napona pa da li ce nesto da ispegla ili sta vec da se desi ali ostalo je isto. Reinstalaciju struje u stanu ne mogu da radim, a to kao osigurac sta? Da iskoci kada prodje napon ili treba da nekako regulise struju?
Kakva crna reinstalacija! Nije osigurac u pitanju. Trebalo bi da ide sledecim redosledom struja > relej > klima uredjaj. Kad ukljucis klima uredjaj, relej uspostavi kontakt i propusti struju dalje bez pada napona u kucnoj mrezi. E sad da li ce pomoci zvucnicima ne znam ali sijalici hoce sigurno.

Pa zato sto bi ti jednom sklopkom resio problem pada napona usled ukljucivanja motora, ne znam kakva je ta k16 o kojoj pricas, al kakva god da je nece pomoci.
A pazi sad ova dva posta:

Fidel:
Treba da se stavi relej tipa K16 Iskra odgovarajuce snage na kabl koji napaja klima uredjaj, imaju i Koncar i Cajavec odgovarajuce modele, sigurno i strani proizvodjaci.

Fidel:
Tako se zove, relej ili sklopka K16, trofazna, magnetni kontakt, proizvodjac je Iskra, koristi se izmedju ostalog na elektricnim kotlovima, EI Nis je jedan od proizvodjaca. TAKVA TI NE TREBA za klima uredjaj nego slabija, 12-ica je monofazna.

Zanimljivo da meni sijalica ne oscilira, niti bilo kakav problem sa drugim uredjajima ili radom jedino kada se ukljucuje znaci klima ili kada ves masina radi dolazi do prekida SPDIF signala iz zvucne do Z-5500, sve ostalo je ok.

Ma desavaju se takve stvari, meni je na primer dok sam imao CRT monitor slika na monitoru skakala kad masina za sude izbacuje vodu :)
A sto se pucanja iz subwofera tice, meni kad utaknem punjac za telefon u produzni gde su zvucnici pukne iz subwoofera.

Pa zato sto bi ti jednom sklopkom resio problem pada napona usled ukljucivanja motora, ne znam kakva je ta k16 o kojoj pricas, al kakva god da je nece pomoci.
A pazi sad ova dva posta:

Fidel:

Fidel:
Tako se zove, relej ili sklopka K16, trofazna, magnetni kontakt, proizvodjac je Iskra, koristi se izmedju ostalog na elektricnim kotlovima, EI Nis je jedan od proizvodjaca. TAKVA TI NE TREBA za klima uredjaj nego slabija, 12-ica je monofazna.
Prvi navedeni post je sta bi resilo pad napona, drugi navedeni post je objasnjenje gvladi sta je K16, gde se primenjuje i da treba monofazni jer 12-ica koristi jednu fazu. Da li to pitas filozovsko/teorijski ili imas neka iskustva?
Zanimljivo da meni sijalica ne oscilira, niti bilo kakav problem sa drugim uredjajima ili radom jedino kada se ukljucuje znaci klima ili kada ves masina radi dolazi do prekida SPDIF signala iz zvucne do Z-5500, sve ostalo je ok.
Mozda bi se resilo i pitanje prekida zvuka.

Promena ulznih vrata ce definitivno reshiti estetski problem izlizane farbe,al za pad napona nisam siguran,al sigorno ce vishe pomochi nego sklopka:p

Poslednja izmena:
Bas tako.

Filozofski/teoretski/prakticno, svejedno kako god okrenes sklopka nit je pravljena da sprecava pad napona niti to moze da radi.

Neko je spominjao i dodavanje velikog kondenzatora, pa naizmenicna struja je u pitanju!

Nazad
Vrh Dno