Šta je novo?

promena napona prilikom rada klime?

Bas tako.

Filozofski/teoretski/prakticno, svejedno kako god okrenes sklopka nit je pravljena da sprecava pad napona niti to moze da radi.

Neko je spominjao i dodavanje velikog kondenzatora, pa naizmenicna struja je u pitanju!
Znaci iskustva neposredna/posredna nemas a polemises.

Sklopka, ako mislis na klasicni kontaktor, nece spreciti pad napona, ne znam odakle ti ta ideja. Drugo, taj kontaktor se cuje kada ukljucuje tacno da te probudi. Trece, ako neces da se cuje, imas solid state kontakrore [releje] sa tiristorima cini mi se, ali ne verujem da ce ti pomoci oko pada napona, a i kostaju u pm. E jedno od resenja je da se napravi sa trijakom postepeno povecavanje napona na kompresoru, ali ne znam kako ce to da utice na sam kompresor, mada mislim da ne bi trebalo da mu smeta.

Neko je spominjao i dodavanje velikog kondenzatora, pa naizmenicna struja je u pitanju!
Svasta se na ovom forumu spominje.
Nije problem kondenzator na naizmenicnu, ali je problem u kapacitetu. Zamislite samo koliki [fizicki] bi morao da bude kondenzator na 220AC, s'tim da moze da isprati pad napona kada se ukljuci potosac od 1-1.5kW.... Ju, ju, ju, ju.... Tako nesto ne postoji.
Kond na 220, od svega 200-300uF pokriva celu saku [sad neki bezveze opis] a zamislite neki veci kapacitet...

Naravno da nemam neposredna iskustva sa ugradjivanjem sklopke ispred klima uredjaja, tako nesto mi nijkad nebi palo na pamet.

Ipak, bez obzira na kapacitet ne mozes kondenzator koristiti da sprecis pad napona kod zaleta motora na naizmenicnu struju.

Poslednja izmena:
Sklopka, ako mislis na klasicni kontaktor, nece spreciti pad napona, ne znam odakle ti ta ideja. Drugo, taj kontaktor se cuje kada ukljucuje tacno da te probudi. Trece, ako neces da se cuje, imas solid state kontakrore [releje] sa tiristorima cini mi se, ali ne verujem da ce ti pomoci oko pada napona, a i kostaju u pm. E jedno od resenja je da se napravi sa trijakom postepeno povecavanje napona na kompresoru, ali ne znam kako ce to da utice na sam kompresor, mada mislim da ne bi trebalo da mu smeta.

Svasta se na ovom forumu spominje.
Nije problem kondenzator na naizmenicnu, ali je problem u kapacitetu. Zamislite samo koliki [fizicki] bi morao da bude kondenzator na 220AC, s'tim da moze da isprati pad napona kada se ukljuci potosac od 1-1.5kW.... Ju, ju, ju, ju.... Tako nesto ne postoji.
Kond na 220, od svega 200-300uF pokriva celu saku [sad neki bezveze opis] a zamislite neki veci kapacitet...
Sve sto sam napisao je iz licnog iskustva, nije filozofsko/teoretska rasprava za razliku od LazaNS koji se jos pride i iscudjava oko kondenzatora i naizmenicne struje.

Naravno da nemam neposredna iskustva sa ugradjivanjem sklopke ispred klima uredjaja, tako nesto mi nijkad nebi palo na pamet.

Ipak, bez obzira na kapacitet ne mozes kondenzator koristiti da sprecis pad napona kod zaleta motora na naizmenicnu struju.
Imam 2 x 18-ice, 1 x 14-icu i 1 x 13-icu. Posle ugradnje prve 18-ice i pada napona, stavio sam relej na njen dovod struje. Kod ugradnje svakog narednog klima uredjaja, relej sam stavljao odmah.

Normalno da se cudim, kondenzatori kod naizmenicnih motora ukoliko su instalirani sluze za kompenzaciju reaktivne energije i za pokretanje kod monofaznih motora a ne za sprecavanje pada napona prilikom starta.

Sve sto sam napisao .................. svakog narednog klima uredjaja, relej sam stavljao odmah.
Dobo, stavljao si kod svakog, ali i dalje nisi opisao njegovu KONKRETNU ulogu u toj prici. Kako kontaktor sprecava pad napona, ja pitam a ti odgovori. Ne moras "narodski" slobodno sto strucnije mozes, sa detaljima, pa cemo diskutovati.
okretanje kod monofaznih motora a ne za sprecavanje pada napona prilikom starta.
Pricas vetru, ali tacno.

P.S. @Fidel: Prvo, opisi samu sklopku i njen princip rada, da vidim da li mislimo na isto. Mislis na kontaktor klasicni ili sta? Znaci cemu sluzi, na kom principu radi.

Poslednja izmena:
I mene jako zanima kako je ta sklopka povezana i cemu sluzi.

BTW to CN16 je stara Iskrina sklopka. Onako bas velika, cetvrtasta i ruzna. Inace vrlo omiljena kod domacih majstora a siguran sam da se ne proizvodi vec duuugo. Cini mi se da joj je snaga ~10KW.

ako ne gresim ta sklopka se postavlja kao zastita za asinhrone motore od preko nekoliko KW da u trenutku paljenja ne povuce previse struje i na taj nacin izgori a verovatno da regulise struju i u toku rada, a ako su u pitanju kolektorski ona uopste nije potrebna pa makar on imao i 100kw

Aaaa??

Ajd jos jednom. Kako ce bilo koja sklopka da regulise struju motoru? Ti mozda mislis na bimetalnu zastitu? Ali i to se koristi za drugu namenu, mada, istina - na nju se prikljucuje motor i ima veze sa strujom koju on povuce.
A na svakom el. motoru pisu najmanje 2 podatka o struji koju vuce: LRA i MAX Operating Current. Ovo prvo je sa zaustavljenim rotorom a drugo max struja u normalnom rezimu rada. Znaci ta "struja starta" ne sme preci ovu LRA i motor je za to predvidjen a i instalacija koja ga napaja se projektuje da zadovolji te potrebe.
Zasto bi mu to ogranicavao?
Kod motora vecih snaga taj udar u startu se kompenzuje na druge nacine - ima ih vise, da ne objasnjavam sad, odosmo od teme. I to se radi da se smanji udar na mrezu ili na mehanicke delove samog motora ili masine sa njim povezane a najmanje zbog samog el. motora.

Cini mi se da si ti od svega cuo pomalo tu i tamo pa sve to promesao.

I dalje stoji pitanje za Fidela? Daj nam semu vezivanja tih sklopki i pojasni nam koji posao rade u tom kolu.

Kod trofaznih (polifaznih) motora sklopka služi kao zaštita da u slučaju nestanka jedne od faza motor ne izgori (sklopka automatski isključuje motor).

Majko mila, ovo stvarno postaje neverovatno.
Mislim da bi stvarno bilo zgodno da se oni bez elektrotehnickog fakulteta suzdrze od strucnih objasnjenja. Mislim da nema sta sve sklopka do sada nije bila, ko da je neka misticna sprava sa magicnim mogucnostima.
Pitanje za 10 bambija, znate li koja je razlika izmedju sklopke i prekidaca?

Zavisko koje sklopke i kog prekidaca. Sklopka generalno trpi mnogo vece struje, a ako mislis na sklopku kao kontaktor [mada ne moze biti isto, ali se u jos nepoznatom kontekstu provlaci kroz ovu temu, dok cekamo druga clana da opise na sta je mislio] mozes upravljati njome malim strujama na daljinu. E sad, ako si na ovo mislio, poslacu ti na PM broj racuna dami uplatis bambije, a ako ne, preciziraj.

Eh, zaboravih osnovno, elektro magnetno zatvaranje kontakata... Ali, nebitno, podrazumeva se.

Poslednja izmena:
Mislim da bi stvarno bilo zgodno da se oni bez elektrotehnickog fakulteta suzdrze od strucnih objasnjenja.
A, iskreni da budemo, i oni sa fakultetom nece nista prakticno pametno da ti kazu. mogu samo da teoretisu.

jos nesto, za gvladu ako se dobro secam, sa spidif problemom... Koliko si ti ustvari siguran da je problem u kompu, a ne u zvucnicima? Ja tipujem na zvucnike, a ti kako hoces....

Ne, to nije tacan odgovor, bambiji su jos uvek u igri :)
Pa ne znam kako da preciziram a da ne odgovorim, jednostavno postoji jedna karakteristika koja razlikuje sklopke i prekidace. Npr, salter za svetlo u sobi je zapravo sklopka a ne prekidac.

Znam ja, al' s obzirom da sam završio fakultet, nisam u konkurenciji za nagradu. ;)

Daaaaaaavno se nisam ovako slatko nasmejao!!!!!!!:bottle:

Ne znam na sta mislis lazo. Ali "salter za svetlo" se nigde ne koristi, kao izraz, nebitno.
Na tih Lazinih 10, ja dodajem jos 10 bambija, jer mi trenutno ne pada nista na pamet...

Ako je prekidac za svetlo sklopka, da nije prekidac ono sto dzelati povlace za pustanje stuje na elektricnu stolicu ? :d :D :d

electric-chair%5B1%5D.1.jpg

Ovo iza? :D

Poslednja izmena:
Treba komp okaciti na drugu fazu. Normalno je da motor od 1-1.5 kw u startu povuce 20-30 i vise ampera ako pokrece kompresor koji je nezgodan za start. Ako se veci pad napona nastavlja tokom rada onda nesto nije u redu sa kucnom instalacijom.

Poslednja izmena:
Nije takmicenje u lupetanju, covek je tacno rekao.

Pa ljudi bre 1kw / 220V dobija se nesto manje od 5A
kojih vi to 20,25,30A pominjete???

1W = 1VA

Uzdravlje cheers

Poslednja izmena:
Gde bre 30A da povuce, koliki su najjaci osiguraci u kucnoj instalaciji.
Aj da kazemo, da ako je u sobi klima, nije bilo potrebe da se na taj vod stavlja [mislim na sobu] vise od 8A. Na tri faze kod sporeta se stavlja po 16A bre. Kojih 30A I VISE?

Kako onda moj UPS od 1400VA ima 840W ako je 1W-1VA?? Odgovor: nije, VA x 0.6 = W

Motori u startu povuku i 10 puta vecu struju od nazivne a osiguraci su zato tromi.

E ljudi, ne znate princip rada motora i struju polaska motora koja se zbog toga javlja, ne znate vremensku karakteristiku osiguraca, a kazete coveku da lupa iako je potpuno u pravu, pa ne ide to tako.

Teslu zavrsih, i ako su mi se necim popeli na glavu to je naizmenicna struja i njena gustina...

Reaktivna struja....kako da ne povuce i po 10 puta vecu struju.nazivna jedinica je VAr=volt amper reaktivno, i ja sam zavrsio teslu inace :) mada smo to ucili.znaci osiguraci su tromi i trpe i po 10X vece struje od nazivne na jako kratak vremenski interval.a to je upravo taj trenutak kada se pali motor on za recimo 0.5 sek povuce toliku struju i zica u osiguracu se ne istopi posto joj treba vise vremena.

Nazad
Vrh Dno