Šta je novo?

Promena cooler-a na Palit 8800GT Sonic, Accelero S1 by Stoske

stoske

Slavan
Učlanjen(a)
30.06.2005
Poena
407
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Buka na mom racunaru nije opcija, tako da je dosao na red hladnjak na Palit 8800GT Sonic.

Iako je u pitanju poboljsan dizajn hladenja u odnosu na referenti, ipak u 3D modu pravi znatnu buku.

Kupljen je Accelero S1 pasivni cooler.

Kod:
http://www.arctic-cooling.com/vga2.php?idx=138

Drugo resenje bi bio Zalman VF900 cija je cena, na nasem trzistu oko EUR 35.

Krenuli smo sa demontazom cooler-a.

Prvi pokusaj skidanja coolera je propao, jer je pasta cvrsto uhvatila. Nakon vracanja u kuciste i 5 minuta Ati Tool 3D preview-a problem je resen.

Pasta je srebrne boje i tesko se uklanja. Za ciscenje je koriscen Izopropil alkohol 96% cistoce.
Potrebno je perfektno ocistiti jezgro i memorijske cipove na kartici.

Accelero dolazi sa vec nanetom Arctic MX termalnom pastom, koja je odlicna.

Uklonjeni su i default hladnjaci za RAM i umesto njih je postavljena kombinacija 4xAccelero default i 4x Zalman hladnjaka.

Hladnjaci koji dolaze uz Accelero slabo se lepe, pa su korisceni Zalman. Da sve ne bi bilo jednostavno, nisu mogli da stanu svi Zalmanovi zbog visine, pa je napravljena kombinacija.

Poslednja izmena:
Nakon toga se preslo na montiranje Acceler-a, koje se svodi na zavrtanje 4 srafa. Cooler se postavi tako da baza bude okrenuta na gore i samo se na njega postavi graficka.

Da bi montirali plasticne drzace (koji nisu obavezni) zasfrafili smo 2 srafa, ali samo da uhvate, pa posle montaze i druga dva. Evo i kako sve izgleda.

Sada je sve monitrano i da proverimo temperature.

Bez ikakvog hladnjenja ili strujanja vazduha Accelero se brzo ugreje, temperature su isle i do 85C, a dalje nisam imao srca da testiram.

Cim smo montirali jednu 12cm na 800rpm da duva prema kartici, dobijene temperature su sledece.

Idle Full 3D

Sve u svemu, temperature su odlicne, a tisina APSOLUTNA.

Nisam probao da direktno na sam Accelero postavim jednu 12cm, sto bi dovelo do jos veceg pada temperature, ali mislim da nema potrebe.

Ovom prilikom se zahvaljujem Fold-u i Milchi na pomoci tokom ovog projekta.

Stoske Ldt.

Accelero S1 je zver tu nema shta moze da se napravi tishina, a bogami dobra je i kada se graficka malo izlemi sto je sa S1 prava stvar :) :D

Prezadovoljan sam coolerom.

Konacno tishina i u 3D-u.

Heee...
A ja bas ovih dana fotkao mog malog Accelera sa slicnom namerom, samo nikako vremena da uhvatim da sve kompletiram i otkucam, non-stop neka zurba.

Moj je skroz pasive i prezadovoljan sam, al' je i moja karta (dosta) hladnija u staru pa sam ovako dobio cak i nize temp nego sa asusovim aktivnim cooler-om.

Pozdrav
cheers

P.S.
Da li je i kod tebe slucaj da moras bas da pritegnes srafove (tako da blago iskrive karticu) da bi ona 4 gumena distancera (koje si zalepio na bazu) nalegla na stampanu plocu graficke karte? Posto je tako kod mene.

Poslednja izmena:
Nisam nista pretezao, Accelero je "seo" bez problema.

Da li je bilo neophodno uklanjati default hladnjake za RAM, s obzirom na to da nisu u direktnoj vezi sa kulerom? Nekako mi se svidja to Palitovo resenje sa jednom plocicom za ceo RAM.

Pretpostavljam da nije, ali ipak mislim da je ovako mnogo bolje resenje.

Probao sam i sa montiranim 12cm coolerom direktno na Accelero.

Karticu OC na ~712/2100

Full Load

Idle

Buka na mom racunaru nije opcija

Ovaj deo mi se posebno svidja i u potpunosti se slažem sa tobom. Temperature posle zamene su stvarno odlične, a posebno sa 12-kom na acceleru. Kad otopli ovaj cooler će biti pravi hit (u stvari je to već sad).
Koliko se hladnjaka za memoriju dobija sa S1? Vidim da su kod tebe pola sivi, pola plavi i zanima me kako si rešio lepljenje istih - neki ljudi su imali problema sa otpadanjem tih hladnjaka. :wave:

Ima svih 8 komada, ali sam i ja citao na netu da hoce da se odlepe, pa sam kupio 8 komada Zalman.

Cetiri su stala normalno, ali druga cetiri su bila previsoka, pa sam morao da kombinujem.

ME:

Uklonjeni su i default hladnjaci za RAM i umesto njih je postavljena kombinacija 4xAccelero default i 4x Zalman hladnjaka.

Hladnjaci koji dolaze uz Accelero slabo se lepe, pa su korisceni Zalman. Da sve ne bi bilo jednostavno, nisu mogli da stanu svi Zalmanovi zbog visine, pa je napravljena kombinacija.

Da ne bi bilo problema sa otpadanjem, memorijski cipovi se moraju pazljivo i detaljno ocistiti.

Poslednja izmena:
Au kakva ti je kartica sad... :D
Nego, mogao si da staviš sve AC hladnjake, čisto zbog estetike?

Jel ima razlike u OC potencijalu?

BTW, sada možeš da isečeš rupu na kućištu za 1x12cm fan i da odozdo usisava i baca hladan vazduh na onaj Thermalright i Accelero, šta misliš?

Poslednja izmena:
Jeste da je ruznjikava kombinacija, ali Zalman nije mogao da stane, a ovako sam bar za 50% smanjio sansu za optadanje istih :D

Najvaznije da se to ne vidi, sem kada se skine kartica i okrene naopacke :d

Nisam proveravao OC potencijal, jednino sto mi je bilo bitno je tishina. Mission Accomplished :D

Nema sanse da seckam sada :D

Poslednja izmena:
I koliko to sad susednih slotova zauzima? Dodatna 2 bez ventilatora, sa njim 3??

@5xeVo doabr ti potpis :D

Sam S1 je "visok" čini mi se kao i većina dual slot kulera. Naravno, kada se namontira ventilator na njega, ne samo da zauzima tri, već bi mu i četvrti trebalo osloboditi da bi imao odakle da vuče vazduh. Onome ko nema dodatnih kartica ili ima eventualno neki X-Fi u skroz donjem slotu ovo ne bi trebalo da predstavlja problem. Ja ću sebi ovo uzeti prvom prilikom pa javljam rezultate i kačim slike.

Odličan tutorial.

Izgleda ogromno ali radi posao i najbitnije je da je tih.

.

Sam S1 je "visok" čini mi se kao i većina dual slot kulera. Naravno, kada se namontira ventilator na njega, ne samo da zauzima tri, već bi mu i četvrti trebalo osloboditi da bi imao odakle da vuče vazduh. Onome ko nema dodatnih kartica ili ima eventualno neki X-Fi u skroz donjem slotu ovo ne bi trebalo da predstavlja problem. Ja ću sebi ovo uzeti prvom prilikom pa javljam rezultate i kačim slike.

E zato bi tu trebalo da se montira 12cm fan na stranicu kucista i da duva u rebarca Accelero-a... ima da sedne ko gooza na noshu :).

Postavio sam jedan cooler na dno kucista, da duva pravo na Accelero, iz pravca HDD-ova.

To su prve temperature, sasvim prihvatljivo.

Posto nemam ni jedan drugi slot popunjen, ovo mi savrseno odgovara.

Nakon toga se preslo na montiranje Acceler-a, koje se svodi na zavrtanje 4 srafa. Cooler se postavi tako da baza bude okrenuta na gore i samo se na njega postavi graficka.

Da bi montirali plasticne drzace (koji nisu obavezni) zasfrafili smo 2 srafa, ali samo da uhvate, pa posle montaze i druga dva. Evo i kako sve izgleda.

Sada je sve monitrano i da proverimo temperature.

Bez ikakvog hladnjenja ili strujanja vazduha Accelero se brzo ugreje, temperature su isle i do 85C, a dalje nisam imao srca da testiram.

Cim smo montirali jednu 12cm na 800rpm da duva prema kartici, dobijene temperature su sledece.

Idle Full 3D

Sve u svemu, temperature su odlicne, a tisina APSOLUTNA.

Nisam probao da direktno na sam Accelero postavim jednu 12cm, sto bi dovelo do jos veceg pada temperature, ali mislim da nema potrebe.

Ovom prilikom se zahvaljujem Fold-u i Milchi na pomoci tokom ovog projekta.

Stoske Ldt.

Ja na 8800GT (gainward) imam 39C na vodi u full load-u i zamisli samo tako "blokira" krizu na 730Mhz za GPU. jednostavno def. napon za GPU je prenizak i dzaba sto sam je ohladio :smash:
Kod 8800GT karti za dobar OC treba podici napon. moze to verovatno i na 800, ali treba lemilica da radi.

Poslednja izmena:
E zato bi tu trebalo da se montira 12cm fan na stranicu kucista i da duva u rebarca Accelero-a... ima da sedne ko gooza na noshu :).

Ali, to je nemoguće jer su rebra okrenuta u "kontra" smeru pa bi fan sa strane duvao samo u jedno rebro, zato je potrebno namontirati ga iza ili ispod kartice... Cenim da bi ono mesto u Antec P182 ne gornjem kavezu bilo savršeno za ovako nešto.

Pomogao ni i takav fan na stranici kućišta ali pravi kućište za ovaj cooler :d je CM 690.

Nisam baš najbolje razumeo šta si hteo da kažeš... Ja sam napisao da su rebra tako okrenuta da je nemoguće hladiti sa strane, već samo od dole ili od nazad, iz pravca kaveza za hardove.

Napisao sam da bi i taj sa strane, na stranici kućišta pomogao.
Ali extra rešenje je nešto ovako, pogotovo za stoske-ta:
cm690ca1.jpg

Da uzme čovek lepo da iseče lim i kupi filter u XSilence TNT-u.

Ali, to je nemoguće jer su rebra okrenuta u "kontra" smeru pa bi fan sa strane duvao samo u jedno rebro, zato je potrebno namontirati ga iza ili ispod kartice... Cenim da bi ono mesto u Antec P182 ne gornjem kavezu bilo savršeno za ovako nešto.

Mana Accelero-a je sto se pravi vazdusni dzep izmedju samog tela hladnjaka i kartice. Ne znam da li si primetio, ali velika vecina fabrickih pasivnih kartica ima ta rebarca sa gornje strane karte (tj. na "ledjima") bas iz razloga da se ne bi pravio vazdusni dzep i da bi se delimicno iskoristio vazduh koji pirka sa CPU kulera.

Montazom ventilatora na stranici kucista bi dobio dasak vetra koji razbija taj dzep i salje ga dalje po kucistu. Nije efikasno kao ventilator zakacen direktno "odozdo" na telo Accelero-a, ali mnogo je bolje resenje od nedostatka ventilatora. Ali najvaznija stvar je da ne prekriva dodatne slotove, pogotovo kod vlasnika mATX ploca.

Nadam se da je sad malo jasnije.

Ostoja, ako ti na tvojoj ploči nemaš mesta za Accelero S1 onda nema ni na 1-oj.

Poslednja izmena:
Vrh Dno