Šta je novo?

Projektovanje softvera, iskustva sa odredjivanjem cene posla?

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poena
770
Da li se neko od vas bavi projektovanjem softvera, konkretno informacioni sistemi?

Znaci potrebno je uraditi sledece:

1. Definisanje i detaljni opisi korisnickih zahteva
2. Kreiranje dijagrama aktivnosti, klasa i tabela
3. Definisanje baze podataka

IS ima 7 poslovnih procesa i oko 80 korisnickih funkcija,... rok za zavrsetak je dva meseca.

Pitanje je: koliko svemirskih novcanica treba spremiti za ovu uslugu?

Da li se neko od vas bavi projektovanjem softvera, konkretno informacioni sistemi?

Znaci potrebno je uraditi sledece:

1. Definisanje i detaljni opisi korisnickih zahteva
2. Kreiranje dijagrama aktivnosti, klasa i tabela
3. Definisanje baze podataka

IS ima 7 poslovnih procesa i oko 80 korisnickih funkcija,... rok za zavrsetak je dva meseca.

Pitanje je: koliko svemirskih novcanica treba spremiti za ovu uslugu?

vise je stvari koje odredjuju cenu:

1. da li je to IS koji se radi personalizovano za potrebe odredjene firme ili je i kasnije upotrebljiva platforma u bransi pa moze da se komercijalizuje
2. da li izvoidjač ima potrebne sertifikate, licence i reference
3. cena slicnog softvera na trzistu
4. specificni zahtevi narucioca

Na kraju cena se daje uglavnom po programer satu. Renomirane licencirane kuce koje se profesionalno bave ovom vrstom posla formiraju cenu programer sata na nivou 20 E /programer satu i više (ide i do 50 E za zahtevnije poslove).

U ponudi dajes za svaku fazu, pod fazu itd koju aktivnost preduzimas i koliko programer sati je potrebno x cena po satu - koju odredis na bazi gore navedenih kriterijuma.

Poslednja izmena:
1. Moze da se komercijalizuje, tj. posao je vec ugovoren za tri klijenta.
2. Projektant ima reference u projektovanju IS, nema DB2/WebSphere sertifikate.
3. Nepoznato, zbog specificnosti namene postoji mozda 10tak slicnih informacionih sistema u svetu. Ali recimo da cena kompletnog softvera sa licencama za DB2 i WS bude oko 50000€

U sustini pitanje je vise "koliko vredi moj rad" u nekom ovakvom projektu, ako je projektant uradio gore navedeni deo posla.

Hvala na odgovoru

Poslednja izmena:
1. Moze da se komercijalizuje, tj. posao je vec ugovoren za tri klijenta.
2. Projektant ima reference u projektovanju IS, nema DB2/WebSphere sertifikate.
3. Nepoznato, zbog specificnosti namene postoji mozda 10tak slicnih informacionih sistema u svetu. Ali recimo da cena kompletnog softvera sa licencama za DB2 i WS bude oko 50000€

U sustini pitanje je vise "koliko vredi moj rad" u nekom ovakvom projektu, ako je projektant uradio gore navedeni deo posla.

Hvala na odgovoru

pa vidi ova cena programer sata od 20-50 E je cena koju formira izvodjač sa ukalkulisanim svim troškovima pa svedena na programer sat. E sad zavisi od vrste tvog angažmana - da li izvodjač ima druge troškove u vezi tvog angažmana, čija je oprema, ko plaća softver u kojem se izradjuje softver...? Ako nema - tj. ako iznajmljuje samo tvoju pamet onda programer sat bi trebalo da naplacujes do 10E po satu tj cca od 50-100 E dan angažmana po uslovom da imas diplomu, potrebne licence koje si sam finansirao...opet sve ovo princip ponude-potražnje može da gurne u drugi plan...
Ako on uzima 50.000 a ti si jedini programer koji ce da napise kod za gotov projekat onda je max 20% da uzmes mada mislim da bi realnije bilo 10-15%
srecno!

Poslednja izmena:
Znaci mislis da cena projektantskog posla ne bi bila manja od 2000eur? (gledano kroz obim projekta, manje kroz utrosak vremena)

Poslednja izmena:
Znaci mislis da cena projektantskog posla ne bi bila manja od 2000eur? (gledano kroz obim projekta, manje kroz utrosak vremena)

Ti ne mozes formirati cenu na bazi obima ukoliko nisi partner u poslu.
Ako si samo angazovan jedino merilo je programer sat, ponuda - potraznja...

Shvatio sam da imaju gotov projekat a da ti izvodish...

Ako samo radish projekat, bez realizacije, onda na obim od 50.000 ne bi trebalo da je manje od 2.000 E... to je 4% sto je sasvim prihvatljivo za naručioca bez da ulazi u to koliko tebi treba vremena za to i da li je to preplaceno ili podplaceno na bazi vremenskog angazmana...

opet pazi na ponudu-potraznju ona može drastično da menja okolnosti...:wave:

Poslednja izmena:
Ne, ni klijenti ni firma koja ce proizvesti IS nemaju projekat - samo osnovni dokument sa zahtevima.

Klijent(i) sklapaju ugovor sa softverskom kucom da im izradi IS, ta firma unajmljuje projektanta sa strane da im zavrsi tacke 1-3 na osnovu kog ce programeri raditi. Projektant se pita koja je, po vasem misljenju, vrednost njegovog rada s obzirom na obim projekta i vreme izrade navedeno u prvom postu. :)

Poslednja izmena:
Ne, ni klijenti ni firma koja ce proizvesti IS nemaju projekat - samo osnovni dokument sa zahtevima.

Klijent(i) sklapaju ugovor sa softverskom kucom da im izradi IS, ta firma unajmljuje projektanta sa strane da im zavrsi tacke 1-3 na osnovu kog ce programeri raditi. Projektant se pita koja je, po vasem misljenju, vrednost njegovog rada s obzirom na obim projekta i vreme izrade navedeno u prvom postu. :)

evo ovako,

ako su to stavke 1-3, što podrazumeva kompletan model podataka ali bez detaljne specifikacije oko izvodjenja, implementiranja, testiranja i svega ostalog...tzv. prvi lejer - projekat - onda je to do 35% od vrednosti posla maximalno uz sve tesne vremenske rokove (sto uopste nije mali deo posla!). Ovo ti je provereno kod jedne ugledne softverske kuce koja se bavi tim istim poslom.

Uzmi u obzir konkurenciju i sopstvenu referencu pa formiraj cenu (verovatno na manje - obrni okreni verovatno izmedju 10%-15%?) :wave:

Poslednja izmena:
Da to je otprilike taj deo posla, hvala na odgovorima.

Dobio si dosta dobre načine da odrediš cenu, mada ja mislim da je tvoj deo posla dosta zahtevan i kritičan za uspešan ishod celog projekta.

Po mojim saznanjima, npr. u Kanadi projektant baze podataka ima prihode 4-10 puta veće od kodera (naravno u zavisnosti da li se kodira u VB ili nečem specifičnom/teže dostupnom).

Napisao si da je rok 2 meseca, ali nisi dao tvoju procenu koliko misliš da će ti to oduzeti (2 ili 22 sata dnevo u sledeća 2 meseca).

Lično, ja bi svoje redovne/planirane dvomesečne prihode pomnožio sa 2 pa korigovao u +/- u zavisnosti koliko ti je ta referenca bitna odnosno da li želiš da činiš ustupke u to ime, da li ćeš imati fee od svake sledeće implementacije (pominješ 3 instalacije), da li su "trenutni prihodi" u problemima i sl :)

Moje mišljenje je da posao sigurno vredi 20-ak posto od vrednosti celokupnog projekta-(externe licence), tj. svoje pregovore bi bazirao na toj cifri.

Ali, lako je tuđim ....

Nisam ja u pitanju, vec osoba koja je po struci projektant baza podataka (Mr. informatike).

Izrada projekta je pri kraju, ostalo je 15tak dana za jos neke module i ispravke. Razlog zasto je postavljeno pitanje je 'drugarski' odnos izmedju softverske kuce i projektanta, tj odnosi nisu 100% 'cist posao'. Odatle i razlog za ovim preispitavanjem cene rada jer koliko sam razumeo drugaru nikada nije tacno receno koliki honorar treba da ocekuje, vec se sve svodi na "pisi ti sate, pa cemo obracunati" ako je prosecna plata nekog developera/projektanta u rangu 1000eur mesecno, onda bi 2x toliko bilo ispod cene ako nema proviziju na neke sledece implementacije tog IS.

Poslednja izmena:
Nisam ja u pitanju, vec osoba koja je po struci projektant baza podataka (Mr. informatike).

Izrada projekta je pri kraju, ostalo je 15tak dana za jos neke module i ispravke. Razlog zasto je postavljeno pitanje je 'drugarski' odnos izmedju softverske kuce i projektanta, tj odnosi nisu 100% 'cist posao'. Odatle i razlog za ovim preispitavanjem cene rada jer koliko sam razumeo drugaru nikada nije tacno receno koliki honorar treba da ocekuje, vec se sve svodi na "pisi ti sate, pa cemo obracunati" ako je prosecna plata nekog developera/projektanta u rangu 1000eur mesecno, onda bi 2x toliko bilo ispod cene ako nema proviziju na neke sledece implementacije tog IS.

ah, ti drugarski odnosi su najopasniji...u poslu toga ne bi trebalo da postoji...
ukoliko se nije unapred dogovorio o svemu (a vidim da nije:wall:) - u tom slucaju bice placen po satu prema nekoj prosecnoj ceni tj, kao da je unajmljen...ukoliko iole postoji fer odnos 10% bi bila donja granica..ipak...ukoliko se ranije nije dogovorio oko cene donja granica je upravo to - prosecna plata developera x vreme rada...to ce izaci znatno manje ali to je njegova greska ako gledamo strogo profesionalni odnos...

Nazalost to je model poslovanja kod nas :(

U svakom slucaju hvala na odgovorima, iako je sada za mnoge stvari oko cene kasno - ovako je barem moguce povuci 'keca iz rukava' u fazonu: "za prosli posao ste me platili xyz a trebalo je uvw, pa cemo sada drugacije...."

Poslednja izmena:
Epilog:

Naknada za uradjeno je obracunata na sledeci nacin: izracunato je da projektant na svom radnom mestu (DW developer) zaradjuje 5eur po satu, i to je pomnozeno sa brojem utrosenih sati za rad na projektu (275) i jos su poslodavci velikodusno dodali 25 sati 'poklona' tako da je "honorar" 1500eur :(

Naravoucenije: pre nego sto pocnete bilo sta da radite - TACNO definisite cenu posla i sve ostalo zbog cega bi kasnije zalili.

Poslednja izmena:
5e/sat??? Pa to je izrabljivanje!!!

Ne znam sta je ali bas nije korektno. Najgore u celoj prici, po mom misljenju, je sto je pokazao poslodavcima koliko moze i ume i sada moze u toku svog redovnog rada da ocekuje gomilu slicnog posla za iste novce... tuga... i posle se neko pita zasto su ljudi nemotivisani za rad :(

10e/h? Salis se? Neka minimalna cena za sw inzenjera na zapadu je 25-30e. Naravno.. mi nismo zapad ali 10e/h nista.
U gornjem slucaju poslodavac nije odredio cenu od 5e zato sto misli da to toliko vredi negi je sagledao stvar iz drugog ugla... otprilike ovako:
"To je ozbiljan posao i ako bih ga zaposlio dao bih mu platu 750e/mesecno. To je vise nego sto bi dobio u banci. Radio je 2 meseca to mu dodje 1500e. Ako je radio 8 sati dnevno znaci da mu je sat 4.687 eura.. Ajde zaokruzicu na 5 e/h".

@milanbb:
Pretpostavljam da je taj tvoj drugar to uradio honorarno kao ugovor o delu. Da li su mu platili porez i doprinose preko tih 1500e ili ce to on morati sam da plati?

Bas takav neki rezon je primenjen, bez gledanja da li je to projektovanje sw-a ili malterisanje. Placa se kao ugovor o delu zaposlenom licu i trebalo bi da poslodavac placa porez i doprinose, tj. tih 1500eur je neto naknada (u tri rate doduse :))

p.s. Najcrnje u celoj prici je sto doticna firma naplacuje "programer sat" svojim klijentima i do deset puta vise (ispravke na bazi, ispravke u delphiju, eventualne izmene u funkcionisanju modula)... u svakom slucaju - nauk za ubuduce :)

Poslednja izmena:
@yooyo : Lepo si rekao, nismo mi zapad. U Srbiji plata od 1700 eura je više nego pristojna, morate priznati :). To je računica od 10 €/h pod predpostavkom da se radi 40 h nedeljno iliti u proseku 22 radna dana.

Druga je priča da li taj rad vredi više, a vredi sigurno, nego što je plaćeno. Ograničavajuća okonlost je upravo ta što je to radio pojedinac, koliko sam ja ukapirao, a ne firma. Na osnovu toga je i formirana cena.

@milanbb: Da su tog tvog prijatelja :hump: jesu, ali sam je kriv za to :). Još na rate :S:. Međutim, ko zna zašto je to dobro. Važno da je posao odrađen, a za sledeći će već imati više iskustva a samim tim i više para ;).

Ja ne kapiram ko to u Srbiji moze da prima platu 1500e/mesecno a da nije sam sebi shef?

Ja ne kapiram ko to u Srbiji moze da prima platu 1500e/mesecno a da nije sam sebi shef?

Imam par drugara koji rade kao software architect-i, i imaju tu platu.

milanbb je napisao(la):
Ne znam sta je ali bas nije korektno. Najgore u celoj prici, po mom misljenju, je sto je pokazao poslodavcima koliko moze i ume i sada moze u toku svog redovnog rada da ocekuje gomilu slicnog posla za iste novce... tuga... i posle se neko pita zasto su ljudi nemotivisani za rad

Mislim da nisi u pravu. To sto je pokazao poslodavcima da zna mnogo vise nego se ocekuje od njegovog radnog mesta moze samo da mu ide u prilog. On ne sme da dozvoli da ga poslodavac iskoriscava, a ako je njegov rad kvalitetan, ne vidim nijedan razlog zasto bi poslodavac rizikovao da izgubi takvog saradnika. Samo treba zauzeti pravi stav i bice dobro za sve.

@Joy, problem tu je sto vecini poslodavaca ne treba nista posebno, i onda ako moze da se okrzne kod dobrog prorgamera za jos nesto - QL, ako ne, ko ga j***, ionako to nije bio deo posla :D

Milane, nikad se custom work ne ceni kao obican posao - ne zbog toga sto ce neko misliti da je ostecen, vec zato sto custom work ne nailzazi uvek kad ti zatreba i nije ustaljen posao na koji si navikao, uvek je nesto novo.

Mada, ako je to neto to nije losa para za nase uslove.

@Joy, problem tu je sto vecini poslodavaca ne treba nista posebno, i onda ako moze da se okrzne kod dobrog prorgamera za jos nesto - QL, ako ne, ko ga j***, ionako to nije bio deo posla :D

Ako poslodavac ima programera koji je ujedno i dobar (da ne kazem odlican) projektant, i da tom poslodavcu nije bitno da li ce istog zadrzati ili ne, onda se moze reci da je taj poslodavac zalutao na softverskom trzistu. :sceptic: Bas zbog takvih situacija gde nekad moze da naleti neki veci posao (da uzmemo da se radi o manjoj softverskoj firmi cim nema projektante), kada ce on morati da angazuje neku drugu firmu da mu radi projektnu dokumentaciju, i gde ce shvatiti koliko to kosta, a sve je moglo da prodje bolje i po njega i po programera/projektanta.

Mada, mene tu najvise cudi sta uopste taj projektant i trazi u takvoj firmi. Ako ne cenis sebe, ...

Mada, mene tu najvise cudi sta uopste taj projektant i trazi u takvoj firmi. Ako ne cenis sebe, ...

To jedino milanbb može da ti odgovori, ali ja bih rekao da se čovek "probija" na površinu. Siguran sam da će sledeći posao drugačije da naplati ;)

Covek, nazalost, ima iskustva u projektovanju, bazama, itd.... ali jako malo iskustva u procenjivanju poslodavaca :( Drugi problem je sto se radno mesto projektanta IS-a retko pojavljuje na konkursima pa uzimas sta ima (DW developer). Treci problem je kao sto sam vec naveo 'drugarski' odnos sa ovim poslodavcem (4 godine valjda radi tamo). I na kraju: u pitanju je Novi Sad - poprilicno mala brlja za IT, pa nije bas lako reci "e odo ja".

Tako da iako je logicno da ces dobrog radnika stimulisati da pruzi svoj maksimum, cini mi se da je IT bransa ovde slicna vlasnicima piljarnica - neces za 5EUR - naci cemo nekog drugog.

Nazad
Vrh Dno