Šta je novo?

Project "1 4 me" - PC desk, scratch building

lanmi86

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poena
415
Dakle konacno sam skupio malo materijala da otvorim novu temu ovde na benchu. U pitanju je sto nalik na l3p desk (iskusni moderi znaju o cemu je rec) s tim sto ja ovaj pravim malo drugacije, po mojoj meri 🙂

Posto nisam vičan obradi metala, sto će biti napravljen od univera dok ce gornja ploca biti od materijala za radne ploce, debljine 40mm verovatno.

Trenutno sam napravio osnovni 3d projekat(google sketchup 8) sa pribliznim dimenzijama koje ce varirati kako se bude napredovalo... Evo par slika za pocetak:

32793782.jpg

95880607.jpg

sklopljen4.jpg

sklopljen5.jpg

sklopljen2.jpg

Sistem ce biti vazdusno hladjen, ***, nema se para za vodeno, al dobro, ici ce megahalems unutra 🙂

Dakle kao sto se moze sa slika primetiti, u gornji deo ide ploca i komponente, dok u donji ide napajanje i verovatno rack sa hard diskovima. Kablovi prolaze kroz "pod" od fioke.

Imam par nedoumica da li da napajanje stavim u gornji deo tamo iza ploce, u poseban odeljak ili da ipak ide u donji deo, tako da me zanimaju vasa misljenja.

Sistem je trenutno jos uvek na papiru, nadam se da pocinjem sa radom za max mesec dana, u principu kad sve elemente bacim na papir, trebalo bi relativno brzo da ide sklapanje i pakovanje. Nisam nešto vičan ni stolariji ali imam podršku starih majstora koji od toga žive tako da neće biti problema 🙂

Utisci? Neke izmene, dorade koje bi trebalo da razmotrim?

E da, kombinacija boja još uvek nije rešena, tako da su i tu dobrodošli saveti 🙂

Pouzdan lock mehanizam za fioke sa komponentama pod obavezno.

I nastavi sa worklog-om, da pratimo kako ti idu radovi.

Samo napred.

Sklanjaj ovaj "spojler" sa stola... Totalno nepotrebno, a ako si mislio monitor gore na sanse da ti to bude dobro za vrat i glavu ako uzmem u obzir da je sto standardne visine. Imao sam takav sto davno, uh nikad vise.

Drugo, zasto komponente moraju da budu u fioci? Jesi razmisljao o nekom drugom resenju?

Bice lock mehanizam, i na sadasnjem stolu ga imam.

Sto se tice spojlera, on je tu najvise zbog studijskih monitora (zvucnika) koji ce ici na njega, nevezano za monitor (ekran), plus klavijatura ce ici ispod spojlera... Ekran sam ionako mislio da kacim na zid. Videcu, mozda napravim neke police za zid pa zvucnike na njih okacim...

A za komponente, pa sta znam, oduvek sam hteo to da napravim, a verujem da sada imam dovoljno iskustva da tako nesto i realizujem. Samo cekam neku jacu finansijsku inekciju 🙂

Razmisljao sam i ja o ovako necemu davnih dana, i moja ideja (sto bih ti preporucio) je da sve stavis u jednu "ladlu". Napravis sa strane rackove za diskove pod uglom od 90 stepeni, tako ces ustedeti mnogo prostora, a opet si miran u slucaju "otvaranja" ladle, jer sve ide zajedno, sto je po meni mnogo bolje nego da diskove stavis u deo ispod. Takodje, ja bih isao na dno ladne da bude metalno, jer tako mozes da iskoristis to da diskove stavis i ispod cele konfiguracije (jedino je tako malo teze pristupiti im posto bi se morala vaditi ladla skroz napolje, ili ih usrafiti u prednji deo, ali onda bi morao da napravis dobre rupe za diskove na podlozi)
Reci mi od gore ces stavljati staklo ili pleksi?

Da, o tome sam i ja razmisjlao, da sve ide u jednu fijoku, s tim sto bi pregrada odvajala napajanje od ostalih komponenti, a cable management bi bio odradjen kroz dno fijoke. Jos uvek smisljam kako da odradim kvalitetan i dobro ohladjen rack za diskove. Takodje moram odvojiti sistemski od storage diskova, plus jedan eksterni rack za portabilne hardove. Poslusacu te, ide sve u jednu fijoku.

Gore ide staklo naravno, laminirano, verovatno malo zatamnjeno. Pleksi ispada iz opticaja jer je mekan, lako se grebe i savitljiv je. On je ok za stranicu kucista gde se ne dodiruje cesto al za radnu povrsinu stola mora staklo.

Sto se hladjenja diskova tice, moj predlog je sledeci: Uzmes 4 metalne sine (1cm sirine) i na njima izbusis mesta za diskove. Postavis ih vertikalno a diskove okrenes da stoje umesto horizontalno, vertikalno sa duzom stranicom na dole (ala sam objasnio, pogledaj sliku) i tako napravis 2 postolja, na koje mozes staviti 4 diska (realno ti vise ni ne treba, a ako bas treba, uvek mozes dodati jos koje podnozje)
Ako ti treba optika, evo i tu predloga, uzmes slim dvd sto se disk ubacuje u njega direkt (kao za auto), prednju stranicu istanjis sa unutrasnje strane, stavis optiku ispod svega toga i zdravo 🙂

Prilozi

• untitled.PNG
    untitled.PNG
    4.8 KB · Pregleda: 58
Hvala na predlogu, videcu da tako nesto i napravim za hardove. A za optiku imam poseban plan, jos nisam iscrtao, uskoro cu da odradim projekat i za to pa kacim...

Jel ima kakvih pomaka? Neke ideje?

pozz svima na temi. Prvo bih zeleo da cestitam na sjajnoj odeji, nema veze sto su ljudi vec pravili svaka cas'. Ja sa buduci "graficki dizajner enterijera" jos se skolujem i mogu ti pomoci sa materijalima koje planiras da koristis.
1. Da li si uzeo u obzir debljinu i toplotno-izolacionu moc te ladice, ja bi je pravio od sto tanjih materijala. Medijapan i iverica ce se jako grejati? Mozda da ti ladica bude od aluminiuma ali jako lepo obradjenog?
2.idejno projekat je dobar (jesi li mozda zavrsio neku grafiku?🙂) samo taj spojler jako ispada iz takta, sto kazu strci. Probaj u google sc. da ga malo spustis i prosiris i zaoblis kao pozadinu ladica?
3. Kako izgleda kad ti je citava ploca od stakla? Ako nisi probavao jel bi te mrzelo da odradis par skica varijacija?
Zelim ti svu srecu, imam nekog stiva sto se tice stilskog namestaja ako zelis moze ti pomoci.

Glavni i osnovni razlog zasto ne radim sa aluminijumom, je to sto nemam alat za obradu istog a i slabo se razumem u rad sa njim niti znam nekog ko je vec nesto radio sa aluminijumom. Pretpostavio sam da ce se dosta grejati, zato sam i planirao da ubacim 5/6 ventilatora na stranice da sto vise vazduha uvlaci unutra.

Nisam zavrsio grafiku, jednostavno imam malo talenta, prvi put u zivotu sam upalio google sketchup, ali sam od starta znao sta zelim, tako da nije bilo tesko da to i bacim na papir, pogotovo sto sam zaista i crtao na papiru i razvijao modele stola 🙂 Vezano za spojler, jedini razlog sto je on tu, je zbog velikih zvucnika koji bi eventualno isli na njih jer je sto za muzicki studio. Ali mislim da cu to moci i bez spojlera da odradim, sa nekim malim stalcima sa strane, umesto velikog spojlera.

Ne bih da cela ploca bude od stakla jer to onda gubi prvobitni smisao jer i sa desne strane idu fijoke ali one imaju klasicnu namenu za stvari, pa ne bih bas da se vide 🙂

E mogao bi da mi prosledis da pogledam to stivo vezano za namestaj, ovaj projekat definitivno nije sto posto spreman za izradu, ima tu jos dosta stvari koje nisam razradio dovoljno, tipa kabliranje, koje ce biti vrlo problematicno s obzirom da moram da nadjem dovoljno dugacke kablove i rutu za iste jer ce se fijoka otvarati, pa da ne bude da pocupam sve kablove kad otvorim fijoku sa kompom 🙂

Javi mi se na PM kad procitas ovo da se cujemo malo detaljnije ako hoces da pomognes 🙂

Ti kuleri su dosta bucni koliko znam, a cela poenta je da se komp utisa maksimalno, jer kao sto vidis, koristice se u muzickom studiju gde je potrebna apsolutna tisina. Svi ventovi ce raditi na minimumu obrtaja, i imace filtere preko sebe. Vec sam jednom ugradjivao komponente u sto, i nakon ugradnje, pc je bio besuman, posto iverica jako dobro izoluje zvukove karakteristicne za pc. Jedino mi ostaje kako da resim hladjenje. Za sada mora vazdusno, a kasnije nadam se da ce pasti neko vodeno. 🙂

Nazad
Vrh Dno