Ne, sertifikat MS-a i diploma fakulteta nisu ni blizu. Iako ti za MS treba godinu dana za spremanje, za fakultet treba barem 4 godine, te ni ne moze biti isto. MS-ovim testovima se specijalizujes samo za jednu usko strucnu oblast. Druga stvar koja bi tu bila jeste prolaznost MSovit testova; ako dobijes MS sertifikat za admina za NT4 i svi predju na Win2k, sta ces onda sa sertifikatom ? Zato se to tako i tretira - kao
dodatni kurs specijalizacije. Jednostavno ne mozes za godinu dana da izucis takav spektar znanja, kao na fakultetu za 4-5 godina. To jako dobro dodje kada konkurises za radno mesto koje treba bolji nivo strucnog znanja za nesto (i vise para), pa si inzenjer informatike, koji ima i MSCE ili sta vec. Mnoge firme same salju zaposlene na takve dodatne kurseve raznih firmi. MS, Novel, RedHat i drugi sertifikati su zato i zamisljeni kao dodatne specijalizacije, a ne kao zamene za skolovanje.
Ne, kada udjes u neku zemlju, ne mozes da radis ono sta ti hoces, nego samo ono sta ti vezu za boravisnu dozvolu. Ja sam, na primer, dobio boravisnu dozvolu iskljucivo vezanu za rad u IT bransi, pa i tu su me ogranicili u smislu da ne smem da osnujem svoju vlastitu firmu (ni kao ortakluk sa nekim strancem).
Nemacki imigracioni zakon je jedno, a to sto si ti citao je drugo. To je
privremeni program pod nazivom GreenCard, kojim su hteli da namame IT strucnjake iz inostranstva. Malo sutra, umesto 85K ljudi koje su ocekivali, dobili su 5-6K ukupno. Program je los, ogranicenja su velika - ne znam da li ti je upalo u oci da nakon 5 godina rada po tom programu moras da ides nazad kuci ?

Plus, najavile su desne partije (CDU,...) da ako pobede na izborima (a izgleda da hoce) da ce taj program jos da poostre ili ukinu, da bi resavali svoj domaci problem nezaposlenosti. U okviru tog programa oni su ostavili mogucnost da udje neko bez diplome (zato sam bio gore napisao da su uzasno male sanse, ne i da je nemoguce). Ali, tada su uslovi mnogo opasniji. To da nadjes posao koji se toliko placa (bese minimum 100K DM godisnje) je samo posledica -> da bi dobio takav posao bez diplome, moras da budes opasan strucnjak, da imas opasne reference i prethodno radno iskustvo (zvanicno, sa knjizicom, nista na crnjaka). Pa nisu oni idioti - namerno su postavili takve uslove da ne moze bilo ko da useta. Pogotovo sada, kada je kriza na zapadu, u IT bransi takodje, te se otpustaju hiljade IT radnika. Dakle ljudi koji su vec Svabe, sa radnim iskustvom, jezikom, itd. Cak i u jednom Intelu, kojem super ide trenutno, morali su sad ovde da otkace 4K radnika. U IBM-u 15K. Ej, bre, to su gomile IT strucnjaka. Zato je to daleko od tvoje ocene da se "ipak moze bez problema naci posao bez diplome". Probaj da posaljes par e-mailova takvim firma, sa pitanjem za posao (lepo cv i ostalo spremis), pa da vidis sta ce ti odgovoriti. Ako ti uopste odgovore.