Šta je novo?

Programiranje u nasoj zemlji?!

BOOK

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
619
Koji fakultet kod nas pruza najkvalitetnije znanje iz programiranja koje se moze primeniti u svetu?

Da li se uopste isplati studirati u nasoj zemlji, pa otici kasnije?
(navodno, kod nas je obrazovanje mnogo bolje nego kod glupih amerikanaca, npr.)

Spremam jedan JAKO dugacak odgovor tako da molim clanove da bas ne ulete sa odgovorom u narednih 10 minuta (bar neka probaju). Pozdrav! :wave;

BOOK je napisao(la):
Koji fakultet kod nas pruza najkvalitetnije znanje iz programiranja koje se moze primeniti u svetu?

Da li se uopste isplati studirati u nasoj zemlji, pa otici kasnije?
(navodno, kod nas je obrazovanje mnogo bolje nego kod glupih amerikanaca, npr.)

1. NIJEDAN. Ti ni sa jednim fakultetom nisi nikakav programer. Prvo, (spominjao je i silverglider izmedju ostalih) programer nije kao kod nas "programer". Zna se sta ko radi i za sta je ko obucen. Dakle, imas one razne SW Architect, Solution developer itd. Ne znam ni da nabrojim sve. Fakulteti daju JAKO dobru osnovu kao sto Carlos (clan bencha) rece (da ne bude da krsim copy right :D ) za dalje ucenje. Tj. nauce te da budes u stanju da kad ispred sebe stavis gomilu novih stvari da mozes to da "isamaras" u rekordnom roku.

2. Ne isplati se. Najbolje je izvuci stipendiju ili od fakultea (sto je tesko) ili od firme. U drugom slucaju se obavezujes npr. da ces da zavrsis svaku godinu sa takvim i takvim uspehom ili ti je ukidaju i da kad zavrsis faks moras da radis jos neko vreme kod njih. Nasi fakulteti se ne priznaju za "programerske" jer to i nisu.

3. Kod nas JESTE MNOGO BOLJE obrazovanje ali iskljucivo za UNUTRASNJE SAMOZADOVOLJSTVO. :D To jest, ako si srecan samim saznanjem da znas vise od glupih amerikanaca, ali je problem sto to ne donosi posao. Primer je cerka nekih nasih prijatelja koja je dosla ovde na raspust iz USA-e. Zavrsila je 1. gimnazije. Iz biologije su na primer ucili koji stapic duze opstaje u prirodi. Profesorka im podeli stapice (crvene, ZELENE, plave, zute i sl.). Onda ih oni razbcaju po travi. Kad ona kaze POTATO (krompiric - eto ti sta su ******) onda oni moraju da skupe sto vise stapica za sto manje vremena. Posto su zeleni, zeleni, a i trava je zelena njih najmanje bude skupljeno. Dakle........mislim koja je svrha? Pa zar moras da trosis casove na takvu glupost? Mi smo za njih zakon ali sta da se radi. Drugi primer je Pedja (silverglider opet zna o kome je rec). Zavrsio je na maryland-u odsek za komp. grafiku. (Dobio je stipendiju kao plivac. Drzi jug. rekord na 1500 m) Sve on super zna ali kad me je pitao sta treba da kupi (a sta da zadrzi od starog kompa) da bi imao nekog PIII da moze na njemu da radi, tek onda sam shvatio da njemu u opste nije poznata razlika izmedju AT i ATX kucista i ISA i PCI slotova i slicno. Covek jednostavno isprodukovani .... da se ne izrazim jer mi je prijatelj.

Epilog..... :D

U svakom slucaju, veca je buducnost (i bar ucis bas ono sto ti treba) ako zavrsis strani faks. Automatski si ono za sta si studirao jer ne moras da sedis jos satima za nekim knjigama da bi se pored faksa obucio da radis ono za sta NISI zavrsio faks jer takav faks ne postoji. Toliko od mene. Pozdrav! cheers

Re: Re: Programiranje u nasoj zemlji?!

Hvala na obimnom odgovoru.
Jos jedno pitanje:
Da li je tako tesko otici u inostrantsvo na studiranje kao sto pricaju?

Re: Re: Re: Programiranje u nasoj zemlji?!

BOOK je napisao(la):
Hvala na obimnom odgovoru.
Jos jedno pitanje:
Da li je tako tesko otici u inostrantsvo na studiranje kao sto pricaju?

Pa tesko svakako da jeste. Zavisi opet od tvog uspeha u srednjoj skoli. Pogotovo 3. i 4. godina. Zato sam i spomenuo stipendije firmi. Oni nisu toliko probirljivi sto se izbora tice ali ti postave paprene uslove. Cim malo omanes, pukla ti je stipendija i palis kuci. Jedino preostaje naci ih. Sta da ti kazem. Iamas internet. Uplati jedno 20 sati. Sedi kuci, odi na google i trazi...... Salji postu fakultetima, firmam. Na koga god naletis. Ako ti ne odgovore salji ponovo. Oni nece da te slabije rangiraju ako ih budes spamovao. Dakle, 50 istih mailova ako treba. Ne znam samo koje jezike govoris. Ako te interesuje Nemacka onda moras da ga znas skoro ko maternji.

Pozdrav! cheers

Re: Re: Programiranje u nasoj zemlji?!

luka.l je napisao(la):
Sve on super zna ali kad me je pitao sta treba da kupi (a sta da zadrzi od starog kompa) da bi imao nekog PIII da moze na njemu da radi, tek onda sam shvatio da njemu u opste nije poznata razlika izmedju AT i ATX kucista i ISA i PCI slotova i slicno. Covek jednostavno isprodukovani .... da se ne izrazim jer mi je prijatelj.

Pa kakve to ima veze!? Ako je čovek stručnjak za recimo kompjutersku grafiku ne mora da bude i "šrafciger majstor" pa da zna kako se sklapaju mašine ili da zna recimo da je P4 na
2.53 GHz izašao trećeg dana druge nedelje prošlog meseca i da je u tom trenutku od konkurencije bio brži 2.456%...Sigurno ih neće na koleđžu učiti da ubacuju karticu u AGP slot i sl...Jednostvano većini računar služi kao alatka za rad, kada se nešto pokvari odnesu ga u servis. Kao i televizor : dok radi - gledaš, kada se pokvari odneseš u TV servis i poprave ti ga ili kupiš novi...Ako ti se svidi da imaš na TV-u zoom, stereo zvuk, ekvilajzere, sliku u slici apgrejduješ se i kupiš novi...

Re: Re: Re: Re: Programiranje u nasoj zemlji?!

luka.l je napisao(la):
Ako te interesuje Nemacka onda moras da ga znas skoro ko maternji.
Nije baš tako. Moj prijatelj i njegova devojka su završili ETF i zapalili za Nemačku. Ona radi u SIEMENS-u (piše software za mobilne), a on u nekoj drugoj firmi firmi kojoj sam zaboravio ime. Kada su otišli nisu znali ni reč nemačkog, a i sada posle nešto više od godinu dana na poslu se koriste uglavnom engleskim jezikom. Nemački im je jedino potreban da se snalaze u svakodnevnom životu. Ne kažem da je tako svuda (možda zavisi od firme do firme), ali u njihovom slučaju je tako.

Ko god je mogao da se obrazuje u inostranstvu, to je i uradio. Tako je uvek bilo. Nemoj podlegati tipicnoj propagandi "glupi amerikanci, a mi pametniiii, najpametniji, samo ti sine zavrsi ovde, to ti je najbolje....". Isto tako imas i price "kad ovde zavrsis, onda si car gde god odes" - to je meni isto ko i da si rekao "kad se vratis iz konc-logora, onda ti je covece sve super" (dobro, nije bas za poredjenje, ali bitna je sustina). Poznajem tipa koji je zavrsio drugi srednje po internacionalnom (IGCSE, ko zna) programu, i to je sve mnogo daleko od tog primera koji ti luka navodis. Da ne sirim, kad bih mogao (tj da sam mogao tada srednju) odmah bih se spakovao. Posto si vidno zainteresovan za studije napolju, necu ti pricati zasto ne bih (iz ne-obrazovnih) razloga otisao da studiram. Svejedno, kada bi pogledao recimo program jednog koledza, npr za Computer Science - svi predmeti su totalno programerski, da ne kazem da za svaki jezik koji se radi postoji poseban predmet. Naravno, tu su i predmeti tipa organizacija, projektovanje....Raj, a? Pa mozda i nije za nekog ko nece da ostane hardcore softveras. Za sirinu se obrati domacim institucijama :D. I uopste nije tesko uci ako imas relativno dobre ocene ('oni su tu zbog para', izmedju ostalog), posaljes svedocanstva, pisamce...

Moze mi neko malo vise reci studiranju u inostranstvu?

Sta se uci, koliko se uci?

Engleski ne znam najbolje, ali jos jedna godina mi je ostala da ga naucim bolje.

Zar nece tamo biti tesko kad si sam?
Gde najvise odlaze nasi?

soulfly je napisao(la):
Nemoj podlegati tipicnoj propagandi "glupi amerikanci, a mi pametniiii, najpametniji, samo ti sine zavrsi ovde, to ti je najbolje....". Isto tako imas i price "kad ovde zavrsis, onda si car gde god odes" - to je meni isto ko i da si rekao "kad se vratis iz konc-logora, onda ti je covece sve super" (dobro, nije bas za poredjenje, ali bitna je sustina).

Nadam se da ne mislis da sam ja propager te price posto ako uspem PALIM odavde ko iz topa. Ne pada mi na pamet da budem genijalni srbenda koji ce da drzi casove iz informatike za 10 dm. SVAKAKO ako moze da se ode da se studira, TREBA da se ode. Nema leba ovde. Jesi ti car ali kao sto rekoh za sebe. Samo TI znas da si genije ali ti to ne donosi zaradu. Ovo tvoje poredjenje......sta da ti kazem..........UPRAVO JE TAKO kako si rekao. Jos malo i ovo ce stvarno biti konc logor. boom

Delimire, nemoj tako. I sam znas da sam donekle u pravu. Nije neophodno ali mislim.....hej covece, pa AT = ATX ??? Pa dovoljno da je jednom posetio bench....i to slucajno. :D Nego, delimire, proceni sad sto se konstruktivnosti i spamovanja tice, jesam li prihvatio tvoj savet. cheers

Radar, mislio sam na skolovanje....kako bi majke ti,slusao nastavu a da ga ne znas u prste. Oni su nacionalisti i tamo niko nece hteti da prica sa tobom na engleskom a kamoli da ti na njemu predaje. :)

BOOK je napisao(la):
Moze mi neko malo vise reci studiranju u inostranstvu?

Sta se uci, koliko se uci?

Engleski ne znam najbolje, ali jos jedna godina mi je ostala da ga naucim bolje.

Zar nece tamo biti tesko kad si sam?
Gde najvise odlaze nasi?

Sto se tice toga sta oni uce tamo, pogledaj CV tog lika o kome sam govorio vec.

Pogledaj pod relevant courses i skills pa vidi sta se radi. Oni zaista jesu PRAVI programeri kad zavrse faks.

Pozdrav!

Re: Re: Re: Programiranje u nasoj zemlji?!

delimir je napisao(la):
Pa kakve to ima veze!? Ako je čovek stručnjak za recimo kompjutersku grafiku ne mora da bude i "šrafciger majstor" pa

Pazi ne znam bash ako je chovek struchnjak za komp. grafiku tu treba mloooooogooo stvari da se zna. Naravno ako sebe zovesh struchnjakom po tom pitanju. E sad ne znam da li je onaj koji crta slichice u korisnichkim programima ili za gl programiranje i programiranje grafike ali opet i za jedni i za drugo je potrebno josh mnogo mnogo stvari koje bi trebale da se znaju a o specifikacijama grafichkih chipova i korishcenju jihovih mogucnosti da ne pricham (mislim ja ovo smatram za pod struchnjakom)

Naravno da treba znati osnovno o računarima, ako je neko upućen da ih koristi, ali kažem opet računar je alatka kao i svaka druga (za većinu). To što ja buđžim mašinu u intervalima od pola godine, a slušam samo Winamp na njoj i gledam PCTV i za tog nekog "normalnog" korisnika će biti (blago rečeno) čudno. Celokupna ideja i jeste da se ljudima život maximalno olakša i da jednostavno sednu za računar i rade. Pod expertom za grafiku sam mislio na web dizajnere, grafičke dizajnere i sl. koji sede po ceo dan za Photoshop-om, QuarkXPress-om i dr., a ne na ljude koji razvijaju grafički engine za igrice i sl. jer to nisu experti to su bogovi ;)

luka.l je napisao(la):
Delimire, nemoj tako. I sam znas da sam donekle u pravu. Nije neophodno ali mislim.....hej covece, pa AT = ATX ??? Pa dovoljno da je jednom posetio bench....i to slucajno. :D

Pa to ti i pričam. Ni tebe niko nije u školi učio kako se menja memorija ili kako se oživljava Abit KG7 sa NCP meorijom (eto to sam sada radio :) ) već si procunjao malo po netu i našao informacije. Zato ne možeš reći da im je školstvo onakvo ili ovakvo i da to ima za posledicu njihovo nepoznavanje računarskih tehnologija. Nemaš u skoli predmet "Benchmark.co.yu" pa da bi to naučio, već se radi jednostavno o slobodnoj inicijativi. Inače imaju oni odlične stručnjake, a to što mi idemo masovno tamo nije posledica nekvaliteta njihovih kadrova, već toga da je kod njih tražnja za kvalifikovanim ljudskim resursom veća od ponude...

Malo kasnim, ali dodatna informacija uvek dobro dodje.

1. ukoliko planiras da palis napolje da bi radio - obavezno studiraj kod nas. Bilo sta, samo da je u vezi sa racunarima. Uzasno su male sanse da prodjes negde napolju (iz YU) bez nekog dobrog skolskog backgrounda. Tu cak nisu glavni problem toliko ni firme, nego administracija te strane zemlje. Imigraciono uglavnom tezi da uveze samo strucnjake. Mozes da udjes i bez ikakve skole, ali ces moci da radis samo kao taxista :D
Ni jedan fakultet kod nas ti nece dati znanja da budes dobar programer po izlasku - to jedino sam da drljas na sopstvenu inicijativu; suvise su im stari programi, nisu "cisti" i nemaju uopste nikakvu inicijativu da to poboljsaju.

2. izlazak napolje sa diplomom. Dobar deo nasih diploma se ne priznaje nesto (pricam uopsteno). Frka na IT trzistu je dovela do toga da se za diplome iz oblasti racunarstva malo "gledalo kroz prste". Sad, kada je kriza i u IT-u, postaje malo cupavo. Kada studiras napolju na univerzitetu, biras da li ides na bachelors degree ili na masters. Za masters studije traju 4 godine. To odgovara nasem magisterijumu (koji napolju ispada 'default'. Nasa diploma, ako se prizna, priznaje se kao bachelor, iako je skolovanje trajalo takodje 4 godine. Ukoliko hoces da nostrifikujes diplomu, najverovatnije ces pred komisiju univerziteta koji je zainteresovan, pa ce oni da ti provere znanje i odluce da li treba polagati diferencijalne ispite i to koje. To, trenutno, radi moja zena, na primer.
Za rad ti inicijalno ne treba taj neki strani jezik, ali studiranje ti treba - bez njega neces moci da upises; uglavnom traze beleg testa. Oni koji dozvoljavaju da se studira na engleskom, uglavnom traze dobru ocenu iz TOEFL ili Cambridge testa. Ista prica za nemacki ili neki drugi jezik.

3. za odlazak napolje radi cistog studiranja, pojma nemam, nisam se nikada interesovao. Mogu jedino da ti pomognem informacijom iz Nemacke, da po njihovom zakonu, odredjen procenat studenata treba da bude stranaca, dakle, druge nacionalnosti (pa moze da se igra i na tu kartu). U Nemackoj je, na primer, studiranje na drzavnim unijima besplatno. Na IT univerzitetu u Hamburgu moze da se studira i na engleskom (ali treba TOEFL ili Cambridge ili ...).

silverglider je napisao(la):
...........TOEFL..........).

Kad si vec spomenuo TOEFL (Test of English as a foreign Language). Malo sam cackao po netu i nasao sam neke pripremne testove. Na raznim sajtovima sta sam nalazio, ucinilo mi se da je ono (da izvinete :D ) pic**n dim. Pitanje izgleda ovako otprilike. On kaze meni nije dobro, hajde da odlizimo izlet. Ona kaze ni meni isto. To je dobra ideja. A od ponudjenih odgovora imas: ona je htela da odu na izlet. Ni njoj nije dobro i hoce da se izlet odlozi i sva su pitanja u tom stilu. Malo sam zbunjen posle svega toga. Ono sto su kacili na sajtove sam isamarao za 5 minuta.

Pozdrav!:wave;

TOEFL predstavlja americku, a Cambridge britansku verziju; u oba slucaja se radi o vise nivoa. Jedan moj drugar, koji odlicno govori engleski (posto ga i ja koristim svaki dan mnogo vise nego srpski, mogu to da procenim), se isto tako navukao "ma to je boza" i dobro se oznojio dok nije polozio srednji nivo TOEFL-a. Primecuje li neko (sem skolovanih filologa) ovde uopste razliku izmedju pisanog americkog i britanskog engleskog, cisto da se ne zezne na testu ? :D

ovde uopste razliku izmedju pisanog americkog i britanskog engleskog, cisto da se ne zezne na testu ? :D

Da naravno, samo sto bi trebalo sesti i malo je podrobnije izuciti pred test.

Pozdrav!

P.S. Silver, 'ce bidne' moj programcic uskoro...:)

Silverglider koliko se vrednuju Mikrosoftovi sertifikati kod imigracionog tj da li sa njima mozes da ubedis imigraciono da si strucnjak i da se prema tebi odnose shodno zakonima kao prema strucnjaku ?Posto se uz pomoc mikrosoftovih sertifikata dobija zvanje inzinjera pa bi se oni nekako mogli uporediti sa inzinjerom koji se dobija na regularnom fakultetu ili visoj skoli pogotovo sto se za mikrosoftove sertifikate treba potrositi godinu dana spremajuci se.
Takodje da li mozes malo da pojasnis ovo ono sto si napisao da se mozes ubaciti u neku zemlju bez diplome ali da radis kao taxista.Zasto bas taxista ako vec udjes u zemlju onda valjda mozes i da nadjes posao koji hoces.Takodje kada sam citao nemacki imigracioni zakon procitao sam da oni sa diplomom da bi usli u zemlju moraju da nadju posao od npr 80.000 DM godisnje dok ovi sto nemaju moraju da nadju neki bolji posao od npr 100.000(zaboravio sam koje su tacne cifre).Znaci da se ipak moze bez problema naci posao u drugoj zemlji bez diplome jedini problem je da se neka firma zainteresuje za tebe sto je i najteze ali sa par mikrosoftovih sertifikata mogao bi da dobijes razgovor a posle je sve na tebi zar ne ?

Pozdrav

Ne, sertifikat MS-a i diploma fakulteta nisu ni blizu. Iako ti za MS treba godinu dana za spremanje, za fakultet treba barem 4 godine, te ni ne moze biti isto. MS-ovim testovima se specijalizujes samo za jednu usko strucnu oblast. Druga stvar koja bi tu bila jeste prolaznost MSovit testova; ako dobijes MS sertifikat za admina za NT4 i svi predju na Win2k, sta ces onda sa sertifikatom ? Zato se to tako i tretira - kao dodatni kurs specijalizacije. Jednostavno ne mozes za godinu dana da izucis takav spektar znanja, kao na fakultetu za 4-5 godina. To jako dobro dodje kada konkurises za radno mesto koje treba bolji nivo strucnog znanja za nesto (i vise para), pa si inzenjer informatike, koji ima i MSCE ili sta vec. Mnoge firme same salju zaposlene na takve dodatne kurseve raznih firmi. MS, Novel, RedHat i drugi sertifikati su zato i zamisljeni kao dodatne specijalizacije, a ne kao zamene za skolovanje.

Ne, kada udjes u neku zemlju, ne mozes da radis ono sta ti hoces, nego samo ono sta ti vezu za boravisnu dozvolu. Ja sam, na primer, dobio boravisnu dozvolu iskljucivo vezanu za rad u IT bransi, pa i tu su me ogranicili u smislu da ne smem da osnujem svoju vlastitu firmu (ni kao ortakluk sa nekim strancem).

Nemacki imigracioni zakon je jedno, a to sto si ti citao je drugo. To je privremeni program pod nazivom GreenCard, kojim su hteli da namame IT strucnjake iz inostranstva. Malo sutra, umesto 85K ljudi koje su ocekivali, dobili su 5-6K ukupno. Program je los, ogranicenja su velika - ne znam da li ti je upalo u oci da nakon 5 godina rada po tom programu moras da ides nazad kuci ? :D
Plus, najavile su desne partije (CDU,...) da ako pobede na izborima (a izgleda da hoce) da ce taj program jos da poostre ili ukinu, da bi resavali svoj domaci problem nezaposlenosti. U okviru tog programa oni su ostavili mogucnost da udje neko bez diplome (zato sam bio gore napisao da su uzasno male sanse, ne i da je nemoguce). Ali, tada su uslovi mnogo opasniji. To da nadjes posao koji se toliko placa (bese minimum 100K DM godisnje) je samo posledica -> da bi dobio takav posao bez diplome, moras da budes opasan strucnjak, da imas opasne reference i prethodno radno iskustvo (zvanicno, sa knjizicom, nista na crnjaka). Pa nisu oni idioti - namerno su postavili takve uslove da ne moze bilo ko da useta. Pogotovo sada, kada je kriza na zapadu, u IT bransi takodje, te se otpustaju hiljade IT radnika. Dakle ljudi koji su vec Svabe, sa radnim iskustvom, jezikom, itd. Cak i u jednom Intelu, kojem super ide trenutno, morali su sad ovde da otkace 4K radnika. U IBM-u 15K. Ej, bre, to su gomile IT strucnjaka. Zato je to daleko od tvoje ocene da se "ipak moze bez problema naci posao bez diplome". Probaj da posaljes par e-mailova takvim firma, sa pitanjem za posao (lepo cv i ostalo spremis), pa da vidis sta ce ti odgovoriti. Ako ti uopste odgovore.

Dakle silver, da probamo sta smo to skuvali ovde...:p

Zavrsavas faks ovde. Usput se ubijas od ucenja programiranja i samog programiranja. Zavrsis faks. Radis nekoliko godina i pravis svoje projekte i kad skupis fini portfolio onda se uglavis negde (recimo svabija)?

Radis godinu-dve, taman za ucesce u jednom malcice ozbiljnijem projektu. Svi traze uglavnom nekoga sa bilo kakvim komercijalnim iskustvom - znaci da nisi radio programcic za sortiranje kucne kolekcije kaseta i CDjova za komsiju Mitra, nego nesto sto je trebalo da se proda za PARE i da je naslo kupca. To taman dovoljno da sve te programerske tehnike malo istestiras, steknes makar neku rutinu, te da se neke stvari malo rasciste (komplexniji projekat, uvid u planiranje, timski rad, itd). Ako ni nakon toga stvari u glavi nisu ciste (ovo ne znaci "do tada moras biti najveci strucnjak"), ne treba ni gledati ka inostranstvu.

Uglavnom, to jeste put koji nije najkraci, ali ima najvecu verovatnocu da ce upaliti. Ovo ostalo je kockanje, igranje na trenutno stanje napolju (koje moze svaki mesec da se promeni) i samim tim gubljenje dragocenog vremena. Osim ako nisi 100% siguran da mozes nesto zavrsiti brzo ispod tezge (veza napolju i slicno).

UK je po meni bolja destinacija od Svabije (u IT smislu, mnogo vise toga se tamo desava).

IT

Inace sto se tice trenutne situacije na trzistu pogledajte NASDAQ. Sta se desilo sa WorldCom-om, Vivendijem, KQuestom, Xerox-om, sta radi IBM, a kauboj u Beloj Kuci preti hapsenjima, imam neki utisak da je to tek vrh ledenog brega i da je ovo tek pocetak recesije. Zakljucak: polako sa paljenjem odavde.

Ja sam, na primer, dobio boravisnu dozvolu iskljucivo vezanu za rad u IT bransi, pa i tu su me ogranicili u smislu da ne smem da osnujem svoju vlastitu firmu (ni kao ortakluk sa nekim strancem).

Silver, ovo uopste ne kapiram... Zasto njima smeta ako osnujes firmu ili udjes u ortakluk sa nekim strancem? Krajnje je nelogicno. Pa podrazumeva se da ti je za firmu potreban kapital a samim tim ulazes direktno u njihovu zemlju. Dalje, kada osnujes firmu, placas naravno sve poreze i opet doprinosis toj zemlji...

Da li ova zabrana istice posle nekog vremena?

JOBAH je napisao(la):
Silver, ovo uopste ne kapiram... Zasto njima smeta ako osnujes firmu ili udjes u ortakluk sa nekim strancem? Krajnje je nelogicno. Pa podrazumeva se da ti je za firmu potreban kapital a samim tim ulazes direktno u njihovu zemlju. Dalje, kada osnujes firmu, placas naravno sve poreze i opet doprinosis toj zemlji...

U zivotu ima mnogo stvari koje su nelogicne, a odredjuje ti ih neko drugi; kada ne mozes nista da uradis da bi ih izmenio, mozes jedino da slegnes ramenima.

Da li ova zabrana istice posle nekog vremena?

Trebalo bi; u krajnjem slucaju, nakon 8 godina boravka, imas pravo da trazis ili njihovo drzavljanstvo (onda mogu soli na rep da ti stave) ili da zatrazis stalni boravak (permanent residence) ukoliko zelis da zadrzis svoje drzavljanstvo, a ne dozvoljava se dvojno. U ovom drugom slucaju se ponovo razmatra boravisna dozvola i mislim da se onda tu menjaju te stvari. Onaj prvi slucaj sa drzavljanstvom je valjda jasan.

Ja baš tu nešto ne razumem. Da li smo mi toliko glupi da moramo ići za Švabiju ili neku drugu zemlju. Ja imam ideju da u nekoj bližoj budućnosti otvorim Softversku kompaniju kod nas, koja bi se bavila veoma ozbiljnim poslom. Bez brige, čim se to otvori ponudiću vam mesto za posao (to mi je prvo palo na um).

Po meni je veoma glupo što svi bežimo iz ove zemlje, da smo malo pametniji, mi bismo ostali ovde i uz malo više truda uradili nešto, što izgleda ne ide nikome od ruke ili neće.

Ja čim se malo smirim sa mojom školom, otvaram softversku kompaniju, a vas sve pozivam da učestvujete u tome.

Pozdrav, Cineman

P.S. Za to sam se već dugo vremena spremao, tako da od toga neću hteti da odustanem.

Nije problem u nama i da li smo pametni ili ne, stvar je u okruzenju kod nas u zemlji. Tu normalnog posla nema. Moze ako si politicar, krimos, narodnjak ili fudbaler (ili nesto mesano), ali softveras ili napredniji hardveras (nesto naprednije od sastavljanja masine) nema kod nas 'leba. Nema trzista, nema vrednosti, vidis da svi seku vene na pominjanje licenciranja, a bez toga kao osnove nema posla u IT-u. AKo i krene nesto, doci ce ti reketasi na vrata odmah sutradan ili ce doci nova partija na vlast i promeniti zakone i poreze na taj nacin (kako ONI misle da je "pametno" [skotovi svi do jednog]) da mozes odmah da stavis katanac na firmu. Ako i zaradis nesto, cik stavi pare u banku ako smes. Da ne pricam dalje sumornu pricu. Pametniji smo mi vec bili, pokusali smo da radimo nesto tu (6 godina sam radio u BG pre odlaska), ali ne radi se tu o pameti - ti pokusas pamecu, a oni uzvrate misicima i palicama (to je ona poznata fraza "pis*nje uz vetar"). Mozda se jednog dana masa malo opameti, ali dok taj trenutak dodje, mozda cu biti zreo za penziju. Tebi neka je sa srecom sa tom sw firmom, valjda neces i ti doziveti pricu sam protiv svih - kao dobra ilustracija postoji "Let iznad kukavicijeg gnezda"...

Nije problem u nama i da li smo pametni ili ne, stvar je u okruzenju kod nas u zemlji. Tu normalnog posla nema. Moze ako si politicar, krimos, narodnjak ili fudbaler (ili nesto mesano), ali softveras ili napredniji hardveras (nesto naprednije od sastavljanja masine) nema kod nas 'leba. Nema trzista, nema vrednosti, vidis da svi seku vene na pominjanje licenciranja, a bez toga kao osnove nema posla u IT-u. AKo i krene nesto, doci ce ti reketasi na vrata odmah sutradan ili ce doci nova partija na vlast i promeniti zakone i poreze na taj nacin (kako ONI misle da je "pametno" [skotovi svi do jednog]) da mozes odmah da stavis katanac na firmu. Ako i zaradis nesto, cik stavi pare u banku ako smes. Da ne pricam dalje sumornu pricu. Pametniji smo mi vec bili, pokusali smo da radimo nesto tu (6 godina sam radio u BG pre odlaska), ali ne radi se tu o pameti - ti pokusas pamecu, a oni uzvrate misicima i palicama (to je ona poznata fraza "pis*nje uz vetar"). Mozda se jednog dana masa malo opameti, ali dok taj trenutak dodje, mozda cu biti zreo za penziju. Tebi neka je sa srecom sa tom sw firmom, valjda neces i ti doziveti pricu sam protiv svih - kao dobra ilustracija postoji "Let iznad kukavicijeg gnezda"...

Ma videćemo mi još, ja za sada ima tu ideju, ali ako situacija bude bila toliko loša. 'bem ti državu i sve, i begoh negde drugde.
Ali videćemo još...

P. Cineman :wave;

Zar stvarno mislis da si prvi kome je palo na pamet da otvori nesto za softverase ? Pazi, imali smo mi pre crnih devedesetih opasnih firmi kod nas, koje su direktno saradjivale sa firmama kao sto je DEC ili Compaq i radili su se milionski poslovi. Posle je sve puklo. Neki su probali da nastave, ali ni takvi iskusni vukovi nisu svi uspeli da se provuku; znaci, koji imaju i poslovna poznanstva i veze, veliko iskustvo u bransi i reference. Ako se i radi nesto kod nas, mozes jedno da radis male stvari; one velike zna se ko zavrsava i tu tesko da moze ko da se ugura (mala je to bara, a puno krokodila), a i ako se ugura, onda radi finansijska policija ili mito ili metak -> velike su to pare. Tako da ima vec neko ko tu chuchi i ko ce da ti lupi packe i odredi da li ces da imas "Softversku kompaniju, koja bi se bavila veoma ozbiljnim poslom." ili ne.

Jedino sto mislim da trenutno moze da prodje kod nas su manje firmice koje rade za stranog narucioca (na taj nacin ne stajes domacim krokodilima na zulj). Dakle, firma zvanicno radi "ko-zna-sta", a u pozadini ima kancelarije sa programerima koji rade inkognito nesto za inostranstvo; dakle, lov u mutnom. E, to ti je onda kao da si i otisao napolje, samo sto dobijas mnogo manje para i na to su osudjeni ljudi koji ne mogu (ili ne zele) zbog ovog ili onog razloga da zbrisu. Rad za nase trziste je za sada misaona imenica - ko ce da ti plati bilo sta ? Treba da platis tim developera svaki mesec, kao i sve ostale troskove dok traje razvoj projekta, a onda ako naplatis uopste bice dobro. Razumes, ne fali nama talentovanih ljudi i nije problem programirati niti uloziti inicijalne pare, problem je sve ostalo okolo toga, a onda ostanes i bez projekta i bez programera i bez ulozenih para i mozes da sednes i da places (dok ti se neko smeje iza ledja). Zao mi je, ali ne smes tako naivno da pogledas u sve to; zemlja nam je divlji zapad i dok se ne sredi generalno stanje (da je bilo koji posao koliko-toliko bezbedan), bice vrlo chupavo.

Probaj, nemoj da mislis da zelim da te obeshrabrim - imaj samo u vidu da pre toga treba da ispitas sve faktore oko toga (ne samo da li imas pocetnih para i radnika) i saslusas malo tudja iskustva.

Nazad
Vrh Dno