Šta je novo?

Programiranje u C

• Začetnik teme Začetnik teme Dushan_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sustina je da covek tek krece da programira.. Knjige tipa naucite c++ za 21 dan i sl. sav akcenat bacaju na objektno orijentisane koncepte a zanemaruju najelementarnije stvari, recimo kako se prave strukture, tipovi, funkcije, pointeri, i sl.. u tim knjigama tesko da ce da nadje povezane liste, stabla i sl. strukture podataka, kako se prave i sta su rekurzije .. Naucice kako se pravi klasa, kako se izvode klase, malo polimorfizam, mozda neki obrazac i sl..
Pretpostavljam da postoji knjiga od 2000+ stranica koja pokriva sve ali ko bre da cita to toliko...
Za C mu treba knjiga od max 200 strana sa primerima zajedno, za c++ knjiga od isto toliko pod pretpostavkom da zna C, a za javu mu treba knjiga od 50 strana da pokaze razlike u odnosu na c++ i jos 100 strana za osnovne klase i obrazce koji se koriste u javi tipa Collection, Iterator i sl.

Zašto ti takve stvari smetaju? Ne ubireš valjda pare od broja klikova na pojedini jezik. Ili plaćaš stan i hranu Mickey Mouse programerima?

Prvo, komentari se odnose na OOP vs strukturalno programiranje, a koliko ja znam, ne postoje znakovi jednakosti izmedju OOP-a i Jave/C#-a odnosno izmedju strukturalnog programiranja i C-a. Rad sa memorijom, bitwise operacije i slicne stvari nisu ekskluziva samo C-a niti specifičnost strukturalnih jezika.

Drugo, ako se vec bacamo medj' jezike, prirodno je da se preporučuju jezici koji pripadaju što novijoj generaciji. Tako su programeri u jednom takođe prelomnom trenutku prešli sa asembera na više programske jezike. Kome je jasno zašto su to uradili, ne treba objašnjavati zašto i sada važi isto pravilo.

Slična je paralela i ovde - neke iskusnije čike su već napisale gomile optimizovanih funkcija i klasa i sve to spakovale u biblioteke, koje su opet testirale hiljade drugih programera. Te iste biblioteke koriste i početnici i profesionalci (ne zato što ne umeju to sve ponovo sami da napišu, nego zato što neće da gube vreme na takve "dobar dan" stvari). Pojedini jezici se oslanjaju na takve biblioteke zato što spadaju u grupu RAD alata. Mislim, to je toliko jednostavna i očigledna stvar, da ne razumem zašto moram uopšte da pišem ovo.

Sustina je da covek tek krece da programira.. Knjige tipa naucite c++ za 21 dan i sl. sav akcenat bacaju na objektno orijentisane koncepte a zanemaruju najelementarnije stvari, recimo kako se prave strukture, tipovi, funkcije, pointeri, i sl.. u tim knjigama tesko da ce da nadje povezane liste, stabla i sl. strukture podataka, kako se prave i sta su rekurzije .. Naucice kako se pravi klasa, kako se izvode klase, malo polimorfizam, mozda neki obrazac i sl..
Pretpostavljam da postoji knjiga od 2000+ stranica koja pokriva sve ali ko bre da cita to toliko...
Za C mu treba knjiga od max 200 strana sa primerima zajedno, za c++ knjiga od isto toliko pod pretpostavkom da zna C, a za javu mu treba knjiga od 50 strana da pokaze razlike u odnosu na c++ i jos 100 strana za osnovne klase i obrazce koji se koriste u javi tipa Collection, Iterator i sl.

Poenta je u tome sto je programiranje zanimanje za koje se čovek sprema školovanjem. To nije nešto šta se nauči iz jedne knjige.

Poslednja izmena od urednika:
Mislim da mnogi pogesno akcenat bacaju na neki od jezika a ne na samu metodologiju programiranja, koja tesko da se razlikuje od jezika do jezika toliko...

U cemu je razlika u algoritmima i tehnici izmedju OOP i strukturnog programiranja?! Algoritam je algoritam, tehnika je tehnika, bez obzira da li je kod pisan tako da stoji u okviru procedure ili u okviru metoda neke klase. Dajte ljudi nemojte svasta pricati. Ko da je '89. Za OOP ne treba nikakvo posebno predznanje iz strukturalnog programiranja. Potpuno iste strukture podataka, petlje i druge konstrukcije ce naci i u jednom i u drugom. Zazvucace OOP kao nesto uzasno komplikovano i misticno sto trazi nekakav pripremni period. A ne trazi.
Pa i napisao sam da moze C++ za pocetak, bez ikakvog problema, samo moje je misljenje da ne treba da se orijentise samo na projektovanje softvera bez ikakvog predznanja o algoritmima. Totalno je sve jedno da ce poceti sa strukturalnim ili OOP. 🙂
Onaj ko nauci algoritamski da razmislja, ne verujem da ce mu biti problem da savlada bilo koji programski jezik.

Poslednja izmena:
Jeli ko radio u Game Maker-u ili nekom drugom programu za pravljenje igrica?
There is no such thing... mislim ako vec hoces nesto da radis tesko da neki program moze da ti da ista od potrebnih alata.

Sa te strane preporuka moze biti
1. pravljenje mapa za neku MP igru
2. pravljenje manjih modova za neku igru
3. pravljenje stand-alone modova

tek kasnije ima svrhe ici na to da se pravi full igra... i tu bi opet lepo bilo uzeti neki open source engine pa malo pregledati kako i sta... recimo quake je OS.

Tu je i MS XNA EE koji je free... ali nije za pocetnike... bar ne za one koji solidne nemaju osnove...

replay to Mare

There is no such thing... mislim ako vec hoces nesto da radis tesko da neki program moze da ti da ista od potrebnih alata.

Sa te strane preporuka moze biti
1. pravljenje mapa za neku MP igru
2. pravljenje manjih modova za neku igru
3. pravljenje stand-alone modova

tek kasnije ima svrhe ici na to da se pravi full igra... i tu bi opet lepo bilo uzeti neki open source engine pa malo pregledati kako i sta... recimo quake je OS.

Tu je i MS XNA EE koji je free... ali nije za pocetnike... bar ne za one koji solidne nemaju osnove...

A ti si vec imas nekog iskustva o pravljenju igrica?
Ajd onda meni preporuci kakave dobre programe za pravljenje( sa potrebnim alatima ).:cigar:

E ako vec znas da pravis mogli smo se udruziti i zajedno napraviti neku dobru igricu, sta kazes na to?:type: :type:

Nemam iskustva, ali znam kako to funkcionise bar konceptualno.

Pa prepourka je svakako za XNA, treba ti i C# express edition koji instaliras pre njega... to je bas solidna stvar za start.

Alati 3D Studio max ili neki ekvivalentni besplatni 3D modelar (ima ih), neki program za grafiku sa kojim ces da krojis texture.

Dobra stvar je recimo sto uz Unreal 2004 dobijas i neku free verziju Maye koja je solidna + sve neophodne plug-inove za U2 engine... i eto zanimacije... ili ona varijanta sa quake-om ili Far Cry isto tako ima pristojan editor...

A za ovu ponudu... trenutno nemam vremena uopste tako da nista od toga...

Nazad
Vrh Dno