Šta je novo?

programiranje u c-u

Blueman

Slavan
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
301
Ja sam srednjoskolac i sad sam dobio predmet ucenje u c-u ali bi vise volio
ako neko zna neki link za download elektronske knjige za programiranje u c-u.

khm... zbog prirode Pharos-ovog linka, isti ce verovatno brzo biti izbrisan,
ali evo ti free varijante:
Cuvene (a free) Bruce Eckel knjige!
Imas "Thinking in C++,JAVA" u obliku PDFa,
a imas i "Thinking in C" u obliku "Flash-based audio-visual seminar" kojeg mozes da skines (opet... FREE) sa sajta.

link: Eckel: Thinking in C

eto ja nisam imao srece da se sa C-om susretnem u shkoli,radili smo BASIC lol,ali zanimao me prosto pa sam nesto i nacuhio iz VTC C programming treninga...nema shta da se kazhe osim ekstra! video trening i sve ti chovek objasni,daje ti vezbe..uh :) aj bacam ti link na PM i ko josh oce nek kazhe :) pozdrav

Evo ja hocu ako ti nije frka.

moze li link i meni na PM, posto sam krenuo tek sa ucenjem C-a

"The C Programming Language", by Brian Kernighan

Mislim da je ovo "biblija" za C programere...

a moze link na PM ili ovde ako nije problem

Pa to obichno ide preko onih standardnih kanala... :) Dacu ti na PM..

Da, neka nasha izdavachka kuca je prevela i izdala tu knjigu :) Tako da ako podrzhavash sechu shuma i chitanje u fotelji i sa papira - kupi je :)

Programsi jezik c, Kernighan i Ritchie, izdavac CET. Postoji i zbirka sa resenim zadacima iz knjige, zajedno nije losa kombinacija za ucenje.

jedno pitanje samo da li ici na varijantu sa visual studio-m MS-a, Borland ili GCC posto je valjda najportabilniji kako bi sto bolje savladao opsti jezik a kasnije u zavisnosti od okruzenja specificne biblioteke, sta je po vama najbolje?

visual studio svakako, posebno sad kad se ne placa osnovna verzija EE, vise je nego dovoljna... skini sa MS sajta...

da li je borland ili visual studio bolji sto se tice kompatibilnosti sa drugim platformama, dakle mene zanima ako naucim da radim u jednom od njih i resim da radim nesto u linuxu u kojoj meri cu morati da ucim ponovo?

Ako ti naucis da razlikujes sta spada u c/c++ kao jezik, a sta u framework (mfc, vcl, .net itd) - a trebalo bi da naucis cim malo odmaknes - onda ti se ovakve dileme oko kompatibilnosti nece vise pojavljivati. Srz jezika (ANSI C/C++) rade bez problema i MS i Borland i GNU i svi ostali.

da to sam skontao da je srz ista, samo sam hteo da mi se ne desi da naucim kompletan MS i onda bih da koristim nesto sto na drugoj platformi nema.

c/c++ kao jezik je svuda isti - i na windowsu i na linuxu i na amigi i na...

Ostalo sta koristis su biblioteke raznih dodatnih funkcija i objekata i njihovo koriscenje se razlikuje izmedju vendora (MS, Borland itd) i izmedju platformi (win, lin itd). A ti bi trebalo, kazem, kroz ucenje da vidis sta spada u jezik, a sta u biblioteke.

Poslednja izmena:
aha okej hvala silverglider na objasnjenjima, u skoli smo radili na pascalu a i engleski mi nije slabija strana tako da za pocetak nema tu mnogo razlike, znam naravno da je jezik dosta komplikovan ali uz dosta zalaganja i vremena mislim da nece biti nemoguce savladati ga.

Ma ako si vec radio u jednom jeziku, ne bi trebalo da imas ikakvih problema; ako vec baratas paskalom, c ne bi smeo da ti se cini uopste komplikovan. Zamenis "begin" i "end" sa { i } i pola posla je gotovo; petlje (for, while itd) funkcionisu isto i pisu se samo malcice drugacije. Tipovi takodje. Jedino sta pocetnicima predstavlja problem su pointeri, ali najverovatnije si i u paskalu dolazio sa njima u kontakt.

Imas na internetu dosta pomocnih strana bas za ovakve slucajeve - potrazi samo preko googla tekstove koji upucuju na razlike izmedju pascala i c-a ili delphija i c++ buildera.

npr:
http://www.stonehill.edu/cs1/TE/textpdf/Day 1R.pdf#search="differences similarities pascal c++"

Poslednja izmena:
da da krenuo sam da gledam i video da ima slicnosti u nacinu rada sa malim izmenama, pointere jos nisam gledao pa neznam kako ce mi sa njima ici.

Hvala za link nisam uopste razmisljao da mogu da trazim ovakve primere sa razlikama u nacinu pisanja istih programa u pascal-u i c-u

Programsi jezik c, Kernighan i Ritchie, izdavac CET. Postoji i zbirka sa resenim zadacima iz knjige, zajedno nije losa kombinacija za ucenje.

I po meni je ovo najbolja kombinacija knjiga. Ako cak i ne koristite zbirku, knjigu obavezno nabavite jer je dobro napisana i lepo su objasnjene stvari. Mozete da probate i sa "Programski jezik C" Lasla Krausa, ali je meni nekako konfuzna, pa ne odgovara bas svakome.

Ja sam u srednjoj rasturao Pascal, a na faxu sam ga teže položio nego C koji sam prvi put ,,video'' kada sam počeo da spremam ispit... a teži je od Pascala :D Za neki početnički nivo razlika je jako mala... samo C nekako ima više detalja koji mogu da zagorčaju život, ako se previde.

Edit: Iz Krausove knjige sam ja spremao C, doduše otvorio sam je samo par puta, da vidim neke detalje. Nisam čitao druge knjige o C-u, ali verujem da ima boljih.

Poslednja izmena:
Evo na preporuku tolpa i Apostola uplacena je knjiga Programski jezik C i Reseni zadaci. Posto sam i na jednom stranom forumu procitao da ovu knjigu Programski jezik C vredi imati na polici sa knjigama.

A ako ti treba knjiga na nasem jeziku, ja bih ti preporucio da odes do skriptarnice ETF-a i tamo uzmes knjigu za C. Postoje i reseni zadaci kao posebna knjiga.

Mozete da probate i sa "Programski jezik C" Lasla Krausa, ali je meni nekako konfuzna, pa ne odgovara bas svakome.
Ta knjiga (i zbirka) je predviđenja za praćenje nastave na ETF-u, dakle koga ne mrzi može da pogleda termine predavanja i upadne, niko ga neće isterati :)

Bio bih zahvalan ako mozes i meni posalti link na PM! Hvala.

Hteo bih samo nesto da dodam u vezi knjige "The C Programming Language". Slazem se sa svima da je to odlicna knjiga koju vredi imati na polici. Takodje, predstavlja odlican izbor za ucenje C-a u slucaju da vec znate neki drugi programski jezik. Medjutim, bar po meni, ta knjiga nije najsretnije resenje ako se nikad do sad niste sreli sa programiranjem. U tom slucaju bih preporucio knjigu koju je izdao institut Vinca krajem osamdesetih "Uvod u C jezik". "The C Programming Language" je odlicna referenca, sjajna za prelazak sa nekog drugog jezika na C, jos bolja ako odlucite napisati C kompajler, ali nekako mi se chini da nije bas previse friendly prema totalnim pocetnicima. Govorim ovo iz razloga sto sam pre par godina pozajmio knjigu nekolicini ljudi sa faxa (koji nisu imali nikakvo iskustvo sa programiranjem) i imali su problema da "sazvacu" knjigu, tako da sam morao da ih uputim na dodatnu literaturu iz koje su dosta lakse upijali gradivo :)
Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno