Šta je novo?

Programiranje Raspberry Pi

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Da li je neko od vas raadio nesto za R-Pi? Hteo bi da ga iskoristim za jedan mali projekat pa me zanimaju iskustva programera.

Treba ti CodeSourcery toolchain za ARM (npr. 2009q1 koji može besplatno da se skine) i Linux kao host OS na PC-u (preporuka Ubuntu 10.04 ili 10.10). Posle toga ubaciš ~/CodeSourcery/Sourcery_G++_Lite/bin/ u PATH, a toolchain prefix za Makefile-ove je arm-none-linux-gnueabi-. Ako program neće da radi na Raspberiju jer mu fale neke shared biblioteke, CodeSourcerijev skup shared biblioteka za distribuciju nalazi se u ~/CodeSourcery/Sourcery_G++_Lite/arm-none-linux-gnueabi/libc/.

Nemam iskustva na konkretnom Raspberiju ali sam radio C programe za Linux na Texas Instrumentsovoj Cortex A8 familiji tako da imam nekog iskustva. Što se tiče pristupa interfejsima kao što su i2c, gpio, spi, uart i drugi, ne verujem da se princip na Raspberiju išta razlikuje od ostalih ARM Linuxa.

Hteo bih da napravim snimac za video nadzor. Nabodem usb tv tuner i zelim da rpi kompresuje video na sd ili usb stick.

Jedini problem je drajver za taj tjuner, a ostalo će ti uraditi gstreamer ili ffmpeg.
Bolje rešenje je neka IP kamera, pošto ffmpeg već podržava streamovanje sa IP adrese, tako da je posao onda daleko lakši.

Moram da se zakacim na postojecu kameru. Ip kamere su mi preskupe za sada. Rpi + usb tuner + storage je sve zajedno manje od 100e.

Nazad
Vrh Dno