Šta je novo?

Programiranje na FON-u

Pinki

Čuven
Učlanjen(a)
22.03.2002
Poena
619
Posto sam primetio da ovaj forum posecuje dosta studenata sa FON-a, zanima me koji se programski jezik(ci) najvise koristi na ovom fakultetu?

Pinki je napisao(la):
Posto sam primetio da ovaj forum posecuje dosta studenata sa FON-a, zanima me koji se programski jezik(ci) najvise koristi na ovom fakultetu?

Da se ukljucim i ja u thread. cheers

Posto bih mozda upisao Fon zanima me isto to, ali i koje recimo smerove tamo imas i koje ti je zvanje posle nekog smera?

Pozdrav!

Sto se tice fon-a ovako stvari stoje:
Prve dve godine su zajednicke(nesto se suska da ce se semrovi birati kod upisam, mada cisto sumljam).
Posle toga na raspolaganju su 4 smera:
1. Menadzment
2. Upravljanje kvalitetom
3. Proizvodni menadzment
4.Informacioni sistemi ( ono sto vas interesuje).
Sobzirom da sam upravo zavrsio 4 godinu Informacionih stvari stoje ovako:
1.godina Pascal do sada, od ove generacije Java(u okviru
predmeta Principi programiranja)
2. Cobol, i za ovo se prica da ce biti ukinuto( predmet Uvod u
informacione sistem)
3. C cisto na informativnom nivou (predmeti Programski jezici i
prevodioci i Strukture podatak)
4. c++ prilicno intenzitivno (predemt Projektovanje programa,
kao Java ove godine radjena 1h)
5. SQL u okviru predmeta Baze podatak

Ako ima jos pitanja pucajte

A kad zavrsis (ono sto nas interesuje cheers ) kako sebe mozes da zoves?
I da, do kog nivoa se izucava C++ i od kog se nivoa pocinje sa ucenjem (pretpostavljam pocetnickog) ali u praksi, da li je >neophodno< neko pred znanje. Svakako da je pozeljno ali da li je neo......

Poz. (ovo zadnje me interesuje za sve predmete)!

Hmmmm.....u principu, izucavas do nivoa potrebnog za ocenu koja ti treba.....studenti me kapiraju ;)

PJ je napisao(la):
Hmmmm.....u principu, izucavas do nivoa potrebnog za ocenu koja ti treba.....studenti me kapiraju ;)

Kapiram te i ja, samo sto se meni taj princip ne svidja. Ako radis nesto sto si izabrao i sto volis, onda radi to sto bolje. I tu je uvek ono cuveno (ali je u slucaju fakulteta i tacno) ucis za sebe a ne za 8,9 ili 10.;)

Pozdrav!

luka.l je napisao(la):
A kad zavrsis (ono sto nas interesuje cheers ) kako sebe mozes da zoves?
I da, do kog nivoa se izucava C++ i od kog se nivoa pocinje sa ucenjem (pretpostavljam pocetnickog) ali u praksi, da li je >neophodno< neko pred znanje. Svakako da je pozeljno ali da li je neo......

Poz. (ovo zadnje me interesuje za sve predmete)!

Postajes diplomirani inzinjer informacionih sistema.
Pascal se do sada radio od pocetka, tipa sta je integer pa zakljucno sa objektima, polimorfizmom i virtualanim metodama.
Sto se tice c++ prvih 4 casa je uvod, standardni izlaz-ulaz...
Ali od 5 se krece sa preklopljnemi operatorima, teplate-ima, nasledjivanjem, polimorfizmom...
Oba predmeta imaju obavezni seminarski u kojim sa trazi pisanje programa (tipa vodjenje cd kluba,prodavnice...) u svakom od tih jezika
Baze podataka, gde se izucava SQL nisam jos dao ali mislim da se radi prilicno detaljno.
Pored gore nevedenih predmeta postoji jos i predmet Projetkovanje informacionih sistema gde se projektuje IS za neku firmu tu se trazi implementacija u nekom od visual jezika, pa te samim tim te teraju da sam naucih jos neki jezik

Hvala na dosadasnjim odgovorima, ali me isto zanima kliko je tezak FON? Znam da je laksi od Gradjevine, ETF-a,... ali koliko je tezak u odnosu na druge fakultete (Saobracajni, Ekonomski...) i jos nesto, koji od navedenih jezika je najtezi na fonu (kao i ispit), i da li mora da se ponese neko "veliko" znanje iz srednje skole (mislim programersko)?

Meni je npr. tezak Pascal jer sam se u srednjoj skoli zezao i nista nisam pratio iz tog predmeta... Znanje iz srednje skole je veooooma potrebno jer se niko nece zamlacivati sa tobom da ti objasni prve korake iz budjavog Pascala.

Da li se jos uvek radi pascal ili je sad Java?

Pascal, mada je bilo prica da ce od ove godine studenti prve godine raditi Javu, da li ce to stvarno biti ne znam

Fon je hrpa svega i svacega, nesto ko fax-gimnazija balansira izmedju drustvenih i prirodnih nauka. Ako nisi sklon programiranju neces ga nauciti na Fonu, ako si covek koga to bas interesuje, Fon je solidno resenje, mada je sustina da mnogo moras da ulozis truda za nadogradnju svega sto ti pruze tamo. Rezime, ako te vuce da istrazujes u tim oblastima bice nesto od svega a usput zavrsis i nekoliko ispita, smesno je to sto imas samo 4-5 ozbiljnih programerskih ispita.
To koji je fax tezi je uvek relativno pitanje, zavisi cemu si sklon, prosek studirajna na Fonu je oko 7.5 godina pa proceni....

Josh jedan FON-ovac

Pinki, najbolje bi bilo da ponovo postavis ovo pitanje negde u oktobru (mozda bolje u novembru) kada cemo (FON-ovci) moci konkretnije da ti odgovorimo.
Planirane su sledece izmene na FON-u: smanjenje broja ispita (sa 42 na informacionim sistemima na... pa u svakom slucaju manje), spajanje nekih ispit, razdvajanje, da se u prvoj godini uci Java (nema Pascal-a), da vec u drugoj godini odlucujes koji ces smer i sl. Sta je od svega ovoga tacno (tj. sta ce biti realizovano) saznacemo u oktobru/novembru.

Samo mogu da primetim da ako te stvari budu ostvarene, mogu jedino da zalim sto nisam dve godine mladji.:(

Pozdravka.

Tek sam sada primetio da su poslate obe poruke (ova i na drugi post), tako da sam ti ja dva puta odgovorio (imam ponekad problema sa slanjem poruka). Nadam se da nikome ne smeta :D.

Pozdrav.

jel moze u FON iz Petar Drapsin smer Kompjutersko konstruisanje

james je napisao(la):
Postajes diplomirani inzinjer informacionih sistema.

Ne, naprotiv, iz ličnog iskustva cheers znam da postajes:
- Diplomirani inženjer organizacije - odsek informacioni sistemi

Bax je napisao(la):
To koji je fax tezi je uvek relativno pitanje, zavisi cemu si sklon, prosek studirajna na Fonu je oko 7.5 godina pa proceni....

Prosek studiranja ne da nije merodavna stvar, nego dibidus nije. Sve to zavisi od toga kako ljudi shvate fakultet i kako ce da se ophode prema njemu i svemu shto uche tamo..
Recimo na ETF-u je prosek studiranja 7 godina a on traje ipak 5 godina a ne ko FON 4, a na pravima je prosek studiranja 8 godina. I onda bi odavde sledilo da je Pravni ubi boze fakultet?

ma kul,samo da dam uslov za prvu godinu i upadnem u budzet...ja sam novopeceni student FONa:)

Troublemaker je napisao(la):
ma kul,samo da dam uslov za prvu godinu i upadnem u budzet...ja sam novopeceni student FONa:)

Kakvi su ti uslovi da bi presao na buzdet? I do kog roka moras da das odredjene ispite. Ja se nesto sa sestrom koljem. Ja kazem da do novembra (dok ne krenu pred.) imas fore al' ona me nabedjuje nesto kao do juna?

Pozdrav!

Uslovi su ti 5 ispita da bi upisao drugu, 6 ispita da upises trecu itd.
Sto se tice toga do kada treba da se da taj uslov, ni tvoja sestra, a ni ti niste u pravu. Uslov moras da das do poslednjeg roka u toj skolskoj godini sto je obicno ili oktobar ili oktobar II. Dogodi se da predavanja i pocnu, a rok jos nije u potpunosti gotov (mislim na okt II).
Uslov za drugu je lako dati, samo treba da se opredelis sta ces da polozis od "trio fantastic"-a, koji uglavnom predstavlja problem - matematika I, ekonomija i principi programiranja. Sociologija, kadrovi, osnovi organizacije i psihologija su ispiti koje moras poloziti jer su stvarno laganica.
Naravno pitanje je da li ce sve ovo moje pisanije vaziti i kakav ce biti program mladjariji koja je sada (ili ce tek kasnije) upisala fakultet.

Pozdrav.

Samo da kazem da se ne slazem da je ekonomija tezak ispit.
Dao sam je iz pi### i to u prvom mogucem roku.
Organizacija mi je bila mnogo teza.
Ma, ni principi nisu bili nista spec, samo je mata stvarno teska.

Pozdrav!

p.s. index XXX/97

Hehe Ekonomija je za vecinu tezak predmet. Ja mogu reci da mi se svidja i da je cool predmet, dao sam ga iz drugog puta. Prica se da ce od sledeceg roka studentima davati mini test da proveri znanje pre samog polaganja, da je ljudi ne smaraju jel ih ima brda koji uzmu pitanja, izbleje i izadju napolje...

Nisam rekao da je ekonomija teska, vec da je uglavnom ljudima problem. Nijedan predmet nije tezak, ako ga redovno radis ili se propisno odvalis od rada i polozis ga. Samo, nemoj mi reci da profesorka nije pomalo nezgodna (narocito prema zenskom svetu :) ).
Principe sam ja dao u predroku kod Lazarevica (koji je u svim ostalim rokovima nezgodan, jer zna da mu dolaze sa seminarskim radovima koje najverovatnije nisu sami radili).
Ja sam samo nasem (mozda) buducem kolegi rekao sta moze da mu pravi problem, ali pitanje je i da li ce i od ove godine prva godina biti kako sto je bila nama.

Pozdravka, Nick.

msav je napisao(la):
Ne, naprotiv, iz ličnog iskustva cheers znam da postajes:
- Diplomirani inženjer organizacije - odsek informacioni sistemi
Sada si me totalno zbunio:( Kada si upisao fax, po kom programu. Ja sam upisao '98 po programu iy 94. Kada sam upisao Is, brkata baka u indeksu na mestu "na studije za sticanje" lupi pečat Diplomirani inžinjer za informacione sisteme

Covek je diplomirao u poslednjih par meseci i isao je po istom programu kao i ja dakle kao i oni upisani 97-me.

Jedino nisam siguran da je upisao bas 97-me, Savkovicu, ti si bese nesto menjao faxove ? :)

Pozdrav!

james je napisao(la):
... na mestu "na studije za sticanje" lupi pečat Diplomirani inžinjer za informacione sisteme

"Do juce nisam znao da l' se kaze inzenjer ili inzinjer, a danas i ja to post'o ..."

Nick je napisao(la):
Nisam rekao da je ekonomija teska, vec da je uglavnom ljudima problem. Nijedan predmet nije tezak, ako ga redovno radis ili se propisno odvalis od rada i polozis ga. Samo, nemoj mi reci da profesorka nije pomalo nezgodna (narocito prema zenskom svetu :) ).
Principe sam ja dao u predroku kod Lazarevica (koji je u svim ostalim rokovima nezgodan, jer zna da mu dolaze sa seminarskim radovima koje najverovatnije nisu sami radili).
Ja sam samo nasem (mozda) buducem kolegi rekao sta moze da mu pravi problem, ali pitanje je i da li ce i od ove godine prva godina biti kako sto je bila nama.

Pozdravka, Nick.

Po meni Dulanovic je veci ****** od nje - to je moje misljenje. Nisam stekao za ova dva puta polaganja neki utisak da je gadna, mozda gresim - ali takav je moj utisak.

Amon_Ra je napisao(la):
Po meni Dulanovic je veci ****** od nje - to je moje misljenje. Nisam stekao za ova dva puta polaganja neki utisak da je gadna, mozda gresim - ali takav je moj utisak.

****** /******us maximus/ - onaj koji ti stane na put da normalno nastavis skolovanje, jer te obara zbog nebuloza, a pride ti jos 50-ak ljudi kazu da je ****** :D

Elem, pomalo nebitna rasprava. Mogao bi silverglider i da zakljuca ovaj post, mada mozda ne, bas se pretvorio u simpaticnu razmenu misljenja o FON-u i pre svega druzenje cheers

Nazad
Vrh Dno