Šta je novo?

Programiranje mikrokontrolera

WebWolf

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5600 & Scythe Mugen
Matična ploča
MSI X470 Gaming Pro Carbon
RAM
Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz
GPU
GeForce RTX™ 3060 Ti GAMING OC PRO 8G
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB & Samsung 970 Evo Plus 500GB
PSU
Corsair RM650x
Kućište
NZXT H500
Miš & tastatura
Cooler Master MK730 & Razer Basilisk v3
Mobilni telefon
Pixel 7 Pro
Pametni uređaji
Xiaomi Roborock 6
Xiaomi Air Purifier 3H
Pristup internetu
  1. Optički internet
1. Pod rizikom da izazovem flame war, PIC ili Atmel? :D
Imam neka iskustva sa PIC i njihovim MPLab okruzenjem. Cuo sam dosta pohvala za paket koji nudi mikroelektronika, kao i njihov IDE. Koja je zapravo razlika, ako je ima, jer sam shvatio da su prilicno izjednaceni.

2. Koji board mogu da kupim u Srbiji povoljno, nesto poput Arduina, a da recimo mogu da koristim Atmel Studio npr. Sa Arduinom je samo moguce koristiti ono njihovo okruzenje. Pored toga Arduino usnimljuje neki svoj bootloader u mikroprocesor, sa kojim mi nije bas jasno sta da radim u slucaju da zelim da jednostavno izvadim mikroprocesor sa ploce i stavim ga u uredjaj koji sam napravio i koji zelim da kontrolisem. Da li je uopste moguce koristiti istu plocu u bilo kom slucaju iz za prototip i kao programator za kontroler? Nadam se da nisam previse konfuzan.

3. Gde mogu kupiti opremu? Mikroelektronika ima zanimljive ploce, ali sve mi je ono overkill, treba mi nesto osnovnije.

nesto osnovnije a da nije protoboard? :) elem, i ja se pridruzujem tvom pitanju posto vec dugo planiram da se poigram sa ovim stvarima

Pa protoboard sluzi samo povezivanju, ako mislimo na isto...

Nasao sam ovo
http://www.mikroe.com/eng/products/view/734/ready-for-pic-board/

ima i za AVR, mada je ova nekako lepsa :D .

I rekao bih da mi odgovara, ali cu pronjuskati jos malo :).

Mogu samo da dodam jos jedno pitanje, cemu zapravo toliko price oko samog bootloadera, posto nalecem na to, a ne vidim sta je toliko posebno u njima?

Poslednja izmena:
Tako nesto sam hteo da ti preporucim od mE (svestan si da se ta bela kutija kupuje posebno?). Nego, mozda bi prvo trebao reci sta zelis napraviti (Nemoj samo dati genericki odgovor: "Zelim nauciti da programiram mikrokontrolere" :) ), i koliko si novca spreman potrositi.

Drugo poprilicno sam siguran da i kod Arduino platforme isprogramiran mC mozes prebaciti u svoj uredjaj.

Vise o bootloaderu procitaj ovde: http://dev.emcelettronica.com/what-microcontroller-bootloader-and-how-it-works

EDIT: Ako je tvoj odgovor ipak "Zelim nauciti da programiram mikrokontrolere", ja bih razmotrio kupovinu UniDS razvojne ploce (i ja razmisljam o tome). Odmah mozes da se igras sa diodama, prekidacima, komunikacijom, prekidima itd.

EDIT2: Kod te ploce koju si postavio meni bi bilo zao da radi vezbanja lemim komponente na njega. No, to se lako zaobidje. Ta ploca je dobra da kao final product resenje ako ne zelis da pravis sopstvenu.

EDIT3: Ne verujem da za tebe ili mene postoji bitna razlika izmedju PIC, AVR ili cak i 8051.

Proveri i ovu stranicu http://www.ermicro.com/blog/

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru:).

Razlog je jednostavan, "porodicno" se bavimo nekom elektronikom i neke od stvari koje pravimo bi mogle da se lepo unaprede uz pomoc mikrokontrolera. Na fakultetu sam dobio nekakav uvod, taman onoliko koliko mi je uvek falilo vremena da sednem da prodjem dosadan uvod. Sada znam po nesto, ali ono sto nam nisu rekli su ovako osnovne stvari npr. sta izabrati, pricu o bootloaderu itd. :D . Nisu mi potrebni bog zna kompleksni mikrokontroleri. Ono do sada je bilo sa 16F870 koji mi je taman.

Znam da se kutija dobija posebno, na plocu sam mislio :D . Mislio sam da se ne lemi, da su one rupe takve da moze da se ugura samo komponenta, steta. Ali se valjda moze resiti uz pomoc breadboarda, mislim da ga imam negde.

I dalje ne razumem zasto ti je bootloader problem.

Ako nesto hoces povezati to mozes uraditi i sa bread boardom, pertinaksom, vitrinakasom itd..

Ako i dalje imas nedoumice, poseti asistenta iz mikroprocesorske. Sigurno ce ti pomoci.

EDIT: Ne mozes ocekivati da ti kazu koji mC da odaberes. Generalno svaki proizvodjac ima mC koji ce odgovarati tvojoj potrebi. Razlike su male. U svakom slucaju moraces proci kroz dokumentaciju mC-a da bi izveo zeljenu funkciju.

EDIT2: Po meni, zezanje sa protoboardom se ne isplati ako zaista zelis isprobati razlicite funkcije mC-a. Bolje je da napravis plocicu sa mC i izvodima portova. Caka je u tome sto ce te to opet kostati, zato sam preporucio razvojnu plocu. Sa proizvodima mE generalno nemas problem da si nesto pograsno razvi i zalemio.

EDIT3: Nadam se da znas engleski...

Poslednja izmena:
Mislim da je u suštini nebitno za koje mikrokontrolere se opredeljuješ, ako naučiš da radiš kako treba sa jednim, vrlo lako se prebacuješ na druge. Evo ja sada uporedo radim nešto za MSP430 i neko zezanje sa 16F628 i nemam ni najmanji problem sa tim.

Što se razvojnog sistema tiče... razmišljao sam i ja da uzmem neki u mikroelektronici, ali najverovatnije neću (ako bih uzimao to bi upravo bila neka UNI-DS ploča). Sve mi se čini da ću da sam da pravim neki meni zgodan modularni razvojni sistem. Sve zavisi koliko ozbiljno želiš da se baviš sa tim. Ako već kažeš da su ti ploče iz mikroElektronike overkill, onda je možda bolje da za početak kreneš sa protobordom, i jednostavnijim projektima, pa ćeš vrlo brzo shvatiti da li ti je to dovoljno (tj. koliko duboko želiš da zalaziš u materiju) i ako nije, kakav razvojni sistem ti treba.

Edit:
I kao što je endrezr već napisao, vrlo je važno da dobro barataš engleskim, jer ćeš mnogo vremena provoditi čitajući data sheet-ove, application notes i ostala štiva, koja su u 99.999% slučajeva upravo na engleskom.

Poslednja izmena:
Hvala :) .

Ma odlican sam sa engleskim, nije mi to problem :). Samo nisam izguglao odgovore na svoja pitanja, a i ono sto sam nalazio nije bilo pouzdano. Imam vise poverenja ovako iz prve ruke :) .

Vrh Dno