Šta je novo?

Programiranje, da ili ne

Programiranje na forumu?

• ATi

Glasovi: 0 0.0%
  • ASUS

• Gainward

• Hercules

• MSI

• Chaintech

• Voodoo

• Eagle

• Innovision

• Matrox

• Abit

• Gigabyte

• ELSA

• ATi Technologies

• nVidia

• STM Power VR

Glasovi: 1 50.0%
  • Matrox

• Abit

• Asus

• Chaintech

• Miscrostar

• QDI

• Soltek

• Shuttle

• Epox

• Gigabyte

• Matsonic

• PCChips

• FIC

• AOpen

• Biostar

• Soyo

• Kabl !

• Satelit !

• ISDN

• 56k

• 33.600

• 28800 i slabije, ukljucujuci pcm ...

• 99% vremena "samo vas posmatram"

• Jako malo...

• Kako-kad...

• Svaki put kada posetim sajt...

• Svaki put kada surfujem...

• Svaki dan, obavezno...

• Ne mogu bez njega... (foruma)

• Slucaj za posmatranje :)

• 800*600

• 1024*768

• 1152*864

• 1280*960

• 1280*1024

• 1600*1200

• da

• ne

Glasovi: 1 50.0%

• Ukupno glasača
    2

cheda13

Čuven
Učlanjen(a)
17.12.2001
Poena
609
Ovaj thread treba da sumira raspravu na threadu "He, who dares, wins" o tome da li treba dodati programming sekciju forumu. Ovo nije officijelni poll i ne znaci da ce se ista dogoditi i ako bude dosta glasova, u sv slucaju sluzi da bi se video uvid u to kolko ljudi bi zanimalo tako nesto.

Ako neko od admina misli da sam preterao neka slobodno skinu ovaj thread - "no hard feelings"

Znaci Sekcija za programere da ili ne:

Pa ne bi bilo na odmet da i nasi programeri razmene iskustva medjusobno. Ja se licno time ne bavim, ali po mom misljenju ne bi bilo lose postaviti i tu sekciju.
Pokusao sam da se bavim programiranjem jos u ranoj mladosti na commodore 64 ali mi nikako nije islo od ruke. Nemam ja strpljenja da citam knjige do kraja pa cak one bile i strucne, uvek stanem na pola i onda me mrzi da nastavim i onda znam nesto ali ne znam sve. Cak sam jednom isao na takmicenje iz informatike i osvojio celih 10 bodova a da programiranje u skoli nismo ni radili.
Mnogo se ja raspisa, ajde necu vise.

Pozdrav. ctp;

Nisam glasao na ovom poll-u,iako jesam za programiranje.Razloga ima vise,a nabrojacu neke....
Prvo,ovo je ipak HW sajt,pa bi trebalo da se drzi tematike.Nije problem da ja podignem ovaj forum na nekom provajderu i da sluzi samo programerima.
Drugo,da bi ovaj poll uspeo,treba da glasa bar 100 ljudi za njega,a ne nas 15 kojima treba taj forum.Ovde ima ipak suvise malo ljudi koji se time bave.
Trece,pitanje kako ce se Peci to svideti.....

....daleko od toga da je ovo samo HW sajt......ako cemo iskreno....

nesharm je napisao(la):
Nisam glasao na ovom poll-u,iako jesam za programiranje.Razloga ima vise,a nabrojacu neke....
Prvo,ovo je ipak HW sajt,pa bi trebalo da se drzi tematike.Nije problem da ja podignem ovaj forum na nekom provajderu i da sluzi samo programerima.
Drugo,da bi ovaj poll uspeo,treba da glasa bar 100 ljudi za njega,a ne nas 15 kojima treba taj forum.Ovde ima ipak suvise malo ljudi koji se time bave.
Trece,pitanje kako ce se Peci to svideti.....

a Moke je dodao i to ...
da ako se na poll javilo samo15 ljudi,koliko bi ih tek postovalo

I drugo, ako oces da radis nesto,radi kako treba ili ne radi uoste. Osrednje sucks.

Onaj jedan glas za ne slobodno prepravite u da... Miš mi baš nešto preskače u zadnje vreme ;)

Imam genijalnu ideju, a sto ne bismo napravili dzinovski topic na tu temu, kao sto je svojevremeno bio HI-fi diskusija i tamo o tome pisemo.

Evo ja za pocetak. Problem Paskal, treba da mi neko malo pojasni sta su procedure, rad sa recordima i ostale feat. Jel zna neko Paskal?

Misko je napisao(la):
Imam genijalnu ideju, a sto ne bismo napravili dzinovski topic na tu temu, kao sto je svojevremeno bio HI-fi diskusija i tamo o tome pisemo.

Evo ja za pocetak. Problem Paskal, treba da mi neko malo pojasni sta su procedure, rad sa recordima i ostale feat. Jel zna neko Paskal?

Ima ljudi na FON-u koliko hoces, samo treba redovno da ides na predavanja. :D:D

E moj Misko, vidim zulja te Pascal... uzmi knjigu od Stevena O'Briena (tako nekako) Turbo pascal 6.0, bila je ranije u onom otpatku od kopirnice kod faksa, ja sam odatle rasturio Pascal, to mi jedina 10 do sada (D)

i ako ti treba seminarski "rent a car" (na njemu sam dobio 10, izmedju ostalog) javi se na private...

sto se tice glavne teme, mislim da ne bi bilo lose... mislim ako vec ima topic games pa valjda bi mogli da ubacimo programiranje, ipak je to malo "strucnije" i od mobilnih...

Misko je napisao(la):

Paskal? Neko to jos uvek koristi? :)))

nesharm je napisao(la):
....Prvo,ovo je ipak HW sajt,pa bi trebalo da se drzi tematike.

Jel?Pa sta onda traze rubrike Games, software...

luka.l je napisao(la):
Jel?Pa sta onda traze rubrike Games, software...

Sajt jeste, forum nije. Pokusano je da i forum bude HW prirode, ali su ljudi trazili prosirenje (i dobili ga).

vladojko je napisao(la):

Nazalost ja moram, fax. Ne kazem da na ovom nemoze da se zaradi, al zamisli da uvedu Javu.

Mislim da bi trebalo uvesti programiranje da bi se upotpunio asortiman brbljanja (naravno da to nije "brbljanje"):D
na benchmarku.A pomoglo bi se i u razmeni iskustva a mozda se poveca i broj clanova? Ko zna.Mozda dodje neki mladi clan i dobije odgovor kako da ostvari neku svoju ideju!?
I posreci mu se da tu ideju naplati.....ko zna??
Onda ulozi dobijene pare i napravi firmicu za pravljenje softvera?
Ko zna?Posle mozda 3 godine rada on sa svojim drugom mozda napravi OS/ Prozori 3000 i zaradi grdne pare i Srbija dobije Bila Gatesa (mozda bolje Milojka).Ko zna? Zamislite?

Forum za programere? To je prava stvar :D :D :D ;) :p

silverglider je napisao(la):
Yap! I vrti fine pare njime ...

Ako cemo tako ima jos ljudi koji vrte pare i sa COBOL-om i slicnim stvarima :)

Da kucnem u drvo, meni paskal ne treba :) Dovoljno para vrtim sa perlom i shell scriptama :) heh, ziveo unix :))

i te kako!

vladojko je napisao(la):

U srednjim skolama kod nas skoro da se samo budjavac od borlanda pascalinovica uci. Na faxovima da nepominjem.....
I posle nek neko kaze da nismo zatucani kao zemlja?!

P.S. samo ne znam kako i ko to danas moze da drma lovu od pascala.....FX

boom

JAVA i HTML rulaju, a mislim da su i najprofitabilniji.

Re: i te kako!

][V][ATRIX™ je napisao(la):
U srednjim skolama kod nas skoro da se samo budjavac od borlanda pascalinovica uci. Na faxovima da nepominjem.....

boom

Jel znas shta je Delphi?

Sto se tice pitanja "ko?" - evo ja "drmam lovu" od pascala (uz c++ i baze) i to lovu za koju mozes u yu da sanjas za bilo kakav racunarski posao.

A sto se tice pitanja "kako?" - pa lepo. Pogledas poslove koji se nude (a nude se) i uzmes i radis. Ima i za windows i za unix, a uskoro i za mac.

Umesto da to smatras zatucanoscu, uzmi i izljubi onoga koji pokusava da te necemu nauci. Jezik je i te kako aktuelan.

boom

to zato jer im je frka da tolikim profesorima daju otkaze, a ti "kompjuterski strucnjaci" koji su skole pozavrsavali pre 20 god. nisu dupe mrdnuli da bi se usavrsili...
nazalost velika tragedija... :(

p.s. moj glas ce ici DA za forum o programiranju cisto iz razloga da bi ovaj Benchmark forum prerastao u nesto vece i bolje... ;)

ZeeGerman je napisao(la):
JAVA i HTML rulaju, a mislim da su i najprofitabilniji.

WROOOOONG...
mozda na zapadu mada ni tamo...
nezaboravite da u 70% firmi kod nas racunari su uglavnom 486-tice i na njima trce kojekakvi knjigovodstveni programi...
hmmm... caletov frend u Clevelandu (Ohio) kaze da se po Americi uveliko koristi jos COBOL...
da, da skupo je menjati kompleksne sisteme koji ispravno rade samo da bi stavili nesto sto neznaju kako ce da radi... pa to kooooshta...

boom

Ehh josh ti treba da jedesh kachamak..josh si mlad i rumen.
:D

Marsovac je napisao(la):
WROOOOONG...
mozda na zapadu mada ni tamo...
nezaboravite da u 70% firmi kod nas racunari su uglavnom 486-tice i na njima trce kojekakvi knjigovodstveni programi...
hmmm... caletov frend u Clevelandu (Ohio) kaze da se po Americi uveliko koristi jos COBOL...
da, da skupo je menjati kompleksne sisteme koji ispravno rade samo da bi stavili nesto sto neznaju kako ce da radi... pa to kooooshta...

Ne slazem se sa tvojim mishljenjem. Firme koje koriste 486 u te svrhe i nisu mnogo jake, a i nema ih mnogo, dok jake firme moraju da imaju jake mrezne sistem (bilo bi banalno da imaju krsheve od rachunara u te svrhe), dalje, uspeshna firma ma chime se ona bavila, da bi bila dobra, potrebna im je reklama, a internet je najbolje mesto za reklamu i tako dolazimo do JAVE I HTML-a.
Da me neko ne bi pogreshno razumeo, neomalovazavam ja ostale jezike, naprotiv, znam ljude koji obrcu lovu na pascal-u i chak u fortranu. Znash kako ide, "svaki ciga svoga konja fali", pa tako i ja falim svog favorita i ono shto ja znam (mada i nisam do sada zaradio bog zna shta :( :( :( , ali valjda zato sho ih nisam kompletno nauchio).

Inache, moja stara ljubav je svakako BASIC i to iz doba ZX Spectruma.... ;) ;)

Ako cemo pravo oko rulanja, C++ je apsolutni zakon. Ako njime dobro vladas, mozes da zakucas na svaka vrata.

U oblasti internet-programiranja, java vlada. Jeste, internet je sve prisutniji, ali programiranje u oblasti interneta nije jedino programiranje. Slikovito receno: to sto svi jedemo hleb, ne znaci da jedemo samo hleb.

Objektni pascal (Delphi, Kylix, FreePascal, Oxford Pascal, etc) je, kao i C++, jezik opste namene, moze svasta da se radi, od low-level stvari i obracanja hardveru, do izrade ASP-ova.

VisualBasic ce najcesce koristi u programiranju oko MS Officea, zatim u izradi aplikacija koje se kace na MS SQL Servere i izradu vbs-ova.

Cobol ljudi se traze, jer je ogromna masa softvera odradjena u starom cobolu (sta mislite u cemu se radilo pre 20 godina ?) i to uglavnom radi prerade ili kompletne izrade novog sw-a. Ljudi nisu mogli (nakon 10 godina punjenja baza i ostalog, da jednostavno kazu 'puj pike ne vazi' i zaborave tolike podatke koji su im mnogo skuplji od celokupnog hardvera. Radi se ili u nekom novijem cobolu (da, ima i objektni kobol) ili se sw "prepisuje" ili radi reinzenjering.

Kad smo kod toga, ima jos ljudi koji rade u assembleru (da ne pomislimo sad kako je to zaostalo i zatucano). Sta mislite ko vam pise te sve bios apdejtove koje sa zarom ocekujete svake druge nedelje ? Sta sa mikrokontrolerima ? Sta sa embedded sistemima ?

I na kraju, poenta cele price : ne idete u skolu (nizu, visu, visoku, ...) da biste naucili neki od ovih jezika. Idete da naucite programiranje, a jedan od njih je uzet kao primer. Nemojte da ispadne opet da se ne vidi suma od drveca. To je isto kao kada bi neko rekao da ide u auto-skolu da nauci da vozi npr. golfa. Svi znamo da tamo idemo da naucimo da vozimo kola. Tako i ovde; kada se savlada opste znanje programiranja, opredelite se za jedan (ili vise njih, to bolje) prema svom afinitetu i oblasti koja vas interesuje. Za svaki od njih ima posla i smatrati da je neki od njih manje vredan znaci direktno nepoznavanje posla i nipodastavanje truda doticne osobe.

Malo kasnim sa ukljucenjem na diskusiju...

...ali bolje ikad nego nikad.

Nisam glasao na Poll-u, jer nisam siguran koji je pravi odgovor. Naime, vecina ljudi ima pristup NEWS.YU grupama. Tamo postoje grupe za prakticno sve programske jezike, dost ljudi posecuje grupe i odgovori na vasa pitanja brzo stizu. Odatle sledi da nam nije potrebna sekcija Programiranje.
Ali,s druge strane, ovde ce ti postovi ostati, pa ako se ubaci opcija search, eto jedne fine baze znanja, naravno kroz odredjeni vremenski period.
Pa sad, nek admin prelomi.

Sto se tice ostatka diskusije:
Pascal = Delphi = Kylix - jos uvek nije mrtav (iako su mu to predvidjali), a s obzirom da programiram u istom, mislim da moze da se zaradi (znam), ali kao i bilo chemu drugom treba posvetiti dosta paznje
Cobol (evo sad ga radim, II godina FON-a sam) - mnogo ruzan jezik (Pascal je definitivno najcistiji jezik), ali evidentno je (kao sto su i drugi potvrdili) da je jos uvek zastupljen.

Sa ostalim jezicima sam slabo upoznat (na zalost), osim sa Basic-om (prvi jezik koji sam naucio), a planiram da se bacim na PHP (cim prodje ispitni rok :D ). Evo sad se igram sa nekim forumom koji sam postavio kod sebe na makini.

Sve u svemu (zacin "C"), pitanje pokretanja sekcije Programiranje ostaje otvoreno. Nadam se da cemo se uskoro usaglasti, da se ovo ne bi pretvorilo u tread tipa Intel ili AMD :D :D , tj C++ ili Delphi ili Java ili.....

Pa, moglo bi se reci da kasnis, kao sto si i sam primetio; admin je prelomio i sekcija Programiranje postoji nekoliko dana (pa ni pitanje pokretanja "Programiranja" nije vise otvoreno ;)).

Sto se tice prepucavanja koje bi licilo na intel-amd raspravu, ja cu dobrano da pripazim da do toga ne dodje. Pogotovo sto mislim da svaka programerksa alatka koja donosi hleb u kucu je dobra alatka, a vikend-programere koji se ne kontrolisu cemo lako da prizemljimo. Ovde se ocekuju i prakticne stvari "kako da uradim to-i-to", a ne samo beskrajne teoretske rasprave.

silverglider je napisao(la):
Pa, moglo bi se reci da kasnis, kao sto si i sam primetio; admin je prelomio i sekcija Programiranje postoji nekoliko dana (pa ni pitanje pokretanja "Programiranja" nije vise otvoreno ;)).

Sto se tice prepucavanja koje bi licilo na intel-amd raspravu, ja cu dobrano da pripazim da do toga ne dodje. Pogotovo sto mislim da svaka programerksa alatka koja donosi hleb u kucu je dobra alatka, a vikend-programere koji se ne kontrolisu cemo lako da prizemljimo. Ovde se ocekuju i prakticne stvari "kako da uradim to-i-to", a ne samo beskrajne teoretske rasprave.

OK, onda da okoncam ovo teoretisanje. Naime, usao sam na forum sinoc, video ima novi deo Programiranje, diiiivno i tu naleteo na Poll: Programiraje - da ili ne. Sa velikim interesovanjem sam procitao sve poruke i POTPUNO zaboravio da je to u sekciji Programiranje (koja sada i postoji), tako da je to razlog sto sam napisao onaj prilicno dugacak post (koji je bio totalno nepotreban, kao i ovaj pretpostavljam). Trudicu se da u buduce malo vise obratim paznju na datume i nazive :D :D

programiranje - da

Svaka cast SILVERGLIDER-u... Izuzetno dobar savet za sve...

Vrh Dno