Šta je novo?

Programiranje BIOS-a

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poena
770
Da li postoji neki razlog zasto u svetu (ne racunam brand masine) postoje samo dve verzije BIOS-a, tj. Phoenix Award i American Megatrends ? Koliko je tesko napraviti BIOS tipa Intel EFI, ili makar ovaj klasicni sto srecemo u vecini maticnih ploca?

Zato sto niko nece da se bakce sa tim, kd vec ima ta dva sto si rekao.
Koliko mi je poznato - oba sljakaju fino - tako da nema potrebe za nekim drugim.
Mozda - kada bi to neko platio - mozda se napravi i novi, bolji.

Uf :)... pa naravno da to neko placa - proizvodjaci maticnih npr. Ali mi nije jasno kako je moguce da nema konkurencije ?

Mislim da je tako kako kazes - onda bi i proizvodjaci grafickih rekli - pa sta da pravimo kada vec ima ...?

bios je dosadan i glup posao koji se smatra najgorom krljazom a nista pametno se ne radi...

Mislim da je Richard Stallman govorio neshto u vezi open-source BIOS-a, ne znam dokle je to stiglo.

Dobro znaci ne postoji nikakva pravna prepreka da se napravi BIOS i ponudi proizvodjacima maticnih ploca ? (pravna prepreka u smislu "AMI je patentirao BIOS")

Da li neko moze da mi pojasni strukturu jednog BIOS-a ? Da li se on sastoji od nekog relativno univerzalog softvera, firmware-a za svaku maticnu plocu i dodatnih biosa za ostale komponente (kontroleri i slicno) ? Ili se za svaki model pise posebna verzija BIOS-a ?

algoritam je prost....ili bolje reci POST.. ima nekoliko delova power on self test, konfiguracija PCI resursa, inicijalizacija grafike,diska, formiranje raznih tabela, servisne rutine za rad sa uredjajima u realnom modu ( svima poznati int 10,13,19 ... ) inicijalizacija medijuma i razni rezimi bootovanja preko emulacija i sl...

OK to je funkcionalnost, a da li to znaci da je taj neki BIOS program univerzalan, pa se na njega kace po potrebi 'pluginovi' za razlicite maticne ploce ? Tj kroz neki firmware se kaze BIOS-u gde se sta od resursa nalazi ... ili sta vec ?

svaka ploca ima svoje resurse u obliku io portova i sl.. i oni zavise od ploce do ploce... tako da bios mora da bude specijalizovan za svaku plocu ponaosob... ali je ipak program kao i svaki drugi i tu nema razlike... racunar nema predstavu o tome da li se izvrsava bios ili nesto drugo

Dobro razumem ja sve to, ali i dalje mi nije jasno da li se svaki BIOS pise posebno (od nule da tako kazem) ili postoji neki 'core' koji se ne dira (osim novih verzija) a specificnosti svake ploce se dodaju u obliku nekih firmware-a ili cega vec ?

Dobro razumem ja sve to, ali i dalje mi nije jasno da li se svaki BIOS pise posebno (od nule da tako kazem) ili postoji neki 'core' koji se ne dira (osim novih verzija) a specificnosti svake ploce se dodaju u obliku nekih firmware-a ili cega vec ?

ne pise se od nule naravno... koriste se apstrakcije za korisnicki interfejs, testiranja i tabele i sl...
to ti je kao kada u objektno orijentisano programu kazes
class TEMPERATURESENCE
{
virtual float getCPUTemp();
virtual float getChipSetTemp()
}
pa kazes
class MYK8NMB : public TEMPERATURESENCE
{
realizacija svih apstraktnih metoda
}

a svuda posle u programu koristis reference osnovne klase tako da nemas pojma koja je konkretna realizacija u pitanju.. tako i sa biosom... postoje standardne (manje vise ) apstrakcije koje su univerzalne ( opet manje ili vise ) i primenjuju se svuda....
ja nisam nikada se bavio time ali kada bih tako bih radio i sl..

Nadjes sajtove kao sto su openBIOS, openFirmware, linuxBIOS i slicne i sve ce ti se kas'ti.

Vrh Dno