Šta je novo?

Programi za sredjivanje registry baze

Mexa

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Povecano prisustvo racunara on-line sa sobom je donelo i potrebu za programima koji ce se baviti sredjivanjem registry baze koja je cesto na udaru svakojakih programa koji cak i nakon njihovog brisanja za sobom ostavljaju veliki broj repova koji su apsolutni visak.
Dosta diskusija na ovom forumu se vodilo oko toga koji program moze najbolje da odradi ciscenje registry baze i naravno da svako ima svog favorita, a ja sam malo pretrazivao po internetu da vidim sta svet ima da kaze na tu temu i naleteo na jedan veliki test 10 najboljih/najcescih programa koji se koriste u ovu svrhu. Test se nalazi na sledecoj adresi: http://registry-repair-software-review.toptenreviews.com/?ttreng=1&ttrkey=registry+cleaner
Vredi pogledati, a narocito moze da bude interesantno onima koji se lome izmedju nekih programa.

Za one koje mrzi da kliknu na dati link, autori testa su poredjali programe pos sledecem rasporedu:
1. Advanced System Optimizer - Zlatna plaketa
2. Fix-It Utilities - Srebrna plaketa
3. Ace Utilities - Bronzana plaketa
4. Reg Organizer
5. Registry Mechanic
6. Advaned Registry Doctor Pro
7. CleanMyPC
8. Complete Registry Clnr.
9. Registry First Aid
10. RegSupreme Pro.

i evo... direktnog obracuna 1. i 10. mesta...

RegSupremePro mozda nema toliko funkcija kao svajcarski nozic (znate ono: nozic, makazice, cackalica...ili moderno receno all-in-one) ali ono sto je u njega ugradjeno obavlja posao vrhunski!

Prilozi

• aso.jpg
    aso.jpg
    175.1 KB · Pregleda: 120
  • rsp.jpg
    rsp.jpg
    200.6 KB · Pregleda: 93
Zanimljivo je da ja koristim jedan program koga nema na ovoj listi, a koristim ga zato sto nisam bio bas zadovoljan nekim programima upravo sa liste. Ja koristim TuneUp Utilities 2006 i prezadovoljan sam.

Ja koristim 3 programa:
- Registry Mechanic (5. na onoj listi)
- RegDoctor-a, i
- RegVac.

Zadovoljan sam kombinacijom.
Dugo sam isprobavao programe te vrste. Neki su mi pravili probleme. Onda sam uhvatio sledecu taktiku: instaliram program, ocistim bazu, restartujem racunar, isprobam sve programe koje imam trenutno instalirane... ako neki pravi problem (a pravili su), onda odinstaliram taj program za ciscenje baze i idem na isprobavanje sledeceg (naravno, vratim restore point).
Tako su se iskristalisala ova 3 navedena kao jedini koji mi nisu pravili probleme.

Wintune utilities 2006 i
Registry repair.

reinstall |>

Koristio sam Registry Mechanic, pa sam od skora presao na Ace Utilities .... za sada je ok

Ima li neki dzaba,a da nije ogranicen brojem koriscenja ili repariranja baza ?

Khm?

Je'l ima svrhe dirati registry bazu?

Ja moju nisam takao od 2002. godine, tj. otkad sam instalirao XP. Ne primećujem neke probleme, a kad primetim drastično usporenje računara, ne diram XP, nego ubrzam hardver - koliko mi finansije dozvole u tom trenutku.

nidza je napisao(la):
Khm?

Ja moju nisam takao od 2002. godine, tj. otkad sam instalirao XP. Ne primećujem neke probleme, a kad primetim drastično usporenje računara, ne diram XP, nego ubrzam hardver - koliko mi finansije dozvole u tom trenutku.
Ne volim takve programe,sto mogu ocistim rucno(a i to jako retko radim) i kraj.

kad imas vremena peske je najbolje,a kad nemas(najcesce)vremena "WinAso je dobar program za takve stvari
http://www.winaso.com/

Koristim System Mechanic 6 (svajcarski nozic) + your uninstaller 2006 + spybot i zadovoljan sam. Pa kakvo je vase misljenje o system mechanic-u?

nidza je napisao(la):
Khm?

Da li ima svrhe... naravno!

Kad primetis drasticno usporenje racunara, to se NE desava zato sto je hardver ostareo nego zato sto je sistem lose odrzavan... Oslanjanje samo na sirovu snagu hardvera nikako nije dobra ideja. Dobro PODESEN i OPTIMIZOVAN operativni sistem je uslov za stabilan i siguran rad na racunaru. Ciscenje i defragmentisanje registry baze (naravno, ako se dobro odradi) je samo jedan od koraka ka optimizaciji sistema. Ako na to dodamo brisanje dupliranih fajlova, brisanje zaostalih temporary fajlova, defragmentisanje HDD-a... dobicemo dosta dobre rezultate. Dakle, cilj je da hardver sto pre krene sa izvrsavanjem konkretnog zadatka i smanji vreme gde on traga za neophodnim podacima koji su potrebni za izvrsenje tog zadatka. Samim tim, posto se vecina aplikacija kao i sam Win oslanja na podatke iz registry baze, logicno je teziti da registry baza bude uredna...

Svedoci smo da softver iz godine u godinu zahteva sve snazniji hardver, tako da mislim da po ovom kriterijumu treba vrsiti upgrade a ne po kriterijumu koliko se racunar brzo snalazi u moru kojekakvog djubreta.

Zar nije bolje korstiti neki dobar uninstall program(ja licno koristim total unistall), pa prilkom deinstaliacije raznih programa ne ostaje djubre u registry bazi, i na taj nacin nema neke velike potrebe za programima za ciscenje registry baze kao i mogucnost za potencijalne probleme koju mogu nastati koriscenjem takvih programa.
Iskreno, nemam previse poverenja u takvu vrstu programa

Poslednja izmena:
FuRious je napisao(la):
Zar nije bolje korstiti neki dobar uninstall program(ja licno koristim total unistall), pa prilkom deinstaliacije raznih programa ne ostaje djubre u registry bazi, i na taj nacin nema neke velike potrebe za programima za ciscenje registry baze kao i mogucnost za potencijalne probleme koju mogu nastati koriscenjem takvih programa.
Iskreno, nemam previse poverenja u takvu vrstu programa

Stvar je u tome da ne ostaje djubre u registry bazi samo posle uninstall-a nekog programa.
Cak i posle kreiranja/brisanja direktorijuma, kompresovanja/raspakivanja arhiva itd. cesto ostanu beleske o tome u reg. bazi.
A od programa sam moje poverenje odavno poklonio jv16 PowerTools-u.

uad je napisao(la):
Koristim System Mechanic 6 (svajcarski nozic) + your uninstaller 2006 + spybot i zadovoljan sam. Pa kakvo je vase misljenje o system mechanic-u?

Sasvim pristojno. Ja imam lose iskustvo s neikm drugim programima, koji su rtadili dobro, ali ne bez bnekoh nepotrbenih problema. Vec nekoliko godina koristim System Mechanic i nemam problema. Sad, ne znam koliko stvarno cisti ili samo ne pravi probleme. Tu je moja dilema.
Genralno, sto se ovog softvera tice, to je glavna poenta. Prvo, taj program da ne pravi probleme, a drugo - ne praveci probleme - da stvarno uradi svoj posao.
System Mechanic ne pravi probleme, a dali radi svoj posao do kraja... Ni sam siguran. :)

passinger je napisao(la):
System Mechanic ne pravi probleme, a dali radi svoj posao do kraja... Ni sam siguran. :)

mislis too good to be true.
Znam samo da cisti komp od djubreta, temp i ostalih zaostavstina xp-a ali da li tvikuje e to je vec pitanje za nekog strucnijeg od mene. Ja sam samo korisnik koji svim silama pokusava da odrzi sistem u ispravnom stanju.

You Uninstaler i
TuneUp Utilities 2006

ranije sam koristio RegFirstAid , koji su svi preporucivali , ali sam imao problema ( neki programi vise nisu radili , a nije bilo moguce ni ponovo ih instalirati)

@uad
Nije los System Mechanic, ali ako zelite softver koji ce smelije da pretrazi registry i da ima jos po nesto onda je to jv16 PowerTools.

Ja licno koristim RegSupremePro, koji otprilike ima isti algoritam kao jv16 PowerTools(nisam bas detaljno stigao da ih uporedim)...

Poslednja izmena:
Mislim da ni jedna lista neće promeniti moje mišljenje a to su pod 7 i 9.

Ili jos efikasnije, image napravljen pomocu Acronis TruImage-a nakon sveze instalacije i podesavanja svega potrebnog :)

slazem se da je pravljenje image-a sistemske particije efikasnije resenje... ja sam cak napravio vise image-a. na svakom image-u su mi instalirani programi za odredjene poslove i setovanja XP-a koja po mom misljenju najvise odgovaraju tim programima i tom nacinu rada.
npr. kada radim neke animacije imam instaliran 3DMax i raznorazne rendere, Photoshop i svakojake stvarcice na tu temu; kada radim neke stvari za fax onda su tu Matlab, C++ itd.; kada se igram Civ, Doom...; overclock pak ima svoje itd............
tako sam sveo broj instaliranih programa na minimum na cemu XP ume da zahvali.

mozda ce nekima izgledati surovo ovo "cesto" menjanje image-a ali ako se uzme da obicno na svakom image-u (koji je restore-ovan) imam oko nedelju i vise dana posla onda se isplati... pa i ako iznenada dodje drustvo da se igra to je 10-ak minuta i sve igre su tu!

Jedini problem je skladistenja tih image-a...(sto i nije neki problem)

E sad gde su tu programi za registry? Kada covek radi ovako kao ja, onda ne vodi racuna gde, sta i kako ce delovati na sam XP. vazno je da posao(i zadovoljstvo) napreduje :). Programi za registry mu dodju kao instant osvezenje! +restart naravno! (ovo obicno odradim kad me neko smara telefonom, ako je razgovor duzi moze i defragmentacija da padne ;))

a sad malo da skrenem sa ove price, evo system mechanic na delu:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=93753

Poslednja izmena:
Koristim Registry Mechanic 5 i zadovaljan sam kako radi.Juce sam instalirao System Mechanic 6 pro i nisam bas imao prilike da se igram sa njime ali mi se cini da mi je malo usporio racunar.

Poslednja izmena:
WinASO Registry Optimizer 2.5
U ovoj novoj verziji ima niz izmena, odn. poboljsanja, od kojih je najvaznije to da je program jos bezbedniji od predhodne verzije i da ima opciju za defragmentaciju Registry -a.
Izabrao sam ovaj program zato sto mi se cini da zadovoljava jedan vrlo vazan uslov, a to je kombinacija efikasnosti i bezbednosti.

Vrh Dno