Šta je novo?

Programi ViPutnik, "Svet informacija" i "Svet Androida"

cubrovic

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2009
Poena
330
Od danas su na marketu dostupna 3 nova programa pod autorstvom android.co.rs :)

ViPutnik
je aplikacija koja želi vas kao putnika na prostorima Srbije da opsluži svim potrebnim podacima, kako bi ste što lakše došli do vašeg odredišta.
Pragram sadrži podatke korisne vozačima (kamere, merači saobraćaja, garaže...) kao i pretrage redova vožnje autobusa (Lasta, Bas, NS, Niš, Kragujevac, Sombor...), redovi vožnje železnice i aviona...Integrisana je i unapređena verzija našeg programa GpsG za nalaženje najbolje kombinacije gradskog prevoza u Beogradu. Tu su i Taksi službe u preko 50 mesta u Srbiji i još dosta toga.

http://www.android.co.rs/strana---androidaplikacija---20---com.vision.viputnik---ViPutnik.html
ili
https://market.android.com/details?id=com.vision.viputnik

Svet Informacija
U pitanju je aplikacija koja vam omogućava čitanje vesti baziranih na RSS feedovima stotinak poznatih i priznatih izvora vesti sa ovih prostora.

Vesti se mogu pregledati po izvorima i njihovim kategorijama a nakon što server obradi dovoljnu količinu podataka biće omogućeno i pregled vesti po našim kategorijama, kao i njihova pretraga.

http://www.android.co.rs/strana---a...--com.vision.svetinfo---Svet+Informacija.html
ili
https://market.android.com/details?id=com.vision.svetinfo

Svet Androida

omogućava pregled svih Srpskih android aplikacija na jednom mestu. Sadrži i sve Hrvatske i Makedonske aplikacije kao i skup odabranih stranih aplikacija.

Specifikacije svih Android telefona među kojima su izdvojeni telefoni koji su u ponudu kod naših operatera sa linkom na zvaničnu ponudu.
Pregled rss vesti na temu Androida iz domaćih izvora.

http://www.android.co.rs/strana---a...androida---Svet+Androida+(android.co.rs).html
ili
https://market.android.com/details?id=com.vision.svetandroida

Koga interesuje nek preuzme i isproba :)

Sve komentare, sugestije ideje sta bi vam jos trebalo u ovim programima mozete slati i na mail [email protected]

Ja imam problem sa aplikacijom ViPutnik, ne radi kad idem na net preko GPRSa, a sve radi kad sam nakačen na WiFi. Inače u pitanju je MTS 064, GPRS sam po sebi radi (sve ostale aplikacije, surf itd.). Da li je problem do mene (mog telefona), MTSa, ili aplikacije?

Inače odličan program, svaka čast autorima :)

Ja imam problem sa aplikacijom ViPutnik, ne radi kad idem na net preko GPRSa, a sve radi kad sam nakačen na WiFi. Inače u pitanju je MTS 064, GPRS sam po sebi radi (sve ostale aplikacije, surf itd.). Da li je problem do mene (mog telefona), MTSa, ili aplikacije?

Inače odličan program, svaka čast autorima :)

Nismo imali prijavu na takve probleme ali dok citam ovo tvoje nesto vracam film pa mi deluje poznato.
Setim se onda gde sam video to :)

http://www.android.co.rs/strana---androidaplikacija---20---rs.south.tvguide---TV+Vodič.html

Kaze covek:
Ukoliko koristite mt:s internet na telefonu morate izabrati mt:s internet APN da bi vam aplikacija radila ispravno, jer mt:s na mt:s wap APN-u blokira naš internet saobraćaj.

Nisam siguran ali lici da je tako nesto i kod tebe problem. Da mts na tom Wap saobracaju propusta samo nazovi "jednostavniji internet saobracaj" a da ovo ne prolazi.
Probaj pa javi da li je to bio problem pa ako slucajno nije da gledam dalje. Al nesto mi mirise da je to :)

Pozdrav.

Od juce je na marketu azurirana verzija programa ViPutnik.
Ubacen je novi spisak kamera tako da program trenutno radi sa oko 70 kamera Srbije (Beograd, Nis, Novi Sad, Kragujevac, Zrenjanin, Negotin, Vrsac, Zlatibor, Kopaonik, Pristina)
oko 200 kamera sa podrucja Hrvatske (ukljucujuci i granicni prelaz Srbija Hrvatska) i jos po kamera-dve iz Crne Gore, Bosne i Slovenije.

U skladu sa tim je minimalno promenjen interfejs tako da se ispod slike nalaze 2 dugmeta. Prvim birate grad/mesto za koji hocete kameru a drugim kameru za taj gred/mesto.
Takodje ukoliko se kamera osvezavau intervalima vecim od 1 sekunde pise vam na ekranu (priblizno vreme) kad se sledeci put osvezava slika.

Naravno na brzinu osvezavanja slika na kameri kao i uopste na rad kamera mi nemamo, niti mozemo imati bilo kakav uticaj.

Od pre neki dan bi trebalo da su vam se pojavile kategorije u okviru programa Svet Informacija kao i mogucnost pretrage/filtriranja u ovom programu i u programu Svet Androida.

Da ne bude zabune, za ovo ne postoji nova verzija na marketu vec se automatski promenilo na serveru zavrsetkom pocetne obrade podataka.

Povratne informacije su kao i uvek dobro dosle :)

Ukoliko koristite mt:s internet na telefonu morate izabrati mt:s internet APN da bi vam aplikacija radila ispravno, jer mt:s na mt:s wap APN-u blokira naš internet saobraćaj.

Da, sa gprsinternet radi, sa gprswap nece...
E sad pitanje, ako imam ubacena oba APN-a, on mi automatski bira gprswap i sa strane mu sija zeleni kruzic, kako da izaberem da ne ide preko njega nego preko nekog drugog APN-a, u ovom slucaju gprsinternet, nigde nema opcije za default ili da me pita i sl.?

Nemam mts pri ruci pa ne mogu da probam. ali mi nije jasno da li vam je uopste neophodno to wap podesavanje. Znam da ga na telenor i vip mrezi nema.
Rekao bih ti da ga obrises, ali posto nisam siguran , necu ti reci :)
No sta mozes lako da probas jeste da za wap podesavanje promenis apntype na dnu. Kod androida je to default za net i mms za MMS. Probaj da upises za tu wap vezu nesto bzvze npr "spavaj" pa vidi da li ce da batali koriscenje te konekcije.
U svakom slucaju lako mozes da vratis na default ako bude problem neki.

Pozdrav.

Od juce je na marketu azurirana verzija programa ViPutnik.
Ubacen je novi spisak kamera tako da program trenutno radi sa oko 70 kamera Srbije (Beograd, Nis, Novi Sad, Kragujevac, Zrenjanin, Negotin, Vrsac, Zlatibor, Kopaonik, Pristina)
oko 200 kamera sa podrucja Hrvatske (ukljucujuci i granicni prelaz Srbija Hrvatska) i jos po kamera-dve iz Crne Gore, Bosne i Slovenije.

U skladu sa tim je minimalno promenjen interfejs tako da se ispod slike nalaze 2 dugmeta. Prvim birate grad/mesto za koji hocete kameru a drugim kameru za taj gred/mesto.
Takodje ukoliko se kamera osvezavau intervalima vecim od 1 sekunde pise vam na ekranu (priblizno vreme) kad se sledeci put osvezava slika.

Naravno na brzinu osvezavanja slika na kameri kao i uopste na rad kamera mi nemamo, niti mozemo imati bilo kakav uticaj.

Od pre neki dan bi trebalo da su vam se pojavile kategorije u okviru programa Svet Informacija kao i mogucnost pretrage/filtriranja u ovom programu i u programu Svet Androida.

Da ne bude zabune, za ovo ne postoji nova verzija na marketu vec se automatski promenilo na serveru zavrsetkom pocetne obrade podataka.

Povratne informacije su kao i uvek dobro dosle :)

Kod mene nema nikakve izmene u radu programa, pa ni novih kamera. Dakle, ne nudi mi izbor grada, sve je isto kao i ranije.
Mozda da probam uninstall pa iz početka?

P.S. HD2, gingerbread build

Poslednja izmena:
Da nisam napravio zabunu sa ovom recenociom "Da ne bude zamene " :D
Znaci za ViPutnik da bi se pojavile nove kamere treba da uradis update programa na Marketu. Ako si uradio update ne bi smelo da ti je sve po starom.
Ako slucajno i posle update-a nema kamera novih uradi taj uninstall-install, mada mi nije jasno kako bi se to desilo. Ali po zakonu racunara, pa sad i telefona, ako je nemoguce - desi ce se ;)

Da, moja greska, razumeo sam da se tvoja pretposlednja recenica odnosila i na Viputnik, a market mi se nije sam oglasio :)
Apdejtovano, radi sve prema opisu.

TT

Hoće li biti skorijeg redizajna interfejsa?

---
Ttalk

Razmislja se kako dalje unaprediti dizajn naravno ali kada cemo znati kada budemo znali zasigurno kako :)
Ne mislim oko boja i ikonica posto je to naravno jako subjektivno i tu bi dodavali samo teme pored ovih postojecih vec o funkcionalnosti UI-a
Imamo dodatni problem sto UI resavamo na nivou svih nasih aplikacija da bi imali isti Look And Feel i da bi mogle biti zasnovane na istom kodu (citaj jedino tako je moguce odrzavati ih)
Kod ostalih aplikacija nad ovim frameworkom nemamo nekih problema sa UI-jem dok se kod ViPutnika oseti zbog velike obimnosti tema koje program pokriva.
Pa je tako potrebno vise klikova da bi se doslo do npr nekog reda voznje koji vam je potreban, nego sto bi voleo da je.
Ukoliko ti, ili bilo ko drugi naravno, ima neke ideje kako bi po njemu to bilo funkcionalnije neka slobodno predlozi. Rado cemo razmotriti.

Npr. uvođenje Favourites-a, tj. prečica do najčešće korišćenih delova aplikacije ne bi bilo loše.

To je dobro. To vec razmatramo i imamo Favorites u programima tipa Halo Taksi, Sef kuhinje...
Trenutno najvise remeti gde smestiti 7 ikonicu na osnovni ekran kad je 6 taman cucnulo (sto manji ekran veci problem) kao i neke tehnikalije oko Favoritesa posto su u ovom slucaju podaci na netu.
U svakom slucaju takve izmene tek po zavrsetku Izazova... No valja ih pripremiti :)

Svaka čast. I ja sam mislio na funkcionalnosti.
Možda bi trebalo staviti da jedna najčešće korišćena stvar bude default. Recimo, udjem u autobusi i odmah sam na mapi gde jednim klikom mogu da izaberem linije gspa. Ostale opcije budu pod menijem.
Favorites obavezno, makar i njega pod meni. Mada može i kao 7 ikonica na sredini, na dnu.
Čekamo novosti. :-D

---
Ttalk

Poslednja izmena:
Svaka čast. I ja sam mislio na funkcionalnosti.
Možda bi trebalo staviti da jedna najčešće korišćena stvar bude default. Recimo, udjem u autobusi i odmah sam na mapi gde jednim klikom mogu da izaberem linije gspa. Ostale opcije budu pod menijem.
Favorites obavezno, makar i njega pod meni. Mada može i kao 7 ikonica na sredini, na dnu.
Čekamo novosti. :-D

---
Ttalk

Valjda cemo doci do najboljeg moguceg resenja :)

Najcesce koriscena stvar kao default je tesko jel ni u jednoj grupi najcesce koriscena stvar nije toliko najcesce koriscena stvar da bi smeli da je stavimo na default (na osnovu statistike sa servera)
Najcesce koriscena stvar za svakog korisnika bi sa druge strane bilo nezgodno i narusava nam sistem :(

Ne znam sta mislite da li bi bilo bolje smanjiti dubinu menija a da budu duze liste. Npr da Beograd, Novi Sad.. nemaju svoje podgrupe nego da sve bude u listi autobusi na prvom nivou.
Mozda samo ostaviti one linkove na mape u neki podmeni linkovi na kraju liste posto mi deluje da to ipak najredje treba?!
Taj meni sa autobusima je mislim i najproblematicniji posto ima najvise dubine ostali su manji problem ipak.

Ok taj favorites onda ide. Mozda napravimo da na hdpi ekranima ala desire ide na ekran posto ima mesta, a da na ldpi ekranima ala wildfire ide pod meni. Na mdpi cemo videti da li staje na ekran pa presuditi :)

Imam jednu zamerku/predlog. Kod reda vožnje BAS-a, kada se bira grad tj. stanica, skrolovanje do željenog grada može biti poprilično zamorno jer ih ima na stotine. Može li da se ubaci neki scrollbar za biranje početnog slova grada ili neki drugi vid pretrage, da se to pojednostavi?

Zamerka na mestu. Za vikend sam trazio Topolu u toj listi za svoje potrebe i izvrteo mi se mozak dok sam dosao do nje. Slicno je i kod vozova.

Imam spremnu verziju gde je to reseno sa mojom komponentom za liste gde se otvori lista a iznad nje polje za pretragu i kako sta ukucas tu lista se filtrira da ostanu samo stavke liste/mesta koja sadrze to sto si ukucao.
Koliko sam koristio mislim da to resava taj problem na najbolji nacin.

Ta verzija ce biti uskoro na marketu, mozda i do kraja nedelje ali ne smem da obecavam. Krckaju se tu jos nekoliko bitnih unapredjenja programa
(Rubrika Omiljeni za brzi pristup, widgeti za kamere za glavni ekrani, slanje/shareovanje podataka iz aplikacije...) pa kad stignem da spakujem i istestiram eto nje na marketu i obavestenja ovde :)

Do tada izdrzi nekako i putuj samo do gradova na D ;)

He, he, ok, bitno je da program svaki dan sve više i više napreduje ;).

Postavljena na Marketu ažurirana verzija aplikacije ViPutnik na kojoj su ubačene pretražive liste da se olakša upotreba ovih dužih lista pre svega, i još nešto dodatne optimizacije ispod haube.
Ostale izmene su hidden tu dok se ne istestiraju i utegnu pa ćemo i njih pustiti uskoro.

Jedno glupo pitanje, u cemu je razlika koriscenja gprswap i gprsinternet APN-ova kod mts? Jel postoji uopste neka razlika, tarifiranje, zaokruzivanje ili nesto trece?

Ja ti ne znam siguran odgovor na ovo posto ne koristim njihov net ali koliko sam ja shvatio taj wap profil je zaostavstina starih vremena kada se sa njim konektovalo sa tzvnim gsm internetom. To je ona fora nedostupan si dok si na netu, spor protok i naplata po minuti.
To godinama niko ne koristi ne znam ni da li postoji jos uvek kao mogucnost. Mislio sam da i u funkcionisanju tih profila nema razlike ali se ispostavilo da je wap APN ogranicen donekle po nacinima internet konekcije, sto i nije iznenadjujuce. Kod Vipa i telenora ne postoji ovakav apn uopste koliko znam.
Da li ima razlike neke u naplati kod koriscenja wap i internet profila, mislim da ne posto nigde traga o tome nema ali nisam siguran. mts je to :)

Sad sam zvao mts, tacno je ovo sto si napisao. A razlike u tarifiranju, zaokruzivanju i naplati nema.

Btw, odlicna i korisna aplikacija. :)

Znaci, bolji je gprsinternet?

Postavljena verzija 1.5 programa ViPutnik

Izmene:

Widgeti za glavni ekran za pregled slika sa kamera (u 3 veličine).
Mogućnost dodavanja delova programa u Omiljeni radi lakšeg nalaženja.
Mogućnost deljenja podataka (email,sms,fb...) sa aktivnog ekrana.
Dodate kamere za koje smo dobili odobrenja (Mondo nije među njima :( )
Redizajn aplikacije (ikonice na glavnoj strani, prikaz na mapama...)
Omogućeno korišćenje programa u landscape prikazu.
Ispravke sitnih bagova, bolje ucitavanje slika, dodatne optimizacije...

Napomene:
Na Androidu je korišćenje widgeta moguće samo ukoliko ne instalirate program na karticu već na internu memoriju.
Na žalost morate da odlučite šta vam je bitnije od ta dva.
Dodavanje u omiljene je omoguceno svugde gde ima smisla i gde je tehnicki moguce bilo. Na par mesta nije bilo izvodljivo zbog promenljivosti podataka kod strane prevoznika.

Ukoliko ima ikakvih problema, pre svega sa widgetima (prvi su a komplikovani :) ), kontaktirajte nas na email [email protected] pošto tako najefikanije možemo da vam pomognemo.

Ideje za sledecu verziju su dobro dosle :)

U 1.2
Liste sa podacima se mogu pretraživati/filtrirati kako bi se lakše našlo npr željeno mesto ili stanica.

Svet Androida i Svet Informacija su dobile verziju 1.2

Mogućnost deljenja podataka (email,sms,fb...) sa aktivnog ekrana. (oba)
Mogućnost dodavanja delova programa u Omiljeni radi lakšeg nalaženja. (Svet Androida samo)
Ispravke sitnih bagova, bolje ucitavanje slika, dodatne optimizacije...
U ova 2 programa su sad i AdMob reklame u, nadam se, ne prenapadnom obliku.

Ne želim da zvučim kao trol, ali sve aplikacije koje pravi android.co.rs ekipa zadiru u privatnost, a ViPutnik baš voli puno toga da zna. I nisu jedini, takvih je more za Android.

Kod:
READ PHONE STATE AND IDENTITY
Zaista, zašto ih to interesuje?

Ne želim da zvučim kao trol, ali sve aplikacije koje pravi android.co.rs ekipa zadiru u privatnost, a ViPutnik baš voli puno toga da zna. I nisu jedini, takvih je more za Android.

Kod:
READ PHONE STATE AND IDENTITY
Zaista, zašto ih to interesuje?

Duke verovao ti ili ne, ne interesuje nas ama bas nista sto spada u privatne informacije korisnika :)

READ PHONE STATE AND IDENTITY je mislim nastao kao posledica dozvole:

<uses-permission android:name="android.permission.READ_PHONE_STATE" />

koji mislim d aje greskom u VipUtniku i drugim nasim programima u kojima se nasao.
Nisam 100% siguran da je bespotreban ali mislim da jeste i da je dospeo kopiranjem dozvola iz
http://www.android.co.rs/strana---androidaplikacija---20---com.vision.vipcalls---VIP+Pozivi.html

gde je ta dozvola neophodna da bi se detektovali vazni pozivi.
E sad svako moze ovom objasnjenju da poveruje ili da ne poveruje :) ali cinjenica je da imamo objavljenih 17 besplatnih aplikacija za koje imamo minimalno vremena uz komercijalne poslove koji su nam, naravno, na prvom mestu.
Tako da se ovi permissioni uglavnom cuvaju i menjaju na jednom mestu, kako bi se izborili sa njima, pa se desava da kad jednoj aplikaciji treba neka specificna dozvola to dodje i do drugih aplikacije gde to ne treba.

Ja moram priznati da sam licno veoma nemaran i kad instaliram aplikacije pa da nikad ni ne gledam dozvole koje mi trazi. Ne verujem ni da je to dobra navika al sta cu :)
Za ove dozvole videcemo kad nam vreme dozvoli da malo isfiltriramo gde sta ide, ali to moze da potraje :(
Do tada svako ima pravo i da nam ne veruje i da nam veruje.

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?240479-android.co.rs-portal-i-aplikacije

Evo uzeo sam da pogledam radnom aplikaciju tipa VOZI ME.
Aj mi objasni sto aplikacija trazi mogucnost da inicira telefonske pozive ?I sta ce joj moja lokacija. A bogami nije mi ni jasan pun pristup internetu. Jer se ona moze azurira ti bez toga ?
Ne pitam ovo zlonamerno, vec onako sa podignutom obrvom :)

Obrva je na mestu :)
Razlog je prilicno jednostavan a u pitanju je nesmotrenost i jos ponesto :)
...

Verujem, ali ispravite

Duke verovao ti ili ne, ne interesuje nas ama bas nista sto spada u privatne informacije korisnika :)

READ PHONE STATE AND IDENTITY je mislim nastao kao posledica dozvole:

<uses-permission android:name="android.permission.READ_PHONE_STATE" />

koji mislim d aje greskom u VipUtniku i drugim nasim programima u kojima se nasao.
Nisam 100% siguran da je bespotreban ali mislim da jeste i da je dospeo kopiranjem dozvola iz
http://www.android.co.rs/strana---androidaplikacija---20---com.vision.vipcalls---VIP+Pozivi.html

gde je ta dozvola neophodna da bi se detektovali vazni pozivi.
E sad svako moze ovom objasnjenju da poveruje ili da ne poveruje :) ali cinjenica je da imamo objavljenih 17 besplatnih aplikacija za koje imamo minimalno vremena uz komercijalne poslove koji su nam, naravno, na prvom mestu.
Tako da se ovi permissioni uglavnom cuvaju i menjaju na jednom mestu, kako bi se izborili sa njima, pa se desava da kad jednoj aplikaciji treba neka specificna dozvola to dodje i do drugih aplikacije gde to ne treba.

Ja moram priznati da sam licno veoma nemaran i kad instaliram aplikacije pa da nikad ni ne gledam dozvole koje mi trazi. Ne verujem ni da je to dobra navika al sta cu :)
Za ove dozvole videcemo kad nam vreme dozvoli da malo isfiltriramo gde sta ide, ali to moze da potraje :(
Do tada svako ima pravo i da nam ne veruje i da nam veruje.
Ja to prvo gledam pa sve ostalo. Od nefabričkih aplikacija, samo 4-5 koje sam instalirao traže READ PHONE STATE AND IDENTITY, ali bez njih ne mogu jer alternativa ne postoji (tipa NHL GameCenter 2011, At Bat 11...) ili je mnogo gora po traženju svega i svačega. Sve ostale sam pobrisao, a i od tada mi telefon brže radi (plus privatnost).

Evo o čemu pričam, a komentari su pravo u metu:
But this free music downloading app needs to have access to my text messages, e-mail, and location data.

and dont forget, your contacts.

Nazad
Vrh Dno