Šta je novo?

Programi ViPutnik, "Svet informacija" i "Svet Androida"

Da tacno to. To je ta ista prica koju sam tad rekao vazi i sada. Hteo sam i sam da postavim link ka toj temi ali nisam mogao da se setim d ali je sa ovog foruma ta tema pa me mrzelo da trazim.

Taj navedeni propust je otklonjen ali ima ovog koji je napomenuo Duke a ima i drugih gde dosta nasih programa traze permission za gps lokaciju iz istog copy-paste problema posto su dodati na listu kao neophodni za programe Gpsg i ViPutnik
ali bez obzira na to nema sanse da neki od tih drugih programa pokrene/pristupi Gps-u.

Kao sto rekoh kreirati i odrzavati 17 (i dodajemo) aplikacija a sve to samo kao delic uz, sto bi rekli, pravi posao nije bas jednostavno. A kao neko ko i sam ne pridaje preterane vaznosti tim dozvolama, sto ne znaci da je to ispravno naravno, uvek sam bio za to da se to malo vremena ulozi u neku dodatnu funkciju ili unapredjenje interfejsa ili sta vec nego da se to vreme ulozi u pravljenje nekog preciscavanja tih dozvola po aplikacijama. Tim pre sto nikad nisam 100% siguran da li je nekoj aplikaciji neophodna dozvola neka pa se bojim da cu je zeznuti ako na brzinu eliminisem Desavalo se i to :)

Ima na ovom forumu umesnih koji lako mogu da provere da li nase aplikacije igde snimaju ili salju bilo kakav cudan podatak pa se uvek lako moze videti da li postoji neka zla namera te slobodno :)

Ja to prvo gledam pa sve ostalo. Od nefabričkih aplikacija, samo 4-5 koje sam instalirao traže READ PHONE STATE AND IDENTITY, ali bez njih ne mogu jer alternativa ne postoji (tipa NHL GameCenter 2011, At Bat 11...) ili je mnogo gora po traženju svega i svačega. Sve ostale sam pobrisao, a i od tada mi telefon brže radi (plus privatnost).

Evo o čemu pričam, a komentari su pravo u metu:

Slazem se sa tobom da jako mali broj aplikacija trazi ove dozvole. Kao sto rekoh i sam od nasih 17 aplikacija zaista je samo za 2 (tj na jednoj na dva jezika) bila neophodna ta dozvola.
Probacemo da te dozvole malo ispeglamo pa kako koja app bude dobijala neki update da to bude ocisceno.

Mislim da u svakom slucaju nisu istog rizika strane download music aplikacije i domace aplikacije (ne mislim samo na nase ovde) gde vecina autora stoji iza njih svojim imenom i prezimenom i tesko da zeli da se bruka u malenoj Srbiji sa nekim zlonamernim aplikacijama. Nakon brisanja tih aplikacija telefon tebi sigurno nije radio brze zbog toga sto su trazile te dozvole vec zbog toga sto ko zna sta su radile u pozadini. Nase aplikacije (sa izuzetkom VipPoziva) samo spavaju u pozadni ;)

Da ne bude nesporazuma ja ovu kritiku prihvatam kao sasvim korektnu i vrlo je verovatno da bi lista dozvola koje trazimo, bez ovakvih podsetnika za ciscenjem, posle nekog vremena bila poduza za citanje ;)

Video sam za ovu opciju za novi CyanogenMod i premda jeste odlicna stvar za bolju kotrolu nekad moram priznati da je meni prva misao tad bila: "Imam verovatno 300-400 app instaliranih na telefonu. ko bi to isproveravao i ispodesavao i kada" ;)

Evo link i na post od juce (sa drugog foruma valjda nije problem, nije reklama sigurno :) )
http://www.elitesecurity.org/t426481-1-Programi-ViPutnik-Svet-informacija-Svet-Androida
koji nije bas na istu temu posto je neophodan permission ali je definitivno na istu temu nepoverenja.

Tu se covek buni zasto trazimo dozvolu za zvanje brojeva u aplikaciji, koja izmedju ostalog, nudi pozivanje taksi sluzbi, zeleznickih i autobuskih stanica...
Mi smo npravili kako smo mislili da je najbolje i najefikasnije ali on se boji da cemo da zovemo placene brojeve bez njegove saglasnosti.
Nezgoda je sve to velika vidim :)

Meni je tokom koriscenja VIPutnika prso android koji vucem sa kartice na HD2. Ne znam da li je do aplikacije, ali gledao sam kameru koja bije na brankov most, i telefon restart , i pola stvari pogubio, tako da sam morao format kartice i drugi android da stavim . Sad na ovom radi bez problema. Da li se desavalo nekom. Mozda i nije do aplikacije nego samo jednostavno prso a bio bas u ovoj aplikaciji

Meni je tokom koriscenja VIPutnika prso android koji vucem sa kartice na HD2. Ne znam da li je do aplikacije, ali gledao sam kameru koja bije na brankov most, i telefon restart , i pola stvari pogubio, tako da sam morao format kartice i drugi android da stavim . Sad na ovom radi bez problema. Da li se desavalo nekom. Mozda i nije do aplikacije nego samo jednostavno prso a bio bas u ovoj aplikaciji

Hm tesko da to ima veze sa aplikacijom mada nije nemoguce da je neka kombinacija zahtevnog prikazivanja velikog broja slika sa neta i nekog baga ili cega vec u custom romu za HD2 bila ubitacna. Inace aplikacija nema potrebe ni za cim specificnim niti za nekim sistemskim operacijama ili cemu vec sto bi moglo da dovede do tako necega tako da ne bi smela da napravi nista ni blizu slicno.

Imam pitanje... sta se desilo u aplikaciji ViPutnik sa kamerom ka brankovom mostu sa zgrade PC Usce, posto je ranije bilo, sad je nema. Ista ona kod koje mi je pukao android :)

Imam pitanje... sta se desilo u aplikaciji ViPutnik sa kamerom ka brankovom mostu sa zgrade PC Usce, posto je ranije bilo, sad je nema. Ista ona kod koje mi je pukao android :)

Zezas, zezas :) Mislis puca na njoj svima pa smo je sklonili ;)
Salim se malo ali znam da nije lako namestati iznova sve na telefonu. Ja sam kroz to prosao pre neki dan usled menjanja Roma i HTC-ove igre bice update-a za Desire nece biti update-a za Desire.
Elem odgovor na pitanje, kojim me diras u bolnu ranu ;):
Sve Mondo kamere (http://www.mondo.rs/kamere a tu je i ta cuvena kamera sa Brankovog mosta) kao i sve kamere, osim Naxi kamera, za koje smo obezbedili saglasnost u startu, su jedno jako kratko vreme bile u nasem programu.
Zatim su povuceni da bi se dobila pisana saglasnost za njih. Mondo je jedan od retkih koji nije odgovorio na visestruke pokusaje raznih kontakata pa te kamere nisu vracene, iako bez problema program moze da radi sa svakom od njih, pa i Brankovom ;)
Otprilike iz razloga "Vipova aplikacija".
Na verziji za moju upotrebu inace rade i te kamere :) a razmisljam se da u sledecoj verziji ubacim mogucnost da korisnik sam moze da unese link do "Zive slike" tako da moze da koristi i ovu, ali i svaku drugu kameru tog tipa bez da ceka da je mi dodamo...

Inace taj deo sa kamerama jeste efektan ali je jedan od najjednostavnijih. Tu se samo slika sa linka osvezava u vremenskim intervalima.
Delovi programa kao sto su racunanje ruta na gpsgu i cupanje zvanicnih podataka sa raznih zvanicnih izvora je bio komplikovani deo :)
Prikaz kamera jedino sto trazi nesto vise memorije za te bitmape pa ako ti je rom bio na kraju sa ramom a nestabilan mogao je da ode gdi ne treba.

Slobodno pitaj sta god te jos interesuje, a moze a ne mora da bude vezano sa Brankovim mostom :)

Pozdrav i ne zameri sto se salim malo, nije zlonamerno.

Ma nema nikakvih zamerki, sve je ok, citam ja post, pa pomislih, sad ce covek da misli da ga zezam. Ma ako je tako, nije problem, hvala na detaljnom odgovoru, dosta mi je razjasnjeno.

Pozdrav :)

Sent from my HD2

Postavljena verzija ViPutnika 1.6

Novo u aplikaciji:
Izmene u dizajnu aplikacije (dugmad potpuno nova grafika u Gpsg delu)
Bolje ponasanje aplikacije pri promeni orijentacije ekrana u delu za kamere i gpsg delu
Uklonjene privilegije koje nisu bile neophodne.
Uklonjena i privilegija za poziv brojeva, da bi se aplikacija mogla instalirati i na tabletima bez sim kartica.
Dugme za pozivanje sada samo pokrece dialer za poziv, ne zove direktno.
Html strane i slike se otvaraju unutar aplikacije u internom browseru, ne u drugoj aplikaciji kao do sada.

Dodate kamere za Novi Pazar i stotinak kamera Hrvatskog Autokluba i ARZ-a.
Dodata mogucnost dodavanja kamera po zelji (link do jpg kamere ili html strane sa kamerom)
Ukoliko imate neki problem ili pitanje kontaktirajte na sputem emaila da bi sto efikasnije to resili.
(Html kamere se ne mogu koristiti na widgetima zbog ogranicenja Androida)
(Html kamere mogu da zadrze i kamere koje se prikazuju Flash playerom ukoliko vas telefon podrzava Flash)
Mogucnost da se te dodate kamere exportuju u fajl na SdKartici i da se importuju kasnije na drugom uredjaju.
(Zbog ovoga nam je potrebna privilegija nova za pristup kartici!)

Brojne sitnije ispravke i optimizacije rada aplikacije.

https://market.android.com/details?id=com.vision.viputnik
http://www.android.co.rs/strana---androidaplikacija---20---com.vision.viputnik---ViPutnik.html

Postavljena nova verzija aplikacije Svet Informacija 1.3

Izmene:
Otvaranje celih vesti u programu (bez startovanja browsera).
Mogucnost otvaranja vesti u verziji prilagodjenoj mobilnom telefonu (koriscenjem google mobilizer-a) klikom na dugme za mobilnu verziju vesti.
Optimizovan rad programa, ucitavanje slika...
Smanjene privilegije koje program trazi na minimum.

Sve primedbe, ideje, zelje mozete slati ovde ili na email.

NE znam koliko je do vas ,ali sam siguran da bi vam funkcionalnost i upotreba programa bili dosta veci pogotovo za BG korisnike ako bi nasli kameru koja snima autoput kod BG Arene,jer se samo tako moze zakljuciti da li je i kolika guzva na Gazeli. Ima nekoliko kamera koje prikazuju samu Gazelu,ali njihova funkcija je skoro nikakva u smislu procene kolike su guzve i koliko se ceka na prelazak mosta.

Ja sam vecinom zadovoljan sa programom,pogotova ako prihvatite i sugestije za brigu oko privatnosti korisnika.

Pozdrav

NE znam koliko je do vas ,ali sam siguran da bi vam funkcionalnost i upotreba programa bili dosta veci pogotovo za BG korisnike ako bi nasli kameru koja snima autoput kod BG Arene,jer se samo tako moze zakljuciti da li je i kolika guzva na Gazeli. Ima nekoliko kamera koje prikazuju samu Gazelu,ali njihova funkcija je skoro nikakva u smislu procene kolike su guzve i koliko se ceka na prelazak mosta.

Ja sam vecinom zadovoljan sa programom,pogotova ako prihvatite i sugestije za brigu oko privatnosti korisnika.

Pozdrav

Nije do nas ama uopste ;) Kamera kod Beogradske Arene jednostavno nema pa je ne mozemo uvrstiti u program. A znam koliko je potrebna iz licnog iskustva.
Sugestije oko privatnosti korisnika su odavno prihvacene i nikada nisu bile ni narusene ali smo otklonili svaku mogucnost sumnje :)

Navedene app imaju mnogo ruzan UI:
- Gradijenti na listama.. generalno, gradijenti su grozni. Gradijente stavljajte na dugmice dok u listama stavide jednobojnu pozadinu
- Centriranje teksta.. slozite tekst u listama malo lepse.
- Od podesavanja postoji samo izbor boja i svaka druga boja osim tamne je... ruzna
- Vesti su duplirane, izbor verti nepregledan, nema mogucnost filtriranja kategorija.. npr ne zelim horoskop i sport, nema mogucnost pregleda vesti po kategorijama iz vise izvora.

Bice jos primedbi kako budem korisio ova aplikacije.

Navedene app imaju mnogo ruzan UI:
- Gradijenti na listama.. generalno, gradijenti su grozni. Gradijente stavljajte na dugmice dok u listama stavide jednobojnu pozadinu
- Centriranje teksta.. slozite tekst u listama malo lepse.
- Od podesavanja postoji samo izbor boja i svaka druga boja osim tamne je... ruzna
- Vesti su duplirane, izbor verti nepregledan, nema mogucnost filtriranja kategorija.. npr ne zelim horoskop i sport, nema mogucnost pregleda vesti po kategorijama iz vise izvora.

Bice jos primedbi kako budem korisio ova aplikacije.

Pozdrav yooyo.
Prve tri primedbe su kao i uvek kad je ui u pitanju diskutabilne i stvar ukusa. Pogotovo izbor boja posto licno znam dosta njih koji koriste neku drugu temu i cesto se koriste i plava a i ona ljubicasta (kod zenske populacije uglavnom :) )
Ima tu prostora za unapredjenja UI ja naravno ali generalno tu imamo najmanje resursa tako da se onako periodicno unapredjuje ui vise kampanjski.

Kod zadnje primedbe vec mogu vise da se ukljucim i probacu nesto da ucinim po tom pitanju u narednim verzijama.
Ima dupliranja vesti posto dolazi sa razlicitih rssova iste vesti a da stvar bude gora cesto laziraju url da je drugaciji pa se i ne moze sa sigurnoscu utvrditi da li je duplikat na dovoljno efikasan nacin.
Nepregledan izbor vesti mozda, kao i uvek kada ima puno razlicitih izvora, mi smo se od pocetka vodili da to bude grupisano onako kako su sami izvori grupisali svoje veste. Podeli sa nama koji je po tebi pregledniji nacin za organizaciju vesti pa cemo videti da li mozemo obezbediti i takav prikaz sto da ne.
Mogucnost filtriranja po kategorijama nije losa ideja. Da negde u podesavanjima ima isti onaj spisak kategorija kao u rubrici Kategorije odakle bi se odcekirale one koje te ne interesuju.
Ovo "nema mogucnost pregleda vesti po kategorijama iz vise izvora" me kopka na sta si mislio posto imas sekciju kategorije gde su vesti iz svih izvora za neku kategoriju. Verovatno ti nije to promaklo nego mislis na nesto specificnije ali nisam siguran na sta.
Samo ti koristi aplikacije pa salji primedbe, dok su konstruktivne nije problem, bice bolje aplikacije ;)

Da.. moja greska.. nisam primetio da postoji pregled po kategorijama.. da to je to.
I pls.. uklonite gradijente iz liste. Neka bude jednobojna pozadina. Sredite tako da je lista pregledna i da pojedinacni elementi zauzimaju sto manje prostora. Npr:
Kod:
---------------------------
[logo   ]  Naslov_vesti << levo poravnato uz slicicu i bold ako nije procitano
[izvora ]  datum             
[logo   ]  Naslov_vesti
[izvora ]  datum     
[logo   ]  Naslov_vesti
[izvora ]  datum     
Npr.. u vasoj app na ekran SGS2 stane 5-6 vesti (koristim dpi hack tako da je sve ~20% manje), dok Google Reader prikaze 10 vesti

Kada se citaju vesti promenite izgled tako da:
1. Toolbar sa vrha premestite na dno i smanjite ga. Izbacite postojece 2 opcije i prebacite ih u menu. Ovi dugmici se retko koriste da bi zauzimali dragoceni prostor.
2. Naslov bude levo poravnat i krupniji:
3. slika moze da bude centrirana
4. tekst levo ili blok poravnanje
5. izbacite ogromne dugmice (procitajte celu vest) i (procitajte vest mob verzija) i stavite u toolbar na dnu
6. u toolbar na dnu dodajte dugmice prethodna/sledeca vest.. tj. toolbar nega izgleda ovako:
| < | proc. vest | procitaj vest mob ver | > |
6. izbacite Vest sa vrha.

Na ovaj nacin dobicete vise prostora na ekranu i bice dosta pregledije. Toolbar na dnu je laksi za koriscenje.

Prebacite reklamu na vrh da ne smeta toolbaru i centrirajte je.

I da li mozete da kesirate sve vesti? Na putu do posla imam GSM rupu gde nema signala nekoliko minuta ili ako jedva ima signala onda nema interneta. Prakticno sve aplikacije koje vuku vesti sa neta su mi beskorisne u tom delu puta.

Poslednja izmena:
Hvala na odvojenom vremenu da detaljno obrazlozis kako mislis da bi app trebalo da izgleda. Cenim to.
sa necim se naravno slazem sa necim ne a ponesto je nametnuto koriscenim tehnickim resenjima pa i nije bitno slazem li se ili ne ;)

Salu na stranu da prokomentarisem ukratko tvoje predloge:

To sto deluje kao lista (i jeste logicki lista) nije u stvari lista nego niz dugmica pa bi pogubili gradijente svugde. Ne verujem da bi ti zalio nesto za njima :) ali ipak moramo da vidimo malo oko toga da se ne sarene ekrani neki suvise.

Optimizacija prostora na ekranu jeste jedan od bitnih taskova na listi i ok je otprilike ovo formatiranje liste koje si skicirao.

1. Premestanje toolbara ne verujem da ce biti prihvaceno. Za opciju share si verovatno u pravu da se retko koristi ali novo dodata ikonica sa precicama na glavni ekran ili na drugu sekcije ce se sigurno dosta cesto koristiti.
I uvedene ja na molbe korisnika kako bi se poboljsala navigacija kada korisnik ode isuvise "u dubinu"
2. Poravnanje naslova ce verovatno pratiti poravnanje teksta koji ce mislim da ide u blok poravnanje.
Naslov bi mogao biti krupniji ali ima cesto i jako dugackih naslova koji bi ako se ukrupne zauzeli pola ekrana sto se onda kosi sa optimizacijom prostora.
Eksperimentisalo se sa velicinom dosta pre nego sto je ostala na ovoj velicini.
3. ok i ja mislim.
4. Levo poravnanje isprobano prvo pre ovog centriranog i ispadne jako ruzno :(
Blok poravnanje bi bilo odlicno resenje ali koliko sam zakacio Android ne podrzava justified poravnanje :(
Moguce je jedino da se koristi WebView za prikaz svega sto je suvise resource consuming.
5 je ok suvise mesta zauzima ovako, to je skoro dodato onako na oruk, mozda i neka grafika dodati umesto toga u toolbar
6 fali prethodna sledeca vest dugme ali je tehnicki problem sto kad otvoris vest server ne zna iz kog konteksta je vest otvorena pa samim tim ne zna koja je prethodna a koja sledeca vest (posto to nece da bude uvek isto zavisi odakle si usao u vest)
da bi to radilo moralo bi da se slaju serveru i podaci o kontekstu, odakle se otvara vest sto je dodatan cim tu pogotovo kad se ukljuci i mogucnost filtriranja odredjenih kategorija i/ili izvora koje smo spominjali iznad.
6b. Da vest na vrhu nije potrebna a zauzima mesto. Mozda prebaciti naslov tu postobi tako lepse izgledalo no to opet zavisi od duzine naslova. Vredi se poigrati.

Ovaj toolbar za cesce koriscenje bi isao pri dnu.Reklama ostaje na dnu ali cemo "odlepiti" toolbar od nje da ne smeta.

Mi smo se svesno opredili za full online pristup u aplikacija iako nam je jasno da kod nas pogotovo jos uvek ima i gsm rupa (btw koju bi im trebao prijaviti ;) ) a da ne pricamo o 3g rupcagama.
Tako da namerno ne skidamo vesti na telefon.
Kesiranje svih vesti nije preporucljivo nikako. Trenutno ta baza vesti iznosi oko 40MB a i to je smanjena zbog nekih radova na serveru inace je oko 300Mb. Skidanje vesti za samo neke izvore ne bi mnogo pomoglo a komplikovalo bi i nama i korisnicima.
Postoji task za kesiranje otvorenih dokumenata i mogucnost snimanja dokumenata iz toolbara s tim sto je ovo po meni vise korisno za npr neki red voznje u viputniku nego za vesti.
Ne znam koliko bi to tebi koristilo da moras da otvoris nekoliko vesti na blic pre rupe pa da onda mozes te vesti samo da citas detaljnije dok si van signala.

Iz ovoga mozes da vidis sta je imamo plan da menjamo i kako. Tempo realizacije ti ne mogu garantovati. Ipak je ovo besplatan ekonomski neisplativ app (ne dozvoli da te reklame zavaraju :) ) tako da ce se ove stvari postepeno pojavljivati kako uslovi dozvole.

Pisemo se sta god da treba...

Vidim da imate isti framework za sve 3 app.. i mislim da ste pogresili u izboru. Sto se Sveta Informacija tice, ugledajte se RSS readere i njihov dizajn.
Obzirom da ste svesni da je app namenjana domacem trzistu i da je mreza u katastrofalnom stanju, cudi me da ste odabrali taj pristup.
U svakom slucaju javite kada nesto bitno promenite... Za sada bolje mi vrsi funkciju neki RSS reader i B92 + Blic.

Da je samo za 3 app :)
Ne mislim da je bas toliko losa mreza. svakodnevno koristim i nase aplikacije a i sve strane aplikacije koje koristim mi rade po principu stalnog online povezivanja.
Jako retko imam neki problem sa mrezom a kako se stvari odvijaju bice samo bolje te mislim licno da je ovo bolja varijanta.

Da se razumemo framework nas kao takav moze da radi bez problema i sa podacima koje skine na telefon.
Neke od aplikacija nasih kao sto su Halo Taksi, Sef Kuhinje, Vozi me... rade po tom principu i azuriraju se po potrebi.

Kako zelimo da obezbedimo sto vecu bazu vesti u buducnosti (koja nije za download za telefon) i da app bude klijent za agregator vesti ( a ne rss reader) sa trajnom i velikom arhivom, brzom pretragom i dodatnim funkcijama svesno su stvari postavljene kako jesu.
Tako da se tu nece menjati nista u arhitekturi u tom pravcu u kome ti predlazes.

Za to sto ti zelis mozes da probas RZZ aplikaciju grupe momaka iz Nisa.
Oni su stvari postavili na taj nacin kao rss citac sa predefinisanim domacim izvorima medju kojima ti izaberes sta hoces da pratis.
Dobar je program pa probaj da li ti odgovara :)

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno