Šta je novo?

Program za precizno crtanje duzi

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Pozdrav, treba mi program za precizno crtanje duzi, konkretno treba mi da se skicira "prelaz preko minskog polja", sto znaci da imam trebam da nacrtam jedno 7 povezanih duzi gde za svaku imam duzinu i ugao koji zaklapa sa sledecom duzi.

Ako ja dobro kapiram sta ti treba, to moze u svakom programu za crtanje da se odradi.

Upravo tako. Preporuka za corel draw recimo

Čak i Sketchup može. Autocad takođe...

OK, super, samo zna li neko gde da nadjem te opcije u Corel Draw, tj kako se zove pa cu sve ostalo sam? Izvinjavam se sto pitam ovako glupa pitanja, ali nikad mi nije preterano zanimalo crtanje tako da i trenutno nemam Corel Draw skinut, a bas nisam mogao da nadjem to na google.

Izvinjavam se jos jednom sto pitam ovako nesto.

Molim nekog da mi kaze koja opcija u Corel Draw mi omogucava da nacrtam precizno duz. Znaci bukvalno mi treba da nacrtam 7 povezanih duzi gde imam duzinu svake duzi kao i ugao koja svaka duz zaklapa sa sledecom duzi. Stavise imam i kako to izgleda na papiru, ali smo se odlucili da ipak to odradimo kompjuterski kako bi zaobisli eventualne greske pri crtanju.

Pa coreldraw je više dizajnerski program, tebi treba program za tehničko crtanje. Klasika je autocad ali ih imaš još gomile, npr. bricscad.

OK, kako se zove opcija za crtanje duzi u autocadu?

Stisneš l,enter, pa A(ngle), upišeš ugao u odnosu na horizonatalu, onda će te pita za dužinu.

AutoCAD se ponasa jako cudno. Kako bih podesio rad sa milimetrima u komandnoj liniji ukucam units i tu izaberem milimetre, ali kad crtam desavaju se velike nebuloze.
Prvo, ne znam uopste kolika mi je radna povrsina u autocad-u, drugo kad exportujem bilo sta u PDF ono sto sam crtao ima jedva dodirne veze sa exportovanim fajlom i trece kad obelezim ono sto sam crtao idem na copy i paste-ujem to u Corel duzine ispadaju odprilike duplo vece od onih koje sam podesio.

POdesi radnu površinu limits komandom, nisam siguran da će to da pomogne za export.

Nemoj mi zameriti ali muvu tučeš sa F35-icom.

A sad malo konstruktivnih saveta:
- limits, units i slicne bakrace zaboravi, to je apsolutno nepotrebno da podesavas. Ako hoces da crtas u cm kucaj za lenght 122 a ako hoces u metrima kucaj 1.22; nadam se da kužiš sistem...
- pejst autoced to corel zaobidji, nece ti trebati;
- nacrtaj šta imaš pa mi javi u kojoj razmeri štampaš i na kom formatu papira (A4, A3...) pa ću ti dati dalja uputstva za štampu (PDF ili štampač svejedno).

Nazad
Vrh Dno