Šta je novo?

Program za pocetnicko 3D modeliranje

Da malo oživimo temu :)
Modelovao sam svoj laptop. Treba još da se doradi, ali skoro je gotovo.

SketchUp+Vray

Jes'

Sad pravim malu animaciju, pa dok ne izrenda tih stotine slika...potrajaće :)

Poslednja izmena:
Lepo izgleda i materijal plastike je odličan.
Malo smanji oštrinu slike, nazubi se ponegde.

Sad pređi na neki ozbiljniji program, ovo više nije samo početničko modeliranje :)

Hvala. Da, malo je negde nazubljeno, jer sam dodatno oštrio u PSu, a nisam uključivao AA prilikom rendera...

Ili ozbiljniji program ili nova tema sa drugačijim naslovom :p. 3DSMax mi je prilično komplikovan, toliko ima opcija da je to haos :), treba mu dosta vremena posvetiti.

Jel' možeš da preporučiš neki materijal? Znam da je net pun toga, ali npr. koliko su dobri Lynda video tutorijali ili treba početi sa nekom "papirnom" varijantom i koji bi bio izbor u tom slučaju?
Kechup :) je dobar kada treba nešto brzo da se odradi i ima dosta plugin-ova, ali za neke stvari je Max ipak broj jedan.

Pa nisam baš skoro jurcao po tutorijalima, ne što znam nego što nemam prilike da stignem i naučim nešto novo, sve se manje-više radi proverenim metodama.
Imaš na dizajnzoni relativno matoru 3D zajednicu, ima i tamo materijala koliko hoćeš.
Ne znam koji deo te zanima, ali ima dobrih i na evermotion.org, 3dtotal.com, neilblevins.com - kad obrneš par sajtova, naletiš i na druge. Max-ov help je svakako vrlo koristan.

Kada nađem vremena, posvetiću se tome. Par puta sam već nešto radio u Maxu, tipa modelovanje automobila preko blueprintova (video tutorijal), ali tu se koristilo svega par alatki i ne pruža neko znanje, već ti pokaže par opcija i to je to.
Tu treba krenuti od početka, korak po korak pa za par meseci aktivnog rada sigurno da može pristojno da se savlada.

Tu si malo van srece sto se tice ucenja razlicitih tehnika.
I do kojeg te nivoa zanima da ides, ali se genralno svodi na Max/Maya/Cinema. Pitao sam druga koji je dosta tu bolji od mene jer sam jos newbie, ali njegov savet ide CGI Maya, igre Max/Maya, TV Cinema.

Ako te zanima za Cinemu, preporuka bi isla ovim redom:
1. Lynda Cinema 10
2. Lynda Cinema 11
3. Digital Tutors - Automotive Modeling

Takodje ima dobar sajt za tutorijale, ali je warez pa ako te zanima mora preko PP.

Zbrush je isto fantastican program, ali je sam koncept modeliranja skroz drugaciji pa je bolje da prodjes prvo Max/Maya/Cinema pre nego sto krenes time da se bavis ako te bude zanimalo. Evo cisto par videa da vidis nove mogucnosti cetvorke koja je skoro izasla.

[YOUTUBE]Uw_LoGsVUHc[/YOUTUBE]

Prebacivanje u ostale programe: - http://www.youtube.com/watch?v=yfW8Gkil1sw

Clip Brushes: - http://www.youtube.com/watch?v=kN6C5B4rMuQ

Shadow Box: - http://www.youtube.com/watch?v=30sanPX-d64

MatchMaker: - http://www.youtube.com/watch?v=C9W8CWUZdqw

Poslednja izmena:
@DuleC Nije max toliko komplikovan. Usredi se prvo na poly modelling, a za pocetak potrazi ovaj tutorijal tu je objasnjeno skoro sve vezano za poli modeling.

Po meni digital-tutors ima mnogo bolje tutorijale nego lynda.

Poslednja izmena:
Ja sam u pocetku gurao AutoCad za modeling posto sam njega znao za osnove modelovanja + podrzavao je solide od negde v14 pa je lako bilo doci do kompleksnih objekata, medjutim nepotrebno je, Max je zaista mama... isprobao sam sve i jedino Max ima taj smek jos od verzije 1.0... komplikovan nije, sta vise, mislim da je jako intuitivan cim udjes u stos, a tutorijala sada ima... 90-ih se to provaljivalo na misice i logiku... tako da danas moze da bude samo daleko lakse.

Da dodam, ne znam kako se danas kotira TrueSpace, ali je 90-ih smatran za jako intuitivan, pre svega za organsko modelovanje... napravih dosta nekih karakondzulica u njemu svojevremeno... za to je najbolji...

Poslednja izmena:
Uh, ne mogu se sada time baviti, ali nekome će sigurno još koristiti.
ZBrush ima zanimljiv koncept, ali verovatno će sledeći biti Max. Mislim da mi pored Maxa za kompleksnije stvari i Sketchup-a za neke brzinske, neće ni biti ništa više potrebno, ali otom-potom :), nikad se ne zna.
Hvala svima ;)

nastavak

Evo malo novijih radova u Google sketch up-u, izvinjavam se jedino sto neki od radova nisu 100% zavrseni :) renderovanje je obavljeno uz pomoc Hyper Shota.

Poslednja izmena:
Fini su vam radovi skroz, moj savet bi bio samo da predjete na Max ili Mayu jer ste Sketchup "prerasli":)

Mozda ne bi bilo lose da ovaj forum dobije neku temu/pdf za 3D alate i radove...

Nisam dugo koristio sketchup. Jel su ubacili neki metod za fillet/chamfer ivica?

Inace fini radovi:)

Poz

Ima baš dosta pluginova za sketchup, a za chamfer se koristi Round Corner.

Evo spiska pluginova L I N K

RoundCorner deluje odlicno. Tnx za info. Fino napreduje sketchup:)

Fini su vam radovi skroz, moj savet bi bio samo da predjete na Max ili Mayu jer ste Sketchup "prerasli":)

Mozda ne bi bilo lose da ovaj forum dobije neku temu/pdf za 3D alate i radove...

HVALA, svestan sam i ja da je vreme za nesto dalje i planiram vec duze vremena da predjem polako na 3Dmax

Znam za to, i okačeni link je sa tog foruma (prvi topic) ;).

Ovi radovi su vam odlicni. Nisam znao da tako nesto moze da se napravi u sketchup-u. Gde ste ucili da radite u sketch up-u? Onaj laptop je fotorealan. Koliko ti je vremena trebalo da napravis tako nesto?

Hvala. Samouk, što bi rekli :), kao i većina ljudi na forumu. Ima dosta materijala na netu, počev od PDF manuala do YT videa.
Rađeno je oko nedelju dana, ali opuštenog rada, po par sati dnevno. Najviše vremena oduzme postavka scene, osvetljenja i sređivanje materijala.
Modelovano je samo sa gore spomenutim RoundCorner plugin-om i standardnim sketchup-ovim alatkama.

Hvala. Samouk, što bi rekli :), kao i većina ljudi na forumu. Ima dosta materijala na netu, počev od PDF manuala do YT videa.
Rađeno je oko nedelju dana, ali opuštenog rada, po par sati dnevno. Najviše vremena oduzme postavka scene, osvetljenja i sređivanje materijala.
Modelovano je samo sa gore spomenutim RoundCorner plugin-om i standardnim sketchup-ovim alatkama.

Kao sto kolega rece samouk, bitno je samo interesovanje i volja. Sve ostalo je dostupno na netu.

Da se prikljucim temi sa pocetnickim pitanjem. Drugov cale pravi kucu, pa mi je drug pokazao model uradjen u Sketchapu i bash me odusevio kako je fino uradio,bash se moze zamisliti kako ce da izgleda uzivo.
E sada meni treba program sa kojim bih iscrtao 2D skicu nekoliko stanova,a posle mozda i u 3D sa osnovnim namestajem i bojama zidova , kako bi sa zenom odredio sta nam najvishe odgovora.
Znaci totalno ameterski posao,koji bi mi pomogao da uredimo stan po nasoj zelji, da se ne pokajemo posle kada je vec gotovo.

Videh da je izashla nova verzija Skethcupa 8,pa me zanima jel mi on dovoljan za gorepomenute 2D skice i amaterski 3D model?

Pozdrav

Ne moraš ni najnoviju verziju da koristiš, uradiće i bilo koja starija.

Zvanični Google video tutorijali za Sketchup: OVDE

Ima dosta materijala i na Youtubu, npr:
[YOUTUBE]nQsjwDFaBJo[/YOUTUBE]
[YOUTUBE]yQXgKP2NOwM[/YOUTUBE]

i jedan ubrzani
[YOUTUBE]rJcMe1OFBRQ[/YOUTUBE]

Poz

Nazad
Vrh Dno