Šta je novo?

Program za pocetnicko 3D modeliranje

Interesu je me kako da postavim svoje radove u 3D warehouse ,otvorio sam nalog i sve ostalo ali nemam opciju za postavljanje radova odnosno upload i dali ekstenzija rada treba da bude skp ili neka druga ,neznam sta da radim ?

U sketchup-u: file->3d Warehouse->Share model... dalje ce ti se samo kasti:) Ja sam upload-ovao samo *.skp fajlove.

Ko pravi taj Mol? Imas neki link?
Deluje mi cool za neko pocetnicko NURBS modelovanje.
Mada ako oce bas namestaj striktno mozda nije lose neki inzenjerski program jer posle moze da izvlaci krojne liste lepo i seme vijaka itd......
MoI je do pre par meseci bio freeware. Sada imaju neke trial verzije itd. Slučajno sam naleteo na taj program pre 2 godine, negde sam pročitao da je najbolji program izdat 2007. godine u domenu 3D modelovanja.
Link:
www.moi3d.com
Pogledaj galeriju na sajtu, ne rade samo početnici u njemu...

A što kažeš za kotiranje i druge stvari vezane za proizvodnju, slažem se, tu je AutoCAD standard.

Poslednja izmena:
I zizu kako napreduju radovi u google skechup-u ?

Nemoze direktno skp. ali zato imas opciju u google skechup-u 6 pro da biras par drugih ekstenzija u kojima mozes da sacuvas rad tipa dwg(AutoCad), 3ds . . .

moj glas ide sa solidworks,
znaci ja nikad nisam crtao ni u auto cad - u a kamoli u nekom 3d programu,
ali sam se snasao neverovatno brzo u njemu, naravno pokupio sam samo osnove
ali polako i to je dovoljno,
fora je u tome da se odradi 2d skica sa dimenzijama pa se zatim ta skica bukvalno razvuce u 3d, e sad solid je mnogo vise nego samo ovo,
ali uz neku knjigu, recimo solidworks essentials, brzo se covek moze snaci.

Problem prilikom rada u Skech Up-u

Uradio sam neštu u Skech Up-u, ništa veliko , spratna kuća sa dvorištem i ogradom i imam jedan problem. Kako je crtež odmicao alati i funkcije su sve sporije radile da bi na kraju veoma sporo radio. Hteo sam da snimim par fotografija u 2d ( export, 2d model) u jpg ekstenziji, sa senama crno bele i u boji, međutim crtež je skoro potpuno blokiran i za običnu operaciju treba da čekam po 1-2 minuta, pa onda zaglavljuje itd. U crtež sam uvezao samo dva automobila, motor, i par stabala sa zelenilom. Sam sam kreirao sve ostalo i nije mi ovo prvi crtež u ovom programu. Mislio sam da je do hardvera pa sam nosio kod drugara koji radi grafiku i isto se ponaša, pa sam onda skinuo onaj skech up pro ali uzalud. Može li mi neko pomoći da rešim problem.
Hvala

Jesi li radio Group pojedinih celina? Tako ti je konačni fajl manji, a i brže program radi i renderuje.Da li ti je ostala uključena opcija Show shadows?

Jesam nešto grupisao, kao što je deo ograde i one stvari koje se ponavljaju, ali ne mnogo toga. Tačno je i da je ostala senka uključena ali kako sad da je isključim kad se ceo fajl blokira pri samom otvaranju.

Probaj prvo da otvoriš prazan dokument, pa isključi senke, pa onda otvori taj fajl, mada ne bi trebalo da ga toliko usporava. Ja isto modelujem kuću...sa ogradom i nekim detaljima, ali nije slučaj kao kod tebe.

:)

O tome sta moze Google SkechUp necu puno mudrovati neka par slika kaze samo za sebe :
nova-1.png

7622.png

planinskakuca2.png

rockvillage.png

1.png

1-1.png

018tocakSPACE-1.jpg

5-1.png

Radova koje sam uradio je jos puno tako da ne bi da sirim pricu previse ,dovoljno je i ovo da sagledate potencijal programa .
A sto se tice kocenja i seckanja ,jaca masina i problem je resen,ali jaca u smislu procesora jer graficka kod renderovanja igra sporednu ulogu !!!

Poslednja izmena od urednika:
Probaj prvo da otvoriš prazan dokument, pa isključi senke, pa onda otvori taj fajl, mada ne bi trebalo da ga toliko usporava. Ja isto modelujem kuću...sa ogradom i nekim detaljima, ali nije slučaj kao kod tebe.

Jednostavno nemože da se otvori više zaxršni fajl, koji je renderovan i sa postavljenom senkom, ali pošto sam uradio dva snimanja pre bez renderinga i senki i to stavio u korpu sad sam to povukao nazad imam fajl koji kad otvorim užasno sporo radi ( 1-2 minuta za prebacivanje sa komande na komandu, tako da je nemoguće rediti. Ima li neko kome bi mejlom poslao fajl pa da vidimo kako se kod njega ponaša ( fajl ima, mislim oko 26MB)

Ja ti preporucujem Cinema 4D, program je mnogo mocan, a ima veliku krivu ucenja, a uz progam dodju tutoriali, koji su vise nego laki za pracenje..

Cinema 4D?
Mene interesuje brzo modelovanje vezano za arhitekturu i ponekad dizajn. Može li taj program da podrži ove zahteve. Ako je odgovor da, onda slede pitanja:
kakav je, koja verzia je dostupna, da li je bolji od skech up-a ( brzina rada i brzina promene na crtežu...

gda gledao sam malo na net. Cinema 4D je više za potrebe animiranog pokreta, što i nije baš često u arhitekturi...mislim da je skech up dobar za brze 3D skice, a za nešto ozbiljini rad REVIT koji me sad zanima pa tražim nekoga ko ima dobar tutorijal ili neku informaciju po tom pitanju

REVIT...postoji li hronološki video tutorijal za ovaj program ( teren i objekat od temelja do krova...)

Poslednja izmena od urednika:
I kad budeš rešio da prezentuješ nešto, pitaćeš isto i za 3dmax :D
Tako da, kada već gledaš ozbiljne programe poput Revit-a (koji nije namenjen modelovanju već ozbiljnom projektovanju) uzmi 3dmax u obzir. Prilično se lako uči a ponajviše je zastupljen.
Pretpostavljam da pod "dizajn nameštaja" misliš na nameštaj od pločastog materijala, pa ti je tu NURBS modeling odnosno Rhino malkice prekvalifikovan :)

@zizu
Cini mi se da je za tvoje potrebe najbolji Arhicad. Ja konkretno nisam radio u njemu al' gledao sam arhitektu koji mi je pravio varijante za preuredjenje stana...ima fenomenalne alate i veoma brzo moze da se dodje do kvalitetnih rezultata

Poslednja izmena:
Poz

Da ne otvaram novu temu, imam jedno pitanje.

Napravio sam u SketchUp-u model i izrenderovao sliku. Pošto ne baratam dobro sa osvetljenjem, kojim programom mogu da dodam osvetljenje koje daju halogene sijalice?

Pokušao sam sa Photoshopom, ali to nije to (Lighting Effects) jer je preview prozor iz koga se sve podešava jako mali i nezgodan za rad.

Znači kojim programom to mogu najlakše da uradim?
Hvala

[URL=http://img17.imageshack.us/my.php?image=slavicakuhinja.png][/URL]

Pogledao sam link što si dao, tražio po netu info, video o čemu se radi i skinuo neke .ies fajlove...
Stvar je u tome što u V-Rayu za SketchUp imam samo omni i rectangular tipove svetla i ne znam kako bih to izveo, jer nema opcije za ubacivanje IES parametara.
Podium u kojem je sve renderovano, pravi samo Light Emitting Material (LEM) i omni tipove svetla. Biblioteke gotovih svetala koje imaju da se skinu kao pluginovi za Podium ne mogu da se menjaju.

Postoji li još neko rešenje ili moram to da radim preko 3DS Maxa u kojem nisam radio? :)
Za sad sam to rešio LEM svetlom, samo što svetlosni zrak nije vidljiv i kvalitet je loš.

Sorry za off :wave:

Prilozi

• svetlo.png
    svetlo.png
    382.3 KB · Pregleda: 74
Poslednja izmena:
Poz

Da ne otvaram novu temu, imam jedno pitanje.

Napravio sam u SketchUp-u model i izrenderovao sliku. Pošto ne baratam dobro sa osvetljenjem, kojim programom mogu da dodam osvetljenje koje daju halogene sijalice?

Pokušao sam sa Photoshopom, ali to nije to (Lighting Effects) jer je preview prozor iz koga se sve podešava jako mali i nezgodan za rad.

Znači kojim programom to mogu najlakše da uradim?
Hvala

[URL=http://img17.imageshack.us/my.php?image=slavicakuhinja.png][/URL]
Odlično je ispalo za skech up. Je li render bio iz istog programa ili si ga radio u nekom drugom

Renderovano je u Podium-u. Za početnike je odličan, ima bukvalno par opcija za podešavanje.

:)

Posto je tema pocela sa Google SkechUp-om sa time bih i nastavio , naime relativno skoro je izasao dodatak V-ray za malo profesionalnije renderovanje tako da su rezultati sada mnogo ozbiljniji ,neka slika govori za sebe :)

7-1.png

Poslednja izmena:
juro jesi ti ovo uradio ili je laznjak posto vidim da mogu da se skinu sa neta slicne stvari

Ne vidim razlog zasto bih lazirao,smisao ove teme nije takmicenje radova vec pomoc coveku koji je neupucen ili neodlucan.

Moj glas ide za SolidWorks... Pratim ga od verzije 2005 i iz verzije u verziju vrtoglavo napreduje... iskreno ga preporucujem svima...

Vrh Dno