Šta je novo?

program za knjigovodstvo u clipperu

gogi100

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2005
Poena
319
imam na poslu program za racunovodstvo radjen u clipperu.Danas sam imao problem na jednom racunaru (inace oni su u mrezeni u workgroup).Kad radnica pokusa da stampa on izbaci poruku o gresci "invalid declaration record" i kaze da ne moze naci podatak za stampu.
Problem sam resio tako sto sam restartovao sve racunare u knjigovodstvu zajedno sa glavnim na kome se nalazi baza.
Desavalo se cesto da stampac krene da stampa i u pola posla stane.
Opet sam restartovao taj racunar na kome je stampac i on proradi, pa posle nekog vremena opet stane.
Ja nemam iskustva sa clipperom.Moze li mi dati neko nekakvo uputstvo za otklanjanje problema u radu ovog programa,tipa ne stampa stampac, fale podaci u bazi itd?
Na koje fajlove,sa kojom ekstenzijom treba obratiti paznju za program radjen u clipperu?
Hvala

Baza je u dbf formatu. Ako baza poseduje i memo polje onda postoji i dbt fajl koji se zove isto kao i dbf. Postoje još i ntx to su indeksni fajlovi koji indeksiraju dbf i može ih biti i više za jednu bazu, služe za ubrzavanje pretraživanja baze, sortiranje... Postoje više vrsta indeksnih fajlova npr cdx što zavisi od drajvera koji je korišćen. Na kraju tu je još i exe fajl tj program koji pokrećeš. Indeksne fajlove kreira program ili postoji pomoćni program koji to radi, obično se u programu zove indexiranje baza ali programer to može da nazove kako hoće. Automatski se ažuriraju ali u slučaju da je došlo do nestanka struje i server nije pravilno ugašen i u još nekim slučajevima može doći do oštećenja baze i indeksa. Indekse jednostavno ponovo kreirajte a za repair baze koristite Nortonov filefix iz Norton utilities za dos ili neki drugi alat ima ih po netu.

Moj prijatelj mi je rekao da u folderu gde se nalazi baza cesto se javljaju neke brljotine.tj fajlovi sa nekim cudnim ekstenzijama i da ih mogu slobodno obrisati.Video sam da je sam program smesten u nekoliko foldera gde postoji dosta fajlova sa .dat ekstenzijom.Da li se ovi brljavi fajlvi cesto javljaju i da li ih stvarno mogu obrisati?Koje su njihove najcesce ekstenzije?

Kako mislis brljotine, navedi ekstenzije i ako mozes poneki naziv.
Mozda su temp/swap fajlovi. Dat fajlove nemoj brisati.
Ne znam kako iz tog programa ide stampa, da li direktno na printer ili preko nekog txt fajla pa preko PRINT.EXE ili slicnog programa, ali cest problem stampanja iz Clippera na masinama pod Windowsom (radi pa stane, pa sledi pauza, pa opet radi pa stane i tako do kraja). Windows DOS prozoru u kome se odvija Clipper program ne daje dovoljno "paznje". Pogotovo ako jos stampa ne ide na lokalnom printeru nego na mreznom :zgran:
Jos jedna stvar: ako pustis stampu, nemoj da napustas program i vracas se u Windows, tek to zeza stampu. Ostani u DOS-u, radi bilo sta ali se ne vracaj u Windows.
Trebalo bi da imas i sistemsku varijablu poput:
set clipper=;F:65 ;E:16384 ;DYNF:6 ;SWAPPATH:'C:\TEMP' ;TEMPPATH:'C:\TEMP' ;SWAPK:32768
Ako koristis PRINT.EXE za upravljanje stampom, pokreni ga sa
PRINT.EXE /d:lpt1 /s:4 /b:4096
(ovo zadnje je buffer od 4Kb za stampu, mozes probati i sa 8196 recimo).

ekstenzije brljavih fajlova su najcesce .a, .ab...Ja bar mislim da su to nepotrebni fajlovi.
Kako se moze proveriti da li stampa ide direktno preko stampaca ili se salje u neki tekst fajl,pa onda na print.exe?
Ovu komandu
"PRINT.EXE /d:lpt1 /s:4 /b:4096 "
koristim iz prompta,kad se zablokira stampanje,naravno ako stampa ide preko ove komande?
Varijabila
"set clipper=;F:65 ;E:16384 ;DYNF:6 ;SWAPPATH:'C:\TEMP' ;TEMPPATH:'C:\TEMP' ;SWAPK:32768"
sigurno postoji jer program ne bi radio.

gogi100 je napisao(la):
ekstenzije brljavih fajlova su najcesce .a, .ab...Ja bar mislim da su to nepotrebni fajlovi.
Kako se moze proveriti da li stampa ide direktno preko stampaca ili se salje u neki tekst fajl,pa onda na print.exe?
Ovu komandu
"PRINT.EXE /d:lpt1 /s:4 /b:4096 "
koristim iz prompta,kad se zablokira stampanje,naravno ako stampa ide preko ove komande?
Varijabila
"set clipper=;F:65 ;E:16384 ;DYNF:6 ;SWAPPATH:'C:\TEMP' ;TEMPPATH:'C:\TEMP' ;SWAPK:32768"
sigurno postoji jer program ne bi radio.

Te .a i .ab slobodno brisi, to su swap fajlovi potpuno nepotrebni po izlasku iz programa. Nemoj ih brisati dok si u programu za knjigovodstvo.
Print je "rezidentni program" preko kojeg (je nekada) isla stampa u DOSu.
Prvo se na gore navedeni nacin pokrene i ostaje u memoriji. Kasnije ako hoces da stampas recimo fajl "ZALIHE.TXT" ti iz programa ili iz DOS-a otkucas komandu "PRINT ZALIHE.TXT" i program prosledjuje fajl stampacu a ti dalje mozes da radis nesto drugo (naravno, u DOSu).
Ako se stampa direktno na stampac, prilikom stampe velikih izvestaja videces da ne moze nista drugo da se radi.
Drugi nacin provere je da utvrdis da li se pri podizanju DOS prompta ili pokretanju programa za knjigovodstvo pokrece i PRINT.EXE?
To bi se moralo nalaziti u .BAT fajlu kojim recimo pokreces program.
Pazi samo, i ako radis preko PRINT rezidentne komande, i u toku stampe izadjes iz DOS prompta nazad u Windows, lako mozes ostati bez stampe. Ako ugasis DOS prozor, zatvaras sesiju i PRINT se izbacuje iz memorije - stampa prekida cim se isprazni buffer stampaca.
Znaci, ostani u DOS promptu, ako mozes, napusti clipper program pa u DOS promptu otkucaj PRINT i ako ti program javi da na listi cekanja ima neki fajl, onda ide preko njega ako ne kaze nista nego samo ucita program, onda ne ide preko njega.
Meni je ranije cesto pomagalo (na masinama koje su radile u DOS promptu pod Windowsom) da napustim program, ostajem u DOS promptu i kada stane stampa prosto cvrknem ENTER. Stampa je opet kretala i tako dok se ne zavrsi. Bitno je samo ne izlaziti iz DOS prompta dok ne zavrsi.

danas sam imao opet isti problem opet je stampac stao u pola stampe i kad sam pokusao da pristupim nekoj opciji u programu izbacio mi je poruku Clarion (onda ide verzija koja je) pa poruka
"invalid record declaration"
Sve sam pokusao i restartovao sve racunare u mrezi,ali nista.Onda sam iz Norton commandera nasao folder koji nosi ime Clarion tu sam usao i nasao .exe fajl programa,zove se knjigovodstvo,to sam startovao program se pokrenuo i sve je radilo,ali je ovaj exe fajl koristio bazu iz 2003 godine,ne za 2006.izasao sam iz programa i ponovo startovao ovaj validni koji pokrecu knjigovodje i sve je proradilo.
Moze li mi neko reci u cemu je problem i sta je to Clarion.Da li je to neki folder koji je programer tako nazvao ili neki program.Cini mi se da on ustvari pravi sve probleme.
unapred hvala

Clarion je razvojni alat u kome je i napravljen program. Bez toga program nece uopste raditi. Nemoj da brises nikako.
Taj razvojni alat je postojao jos iz vremena DOS-a, pa pretpostavljam da je i ta verzija koju ti imas. Cekaj, zar autor programa nije duzan da ti osigura sigurnu i neprekidnu stampu?
Kakav je to knjigovodstveni program bez podrske i sta ce biti kada se neki zakon vezan za knjigovodstvo promeni, da li ce taj doneti novu verziju programa ili ces raditi knjige po starom?

@gogi100:
Bez ljutnje, jesi li se ti tek sad zaposlio kao operater ili sistem administrator u toj firmi kad toliko ne znas o tom paketu? Ili si samo hteo da im pomognes onako sa strane u kom slucaju nije opravdano petljati se u nesto sto ne razumes?

Poslednja izmena:
program o kome sam pricao odrzava covek koji ga je pravio.Medjutim on dolazi povremeno,ali se njima ovaj problem cesto desava,pa mene zovu da ja to resim,jer sam zaduzen za odrzavanje racunara,ali ne da se bakcem ovim programom.Meni je zadatak da odrzavam mrezu.

Problem koji spominjes nema uopste veze konkretno sa stampanjem, vec se sticajem okolnosti pojavljuje u tom delu programa. Dakle, nije nesto sto ti mozes da resis. Nemam pojma sta ti se resilo pokretanjem starijem programa sa starijom bazom, pretpostavljam da nije bas resilo problem..
Ja sam bas nedavno radio prebacivao podatke iz jednog Clarion programa u moj Windows program pa sam se malo potsetio kako je to izgledalo.
Najbolje zovite programera, mozda samo treba da se reindeksira baza - to je relativno standardan problem za takve programe.

gogi100 je napisao(la):
danas sam imao opet isti problem opet je stampac stao u pola stampe i kad sam pokusao da pristupim nekoj opciji u programu izbacio mi je poruku Clarion (onda ide verzija koja je) pa poruka
"invalid record declaration"
Sve sam pokusao i restartovao sve racunare u mrezi,ali nista.Onda sam iz Norton commandera nasao folder koji nosi ime Clarion tu sam usao i nasao .exe fajl programa,zove se knjigovodstvo,to sam startovao program se pokrenuo i sve je radilo,ali je ovaj exe fajl koristio bazu iz 2003 godine,ne za 2006.izasao sam iz programa i ponovo startovao ovaj validni koji pokrecu knjigovodje i sve je proradilo.
Moze li mi neko reci u cemu je problem i sta je to Clarion.Da li je to neki folder koji je programer tako nazvao ili neki program.Cini mi se da on ustvari pravi sve probleme.
unapred hvala

Nazad
Vrh Dno