Šta je novo?

Prodaja veb aplikacije

pagodaa

Zapažen
Učlanjen(a)
17.01.2024
Poena
20
Pozdrav!

Kao deo master rada, napravio sam prototip veb aplikacije (PWA) za vođenje evidencije, obaveštavanje, pregled jelovnika, chat, beleške, itd.., u predškolskim ustanovama. Aplikacija radi bez većih problema, tu i tamo postoji neki bag, ali ništa strašno.

Danas su mi se javili iz jedne ustanove i zainteresovani su za korišćenje iste, pa su pitali koliko bi koštalo. Rekao sam im da im mogu prodati licencu ili da to bude neko korišćenje na mesečnom nivou (SaaS).

Trebalo bi još dodatno da se usavrši da bi bilo sve top, koja cifra bi bila realna za nešto takvo?

Lista funkcionalnosti:

• evidencija prisustva dece
  • panel za vaspitače i administratore (pregled svih grupa, prisustva, obaveštenja, rasporeda i jelovnika)
  • roditeljski prikaz (obaveštenja, jelovnik, aktivnosti, prisustvo deteta)
  • raspored aktivnosti
  • jelovnik
  • obaveštenja
  • statistika i izveštaji
  • različite uloge i funkcije po istim (administrator, vaspitač, roditelj)
  • push notifikacije
  • chat
Tech:

• React i TypeScript za front
  • Supabase (postesql, auth, storage, realtime, edge funkcije) za backend
Ukoliko ima neko iskusan sto se tiče same komercijalizacije i/ili je profi sa navedenim tech stackom, i interesovanje, spreman sam da platim 1-2h za neku konsultaciju/pregled koda.

Pre bih rekao da ti treba neko za biznis, ne za code review :) vidi koliko se krecu slicni producti na trzistu

50e mesecno je vrlo ozbiljna para. Ako si nudio za vise,msm nisi napravio Intelij ultimate, 30-40e je pun pogodak. Na tebi je da prodas na 20+ adresa,od jednog proizvoda i jednog kupca ne moze da se zivi

I to treba, haha.

Dao sam im neku ponudu, ali im preskupo. Kazu da su imali ponude za 50e mesecno.
20e plafon da trazis jer:
-prvi su i najbitniji jer ce dobra ili losa vest da krene
-app nije savrsena i tek ce da isplicaju pravi bagovi, lakse oprastaju sa manjom cifrom
- oni su ti prvi pravi testeri
-ako se procuje da si dobar i jeftin, broj klijentele ce da raste
-bolje 100 klijenata po 20e nego 20 za 100, ako te otkaci neko mnogo manje osetis

to možda u nemačkoj, u srbiji sigurno ne. Uz sve to mu se uopste ne isplati da održava tako nešto za te smešne cifre. itd itd....
tu je potrebno napravitio ozbiljnu projekciju troškova i vremena i svega ostalog pa videti po kojoj ceni to ima smisla uopšte prodavati. Bilo kakva web aplikacija i servis zahtevaju mnogo elemenata da bi to tek tako radilo.

Poslednja izmena:
20e plafon da trazis jer:
-prvi su i najbitniji jer ce dobra ili losa vest da krene
-app nije savrsena i tek ce da isplicaju pravi bagovi, lakse oprastaju sa manjom cifrom
- oni su ti prvi pravi testeri
-ako se procuje da si dobar i jeftin, broj klijentele ce da raste
-bolje 100 klijenata po 20e nego 20 za 100, ako te otkaci neko mnogo manje osetis
problem je sto bih ja trebao sad da ulozim neku cifru da bih sredio, da bi bilo skoro savrseno. malo bi mi glupo bilo da ulozim tipa 1000e i vise da sredim tip top, pa da mi posle sve propadne. ulozio bih jedino kada bih bio siguran da cu imati vise od jednog klijenta, pa da povratim taj novac kroz neko krace vreme
iskreno bih i pristao samo da pokriju troskove hostinga, jer bi mi svakako znacio taj prvi klijent.

Samo je smrt sigurna. Posebno nema sigurice u biznisu.

Nije 1000€ velika para za pokretanje biznisa. Ako veruješ u projekat, samo napred. Ja bih to uradio na tvom mestu.

daleko je to od hiljadu, jer to mora neko i da odrzava i da suportuje, ispravlja bugove, radi ops i da se javlja na telefon i radi first level support. Nemojte ga ložiti baš toliko. Ono što ima smisla je da nekog nadje ozbiljnijeg pa da vide da od toga stvarno naprave proizvod sa smislom.

Da ne pričamo da se onda podrazumeva i uvodjenje novih featura itd itd. za koje takodje mora da odvoji man/h i da ne sme da bude one man show ako nekome to stvarno proda, jer može da se zamisli razboli...

1. Proizvod mora biti upotrebljiv.
2. Moras uvek biti dostupan klijentu.
3. Da bi prodao nekome moras imati svoju firmu kako bi izdao racun ( pitanje je koliko ustanova bi ti platilo kesom bez ikakvog racuna )
4. Ako imas firmu trebas da imas racunovodju - trosak za tebe
5. Jos neki troskovi tipa hosting..
Ti imas dobar start ( znanje i vec napravljen proizvod). Na tebi je da vidis da li si spreman da ulozis X kolicinu novca, a i da ga izgubis ako ne uspes. Koliko ces imati klijenata? To niko ne moze da zna, ako si spreman da ulozis i u to neku X kolicinu para za marketing i da za to posvetis vreme sigurno ce biti neke klijantele. Marketing i reklama su 50% poslovanja.
Ovo su neke stvari o kojima trebas da razmislis ako vec zelis da krenes sa time..
Mozda ovo sve deluje komplikovano, ali treba biti realan , a ono najvaznije je da verujes u sebe!

Mislim da može da bude one man show dok god ima malo klijenata. Ta aplikacija bi svakako trebala da funkcioniše bez njegovog aktivnog prisustva.
Ako se potrudi sa onboardingom u samoj aplikaciji i slikovitom dokumentacijom verovatno ni neće imati puno poziva.

Najveći problem će verovatno biti nedostatak profesionalnog iskustva. Kolike su šanse da će uspeti sam da reši sve bugove koje ljudi pronalaze, da li je dovoljno vešt u pogledu sigurnosti i da ne dođe do curenja podataka. Meni lično deluje osetljivo jer postoje spiskovi dece i roditelja

Nazad
Vrh Dno