Šta je novo?

Prodaja Telekoma

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
imaju danas sastanak sa MMFom, koji im je inace trazio prosle godine da se proda Telekom... mozda ih podsete danas na to :)

Nisam znao da je to bio jedan od uslova. Ako je stvarno tako, sve se odigrava prema scenariju iz Z2 Economic Hitman. :zgran:

Pa sve ovo što se dešava, uključujući i prodaju Telekoma, je sasvim normalno i potpuno opravdano. Većina ljudi su hteli da dobiju 1000€ za akcije, iako su mogli da uzmu papir i olovku i da vide da je to teoretski i praktično nemoguće, i glasali za one koji su obećavali to, a između redova i ovo što nam se sada dešava. Prema tome, sve je u redu, i treba da nam bude loše.

Šteta samo što mi normalni ispaštamo zbog lakovernih i nepismenih.

To je jos jedna od 'prednosti' demokratije - tri retarda nadglasaju jednog genija...

Država odustaje od prodaje "Telekoma"

Na tender za izbor savetnika stigla samo jedna prijava, stručnjaci kažu da od prodaje kompanije nema ništa jer ne može da se postigne dobra cena

Postoji velika mogućnost da Vlada Srbije odustane od prodaje „Telekoma" jer se za ovu kompaniju sada ne može dobiti dobra cena, nezvanično saznaje Press. Pokazatelj da stvari oko prodaje najuspešnijeg državnog preduzeća ne idu kako je planirano predstavlja i činjenica da se na tenderu za savetnika javila samo američka kuća „Sitigrup global markets".

Procenti
Zanimljivo je da je u aprilu 2006. konzorcijum na čelu sa francuskom kompanijom „Rotšild" izabran za privatizacionog savetnika prilikom prodaje preduzeća „Mobi 63", naslednika „Mobtela", i druge licence za mobilnu telefoniju. „Meril Linč" je tada ponudio cenu u iznosu od 0,89 odsto, „Goldman Saks" 0,83 odsto, „Rotšild" 0,293 odsto i UBS banka 0,65 odsto od kupoprodajne cene preduzeća i licence.
Savetniku prilikom prodaje „Telekoma Srbija" sada je ponuđeno samo 0,2 odsto od ostvarene cene za 40 procenata kompanije.

Međutim, u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića juče su nam rekli da „uopšte ne razmišljaju o odustajanju od prodaje 'Telekoma'".
Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije, očekuje se da će tender za prodaju dela akcija „Telekoma" biti raspisan krajem leta ili početkom jeseni. Podsećamo, nedavno je generalni direktor „Telekoma" Branko Radujko izjavio da je ključna poruka da se kompanija prodaje samo ako se u ovim okolnostima postigne dobra cena.

pa vi zakljucite sami...

Pa to nije ništa čudno. Ova vlada nema nameru da popusti pod pritiskom javnosti, kako stručne, tako i šire... i to ne samo kada je prodaja Telekoma u pitanju, već više puta su nedvosmisleno rekli da ne misle da se sklone sa vlasti čak i ako narod to bude želeo. Oni su ovde da ostanu koliko god budu mogli i da pokradu sve što budu mogli.

Nisam znao da je to bio jedan od uslova. Ako je stvarno tako, sve se odigrava prema scenariju iz Z2 Economic Hitman. :zgran:

Јел' овако нешто?
[YOUTUBE]<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/n7Fzm1hEiDQ&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/n7Fzm1hEiDQ&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>[/YOUTUBE]

Neznam ja kako vi ne razumete da bez prodaje telekoma ova banana od zemlje nemoze da funcionise (totalan kolaps dinara, hiperinflacija, pucanje drzavnih sluzbim, strajkovi, jer i ove sadasnje jadne plate su nerealne jer nista ne proizvodimo a moljaca na budjetu imamo 10x vise od radnika) prodaja telekoma ovaj scenario odlaze za 12-16 meseci, prodaja EPS-a ce ga odloziti za dodatnih 8 meseca... posle toga napadamo EU ako nas ne prime :)

ih bre, sto si takav... EPS je za drugi mandat

Prodaja Telekoma i ne daj boze EPS-a je kraj Srbije, ostvarile bi se Dinkiceve zelje da se svi dosadasnji penzioneri prebace na Socijalno davanje a ne na penzije(umanjenje od 4-12 puta u ukupnim primanjima), time ce se drugi krug pljacke opravdati u Radnickoj klasi.

Poslednja izmena:
Prodaja Telekoma i ne daj boze EPS-a je kraj Srbije, ostvarile bi se Dinkiceve zelje da se svi dosadasnji penzioneri prebace na Socijalno davanje a ne na penzije(umanjenje od 4-12 puta u ukupnim primanjima), time ce se drugi krug pljacke opravdati u Radnickoj klasi.

Naravno da je kraj, ali koja je alternativa, budimo realni kao narod smo nesposobni da ista konkurentno proizvedemo, nasa elita je 99% bagra koja samo misli na svoju guzicu, strance pustamo u zemlju po interesu sitnog politicara sto u prevodu znaci da nam ni jedna ozbiljna strana firma nece uci vec samo kao sto vidimo bagra iz ex-yu i mafija iz italije i rusije...
Dok mi ne sredimo milion problema u svom dvoristu nema nam leba ni pomoci...

Iskreno trebali smo krenuti putem rumunije i celu zemlju prepustiti strancima pa sta nam bog da, ovako DB, sitni pilicari, tajkuni cine jos veca zlodela... i jos imaju 100% monopol...

Ja sam za prodaju telekoma ali to se trebalo sve uraditi 2000 godine jer neverujem da smo mi sposobni da vodimo zemlju, eva vlast sad nema alternativu jer je nesposobna po sadasnjim okolnostima da ista pozitivno uradi (pre svega zbog velike korupcije i sprege sa mafijom koja vec 20-30 godina vlada srbijom)

Ajde onda mene da pustiš da raspolažem tvojom platom, kad je tako dobro da ti neko drugi upravlja zemljom. Ili prodaj mi svoj komp za 100 dinara...

Potražite malo informacija o ekonomskoj krizi od pre nekoliko godina kroz koju je prošla Argentina. Interesantno je videti u kom smeru se kreće ekonomija jedne zemlje kada vlada sluša MMF i kada to prestane da radi.

Tadić: Od Telekoma i za klizišta

Tadić je rekao da Srbija nema dovoljno sredstava da iz sopstvenih izvora realizuje projekte koji su preduslov budućeg razvoja, pa ni za velika ulaganja u vodoprivredu.

"Kada iz telekomunikacija u koje smo ulagali želimo da preusmerimo sredstva u puteve, železnicu i vodoprivredu onda ljudi moraju da imaju razumevanja", rekao je Tadić.

"Prosto mi nismo bogato društvo i nemamo neogranični pristup fondovima EU, nemamo mogućnost da dobijemo bespovratna sredstva kao neke članice EU. Zato ovog trenutka razmišljamo o privatizaciji Telekoma. Jedan deo sredstava mora da ode upravo na ovakve investicije", poručio je predsednik Tadić.

On je rekao da će sredstva od prodaje Telekoma pored ostalog biti uložena za sanacije u mestima ugroženim poplavama i klizištima. Tadić je, obilazeći klizište na obali Ibra u Kraljevu, za čiju sanaciju je potrebno oko 200 miliona, kazao da je deo novca za te potrebe već odvojen.

Telekom ce prodati ko narkoman sto prodaje porodicnu srebreninu za novi fix...

ako se nesto radikalno ne desi, ja se vise u ovoj temi necu oglasavati... za kraj, ostavljam vam deo pesme koja mi prolazi kroz glavu. :(

This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end
Of our elaborate plans, the end
Of everything that stands, the end
No safety or surprise, the end
I'll never look into your eyes...again ...

Da ne sluša MMF ne bi imala gde da se zadužuje (jer je to uslov za odobravanje kredita od evropske investicione banke) i onda ne bi opstala.
Nije sve baš tako jednostavno (ajde sada da prestanemo da se "savetujemo" sa MMF...) ;)

Potražite malo informacija o ekonomskoj krizi od pre nekoliko godina kroz koju je prošla Argentina. Interesantno je videti u kom smeru se kreće ekonomija jedne zemlje kada vlada sluša MMF i kada to prestane da radi.

Sad si ubo u srz...uze mi reci iz usta,bas sam hteo da im se rodbine naspominjem,mislim MMF-i,tacnije IMF.Jutros sam slucajno citao o slucaju Argentina-IMF,mogli bi i nasi malo da proprate taj primer,ali znamo da od toga nema nista...

Superstar,kako onda da Argentina belezi privredni rast od kada nema MMF-a?

Citiramo premijera Argentine:
Kirchner said today the IMF advice and loans in the 1990s helped lead to the country to “failure” and said the fund has neglected to help since the default when they most need the help. He said the IMF’s demands acted as constraints that impeded the economic recovery, and he criticized the fund for not providing financing for the government's debt restructuring this year.

Imamo net,imamo informacije,vidimo da gde god se MMF mesao tamo dobro nije bilo.Nasi elitni ekonomisti su odmah digli glas kad se spomenula saradnja sa MMF,tamo posle 2000,odlicno se secam reportaza i kako ce se desiti nesto slicno ovome...
Dajte ljudi.... za ovakve teme preporucujem BBC-jev kratki film "Money as debt" i tu covek shvati zasto se vecina stvari desava ovako kako se danas desava...

Dosta off-a,idemo dalje...

Poslednja izmena:
Samo se vidi da ne kontate srz problema koji nije MMF vec ova banana od drzave... zasigurno da je MMF doprinuo davanjem kesa bagri... ali da MMF nema standard bi bio onaj iz 99-te jer je to realnost nase privrede...

Telekom iako bio profitabilan sav kes se sliva i djepove ljudi iz administracije tako da je nevidim poentu njegove uspesnosti ako tim kesom rasporedjuje elita BG-a i Novog Sada (likovi koji voze djipove i vise ceo dan po kaficima) sto se mene tica ta elita treba da visi po banderama a ne po kaficima... a ljudi koji brane taj sistem ili spadaju u tu elitu velegrada ili su glupi

Ili.....? :)

Pa naravno da je banana drzava...da nije MMF nam ne bi ni trebao...
Nisam hteo bas toliko da idemo u detalje,opet cemo popiti upozorenja... :)

Poslednja izmena:
da nije MMF nam ne bi ni trebao...

Čekaj, polako. ;)
U prethodnom postu sam kratko i jasno rekao zašto je MMF potreban.
Drugo, sve i da nekako nije, da li ti i vi što samo vičete Banana, Bandera... znate koliko SRB ima para (rezerve) i koliko duguje? Kad iskopate tačan podatak (potrudite se malo) onda se javite da nastavimo priču.

Čekaj, polako. ;)
U prethodnom postu sam kratko i jasno rekao zašto je MMF potreban.
Drugo, sve i da nekako nije, da li ti i vi što samo vičete Banana, Bandera... znate koliko SRB ima para (rezerve) i koliko duguje? Kad iskopate tačan podatak (potrudite se malo) onda se javite da nastavimo priču.

Pa rezerve skoro da nema sve je to vestacki, stednja gradjana jer cini mi se da je 60% od stednje u bankama islo za rezervu, kad se sve preracuna mi smo u minusu i to debelom

IMF je u suštini privatno kontrolisana međunarodna banka koja manipuliše kapitalom plasirajući ga državama.

Koji to zelenaš želi dobro onome ko se zadužio kod njega?

@SuperStarr
Zar je zaduživanje jedini način da se dođe do sredstava? Da li ti svakog dana ideš na posao da zaradiš sebi novac, ili ideš kod zelenaša da pozajmiš? Ako nisi u stanju da zaradiš, i ako sebi uništavaš jedini izvor prihoda, kako ćeš vratiti dugove?

Evo još jedan primer:

Ukrajina je pre Narandžaste revolucije (čini mi se da je to bio jedini izvozni proizvod naše zemlje) godinama beležila privredni rast, čak dvocifren, a nakon revolucije koja je donela kapializam i naravno MMF, imala je samo ekonomske i političke probleme. Slobodno proverite. A indikativni su i rezultati poslednjih izbora u Ukrajini, opametili se ljudi, a mi nećemo nikada.

Poslednja izmena:
Obicno nemam zelju/volju da pisem pljuvacke traktate, ali sam jos uvek pod utiskom mog slucaja sa Telekomom da moram da podelim to iskustvo sa vama, nemome ce mozda zatrebati i ustedece mu nedelju dana i mnogo zivaca.

NAPOMENA: ovo ce biti kilometarski post, pa koga mrzi nek klikce da vidi sledecu poruku.

Naime, resim ja da prebacim vlasnistvo broja telefona sa moje majke na mene. Dakle, telefon ostaje na istoj lokaciji, nije selidba u pitanju, samo formalna promena imena u sistemu na koga se vodi broj.

Odem u Telekom (cela tragikomedija se odvija u poslovnici u Radivoj Koraca) da se raspitam sta je potrebno za tu prostu aktivnost. Osoba A (svaki put moje putesestvije me je dovodilo kod druge osobe iz KS, te cu ih numerisati sa ABC...) mi kaze na moj pomen da zelim da prebacim vlasnistvo linije:

- A zasto?
- Molim?
- Koji je razlog?
- Zar mi je potreban jedan? Eto odlucili smo da ne bih svaki put moju majku slao da ukljucuje dodatne usluge i ostalo.
- Treba da dodjete vi i ona, svako sa licnom kartom i vi morate da donesete Izvod iz maticne knjige rodjenih da utvrdimo srodstvo (!)
- Aha, znaci vi ne prihvatate identifikacioni dokument izdat od strane Ministarstva unutrasnjih poslova? Dobro nema problema. Da li je to sve?
- Da, jeste.

Dodjem sa majkom jedan dan, sacekamo red, kazemo osobi B da smo bili i sta zelimo da uradimo i krece:

- Aha, ovaj, pa dobro, cekaj, sad cu da vidim kako to ide.
U tom trenutku, osoba C uskace u razgovor i kaze: pa mora da imaju i ugovor o stanu.
- A zasto mi treba ugovor o stanu kada smo to podnosili kada se uvodila linija?

Osoba C odgovara: Zato. (Osoba C ce tokom ove avanture stalno imati osoran, na momente drzak stav, tako da steknete ugodjaj za dalje citanje).

- A zasto to meni osoba A nije naglasila kada sam pitao?, obratih se osobi B.
- Pa ne znam, ja nisam osoba A.
- Da, vidim, osoba B je bila musko, a vi ste zenskog pola. (ovo je zaista bilo sa malo cinizma sa moje strane) Pa sta sada da radimo?
- Donesite vi ugovor o stanu, a ja cu da se setim da je gospodja bila, pa nema potrebe ponovo da dolazi, rece osoba B.

Osoba C se ponovo ubaci u razgovor (bez obzira sto je vec imao svoju stranku sa kojom je pricao) i objasni osobi B da treba da moja mjka napise pismenu saglasnost i to je to.

Zavrsili smo taj deo, uz napomenu da sam ja rtebao da naknadno dostavim ugovor sto sam i ucinio sat vremena kasnije. Tu dolazim kod osobe D. Posle duzeg zadrzavanja (osoba D je kliktala misem, kliktala, kliktala, kao da igra neku igricu) i konacno mi je izdala neki formular koji sam ja morao rucno da popunim (sto li je onda kliktala). Nakon popunjenog formulara ponovo krece serija kliktanja i onda kaze osoba D:

- Pa vasa majka ima i ADSL na svoje ime.
- Nije na nju, ja sam potpisao ugovor, dao licnu kartu i ostalo. Kako kod vas stoji da je na njeno ime?

Jos kliktanja i odgovor:

- A ovo nije nas ADSL, vi ste kod... (bori se da procita) kod... Yu... (neko nije isao na sve casovekada su se ucila slova) Neta. (U pitanju je inace EUnet). Dobro.
Tu meni padne na pamet luda ideja da bih mogao i da zatrazim ISDN za ovaj broj.

- Vi znate da to kosta? (bojazljivo)
- Da, znam. Video sam na sajtu da je 6000, platio bih na rate.
- A pa to ne moze danas. Mora da prodje 24 sata u sistemu da bi vi mogli da podensete zahtev.

Zavrsi se ta epizoda, navodno je sve u redu... Primetim ja sutradan da mi ne radi identifikacija poziva. Opet odem ja u poslovnicu, dodjem ovaj put kod osobe C na red i kazem:

- Prebacivao sam vlasnistvo broja, ne radi mi vise identifikacija?
- Pa naravno! (opet drsko)
- A sta je tu naravno?
- Pa odakle mi znamo da li vi zelite one usluge koje je imala vasa majka?

Zamislim se ja, smirim se malo i zamolim da ponovo ukljuce usluge koje su bile.
Kliktanje, kliktanje, kliktanje, pitanje osobe C osobi D ("I tebi blokira aplikacija?"), kliktanje.

- Da li mogu danas da podnesem zahtev za ISDN?
- A je l' znate da to kosta?
- Da znam 6000...
- Pa nije 6, vec 8000.
- Dobro mislim da na sajtu pise manje ali dobro. Uradite zahtev.

Klikce, klikce, klikce.

- Evo dobicete odgovor za 15 radnih dana. Ali da znate da ce da vas odbiju.
- Sto?
- Pa nema modema za ISDN.

Khm. Zavrsi se to odem kuci.

Identifikacija je dosla tek sutradan. Nakon dva dana rada, probudim se jutros, upalim racunar i - ne radi ADSL. Zovem tehnicku podrsku EUneta, kazu oni nije link u prekidu, koje je vase korisnicko ime, lik kucka, trazi i kaze:

- Pa vi vise nemate ADSL.
- MOLIM??!!?!?!?!?
- Jeste li imali neku promenu u Telekomu?
- Da.
-Uf. Telekom vam je skinuo ADSL. Rade to oni nekad. Kontaktirajte sluzbu prodaje, da vidite sta da se radi.

Kontaktiram ja prodaju, kazu da ce se truditi da povrate adsl danas, sutra, ali to zavisi od Telekoma.

Naostrim se ja da odem ponovo u poslovnicu da im se obratim biranim recnikom i da zahtevam da se ubrza procedura za adsl, ali taj nivo mog besa i dalje nije toliki jer sve vreme u glavi znam da imam backup varijantu 3g net preko njih. Posto radim na nekom projektu koji podrazumeva konstantni pristup netu, prikacim ja 3gnet - i nista se ne desava, ne mogu da se konektujem.

I krece ludilo: zovem mts, kazem ne radi, ona klikce i klikce i klikce i kaze da imam neizmireni racun za januar (imam studentski paket od 680 din), i da su me iskljucili. DOk sam ja u arhivi pronasao sve racune, pa video da mi neki izvestaji o placanju fale, a kako koristim online bankarstvo, ne mogu da pristupim izvodima da vidim, odem do banke, stvarno nisam platio taj racun, platim ga naknadno i ajde opet u poslovnicu da mi bar ubrzaju ukljucivanje tog 3g neta dok se ne vrati adsl. Dodjem kod osobe B na red, kazem u cemu je problem (prvo sam fin da bih zavrsio ovaj deo, pa cu posle da povisim ton), ona klikce, klikce... i kaze:

- Pa ovde pise da vi ne dugujete nista i da niste iskljuceni?!?!
- 789 operate mi je rekao da jesam iskljucen.

Klik, klik, klik...

- Jao da, jeste. Evo dala sam nalog.
- Ok a sad mi objasnite kako ste mogli da iskljucite ADSL?
- Ju, ju, ju nemoguce.
- Nije ju, ju, ju nego ste ga zaista iskljucili.
- Pa mozda, znate...
- Mene samo zanima kako ste mogli da nesto sto sam ja potpisao kao ugovor sa svojim provajderom koji pretpostavljam da je obavezujuci, vi automatski dodelite na drugo ime.
Nije bilo odgovora. Otisao sam iz poslovnice. Sada nemam net. Ni ADSL ni 3g. Ostaje samo na mobilnom nekih 30mb dok se ova papazjanija ne sredi.

Shvatam donekle relacije zasto mi se ovo desilo (vlasnik Telekom, provajderi samo distributeri) ali mi ne ide u glavu kako je moguce da:

- korisnicki servis nema informacije o tome sta je potrebno za neke proste radnje (prebacivanje vlasnistva)

- neobavestenost ks (ne obavesti korisnika da se u tim slucajevima gase SVI servisi koje je novi korisnik potrebno da ponovo prijavi)

- nezainteresovanost za rad ks (ok, verovatno su male plate ali sto onda radi)

- mi je za sve ovo trebalo 5 dana i nebrojeno mnogo poseta ks. Srecom imao sam
vremena da ovo uradim, ali sta bi bilo da mi je trebalo danas za danas?

- licna karta znaci nije nigde priznat dokument

- ne postuje se nikakvo pravo vlasnistva (cela prica oko licnog dolaska, izvoda i ostalog je verovatno bila potrebna da se obezbede od neke prevare ali preterase ga)

Pisao sam u ovom threadu nesto u odbranu Telekoma, ali samda moram i ja da se slozim da mu je vreme za prodaju. Osim ovako loseg odnosa prema korisniku, ne mogu da verujem da ne postoje treninzi za zaposlene, ne postoje jasno definisane procedure, ne postoji jedinstveni informacioni sistem, billing sistem je takodje u rasulu.

Meni nije jasno kako je moguce da nikog bas nije briga sta se desava u firmi. Ne pricam samo o direktorima (verovatno postavljeni po politickoj liniji) ali zasto se ti zaposleni ne zainteresuju malo. Jer, na primer, ako vidi da je neka glupost koja se desava u KS, sto ne napise neki dopis nekome ko je zaduzen za to da se to ispravi? Neko ce da kaze a sto bi, kada su male plate, boli ih dupe?

Pa ako ni zbog cega drugog, zbog njih samih. Jer ako nesto ne radi, prvo idemo u KS i njima se obracamo biranim recnikom. U nekom od tih mojih putesetvija, neki ocajni covek je pretio da ce im baciti bombu, a "onu kurvu Danicu ce da licno prebije" (iz konteksta sam shvatio da coveku nisu slali racune godinu dana, on je godinu dana reklamirao da mu racuni ne dolaze i placao na salteru, da bi mu konacno dosli svi racuni odjednom sa kamatom, iako je iste platio a pravna sluzba nije htela da otpise kamatu i preti tuzbom) a sto se tice tuzbe, neka ga tuze jer ce samo zbog njih da ugasi firmu.

Eto toliko od mene. Sorry za kilometarski post.

@djpaan

Plate su im sve samo nisu male, a da su slepci jesu, ja sam se kocio 2 nedelje da stavim telefon u status mirovanja (popunjava se jedan formular sa nekoliko redova podataka).

Nisu im plate male, nego su im prohtevi mnogo veci od strucnosti i vrednosti njihovog rada.

@djpaan

Kao sto sam i ranije pisao prodaja nije sporna, sta vise pozeljna je. Sto se mene tice taj trash od kompanije mogu da daju i dzabe, ali da ne bi dosao novi telekom i ponasao se isto kao i ovaj danas MORA se izdvojiti last mile.

Jednostavno receno, zivimo u informatickom dobu, Finci su vec to odlicno shvatili i proglasili prisup internetu jednim od osnovnih gradjanskih prava. Ako nasa vlada pokloni nekom taj resurs od neprocenjivog znacaja za saku dolara, uskratice pravo nama i buducim pokoljenjima na informaticki razvoj. Ni jedna vlast ili korumpirani politicari nema/nemaju pravo da to uradi/e!

To je neko moje vidjenje svega ovoga i jak osecaj tlacenja koji proizilazi iz cele price, zato se izvinjavam na offtopicu, jer ovo je ipak IT, a ne politicki forum.

Poz

A mi ćemo neverovatno napredovati ako taj ''resurs od neprocenjivog značaja'' bude imala Nemačka kompanija, na koju se inače svi žale?

Ljudi, pa zar je stvarno toliko teško bar malo razmišljati svojom glavom?

A mi ćemo neverovatno napredovati ako taj ''resurs od neprocenjivog značaja'' bude imala Nemačka kompanija, na koju se inače svi žale?

Ljudi, pa zar je stvarno toliko teško bar malo razmišljati svojom glavom?

Znas sta je problem, problem je sto imas ljude koji misle da oni zive u ovoj drzavi o svom trosku i da je fakticki ono sto oni zarade jedino sto i dobijaju, neracunaju na kauzalnost i na to da establishment politicki ne haje da manjak pokriva iz svojih dzepova vec upravo iz dzepova tih koji misle da zive na svom neutralnom mestu, i da zive od svog zaradjenog novca. Sto nije tacno u globalu.

Ajdemo ovako, poplava, poplavi 200 domacinstava, vrednost posla vredi kao da 370000 ljudi konstantno placa porez punih godinu dana!
Ili Autoput ili neka deonica puta dolazi u regiju u kojoj ima 6500 stanovnika, vrednost deonice kao da 600000 ljudi uplacuje porez 3 pune godine.

Opet se vracamo na cinjenicu da niko iz Srbije ne voli Beograd (sta vise mrze ga smrtonosno iz dna duse) i sve sto potice iz Beograda i mrze sve sto je maticno njegovo, vecina onih koji su za prodaju ima odbojan stav zato sto je to fakticki firma izgradjena i odrzavana iz Beogradskog budzeta.
E sad zamislimo da Beogradska uprava kaze ok prodajte ga to su nase pare, mi cemo uzeti pare, shvatate analogiju.
Tako se sada ponasa cela Srbija.

Ljudi iz Srbije se upravo tako ponasaju neprijateljski ka Beogradu, znaci kad ucestvuju sa mikro procentima dozivljavaju sebe kao vecinskim vlasnikom, ono sto se izgradi na njihovom prostoru smatraju njihovim, a ono sto je iz Beograda smatraju da su i oni vlasnici , i tu dolazimo do cinjenice zasto je to jos jedan od razloga zasto bi neko bio za prodaju. Ovakvi stavovi jednostavno moraju da stanu.

Te dolazimo i do toga (kao jedan od razloga) da imamo i sebicne ljude koji gledaju situaciju iz svojih licnih pobuda. Nekom se ne dopada zasto je neko neljubazan, prodaj!

Meni je sve jasno uzasni su, nekoperativni su, spori su, sve je lose, ali ne smemo potpisivati sebi pakao, jer iz prodaje proizilazi pakao.

Svaki euro cent zarade koju bi buduci vlasnik zaradjivao je euro cent koji mi moramo licno da nadoknadimo, da li kroz vece akcize, skuplju administraciju (veca cena izdavanja dokumenata, potvrda, hipoteka, i slicnih djakonija), vece saobracajne kazne, vece poreze, manje plate i penzije i sta god vam palo na pamet.

Situacija u kojoj se nalazimo je upravo zato sto je Srbija dozvolila da strani kapital kupuje domace firme koji cini ovaj problem u kome smo se nasli (izmedju 50-80% monetarne nestabilnosti u zavisnosti od godine) i sto je dozvolila da se domace firme mogu pausalno ponasati sa profitom, porezom, i ukupnim kapitalom, i kao najbitnije zato sto je dozvoljeno da ulaganja i gubitci mogu otpisivati dobit, porez i sve u globalu sto cini monetarnu malverzaciju.

Lukavi i podmukli MMF je ubedio establishment da su investicije kljuc, a opste poznato je da je ceo princip dobar ali za MMF odnosno za njih. Naravno dobro je ali za njih a ne za nas.

Da se vratim na monetarne malverzacije, "Gradjanin" to ne moze da radi pa zasto bi bilo koji privredni i pravni subjekt to mogao da radi.

Ponavljam svaki cent zarade insostranog parazita poput Telenora, T-com-a, Merkatora... je ono sto cete vi otplacivati.
Zasto nama Hrvatska ili Slovenija ne dozvoljavaju upliv upravo da bi sprecili to sto se nama desava.

Svuda u Evropi i Aziji se radi sa kvotama, recimo da bi firma mogla da izveze novac iz zemlje potrebno je da ocisti kvotu, recimo na Tajlandu ako hocu da prodajem na domacem trzistu a fabrika sam, moram 80 posto da izvezem da bi imao mogucnost kroz kvotu od 20% da prodam 20% robe na trzistu, i da od tih 20% vratim kroz porez i porez na dobit svotu na 13.7% odnosno na taj nacin se ne stvara ovo sto se stvara u Srbiji!

Telekom bi bio cudo kao i Telenor, jer to su firme koje nemaju izvoz, prodaja je pakao za jednu zemlju, zato se inteligentne drzave ne usudjuju da prodaju 50.1% vlasnistva, jer vecinski vlasnik odlucuje da li ce novac izlaziti ili ne!

...sve je to u redu, ali shta bi ti uradio u zemlji gde privreeda ni poljoprivreda ne rade, gde se akcize od goriva i putarine slivaju u penzione i socijalne fondove i kupovinu socijalnog mira.. neke priche da su mesta uz koridor postala atraktivna za strana ulaganja nagovestila su shansu da se shto vishe mesta infrastukturno povezhu sa koridorom, i namame strane investicije.. za sad, kao i do sad, samo presipanje iz shupljeg u prazno i odlaganje neizbezhnog. dosta toga se kochi, uvozimo bez odgovarajucih carinskih nameta, ne shtiteci domacu, ionako slabu proizvodnju, sve zbog interesa par mocnika koji drzhe ovu zemlju za m00da..

Poslednja izmena:
Nisu im plate male, nego su im prohtevi mnogo veci od strucnosti i vrednosti njihovog rada.

To sve zavisi od poslovnice do poslovnice...
Ima ih svakavih! :)
A sto se tice plata, ja ne znam... Jel plata od 20k-23k mala?
Ja mislim da jeste.

A sto se tice prodaje, ja sam jedino za zbog nekih razloga sto je djaapan naveo...ali je zaista pitanje dal ce biti bolje, barem sto se tice samog KS-a.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno