Obicno nemam zelju/volju da pisem pljuvacke traktate, ali sam jos uvek pod utiskom mog slucaja sa Telekomom da moram da podelim to iskustvo sa vama, nemome ce mozda zatrebati i ustedece mu nedelju dana i mnogo zivaca.
NAPOMENA: ovo ce biti kilometarski post, pa koga mrzi nek klikce da vidi sledecu poruku.
Naime, resim ja da prebacim vlasnistvo broja telefona sa moje majke na mene. Dakle, telefon ostaje na istoj lokaciji, nije selidba u pitanju, samo formalna promena imena u sistemu na koga se vodi broj.
Odem u Telekom (cela tragikomedija se odvija u poslovnici u Radivoj Koraca) da se raspitam sta je potrebno za tu prostu aktivnost. Osoba A (svaki put moje putesestvije me je dovodilo kod druge osobe iz KS, te cu ih numerisati sa ABC...) mi kaze na moj pomen da zelim da prebacim vlasnistvo linije:
- A zasto?
- Molim?
- Koji je razlog?
- Zar mi je potreban jedan? Eto odlucili smo da ne bih svaki put moju majku slao da ukljucuje dodatne usluge i ostalo.
- Treba da dodjete vi i ona, svako sa licnom kartom i vi morate da donesete Izvod iz maticne knjige rodjenih da utvrdimo srodstvo (!)
- Aha, znaci vi ne prihvatate identifikacioni dokument izdat od strane Ministarstva unutrasnjih poslova? Dobro nema problema. Da li je to sve?
- Da, jeste.
Dodjem sa majkom jedan dan, sacekamo red, kazemo osobi B da smo bili i sta zelimo da uradimo i krece:
- Aha, ovaj, pa dobro, cekaj, sad cu da vidim kako to ide.
U tom trenutku, osoba C uskace u razgovor i kaze: pa mora da imaju i ugovor o stanu.
- A zasto mi treba ugovor o stanu kada smo to podnosili kada se uvodila linija?
Osoba C odgovara: Zato. (Osoba C ce tokom ove avanture stalno imati osoran, na momente drzak stav, tako da steknete ugodjaj za dalje citanje).
- A zasto to meni osoba A nije naglasila kada sam pitao?, obratih se osobi B.
- Pa ne znam, ja nisam osoba A.
- Da, vidim, osoba B je bila musko, a vi ste zenskog pola. (ovo je zaista bilo sa malo cinizma sa moje strane) Pa sta sada da radimo?
- Donesite vi ugovor o stanu, a ja cu da se setim da je gospodja bila, pa nema potrebe ponovo da dolazi, rece osoba B.
Osoba C se ponovo ubaci u razgovor (bez obzira sto je vec imao svoju stranku sa kojom je pricao) i objasni osobi B da treba da moja mjka napise pismenu saglasnost i to je to.
Zavrsili smo taj deo, uz napomenu da sam ja rtebao da naknadno dostavim ugovor sto sam i ucinio sat vremena kasnije. Tu dolazim kod osobe D. Posle duzeg zadrzavanja (osoba D je kliktala misem, kliktala, kliktala, kao da igra neku igricu) i konacno mi je izdala neki formular koji sam ja morao rucno da popunim (sto li je onda kliktala). Nakon popunjenog formulara ponovo krece serija kliktanja i onda kaze osoba D:
- Pa vasa majka ima i ADSL na svoje ime.
- Nije na nju, ja sam potpisao ugovor, dao licnu kartu i ostalo. Kako kod vas stoji da je na njeno ime?
Jos kliktanja i odgovor:
- A ovo nije nas ADSL, vi ste kod... (bori se da procita) kod... Yu... (neko nije isao na sve casovekada su se ucila slova) Neta. (U pitanju je inace EUnet). Dobro.
Tu meni padne na pamet luda ideja da bih mogao i da zatrazim ISDN za ovaj broj.
- Vi znate da to kosta? (bojazljivo)
- Da, znam. Video sam na sajtu da je 6000, platio bih na rate.
- A pa to ne moze danas. Mora da prodje 24 sata u sistemu da bi vi mogli da podensete zahtev.
Zavrsi se ta epizoda, navodno je sve u redu... Primetim ja sutradan da mi ne radi identifikacija poziva. Opet odem ja u poslovnicu, dodjem ovaj put kod osobe C na red i kazem:
- Prebacivao sam vlasnistvo broja, ne radi mi vise identifikacija?
- Pa naravno! (opet drsko)
- A sta je tu naravno?
- Pa odakle mi znamo da li vi zelite one usluge koje je imala vasa majka?
Zamislim se ja, smirim se malo i zamolim da ponovo ukljuce usluge koje su bile.
Kliktanje, kliktanje, kliktanje, pitanje osobe C osobi D ("I tebi blokira aplikacija?"), kliktanje.
- Da li mogu danas da podnesem zahtev za ISDN?
- A je l' znate da to kosta?
- Da znam 6000...
- Pa nije 6, vec 8000.
- Dobro mislim da na sajtu pise manje ali dobro. Uradite zahtev.
Klikce, klikce, klikce.
- Evo dobicete odgovor za 15 radnih dana. Ali da znate da ce da vas odbiju.
- Sto?
- Pa nema modema za ISDN.
Khm. Zavrsi se to odem kuci.
Identifikacija je dosla tek sutradan. Nakon dva dana rada, probudim se jutros, upalim racunar i - ne radi ADSL. Zovem tehnicku podrsku EUneta, kazu oni nije link u prekidu, koje je vase korisnicko ime, lik kucka, trazi i kaze:
- Pa vi vise nemate ADSL.
- MOLIM??!!?!?!?!?
- Jeste li imali neku promenu u Telekomu?
- Da.
-Uf. Telekom vam je skinuo ADSL. Rade to oni nekad. Kontaktirajte sluzbu prodaje, da vidite sta da se radi.
Kontaktiram ja prodaju, kazu da ce se truditi da povrate adsl danas, sutra, ali to zavisi od Telekoma.
Naostrim se ja da odem ponovo u poslovnicu da im se obratim biranim recnikom i da zahtevam da se ubrza procedura za adsl, ali taj nivo mog besa i dalje nije toliki jer sve vreme u glavi znam da imam backup varijantu 3g net preko njih. Posto radim na nekom projektu koji podrazumeva konstantni pristup netu, prikacim ja 3gnet - i nista se ne desava, ne mogu da se konektujem.
I krece ludilo: zovem mts, kazem ne radi, ona klikce i klikce i klikce i kaze da imam neizmireni racun za januar (imam studentski paket od 680 din), i da su me iskljucili. DOk sam ja u arhivi pronasao sve racune, pa video da mi neki izvestaji o placanju fale, a kako koristim online bankarstvo, ne mogu da pristupim izvodima da vidim, odem do banke, stvarno nisam platio taj racun, platim ga naknadno i ajde opet u poslovnicu da mi bar ubrzaju ukljucivanje tog 3g neta dok se ne vrati adsl. Dodjem kod osobe B na red, kazem u cemu je problem (prvo sam fin da bih zavrsio ovaj deo, pa cu posle da povisim ton), ona klikce, klikce... i kaze:
- Pa ovde pise da vi ne dugujete nista i da niste iskljuceni?!?!
- 789 operate mi je rekao da jesam iskljucen.
Klik, klik, klik...
- Jao da, jeste. Evo dala sam nalog.
- Ok a sad mi objasnite kako ste mogli da iskljucite ADSL?
- Ju, ju, ju nemoguce.
- Nije ju, ju, ju nego ste ga zaista iskljucili.
- Pa mozda, znate...
- Mene samo zanima kako ste mogli da nesto sto sam ja potpisao kao ugovor sa svojim provajderom koji pretpostavljam da je obavezujuci, vi automatski dodelite na drugo ime.
Nije bilo odgovora. Otisao sam iz poslovnice. Sada nemam net. Ni ADSL ni 3g. Ostaje samo na mobilnom nekih 30mb dok se ova papazjanija ne sredi.
Shvatam donekle relacije zasto mi se ovo desilo (vlasnik Telekom, provajderi samo distributeri) ali mi ne ide u glavu kako je moguce da:
- korisnicki servis nema informacije o tome sta je potrebno za neke proste radnje (prebacivanje vlasnistva)
- neobavestenost ks (ne obavesti korisnika da se u tim slucajevima gase SVI servisi koje je novi korisnik potrebno da ponovo prijavi)
- nezainteresovanost za rad ks (ok, verovatno su male plate ali sto onda radi)
- mi je za sve ovo trebalo 5 dana i nebrojeno mnogo poseta ks. Srecom imao sam
vremena da ovo uradim, ali sta bi bilo da mi je trebalo danas za danas?
- licna karta znaci nije nigde priznat dokument
- ne postuje se nikakvo pravo vlasnistva (cela prica oko licnog dolaska, izvoda i ostalog je verovatno bila potrebna da se obezbede od neke prevare ali preterase ga)
Pisao sam u ovom threadu nesto u odbranu Telekoma, ali samda moram i ja da se slozim da mu je vreme za prodaju. Osim ovako loseg odnosa prema korisniku, ne mogu da verujem da ne postoje treninzi za zaposlene, ne postoje jasno definisane procedure, ne postoji jedinstveni informacioni sistem, billing sistem je takodje u rasulu.
Meni nije jasno kako je moguce da nikog bas nije briga sta se desava u firmi. Ne pricam samo o direktorima (verovatno postavljeni po politickoj liniji) ali zasto se ti zaposleni ne zainteresuju malo. Jer, na primer, ako vidi da je neka glupost koja se desava u KS, sto ne napise neki dopis nekome ko je zaduzen za to da se to ispravi? Neko ce da kaze a sto bi, kada su male plate, boli ih dupe?
Pa ako ni zbog cega drugog, zbog njih samih. Jer ako nesto ne radi, prvo idemo u KS i njima se obracamo biranim recnikom. U nekom od tih mojih putesetvija, neki ocajni covek je pretio da ce im baciti bombu, a "onu kurvu Danicu ce da licno prebije" (iz konteksta sam shvatio da coveku nisu slali racune godinu dana, on je godinu dana reklamirao da mu racuni ne dolaze i placao na salteru, da bi mu konacno dosli svi racuni odjednom sa kamatom, iako je iste platio a pravna sluzba nije htela da otpise kamatu i preti tuzbom) a sto se tice tuzbe, neka ga tuze jer ce samo zbog njih da ugasi firmu.
Eto toliko od mene. Sorry za kilometarski post.