Šta je novo?

Procesori, programiranje

gladiac

Čuven
Učlanjen(a)
18.01.2001
Poena
619
Evo ovako treba mi neki link ili neki tutorial ili neshto slicho gde je opisan proces proizvodnje, nachin na koji se procesor programira na najnizem nivou itd. Nishta detaljno samo najosnovnije, potrebno je mom ortaku za neki rad. Znachi od fabrike pa do kupca. Nadam se da ste me razumeli. Pretrazio sam sve ali nishta uopshteno nisam nasao.

Dosao si u podnozje planine, a do vrha je dug put....:)
Salim se. Moraces da budes malo specificniji: koji procesor (Intel, AMD), da li je mozda neki specifican procesor, RISC, CISC, mikrokontroler. Onda oko proizvodnje, jel kako krece pocetak projekta ili sam tehnoloski postupak na nivou maske. Onda oko tog programiranja, jel misli mozda na programiranje u asembleru ili samo projektovanje chipa koji ima zadatak nesto da uradi ili programiranje mikrokoda procesora.
Mozda misli na projektovanje procesora pomocu alata za opis hardwera chipa pomocu Altere (mikrokontroleri), Veriloga (procesori), znaci VHDL-a (VLSI HDL) gde se prave razlike izmedju procesora projektovanih full-custom, standard cell, PLD...metodama.
Ima tu svasta pa bi bilo dobro malo to pojasniti, mozda mozemo nesto da uradimo....

macak je napisao(la):
Dosao si u podnozje planine, a do vrha je dug put....:)
Salim se. Moraces da budes malo specificniji: koji procesor (Intel, AMD), da li je mozda neki specifican procesor, RISC, CISC, mikrokontroler. Onda oko proizvodnje, jel kako krece pocetak projekta ili sam tehnoloski postupak na nivou maske. Onda oko tog programiranja, jel misli mozda na programiranje u asembleru ili samo projektovanje chipa koji ima zadatak nesto da uradi ili programiranje mikrokoda procesora.
Mozda misli na projektovanje procesora pomocu alata za opis hardwera chipa pomocu Altere (mikrokontroleri), Veriloga (procesori), znaci VHDL-a (VLSI HDL) gde se prave razlike izmedju procesora projektovanih full-custom, standard cell, PLD...metodama.
Ima tu svasta pa bi bilo dobro malo to pojasniti, mozda mozemo nesto da uradimo....

E prvo unapred hvala. E sada. Znachi kako krece pochetak projekta i sam tehnoloshki postupak na nivou maske. Konkrteno mu treba samo projektovanje chipa koji ima zadatak da uradi neshto i nachin programiranja mikrokoda. A shto se tiche alata za projektovanje procesora pomocu alataza opis HW chipa Verilog bi mogao da udje u kombinaciju. BTW rodjendan nam pada u isto vreme

Auhh!
Znas, retko gde ces ti naci nesto uopsteno oko samog procesa proizvodnje procesora. Mogao bih ja da ti ispricam "ukratko" nesto o svemu tome, ali bi to bilo priiilicno opsirno, a i sada nemam bas nesto puno slobodnog vremena. Ono sto mogu da uradim je da te posaljem na par sajtova na mom faksu (ETF) na kojima se nalaze skripte koje detaljno opisuju proces i nacin projektovanja integrisanog kola do nivoa maski. Tu imas sve od opisa tranzistora, osnovnih elemenata IC do izrade layout-a Full Custom metodom i detaljnog opisa tehnoloskog postupka u 2µm tehnologiji.
Znaci, tu mozes naci detaljan opis izrade jednog IC (pa na kraju krajeva i samog procesora) u 2µm tehnologiji kao i razlike u submikronskim tehnologijama.
Ali to je prilicno detaljno, mada ima i delova (oko izrade preliminarnog projekta i deljenja na module) koji su malo uopsteniji. Opet ce morati da preslistava dosta toga.
Moze tu da nadje i nacin projektovanja kola (prof. je za DARP-u pravio procesor na 200MHz-a 1987-1989. godine.) uz pomoc Verilog-a (bar mislim da ima sve to :)).
Ali to nista nije kao pricam ti pricu od 10 strana i to je to, nego ima dosta da se cita i da se izvlaci nesto iz svega toga.
Pa ako ste zainteresovani......

P.S. Pa momce, 9. januar je cudo!!!:D

macak je napisao(la):
Auhh!
Znas, retko gde ces ti naci nesto uopsteno oko samog procesa proizvodnje procesora. Mogao bih ja da ti ispricam "ukratko" nesto o svemu tome, ali bi to bilo priiilicno opsirno, a i sada nemam bas nesto puno slobodnog vremena. Ono sto mogu da uradim je da te posaljem na par sajtova na mom faksu (ETF) na kojima se nalaze skripte koje detaljno opisuju proces i nacin projektovanja integrisanog kola do nivoa maski. Tu imas sve od opisa tranzistora, osnovnih elemenata IC do izrade layout-a Full Custom metodom i detaljnog opisa tehnoloskog postupka u 2µm tehnologiji.
Znaci, tu mozes naci detaljan opis izrade jednog IC (pa na kraju krajeva i samog procesora) u 2µm tehnologiji kao i razlike u submikronskim tehnologijama.
Ali to je prilicno detaljno, mada ima i delova (oko izrade preliminarnog projekta i deljenja na module) koji su malo uopsteniji. Opet ce morati da preslistava dosta toga.
Moze tu da nadje i nacin projektovanja kola (prof. je za DARP-u pravio procesor na 200MHz-a 1987-1989. godine.) uz pomoc Verilog-a (bar mislim da ima sve to :)).
Ali to nista nije kao pricam ti pricu od 10 strana i to je to, nego ima dosta da se cita i da se izvlaci nesto iz svega toga.
Pa ako ste zainteresovani......

P.S. Pa momce, 9. januar je cudo!!!:D

Hvala. pa ako si u mogucnisti shibni mi neke od tih sajtova, a kada busesh imao malo vishe vremena...Oduzicu ti se.... Josh jednom hvala

Imas ovako:
- http://rti7020.etf.bg.ac.yu/
to ti je katedraza racunarsku tehniku. Tu su ti Racunarski VLSI sistemi pa vidite sta vam treba. Mozda jos Mkiroprocesorski sistemi...
- http://kiklop.etf.bg.ac.yu/~web1/
tu imate Projektovanje Digitalnih Sistema (PDS) - tu se nalaze razne stvari o Micro Chip-ovom mikrokontroleru 16F84, kao programirati,....

Tu je trebao da bude i predmet Projektovanje Integrisanih Kola (iliti PIK), ali ga nema...ja imam neka predavanja od pre par godina u Word formatu.
PIK objasnjava 2µm postupak projektovanja tranzistora, invertora, logickih kola, flip-flopova, letcheva, .... i sve to do nivoa maski.
Ako naucis sve to, moci ces da projektujes funkcionalno IC i da ga posaljes na fabrikaciju.

Nadam se da ce vam ovo biti OK za pocetak, ako imate jos nekih pitanja...go for it!
Ako vas i ovo zanima, mogu samo da vam posaljem mailom, ima nekih 762KB zipovano

Kao prvo nemoj da mi persirash:D
Ako te ne mrzi shibni mi na mail ono shto imash interesantno o toj materiji na ovu adresu

Hvala

Nazad
Vrh Dno