Šta je novo?

Procesor za KT7 ?

zilijen

Čuven
Učlanjen(a)
21.04.2002
Poena
604
cao svima..
vec neko vreme ne pratime hw scenu, pa ako bi neko mogao da mi pomogne.imam abit kt7 plocu vise od dve godine i duron 650 procesor.. hteo bih novi procesor, pa me interesuje sta je najbolje sto bih mogao da ubodem u ovu plocu a da bude sasvim kompatibilno... procitao sam da bi cak i neki xp mogao da udje, ali ne bih zeleo da ga resetujem svakih pola sata
i koliko bi kostala zamena, posto mi je cena veoma bitna

poz

Trebalo bi da rade na toj ploci xp 1500+ i 1600+.

Da ali ako je u pitanju druga verzija chipseta kt133. A ako nije onda nema nista od toga...jedino neki iz AXIA serije..do 1.3 ghz max

Ja vozim na KT7 RAID Duron 1.2 koji sam podigao na 1315 Mhz. Dakle za to mogu da tvrdim da radi i da ga ploca uredno prepoznaje sa novim BIOS-om. XP sam hteo da probam, ali nikako nisam imao prilike do sada...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Da ali ako je u pitanju druga verzija chipseta kt133. A ako nije onda nema nista od toga...jedino neki iz AXIA serije..do 1.3 ghz max
Mislis kt133a.

Na KT 133 samo FSB 100, tako da od XP-a nema nista. KT 133A prima XP.
Znaci sa update BIOS-a moze neki Duron preko 1 GHz ili ako nadjes Thundere koji rade na 100 Mhz magistrali. Uostalom idi na Abit i pogledaj sta neka poslednja revizija podrzava.

:twisted: Ma kakav duron ili thunder.Sta ce ti to?Mozda ti je zima?Thunder 1333 freje kao kvarcna pec i jace.
Ja sam imao KT7e (njoj je magistrala na 100MHz) na kojoj sam duronu 800 drzao magistralu na 151 MHz vise od 20 dana savrseno stabilno (proveri na top10 skoru za spitfire) .U nju sam ubadao XP1800+ palomino i on je radio normalno.Verujem da bi i obicna kt7 drzala 1800+ uz najnoviji bios (isti je za sve clanove KT7 familije),a kt7a ili e provereno rade.U biosu nema opcije za xp dok ga ne ubodes.
BTW sad sam pazario KD7e i XP1800+ t-bred b pa mu magistrala savrseno sljaka na 200 MHz.

KT7e nije isto sto i KT7. Ja sam maksimalno uspeo da dobijem 113MHz magistralu pre nego sto je poceo da zaglavljuje racunar. Trenutno drzim na 105MHz.

:idea: ma nije ni kod mene hteo kad stavis fsb pus mhz na 13.To mu je neki maksimum,ali kad stavis na 133/33 (ponavljam dda stavis novi bios) radi kao satic.ima i duroon da gura kao zmaj.Probaj.
Evo slika

KT7E ima nezvanicnu podrsku za 133 MHz magistralu, a KT7 nema.

Zvanicno, KT7 podrzava samo durone i thundere koji rade na 100MHz-a., i tacka. KT7A od verzije 1.3, KT7E (nezvanicno) mogu i novije, do XP-a.

E sad, pitanje koje ja imam da postavim je da li je moguce staviti recimo XP koji po defaultu radi na 133, ali ga downclockovati na 100FSB?

brzi je napisao(la):
E sad, pitanje koje ja imam da postavim je da li je moguce staviti recimo XP koji po defaultu radi na 133, ali ga downclockovati na 100FSB?
To i mene kopka, ali nikako da nadjem vremena i nekoga da mu maznem XP na probu. Po teoriji bi trebalo da sljaka, a nameravam da uzmem nekog od novih XP-ova koji imaju samo 12.5x i vece mnozioce, pa da probam da ga prevarim da dobijem neki veci izborom manjeg (nadam se da sam bio jasan).
KT7 je KT133 chipset i NE MOZE NIKAKO da ide na 133MHz ili vise.

Dandy je napisao(la):
...

To i mene kopka, ali nikako da nadjem vremena i nekoga da mu maznem XP na probu. Po teoriji bi trebalo da sljaka, a nameravam da uzmem nekog od novih XP-ova koji imaju samo 12.5x i vece mnozioce, pa da probam da ga prevarim da dobijem neki veci izborom manjeg (nadam se da sam bio jasan).
KT7 je KT133 chipset i NE MOZE NIKAKO da ide na 133MHz ili vise.

Odlično, nisam jedini koji fantazira koješta :D .
Terojiski, još možda bios bude problem.
Bilo bi izvrsno da to u praksi proradi, ali nešto sam skeptik. Nisam uspeo na netu da nadjem ni jedan link koji bi ukazivao na takvu mogućnost. Ako uspeš da to nabudžiš, javi obavezno da znam.

Samo još da preduhitrim one koji će pitati a "šta će ti to?"; juče sam uzeo durona @700 za približno 11€ (700 din.). Taj duron je nekad koštao lepo, kao i XP sada. Isti taj Durko itekako zadovoljava potrebe mnogih ljudi još uvek , kao što će i XP zadovoljavati potrebe u narednih godinu-dve. Ako se nabudži XP bez promene ploče - eto veselja za male pare u (bliskoj) budućnosti, bez obzira što se ne korisi 100% mogućnosti procesora (FSB 133, ddr memorija gde dolazi do izražaja).

Znači, ako ima majstora vičnih, smelih i u mnogućnosti da probaju - neka se drznu i jave rezultate :D

Mislim da sam svojevremeno na nekom ruskom forumu nasao post tipa koji je uboo XP u KT7 i sljakalo je. Uostalom, BIOS ne bi trebao da bude problem, isti je za sve iz KT7 familije, a sasvim lepo vidi Morgan-a kod mene. Problem mi je trenutno vreme i parice, ali probacu pre ili kasnije sigurno :)

Ha! Nadjoh sada nesto interesantno na http://www.ocinside.de/go_d.html?http://www.forum-inside.de/cgi-bin/forum/topic.cgi?forum=14&topic=22
Ocigledno je moguce, samo treba otkljucati procesor da bi moglo da se igra sa multiplierom :)

Ma xp radi savrseno na 100 MHz fsb.Provereno jer mi na novoj (kad preteram sa klokom i sve vratim na fail safe setings) drzi fsb na 100 pa moj xp 1800+ radi na 1150MHz (11,5 * 100).namerno sam ga drzao na tom setingsu da bi video da li pravi neke probleme,ali je sve radilo ok.Razlike u performansam ima,ali mozes da mu podignes mnozilac i to kompenzujes.

Znaci moguce je na Abit KT7 sa prvom verzijom chipseta kt133 ubosti XP ako se smanji FSB na 100 mhz a taj nedostatak kasnije kompeuzje povecanjem mnozioca? E ql :)

KT133 nikako ne može da radi preko 115Mhz (bilo je primeraka koji su hteli i do 120Mhz ali retko). U prevodu XP se možda i probudi na ploči sa KT133 čip setom ali npr. XP1700+ bi radio na 1100=11*100 umesto 1466=11*133. Jedino rešenje je otključavanje procesora i promena množioca ali opet mislim da ne bi mogli nikako preći 13,5 bar ne na tako matorim pločama. Ipak mislim da je sve ovo prazna priča i gubljenje i vremena i novca, a i preformansi ubacivanjem XP-a u tako matoru ploču.

Znamo sve to Stevs. Ali možda i dalje mislimo drugačije od tebe.

Po meni 112*12,5=1400 sto je ekvivalent 1600+ na manjem FSBu. Za par meseci, videces posto ce se prodavati palomino 1600+.

Pa u principu si u pravu Stevs...ali je i to neko medjuresenje za one kojima treba jaci proc a nemaju para za novu plocu! Posle ti ostaje proc i samo dokupis bolju plocu tj noviju i gotovo...

Ja imam logiku da ne menjam plocu sve dok to ne postane potpuno neophodno. Morao bih da menjam i memoriju, a da bih kupio neku novu plocu slicnog kvaliteta kao KT7 RAID treba i dosta para, a i moram priznati da me mrzi da kopam po racunaru i vadim sve dok ne montiram novu plocu :)
Jos jedna stvar je i da volim da radim nesto sto nije uobicajeno i da izvlacim maksimum iz stare tehnologije. Ajd ako me posluzi malo finansijska situacija probacu da izvedem nesto ovako pa cu javiti rezultate.

Dakle, evo iskopavam ovaj thread samo da javim da sam pre neki dan ubo 2400+ u moj KT7 RAID i da radi kao singerica na 2000MHz :)
Probacu jos da ga malo kloknem, ali verovatno cu ga na duze staze ostaviti na ovoj frekvenciji, pristojno ga hladi TT7+ na low brzini.

1. Da li si radio neki mod?
2. Kako procesor radi (20x100)?
3. Da li si probao da povecavas FSB i dokle ide stabilno?
4. Da li kad udjes u bios imas na raspolaganju mnozioce od 13 i navise?

Ajd ne budi lenj, pa odgovori na ova pitanja. :D
Hvala.

1. Nikakav mod, samo A9 BIOS
2. Da, 20x100
3. Nisam ga povecavao, a mislim da i necu dirati FSB, mozda do 105MHz.
4. Mnozioci su u stvari prevedeni od nizih, posto ovaj procesor ima samo 13x i vise, neki od manjih mnozilaca dobijaju nove vrednosti, ali ti naravno u BIOS-u i dalje vidis stare. BIOS prijavljuje procesor kao 'unknown processor 2000MHz'.

Za vise detalja pogledaj http://forum.oc-forums.com/vb/showthread.php?s=ac01c037e9d1b989ec99868b495b91ef&threadid=158672
Ljudi su se bas zanimali :)

Jedan deo iz tog threada koji je interesantan:

Before you take out your thunderbird, you might want to set the bios to 900(100) (which corresponds to 1700 which is safe: stock frequency of XP2100+). Then turn off your mobo, take out the old tbird, plug in the new tbred, and turn the mobo back on.

I posted the following info to the alt.comp.periphs.mainboard.abit newsgroup a while ago. I think you'll find this useful:

If anyone wants to try the TBred B XP2100+ on their KT7 non A, I've compiled this multiplier mapping table (after numerous resets of the bios when system failed to boot):

500 -> no boot
550 -> no boot
600 -> no boot
650 -> no boot
700 -> 1500
750 -> 2200
800 -> 1600
850 -> 1650
900 -> 1700
950 -> 1800
1000 -> 2300
1050 -> 2400
1100 -> no boot
1150 -> 1900
1200 -> no boot
>= 1300 -> 2000 (I think the >=1300 setting corresponds to the 12.5 multiplier.)
1400/133 -> no boot

I think the multipliers 500, 550, 600 and 650 have been remapped to multipliers higher than 2400 and that's why I wasn't able to boot up. Same with 1100 and 1200.

Ima li neko predlog koji test da izvrtim pa da uporedimo rezultate sa istim ili slicnim procesorom na novijoj ploci?

E super, hvala na odgovorima. Takodje, ovaj link nisam imao.

Izvrti sandru, izvrti pc mark i dosta je :)
To je hteo i moj ortak da uradi na KT7A al mu fali XP :)
Ajd opleti, valjda ce se naci neko da se uporedi.

Evo posle duzeg vremena vadimo thread iz naftalina.

Stavio sam juče XP1700+ na KT7 (bez A), bios A9.
Ploča je butovala na default 1100 (11x100) i vidi ga kao athlon 1100.
Pošto je to dosta ispod 1466, koliko je default za taj procesor . išao sam malo gore. Za sada radi na 118x11=1300MHz rock-stable (što je prijatno iznenađenje za KT133) i wcpuid i sandra ga vide kao XP1500+. Na 120 FSBu, nije hteo da radi uz neko podizanje voltaze. Jedina pomoć je otključavanje procesora, što može doneti još nekih 118MHz ili možda malo više. Sad je samo pitanje isplativosti takve akcije. Procesor radi na 41 stepen, hladim ga sa raptor cool-om, čipset na 36.

Da ne širim mnogo, ovo nije loš upgrade (obzirom na sadašnje cene XP procesora), verovatno je u pitanju nešto bolji izbor od kupovine thundera za ovu ploču.

Dandy, jesli li otkljucavao procesor? Imam nameru da uzmem XP2000+ i da ga ubacim u KT7 RAID. Da li je to dobra investicija, ili mozda da kupim jefitiniji 1700+?

Poslednja izmena:
Vrh Dno