Šta je novo?

Procesor ili maticna

Vuk40

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.03.2013
Poena
310
Nesto od ovo dvoje je rikavela Sempron 140 OC na 3.5 ghz radio tako mesecima.
Na stock kuleru ne prelazi 38 stepeni,Asrock AM2NF3-vsta i 4gb rama.
Komp se ugasio kao kod nestanka struje,pokusao ponovo da startuje normalno pisak
krece kuler nema slike nakon 30 sekundi se gasi kompletno.
Na start dugme ne reaguje(kao kod pregrevanja).
Gasenje na prekidac napajanja i ponovno ukljucivanje rezultiralo je da komp ponovo
startuje i ponovo isto.
E sad izvadim sve ,stavim plocu na sto ostavim samo procesor,prikacim napajanje
opet isto startuje na prekidac napajanja.
Sada stavim graficku,ne vrti kuler graficke,kada se komp ponovo ugasi gle cuda
zavrti kuler od graficke i stane.
Izvadim dodatno 8-pinsko napajanje iz graficke,ponovo startujem,na grafici svetli
dioda kao upozorenje da nema dodatno napajanje ali kuler vrti normalno.
Pc se ponovo ugasi,pipnem severni most i oprzim prste(razlog gasenja kompa)
Graficka HD3850 agp ispravna(probana na drugoj ploci)
Ploca je gotovo nova nema na sebi tragova nikakvih ostecena,nadvanih kondezatora i sl.

Poslednja izmena:
Obrati paznju na naponsku sekciju ploce. Ja sam imao te simptome kada je ista riknula.

Napajanje najvjerovatnije, iste simptome imao isto na sempronu..

Meni je vrtio kuler i kod grafe i od cpua, i svijetlio, ali se nije pokretao, i tako u krug. Sa drugim napajanjem je radilo sve. Isto sempron bio klokovan i uvijek je knap palio do tada..

Poslednja izmena:
Procesor jako retko (skoro nikad) crkava. Da je on crkao najverovatnije komp ne bi ni upalio. Ovako moze biti napajanje ili maticna. Najbolje probas sa drugim napajanjem i odmah ces znati sta je.

Procesor jako retko (skoro nikad) crkava. Da je on crkao najverovatnije komp ne bi ni upalio. Ovako moze biti napajanje ili maticna. Najbolje probas sa drugim napajanjem i odmah ces znati sta je.
+1
Upravo tako, test sa drugim napajanjem i 95% je (nešto do) ploče.

Probao vec sa drugim napajanjem,isto.
Mislim da je ploca i to bas naponska.
Juzni most se zagreje do usijanja za 10 sekundi.
Ubi je ovaj monstrum od graficke,vuce kao nenormalna
Pored OC procesora sam je drzao na 850/2200 :D znala je da izade i blizu 100 stepeni.
Ipak je za nju Abit NF7 od 10 ljeta tata,drzi nju i Bartona na 2470 Mhz godinama.
Za sve ove godine promenjen jedan kondezator.
Asrock nov nije izdrzao ni 4 meseca. :d

Poslednja izmena:
Pogledaj plocu sa zadnje strane. Ako je jako pozuteo pcb ispod naponske, 99% je to (mada ne uvek mora da bude nagoreo pcb da bi se konstatovala crknuta naponska sekcija)

Pogledaj plocu sa zadnje strane. Ako je jako pozuteo pcb ispod naponske, 99% je to (mada ne uvek mora da bude nagoreo pcb da bi se konstatovala crknuta naponska sekcija)
Sada sam je bas dobro razgledao i na drugoj strani ploce primetio u blizini juznog mosta
pukotinu od 5cm na laku ploce,prelazi preko dosta spojeva i kada se ploca malo uvije
cuje se krckanje te pukotine.Izgleda da je to razlog taj prekid,znaci ipak fizicko ostecenje.

Mozda da odradim reflow pukotine sa duvaljkom?

Možda i to pomogne ali ploča ima više slojeva pa može da bude loša veza negde u dubini a ne samo na zadnjoj površini. Pretresi montažu ploče,možda je nategnuta previše na nekom mestu zbog kraćeg ili dužeg distancera ili uvijenog zadnjeg lima. Popusti sve šrafove malo, tako da samo dodiruju ploču, ne brini se neće ona nigde.

Upravo tako. Sve zavisi od ostecenja, ali mozda vredi probati..

Vrh Dno