Šta je novo?

Problemi sa Telekomom

Caslav

Čuven
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
619
Izvinjavam se ako je tema pogresna, ali...

Dobio sam racun od ~6000 potrosenih impulsa, sto nema veze s mozgom... Posto mi je centrala digitalna, odem ja u postu i trazim spisak poziva. I dobijem ga, na njemu u zbiru ~3000 impulsa, medjutim... spisak nije potpun; evidentirani su otprilike svi 041, 063 i 064 pozivi, ali je evidentirano samo ~25% lokalnih poziva (sezam, drenik, beotel). Ako i dodam te neevidentirane pozive, nakupi se 4000-4500 impulsa.

Odem da reklamiram, i kazu mi da je taj spisak poziva 'samo orijentacioni' i da 'ne predstavlja stvaran broj utrosenih impulsa' i pocne da mi prica kako su za racun krivi 'neevidentirani 041 pozivi' itd... Dakle, pitanje je: da li zaista spisak poziva ne predstavlja nikakav dokaz, i ako je tako, koji ce mi onda uopste taj spisak i kako da dokazem da je racun pogresan? Nikako?

Ja sam ovih dana dobio racun koji je za 50% veci od prethodnog (koji je opet bio veci za oko 60% od uobicajenog). Zalbe ti AMA BAS NISTA NE ZNACE. Stavise, telefon se iskljucuje i tokom postupka zalbe, znaci moras da platis a tek onda da se zalis, inace moras da placas i vracanje linije.

Caslav je napisao(la):
Izvinjavam se ako je tema pogresna, ali...

Dobio sam racun od ~6000 potrosenih impulsa, sto nema veze s mozgom... Posto mi je centrala digitalna, odem ja u postu i trazim spisak poziva. I dobijem ga, na njemu u zbiru ~3000 impulsa, medjutim... spisak nije potpun; evidentirani su otprilike svi 041, 063 i 064 pozivi, ali je evidentirano samo ~25% lokalnih poziva (sezam, drenik, beotel). Ako i dodam te neevidentirane pozive, nakupi se 4000-4500 impulsa.

Odem da reklamiram, i kazu mi da je taj spisak poziva 'samo orijentacioni' i da 'ne predstavlja stvaran broj utrosenih impulsa' i pocne da mi prica kako su za racun krivi 'neevidentirani 041 pozivi' itd... Dakle, pitanje je: da li zaista spisak poziva ne predstavlja nikakav dokaz, i ako je tako, koji ce mi onda uopste taj spisak i kako da dokazem da je racun pogresan? Nikako?
I ja sam radije pokusavao da izadjem na kraj sa njima ali bezuspesno. Na listingu koji sam dobio bilo je impulsa samo za pola racuna, dosli su kao šatro proverili liniju, tel... i kažu sve je uredu niko vam se nije prikljucio :):)
Ne možes izaci sa njim na kraj

Ja sam imao slicnu situaciju danas, ali sam na srecu izasao na kraj sa njima. Elem, imam dve linije u kuci i na ovoj na kojoj sam dobio nekih 16000 i kusur impulsa uopste ne razgovaram. U stvari, na njoj imam telefon samo sa tonskim biranjem, a centrala je samo pulsna, dakle ni ne mogu da okrecem, nego samo mene zovu. E dakle, posto sam dobio racun na skoro 6000 dinara, dignem ja frku i paniku i na kraju mi priznaju da je negde oko nove godine montiran novi brojac na mojoj liniji i da su 'zaboravili' da ga nameste na staro stanje, tj. pokazivao je 10 impulsa kao stanje, a prethodno mi je bilo 80 i nesto hiljada. To je ocigledno racunar protumacio kao da je brojac obrnuo krug preko 100000 impulsa i krenuo od pocetka (valjda ima samo do 99999).
U svakom slucaju, insistiraj da se proveri da li su i tebi menjali brojac u to vreme, sasvim je moguce da imas slican problem kao i ja.

Glupo je da se mesam, ali bre zasto zovesh 041 brojeve, pa poznato je koliko deru!

E dakle, posto sam dobio racun na skoro 6000 dinara, dignem ja frku i paniku i na kraju mi priznaju da je negde oko nove godine montiran novi brojac na mojoj liniji i da su 'zaboravili' da ga nameste na staro stanje, tj. pokazivao je 10 impulsa kao stanje, a prethodno mi je bilo 80 i nesto hiljada. To je ocigledno racunar protumacio kao da je brojac obrnuo krug preko 100000 impulsa i krenuo od pocetka (valjda ima samo do 99999).
U svakom slucaju, insistiraj da se proveri da li su i tebi menjali brojac u to vreme, sasvim je moguce da imas slican problem kao i ja.

Ako uopste postoji "brojac", meni to deluje kao kvazi naucna terminologija da bi opravdali kradju. Od svakog da ukradu samo 10% pa malo li je, a covek ne moze da se zastiti!!!

Amon_Ra je napisao(la):
Glupo je da se mesam, ali bre zasto zovesh 041 brojeve, pa poznato je koliko deru!

samo malo da te ispravim NIJE poznato koliko deru!! :)

Samo se ti zali, ima da ti uvedu dvojnika. :D
E, da nas samo na telefonu kradu...

Amon_Ra je napisao(la):

Zovem BeoTel-ov 041/912900, u jeftinoj tarifi 1sat=82din. Za svaki sat proveden na tom broju, ako ste njihov korisnik, upisu vam dva regularna sata na nalog. Dakle (82-5.5)/3=25.5 din po satu...

eee znam da cete da me mrzite, ali meni je stigao racun upola manji nego sto je obicno (a nisam smanjio potrosnju impulsa)
eno keva 'oce da se zali LOL :D (ne, ne shvatajte ovo poslednje ozbiljno :))

TT - Telecom terror

Pa dobro bre, znate li vi odakle dolaze penzije, deciji dodaci i sl? Pa sa nasih tel. rachuna. Ovog mesca sam ima 300% veci racun uz neznatno vishe teleforniranja. Oni jos uvek rade shta im je voljaFX
Ako mogu da vas/sebe uteshim - demonopolizacija Telekoma Srbija je jedna od stvari koja ce se desiti u najskorije vreme. Kako, kada i ko... sve u svoje vreme:)

Re: TT - Telecom terror

Marti Misterija je napisao(la):
Ako mogu da vas/sebe uteshim - demonopolizacija Telekoma Srbija je jedna od stvari koja ce se desiti u najskorije vreme.
Nisi bas u toku. Prema sporazumu Vlade Srbije sa Monopolkomom, ostaju sami bar jos tri godine (do 2005.).

Re: Re: TT - Telecom terror

Marko37 je napisao(la):
Nisi bas u toku. Prema sporazumu Vlade Srbije sa Monopolkomom, ostaju sami bar jos tri godine (do 2005.).

Ne bih bas u detalje ali ITEKAKO sam u toku.:wave;

D-KEE je napisao(la):
samo malo da te ispravim NIJE poznato koliko deru!! :)

Hehe lopovi iz Telekoma, jeste Duki provalili su ih ljudi, i postovao sam to ovde, ali je topic pao na poslednje strane ili je cak otis'o...

Caslav je napisao(la):
tuzi ih. ja sam imao isti problem. za vreme bombardovanja stigao mi je racun sa ogomnim iznosom. bio sam u dedinoj i babinoj kuci, oni nisu bili tu. dali su mi spisak poziva, broj impusa po tom spisku je bio troduplo manji od onog u racunu. zalio sam se, a oni mi iskljucise telefon sto je protivzakonito. ne smeju da ti diraju dok je zalba u proceduri. iskljucili su me pre nego sto sam dobio odgovor. ne treba nista ti da dokazujes na racunu. ONI treba da dokazu svoj racun. zamisli odes u restoran i donesu ti racu od milion maraka. zalis se na racun i ko sad tu treba nesto da dokazuje ti ili oni.
kraj price je bio da su se deda i baba vratili kuci i zatekli iskljucen telefon. moja prica ih nije zanimala. "nama treba telefon", otisli su i platili visemesecne racune. :(

merlin je napisao(la):
Samo se ti zali, ima da ti uvedu dvojnika. :D
E, da nas samo na telefonu kradu...

Meni su ga izgleda uveli u zadnjih nedelju-dve! U stvari ne verujem da je dvojnik, ali dva tri puta mi se desilo da desetak minuta nema nikakvog signala kad podignem slusalicu, i to u po bela dana. Mozda su neki radovi u centrali? Ipak to nije tako cesto, cini mi se da je dvojnik desavalo bi se cesce. Pre te dve tri nedelje sve je bilo OK.

Kako tacno izgleda dvojnik?

ljudi ne mogu da verujem meni je racun manji nego ikada samo 1000 din ali zato sledeci mesec da uzmu sve sto su sada smanjili. imam utisak da oni racune rade slobodnom procenomFX

Svima koji su dobili manji racun!

Dobra vest za vas... Sprema se poskupljenje pa ce vam prethodno potrosene impulse naplatiti naknadno, kad poskupe...
Sta ce te kredit je skup.
To je jedan od standardnih trikova, vrlo efikasan, narocito na starijim centralama.

P.S. Nadam se da ne verujete u pricu da na digitalnim centralama dobijate samo "okvirni" izvestaj jer je kompjuter nesto progutao i nema pojma, itd...

Geek_master je napisao(la):
Meni su ga izgleda uveli u zadnjih nedelju-dve! U stvari ne verujem da je dvojnik, ali dva tri puta mi se desilo da desetak minuta nema nikakvog signala kad podignem slusalicu, i to u po bela dana. Mozda su neki radovi u centrali? Ipak to nije tako cesto, cini mi se da je dvojnik desavalo bi se cesce. Pre te dve tri nedelje sve je bilo OK.

Kako tacno izgleda dvojnik?

dvojnik izgleda bas kao sto si opisao!! :( na srecu ja sam se te napasti resio!!

Amon_Ra je napisao(la):
Hehe lopovi iz Telekoma, jeste Duki provalili su ih ljudi, i postovao sam to ovde, ali je topic pao na poslednje strane ili je cak otis'o...

nije Duki nego Deki ...
sa zakupcima 041 se prave ugovori u kojima je precizirano koliki procenat ide telekomu (od ugovora do ugovora - znaci nije za sve isti) a koliki ostaje zakupcu, kao i koliki je vremenski interval za impuls kao i to da se taj vremenski interval moze menjati po dogovoru....

D-KEE je napisao(la):
dvojnik izgleda bas kao sto si opisao!! :( na srecu ja sam se te napasti resio!!
Čekajte ljudi, pa ne mogu valjda tek tako bez tvog znanja da ti uvedu dvojnika. Mene komšija već mesecima moli da potpišem pristanak da mi on bude dvojnik jer mu je tako više puta jeftinije nego da uvodi novu liniju. Naravno, ne pada mi napamet da pristanem iako mi je čak i ponudio neku lovu.

Naravno da mogu.Meni su promenili broj i uveli dvojnika ,a niko me nista nije pitao.Samo je stiglo obavestenje.

Josh uvek u meni tinja nada, jer se stvarno retko desava...
Zvuci drugacije nego ono kad je centrala preopterecena pa se cuje neko tiho tapkanje, ovde se ne cuje nista.

Kome se PTT ne svidja, uvek moze da ode kod konkurencije :D :D :D

Nego, da li neko zna da li je moguce uvesti ISDN na dvojnicku liniju? (pod pretpostavkom da je sve podmazano kako valja)

D-KEE je napisao(la):
sa zakupcima 041 se prave ugovori u kojima je precizirano koliki procenat ide telekomu (od ugovora do ugovora - znaci nije za sve isti) a koliki ostaje zakupcu, kao i koliki je vremenski interval za impuls kao i to da se taj vremenski interval moze menjati po dogovoru....

Da, ali cena poziva se zna i zavisi od pocetnog broja telefona. Tako npr. 041 brojevi koji pocinju sa 1 i 2 su najskuplji i tarifiraju se 1 impuls/sek u skupljoj tarifi, brojevi na 3 su 1 impuls u 2 sek, itd. do brojeva na 9 koji su najjeftinji - 1 impuls u 8 sekundi. Ima lep tekst u decembarskom SK, a informacije mozete dobiti i na tel. 9812. Uzgred, cena impulsa je 0,3644 din (za fizicka lica)

JOBAH je napisao(la):
...
Nego, da li neko zna da li je moguce uvesti ISDN na dvojnicku liniju? (pod pretpostavkom da je sve podmazano kako valja)

nije moguce. da bi dobio isdn liniju potrebno je da ne budes dvojnik, da si na digitalnoj centrali (siemens ili alcatel) i da "budu ispunjeni tehnicki zahtevi (da nisi na pcm-u jer je to isto kao i da si dvojnik, da si na nekoj razumnoj razdaljini od centrale) i mogucnosti (da li imaju slobodnih kapaciteta u centrali)"

radar je napisao(la):
Čekajte ljudi, pa ne mogu valjda tek tako bez tvog znanja da ti uvedu dvojnika. Mene komšija već mesecima moli da potpišem pristanak da mi on bude dvojnik jer mu je tako više puta jeftinije nego da uvodi novu liniju. Naravno, ne pada mi napamet da pristanem iako mi je čak i ponudio neku lovu.

uveo on novu (direktnu) liniju ili uveo novu liniju (dvojnicku) apsolutno je isto - to je nova linija!!! i on ce platiti isto

mozda se tu krije neki drugi razlog (mozda on vec ima jedan broj kod kuce pa hoce jos jedan???)

mogu da ti uvedu dvojnika i bez tvoje saglasnosti

mikis je napisao(la):
Da, ali cena poziva se zna i zavisi od pocetnog broja telefona. Tako npr. 041 brojevi koji pocinju sa 1 i 2 su najskuplji i tarifiraju se 1 impuls/sek u skupljoj tarifi, brojevi na 3 su 1 impuls u 2 sek, itd. do brojeva na 9 koji su najjeftinji - 1 impuls u 8 sekundi. Ima lep tekst u decembarskom SK, a informacije mozete dobiti i na tel. 9812. Uzgred, cena impulsa je 0,3644 din (za fizicka lica)

znam ja za to. ali vi ne znate da je moguce da se taj vremenski interval promeni u dogovoru sa telekomom (kao sto sam i napisao). to znaci da neko moze u pocetku da trazi broj koji se tarifira na svaku 8 sekundu. i ako se zakluci da taj posao dobro ide - sto da se ne izvuce iz gradjana jos koja para pa se taj interval promeni na recimo 4 sekunde. sigurno je da nece menjati broj tog servisa (jer je to vec uhodani broj i gradjani su navikli na njega) a tarifa nece odgovarati toj specifikaciji koju si naveo (to je mozda pocetna specifikacija koja je podlozna daljim promenama)

D-KEE je napisao(la):
znam ja za to. ali vi ne znate da je moguce da se taj vremenski interval promeni u dogovoru sa telekomom (kao sto sam i napisao). to znaci da neko moze u pocetku da trazi broj koji se tarifira na svaku 8 sekundu. i ako se zakluci da taj posao dobro ide - sto da se ne izvuce iz gradjana jos koja para pa se taj interval promeni na recimo 4 sekunde.

Nisam siguran da li ovo sme po zakonu, ipak je to teska prevara. Mada, od telekoma se nista drugo ni ne ocekuje.

Nazad
Vrh Dno