Šta je novo?

Problemi sa SONY Ni-MH baterijama

Chokky

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2003
Poena
619
Pozdrav svima.
Nov sam na ovom forumu jer sam i frishki vlasnik A70-ice cheers .
LM, cim sak kupio aparat, kupim i 4 komata SONY, 2100 mAh na buvljaku (200 din) i Vartin punjac ( onaj od 700 dindzi). Mada sam pratio jedna od prethodnih tema vezanih za baterije, nisam nasao Sanyo baterije, pa sam uzeo gorepomenute - fino zapakovane u plasticnoj kutijici po 2 kom, pise "made in Japan" (..znam, znam, i na tarabi pise pa....!!!). Odma' sam stavio da se pune, i posle 12 h se ugasise LED-ovi i stavih ih u aparat (ala sam mu ga dao po aoristu...a i ovo sam verovatno lupio!). Baterije su mi trajale od subote ujutru do nedelje uvece !!!!! Za to rveme sam spucao jedno 15- 20 fotki, mozda jedan film, i dosta se zezao sa upoznavanjem sa kamerom, povezivanjem sa kompom itd, itd...Otprlike je kamera bila upaljena max 2 sata sve zajedno. Dobro, rekoh, i te baterije treba formirati, pa ih stavim ponovo na jos jedno punjenje i opet....ista prica! 20-30 fotki, jedan film, prebacivanje na komp, neko sitnije isprobavanje za TV izlazom..Kad mi se ponovo ugasio aparat sa cuvenom porukom , izmerio sam napone na baterijama: 3 x preko 1.2 V ( sa malim razlikama na 2 decimali) i jedna 1.1V.
E sad zanima me vas komentar cenjeni poznavaoci:
1) da li to sto je ova baterija imala manji napon za vise od 0.1 V od ostalih znak da je ona neispravna?
2) da li treba da jos jednom ili dva puta probam da ih punom pre nego sto ce da se potpuno formiraju tj., da li dizem frku za dzabe?
3) da li, u prinicipu, prodavci primaju reklamacije za ovakve stvari?
4) da li ima neki trik za punjenje novih baterija, npr, one se napune (ugase se LED-ovi) a ja ih (ili bar par baterija sa najmanjom voltazom) roknem da punim ponovo?
5) da li neko ima iskustva sa SONY baterijama ( danas sam obisao bivljak i nigde nema SANYO-a) i da li da se otvorim za mozda jos 4 komada drugog priozvodjaca? Mislim da sam video VARTU 2100 mAh za 300 din.
6) Da li izbegavati buljak za kupovinu baterija i pazarati samo po foto radnjama? :confused:
7) i poslednje, u koje sve uredjaje ima smisla stavljati ove baterije, npr, daljince, baterijske lampe, walkmene.itd.itd...cisto da ih ne sj*** pre vremena ? :?:
Izvinite sto sam malo duze pisao, ali se nadam da ce te mi pomoci bar na neko od mojih pitanja

ja imam vartu c.f.l. i pre neki dan sam uzeo i 4 te Sony 2100 koje pominjes. jos ih nisam probao ali cu to uciniti ovih dana pa cu ti javiti dal je problem u betarijama il mozda aparat vuce neku struju i kad je ugasen pa je greska do njega.

Jos jedno pitanje:
Da li neko mozda zna koje su operacije na digitalcu najveci potrosaci struje - Slikanje, preview, transfer slika na komp, blic, LCD....
Cesto sam prebacivao slike na komp(ove), vezivao sam TV, koristio preview. Mozda sam tako dosta istrosio baterije. Bice frka ako je aparat neispravan, jer nismo mi amerikanci gde mozes da vrnes aparat posle nekoliko dana bez problema....

Gotovo da ne postoji na digitalcu operacija koja neznatno troši baterije, digitalci su velike žderonje, pogotovu oni koji imaju veće objektive i ccd čipove...

Nesto nije u redi kod tebe Chokky,ne verujem da je do Canon-a,baterije mozda(mnogo jeftino 200 din za Sony 2100mah,po meni sumnjivo),ja mislim da ti verovatno taj punjac(za koji ja odavno pricam da je trash) ne punio dobro i barem ne do kraja te baterije

Aparat sam kupio u firmi Nova Bironet, vrlo kulturno, sa sve uredno popunjenom garancijom.
Sto se tice Sony-evih baterija, cene su se kretale od 180 - 250 din, a ja sam eto izabrao srednju cenu od 200. Sto se tice punjenja, danas kad je isteklo 12h punjenja 4 komada, izmerio sam napone na njima i bili su od 1.405 do 1.445 V. Napon sam merio i tokom punjenja na kontaktima punjaca i bili su otprilike takvi, tj sve baterije su bile nakacane na razlicite napone (btw, koliki napon treba da je na kontaktima punjaca tokom punjenja?). Da li je to OK ili je zaista do punjaca? U svakom slucaju cu verovatno da nabavim jos jedan komplet baterija, po mogucstvu Sanyo, a ako ne onda verovatno Vartine (ako sam dobro pratio jedan od prethodnih tema). Do sada su baterije prosle dva ciklusa punjenja, da vidimo da li ce da se situacija poboljsa posle 3 ili 4 pokusaja

Baterije najvise srchu LCD na prvom mestu, pa tri mesta dalje blic, pa pet mesta dalje sve ostalo :)

Naponi su sasvim OK,meni kad napunim Sanyo idu oko 1.45V ali sve 4 nema tih varijacija kao kod tebe.NA A70 izdrze oko 400 fotografija sa ukljucenim LCD-om i 30-50% upootrebom blica

Chokky je napisao(la):
Do sada su baterije prosle dva ciklusa punjenja, da vidimo da li ce da se situacija poboljsa posle 3 ili 4 pokusaja
Kod mene su tek posle 5-6 ciklusa punjenja baterije "proradile" kako treba. Doduse nisu od ove sorte, ali nema veze, cisto da se ne obeshrabris.

Calibra, generalno me interesuje, ako aparat moze da napravi X (npr. 400 - pretpostavljam da je u taj period ukljucen i preview, skidanje fajlova, razna podesavanja aprata, znaci normalna upotreba ) fotki sa nekim baterijama u roku od dva-tri dana, da li to znaci da ce istu kolicinu mozes spucati i u roku od npr. mesec-dva dana ? Tj. koliko je kod Ni-MH baterija izrazen efekat samo-praznjenja?
I jos nesto: na sajtu www.hardingenergy.com sam nasao jedan lep Handbook za Ni-MH baterije u nekoliko .pdf fajlova pa ko voli, nek izvoli.

U sanyo uputstvu pise da se Nimh batreije prazne oko 2% dnevno ako se ne koriste

Ja sam zakljucio isto sto i Nikolani.
Pazljivo sam posmatrao potrosnju - LCD ubedljivo najvise trosi. A to je stvar koja se ne iskljucuje. Sve sto radis, gledas u ekran!

Ja mislim da je problem jedino u punjacu koji ili ima blokadu na 12 sati ili jednostavno nije dovoljno jak pa ne moze da napuni baterije do kraja. Pogledaj na baterijama koliko im treba sati na odredjenoj jacini struje za standard a koliko za Quick pa onda pogledaj na punjacu koje je jacine.

kibob je napisao(la):
Ja mislim da je problem jedino u punjacu koji ili ima blokadu na 12 sati ili jednostavno nije dovoljno jak pa ne moze da napuni baterije do kraja. Pogledaj na baterijama koliko im treba sati na odredjenoj jacini struje za standard a koliko za Quick pa onda pogledaj na punjacu koje je jacine.

loshe mislish , nema tu dovoljno jak , ako daje manju struju punice ih duze i to je to. za ogranicenje punjenja na 12 sati jos nisam cuo :rolleyes:

austin je napisao(la):
...

loshe mislish , nema tu dovoljno jak , ako daje manju struju punice ih duze i to je to. za ogranicenje punjenja na 12 sati jos nisam cuo :rolleyes:
Onda sigurno nemas Vartin punjac 57039. On ima auto cut-off posle 12h punjenja ( jer 2100mAh puni 12h)

iz nekakvog iskustva mi se ovde cini da je stvar pre svega u baterijama. u jednom trenutku sam imao tri seta baterija razlicitih proizvodjaca kapaciteta od 1800-2000. i sve su se ponasale potpuno drugacije. na kraju je ispadalo da sa baterijama najmanjeg kapaciteta mogu da napravim najvise fotki i to skoro 4-5 puta vise! mislio sam da je punjac u pitanju. na poslu imamo nekakav profi punjac koji pored gomile razlicitih mogucnosti punjenja pokazuje stanje svake od baterija u bilo kom trenutku punjenja, sve je delovalo ok.... i na kraju opet potpuno ista prica. sa losijim baterijama sam i dalje bio u stanju da napravim svega 20-50 slika. pomislio sam da mi sa aparatom nesto nije u redu (u medjuvremenu sam bio updateovao firmware). sad nije reklama ali sa pomenutim sanyo baterijama i microdriveom (koji trosi nesto vise) sam uspeo da napravim bezmalo duplo vise slika od najboljeg seta baterija koji sam do tada imao pri cemu baterije punim kod kuce na nekom potpuno obicnom vartinom punjacu za nimh baterije.
jedino probaj da nadjes negde kod nekoga punjac koji ima opciju ozivljavanja baterija, to im mozda vrati malo snage. meni to nije pomoglo iako su sve gore pomenute losije baterije cak bile prilicno nove! kolegi je sa drugim baterijama malo pomoglo!? kazem, najvise zavisi od baterija.

pozdrav

Moja nova iskustva u vezi SONY baterija kazuju da su ipak OK! Posle 3-eg punjenja, ispucao sam preko 400 fotki + jedan video od 3 min i to preko polovine sa blicem! Dakle, ipak sam prerano digao frku da su mozda neispravne. Neko sa foruma ranije rece da je vec posle prvog punjenja SANYO baterija odma' ispucao preko 400 fotki. Eto, SONY-ju je trebalo 3 ciklusa da se formiraju pravilno cheers
Hvala svima na odgovorima.

Chokky je napisao(la):
Moja nova iskustva u vezi SONY baterija kazuju da su ipak OK! Posle 3-eg punjenja, ispucao sam preko 400 fotki + jedan video od 3 min i to preko polovine sa blicem! Neko sa foruma ranije rece da je vec posle prvog punjenja SANYO baterija odma' ispucao preko 400 fotki. Eto, SONY-ju je trebalo 3 ciklusa da se formiraju pravilno cheers
Hvala svima na odgovorima.
Kao sto rekoh tako je bilo i kod mene, Olympus baterije su proradile kako treba posle 4-5 punjenja. A samozvanih 'strucnjaka' nikad dovoljno.

Aj da malo podignem ovu temu iz mrtvih.
Uzeo sam juce Vartin punjac 57039 (compact plus charger) i bas ove Sony baterije od 2100mAh.
Kako sam morao da izadjem iz stana, punjac je ostao ukljucen i tako punio 23 sata.
Medjutim, kada sam dosao kuci, crvene lampice su bile upaljene - punjac i baterije vrele.
Zasto se lapice nisu iskljucile? Da li je punjac neispravan?

p.s.
Baterije nisam "detaljno" isprobao, evo cd palyer mi radi ok sa njima.

Po onome sto znam, te "Sonijeve" baterije (Stamina ili kako vec), su djubre neopevano.
Kod kineza kostaju 50-60 dinara, i vrede upravo onoliko koliko kostaju. Meni je od cetiri
komada posle prvog punjenja jedna crkla, a sa drugim kompletom u proseku ispucavam
duplo manje slika nego sa vartinim baterijama od 1700 mAh.

Da, Stamina su u pitanju. *** kad nisam upotrebio search pre nego sam ih pazario :( .
Nego, moze li se sada kao krivac negasenja lampica na punjacu proglasiti ove baterije?

Sony (Stamina NiMH) na buvljaku ima raznih, kako naletis. Ako kupujes jeftinije (i na budzi) onda se odluci za CFL 2300mAh (210din 2kom)

Lepo sto je neko digao ovu temu iz mrtvih pa da dodam da sam i ja proplivao sa Sony Stamina baterijama sa pijace. To je neko djubre koje nije videlo S od Sony-a. Kada sam uspeo da ispucam svih 5-6 slika sa A70 pre nego sto se ugasio, odneo sam baterije u batery shop gde su prodavali i prave Sony baterije i uporedio sam ih. Prvo sto se da primetiti je da su ove pijačne znatno lakše od orginalnih Sony. Zatim, na pijačnim je gornji deo baterije napravljen od kartona a na orginalnim od plastike. Po svemu ostalom baterije su identične.

Prodavac na pijaci mi je zamislite, vratio pare nakon što sam mu pripretio inspekcijom jer mi nije dao fiskalni račun.

Baterije su koštale 100 din po komadu pa nije ni čudo da su srnj. Ko mi je kriv. Gde još ima dobrih baterija za 100 din.

Na Vartinom punjacu tip baterije nema veze sa gasenjem lampica. Kada ga ustekas u struju on
ispucava svojih 260 mA dvanaest sati, a zatim ga tajmer ugasi. Pre bih rekao da ti je tokom
dana klecnula struja pa se resetovao tajmer, ili si mozda mrdnuo punjac u utikacu.

mmarkov je napisao(la):
Na Vartinom punjacu tip baterije nema veze sa gasenjem lampica. Kada ga ustekas u struju on
ispucava svojih 260 mA dvanaest sati, a zatim ga tajmer ugasi. Pre bih rekao da ti je tokom
dana klecnula struja pa se resetovao tajmer, ili si mozda mrdnuo punjac u utikacu.

Blah, nisam znao za taj tajmer. Koje je to ludilo ???
Jeste, tokom punjenja sam iskljucio punjac jer sam ga prebacio na drugi steker. Znaci do toga je to bilo. Ipak, malopre sam vratio punjac i zamenio za drugi.

E sad nije mi jasno...Jel uvek puni max 12h ili sam prepozna koje su baterije u pitanju pa odredi vreme??? Ma koja je to glupost, da to negde pise na punjacu ne bih ga ni uzeo :wall:

Sto se tice famoznih Sony baterija...
Zaista, uzeo sam 2 kompleta od po 2 baterije ali najpre jedan komplet u radnji na Bulevaru a potom na pijaci. I evo sad gledam...Prvi par ima plastiku na frhu a drugi karton.
Inace, sa prvim punjenjem od 23h :) sam ispucao oko 120-130 slika + svrljanje po menijima i sl. (Canon A75)

Poz!

Vecina sporih punjaca se oslanja na cinjenicu da sve bolje baterije mogu da "popiju" visak
struje, ukoliko taj visak ne prelazi C/10 (priblizno). Tako da i taj vartin punjac uvek pokusava
da napuni najvece baterije za koje je predvidjen (260mA*12h/1.5=2100 mAh) a baterije
manjeg kapaciteta, kako se snadju. Zato i postoji ona tabela na ambalazi. Inace, razlika napona
izmedju potpuno pune i prazne baterije (NiMH) nije mnogo velika, tako da vecina jeftinih
punjaca radi na ovaj nacin. Kada se baterija napuni, pocinje sekundarna reakcija koja oslobadja
kiseonik i toplotu. Ako je struja dovoljno mala baterija moze da se izbori s tim. Kod kineskih
baterija, s druge strane, se desava da krenu da kljucaju i da se naduvavaju.

PS: I ja sam zapazio da se "Sonijeve" baterije mnogo vise greju od Vartinih.

PS2: I meni je 120-150 slika neki prosek za "Sonija" (A80), dok sa vartom (1700mAh) bude
oko 300-400 slika.

npetar je napisao(la):
Jeste, tokom punjenja sam iskljucio punjac jer sam ga prebacio na drugi steker. Znaci do toga je to bilo. Ipak, malopre sam vratio punjac i zamenio za drugi.

E sad nije mi jasno...Jel uvek puni max 12h ili sam prepozna koje su baterije u pitanju pa odredi vreme??? Ma koja je to glupost, da to negde pise na punjacu ne bih ga ni uzeo :wall:
Pogledaj tabelu na ambalazi i videces koliko je potrebno da se pune tvoje baterije. Punjac ima zastitu - posle 12h se iskljucuje. (dakle, ne kada ih napuni - nije smart)

Inace, sa prvim punjenjem od 23h :) sam ispucao oko 120-130 slika + svrljanje po menijima i sl. (Canon A75)
Poz!
(jos jednom)
Probaj CFL, iznenadices se...

npetar je napisao(la):

Zaista, uzeo sam 2 kompleta od po 2 baterije ali najpre jedan komplet u radnji na Bulevaru a potom na pijaci. I evo sad gledam...Prvi par ima plastiku na frhu a drugi karton.

Poz!

O tom Vartinom punjaču je bilo dosta priča na forumu. Dobar je ali nije pametan. Ja opet preporučujem ovaj iako nemam nikakvu radnju niti proviziju od prodaje (za šta sam ponegde optuživan): http://www.elitesecurity.org/tema/75072

A za te Sony sa kartonskim vrhom si proplivao, šta da se radi. Nemoj ih koristiti zajedno sa orginal Sony jer ćeš zeznuti i njih. Kupi još jedan Sony komplet istog kapaciteta (orginalni) napuni ih nezavisno od onog prvog, zajedno ih potroši i onda nastavi da ih zajedno puniš i prazniš.

Inače, ima po pijacama i neke Panasonic NiMh od 2200mAh smešno jeftino pa me zanima da li ih je neko probao. Čini mi se da su i one srnj.

C.F.L. na pijacama su najverovatnije orginal.

Nazad
Vrh Dno