Šta je novo?

Problemi sa SONY Ni-MH baterijama

Pa sad ovako. Na kutiji pise da 2100mAh puni 13.7h sto odstupa od pomenutih 12h. Takodje pise i sledece, pisem po secanju...after 15h changeover from standard to trickle charge. Ne razumem bas ponjabolje sta to znaci ? Verovatno se to odnosi na ovih 12h (=15h), neka neko potvrdi ako zna.

Hvala za savate oko baterija, ali Sony je za mene zavrsio pricu. Odsada nikada vise Sony bez obzira da li je Stamina ili neka druga vrsta u pitanju :)
Uzecu komplet nekih drugih baterija a ove ce sluziti kao rezerva.

Evo sada punim samo ove sa plastikom na vrhu, javljam posle kog vremena se iskljucuje automatski i da li se iskljucuje :)

***, odsada sve sto kupujem prvo search ovde po forumu ;) . Iznenadjuje me saznanje da ovoliko ima razlika oko baterija. Do juce je za mene baterija bila baterija ali vise nije :)

EDIT:
Evo malo sam posetio Vartin sajt i evo sta pise u specifikacijama:

VARTA Type Designation 57039
Systems to charge Nickel Hydride (NiMH)
Cell sizes AAA, AA, 9V Block

Cell configurations
AAA 2 or 4 Pieces
AA 2 or 4 Pieces
9V Block 1 or 2 Pieces

Charge currents
AAA 100 mA
AA 230 mA
9V Block 20 mA

Indications
Red LED on Charge
Red LED off End of Charge

Backup-Timer
AAA 12 h
AA 12 h
9V Block 12 h

Control functions
Temperature fuse 125 °C
Fuse location AC/DC adaptor
Wrong polarity protection Mechanical
Bad cell detection Electronic

Ali na kutiji to ne pise. Da li je moguce da se kod nas valjaju neke ranije verzije punjaca a ne nove? Zna li neko nesto o tome?

Poslednja izmena:
Nemam punjac kod sebe, ali koliko se secam, meni se uvek tabela uklapala po sistemu:
(struja punjenja)*(vreme)*(0.67 = iskoriscenje)=kapacitet
pri cemu je najveci kapacitet baterije za koji je punjac predvidjen priblizno jednak vremenu
iskljucenja.
Trickle charge bi trebalo da bude "curkanje" struje kojim se kompenzuje (samo)praznjenje
baterija ako ih ostavis u punjacu duze vreme.

Sad videh:
Punjac 57039 (sivi) ima struju punjenja 230 mA i tajmer od 12 sati, sto bi trebalo da znaci
da je u stanju da napuni baterije do 1800 mAh.

Punjac 57039 (crni): struja 230, tajmer 15h, maksimalne baterije do 2300 mAh.

npetar je napisao(la):
Pa sad ovako. Na kutiji pise da 2100mAh puni 13.7h sto odstupa od pomenutih 12h. Takodje pise i sledece, pisem po secanju...after 15h changeover from standard to trickle charge. Ne razumem bas ponjabolje sta to znaci ? Verovatno se to odnosi na ovih 12h (=15h), neka neko potvrdi ako zna.

Sa ambalaze:
1900mAh puni za 11
2100mAh puni za 12h

After 12h changeover from standard to trickle charge...

Varta ima dve verzije tog punjača. Jedan prekida posle 12 sati a jedan posle 15. Izgledaju isto. Razlika se vidi na kutiji u tabeli gde pise kapacitet najveće baterije koju može da puni. Prepostavljam da dok je najjača Vartina baterija imala 2100mAh pravili su punjač za 12 sati punjenja a kada su napravili bateriju od 2300mAh, izbacili su punjač od 15 sati punjenja.

Nakon isteka tog vremena, počinje trickle mod koji je u stvari minimalna struja samopražnjenja baterija koja je održava u napunjenom stanju.

Ta Varta je dobra ali samo za Vartine baterije od 2300mAh ako je 15h ili 2100mAh ako je 12h.

Samo da potvrdim, moj punjac je za max 2100...
Nisam znao za novu verziju.

Razlika izmedju original Sony Stamina baterija i laznjaka je u natpisu
NI-MH na oranz podloz, kod originala slova su tanja (regular), a kod
laznjara su sliova debela (bold). Tako moze da se vidi i bez otvaranja
paketa da li su baterije laznjare ili prave.

Samo da obavestim da se punjac uredno posle 15h iskljucio.

Vrh Dno