Šta je novo?

Problemi sa laptopovima i kako ste ih resili (kvarovi, garancije i slicno)?

Imam situaciju sa Lenovo IdeaPad 330s 14inch, 3 godine star otprilike. Danas kad ga uključim na punjač, brzina punjenja je mnogo sporija nego obično. Okačio sam screenshot iz HWInfo, pa me zanima jel ovo problem do baterije ili može da bude i do punjača/kontrolera? Kao što se vidi po wear levelu, baterija nije mnogo čuvana od charge/discharge ciklusa.

Kad je počelo sa punjenjem, na 10ak posto je pisalo da ima još 4+ sata da se napuni. Sad kad je na 40% piše da će biti gotovo za sat vremena.

Nisam pratio vrednosti iz HWInfo pre kad nisam imao ovaj problem, jesu ovo normalne vrednosti?

Prilozi

• Screenshot 2022-11-24 133645.png
    Screenshot 2022-11-24 133645.png
    14.9 KB · Pregleda: 41
Poslednja izmena:
Verovatno je punjac, da li ti prijavljuje slow charging, jer trebalo bi da prijavi - jer recimo Lenovo firmware ima opciju za ogranicenje punjenja do 60%?

Сад сам добио одговор из сервиса, могу да замене једну меморију од 4ГБ за 8ГБ тако да бих имао 12ГБ.
Е сад да ли је на Acer лаптопу један модул залепљен или се оба могу мењати?
Да могу да имам 16 ГБ не бих размишљао, овако не знам да ли да проширим.
Acer Aspire A515-45
Načelno se slažem sa Jericho-om.
Lemljeno je ako su ti tako rekli. Imaš još 4GB u drugom slotu i možeš da dodaš još 8GB. Taj procesor i ploča mogu i više od 16GB da podrže, ali ne bi me čudilo da je veštački ograničeno na 16GB maksimum (8 lemljeno i 8 dodatno). MADA, koliko vidim sa neta, navodno je moguće do 24GB (8+16GB). Tako da verujem da i ti imaš tu mogućnost za 16GB, pa da imaš 20GB, ali mislim da je overkill za tvoje potrebe.
Imam situaciju sa Lenovo IdeaPad 330s 14inch, 3 godine star otprilike. Danas kad ga uključim na punjač, brzina punjenja je mnogo sporija nego obično. Okačio sam screenshot iz HWInfo, pa me zanima jel ovo problem do baterije ili može da bude i do punjača/kontrolera? Kao što se vidi po wear levelu, baterija nije mnogo čuvana od charge/discharge ciklusa.

Kad je počelo sa punjenjem, na 10ak posto je pisalo da ima još 4+ sata da se napuni. Sad kad je na 40% piše da će biti gotovo za sat vremena.

Nisam pratio vrednosti iz HWInfo pre kad nisam imao ovaj problem, jesu ovo normalne vrednosti?
Iz mog iskustva, obično baterija pravi problem. Wear level preko 30% je za laptop baterije preveliki. To često znači i da je jedna ćelija otišla u put bez povratka. :)

После годишњег сервиса ми се појавила нова партиције "Sistem reserved", пре тога је нисам имао.
Одакле се сад појавила ова партиције, да је нису у сервису направили приликом провере рачунара?
Да ли је паметно брисати и да ли могу сакрити, смета ми кад отворим My computer.
Како спојити C и D, то је још од прве инсталације W11?

Prilozi

• Screenshot (35).png
    Screenshot (35).png
    166.1 KB · Pregleda: 29
  • Screenshot (36).png
    Screenshot (36).png
    406.9 KB · Pregleda: 24
Ne uklanjaj, deo je sistema. Ono što možeš jeste da joj ukloniš slovo samo.

Nisu je napravili u servisu, ali su čačkali više nego što treba (ona se ne pojavljuje tek tako).

Otvoris disk management, kliknes desnim dugmetom na tu particiju, klik na "Change Drive letters and path" i kazes "remove".

Pa i nije baš tako , može da bude tako i može i da posle restarta dobije INACCESSIBLE BOOT DEVICE posle brisanja particije.

Ne briše particiju već samo uklanja slovo. BIOS pristupa particiji preko Partition ID a ne preko slova dodeljenog u Windowsu

Verovatno je punjac, da li ti prijavljuje slow charging, jer trebalo bi da prijavi - jer recimo Lenovo firmware ima opciju za ogranicenje punjenja do 60%?
Promakao mi ovaj post, ovaj moj model nema slow charging opcije uopste. Mozda zato sto nemam instaliran njihov program? Tako da je najverovatnije do baterije

Sad izgleda da normalnom brzinom puni bateriju - ranije je Charge rate u HWInfo bio 4-5W sad je ~11W. Bateriji je trebalo nekih 1h 45min da sa 100% dodje na ~15% dok je pusten YT video. Ako se dobro secam, ranije je mogao da izgura oko 2h 20-30min, ali s obzirom da laptop ima 4 godine (mislio da ima 3 al sam zaboravio na izgubljenu korona godinu), 30% wear level je i ocekivan. Zamenicu bateriju jednom prilikom, al sad barem puni normalno.

Поздрав људи, имам проблем са својим лаптопом, скоро сам узео ХП 255 Г8 лаптоп, који је имао фабричких 8 гб РАМ-а, а пошто има слободан слот на плочи и подржава до 16 гб, ја сам узео и монтирао још 8 гб, гледао сам, наравно, да буде исти модел меморије, ДДР 4 на 3200 мхз.
Проблем је следећи, када покушам да упалим рачунар, крене да трепери лампица на капслок дугмету и то је то, екран остане црн, не покрене се систем, када држим дугме за паљење, рачунар се угаси скроз, а када га након тога поново упалим, покрене систем најнормалније и рачунар после нормално ради, прикаже да има 16 гб РАМ-а, све регуларно.
Али након тога, када угасим рачунар и покушам поново да га упалим, поново иде само лампица.
Очигледно има везе са тим додатним РАМ-ом, то се раније није дешавало, е сад, да ли може нешто да се уради по том питању?
Читао сам на нету да ХП лаптови умеју да праве проблем код додавања РАМ-а и да им не одговарају све марке, верујем да је то у питању и у мом случају, али видим да се у тим случајевима рачунар не пали уопште, а код мене након тог гашења на дугме после ради скроз нормално...

Хвала, другар ми је исто то предложио, па сам га ажурирао, сад ради све како треба.

Pro question: Mogu li zvučnik da ubodem u konektor gde se ubada mikrofon i da to radi kao zvučnik? :D
Ne radi mi desni zvučnik na laptopu od prvog dana. Proradio je samo jednom kada sam otvarao laptop radi čišćenja, ali posle narednih otvaranja nikad više. Konektor na ploči za zvučnik je izgleda loše zalemljen.
Šta bi se desilo ako ubodem u ovaj što je za mikrofon, kaboom ili ništa? :)

Edit: Probao, ne radi. 😁

Poslednja izmena:
Citam 2 puta tvoju poruku i ne shvatam sto bi zvucnike ubadao u ulaz za mikrofon kada imas ulaz za zvucnike tacnije 3.5mm.?

Samostalni ulaz za mikrofon na laptopovima nisam video, izlaz za slušalice/zvučnike ili kombo izlaz za slušalice/zvučnike + ulaz za mikrofon naravno jesam.
Najbolje da odneseš u servis laptop da ti preleme konektor za zvučnik.

Mislio sam na interne zvučnike baš u laptopu, ne na 3.5mm. Tako se zadesilo iz fabrike da ga nisu napravili kako treba.

Ako postoji neki kao npr. realtek audio na laptopu možda i može.
Probaj da nađeš audio aplikaciju, u control panel-u, meniju...
Onda bi trebalo da imaš negde tu kao na slici sa desne strane 3,5mm šta je koji...
Kada dva puta klikneš na mikrofon onda bi trebalo da ti iskoči izbor za šta će da bude taj 3,5mm.
Ako ima speakers to je to. Ako nema onda nema druge nego u servis da srede kontakt.
Hoće to da se desi, kada se čisti nestručno da se razvali ponešto... 🙂
89748BEA-AA2B-4D1F-82CE-F7209D1C0F6B.jpeg

Pogledaću ali mislim da nema takvih opcija. :) A moje tadašnje čišćenje je popravilo taj zvučnik, on nije radio iz fabrike, ali je tada proradio. :) Razvaljena je bila samo desna šarka iz kućišta i iskidana žica ventilatora za cpu, sve ostalo je preživelo. :D

Kapiram da je otisla grafika na laptopu,ili se varam ?

Prilozi

• IMG_20221206_154222 (1).jpg
    IMG_20221206_154222 (1).jpg
    263.2 KB · Pregleda: 17
  • IMG_20221206_154227 (1).jpg
    IMG_20221206_154227 (1).jpg
    189.6 KB · Pregleda: 16
  • IMG_20221206_154201 (1).jpg
    IMG_20221206_154201 (1).jpg
    162.8 KB · Pregleda: 16
Ne mora da znači, ali može da bude. Koju neintegrisanu ima? Liči na neki G50 i slično sa HD AMD-ovima iz 2012-2014e npr?

Šta se desi na eksternom monitoru?

Ne mora da znači, ali može da bude. Koju neintegrisanu ima? Liči na neki G50 i slično sa HD AMD-ovima iz 2012-2014e npr?

Šta se desi na eksternom monitoru?
Pise da je Lenovo g50-70. Nemam pojma , nisam bas nesto upucen u unutrasnjost :) Sta jos moze da mu bude ? Ima li sanse za popravku ili da ide u oglase, za delove ?

Može nešto od konektora ekrana isto, jer meša boje, a to zna i kad flet tripuje. Ako su mu se šarke raspale kao i svim Lenovo G50-icama, možda je i to deo problema, pa ekran se ne zatvara i otvara lepo...

Napamet je nezahvalno prognozirati, a što se tiče popravke, postoji šansa, a možda i ne. :) Jeste bezveze napisano, ali je problem takve prirode da se ne može ustanoviti online.

Kupio sam polovan HP Elitebook 840 G5 i u svemu sam zadovoljan sto se tice funkcionisanja racunara. Stvar koja me malo iritira je jedna horizontalna linija na ekranu u duzini od ukupno 5-6 cm, nije u kontinuitetu, vec iz 2 nejednaka dijela. Pozicija je u visini tastera iznad tachpada (lijevi i desni klik kada se koristi point stick) pa i pretpostavljam da je uzrok naslanjanje ekrana na tastere u zatvorenom polozaju. Nisam nista pokusavao sem blagog prelaska prstom preko te linije, pa nisam siguran da li se moze ocistiti uopste. Da li je neko imao iskustva sa ovakvim tragovima na ekranu, i ako jeste da li je uspio da ih ukloni. Takodje, mada jedva vidljivo, nazire se i krug-otisak point sticka, ali vidljiv jedino pod odredjenim uglovima, bas tesko primjetno. Napominjem da su ovi tragovi vidljivi jedino kada je ekran iskljucen, znaci da se u svakodnevnom koriscenju gotovo uopste ne primjecuju.

probija mi crna svetlost na monitoru laptopa....dole desni ugao, kao da je otislo pozadinsko osveteljenje...kako poraviti?

Koji je laptop u pitanju? Fotkaj kako izgleda to.

Generalno retko ko hoće da čačka išta oko slojeva ekrana laptopova (otvaranja radi menjanja led-ova) kada su drugi paneli od 50 do 80e u proseku.

Koji je laptop u pitanju? Fotkaj kako izgleda to.

Generalno retko ko hoće da čačka išta oko slojeva ekrana laptopova (otvaranja radi menjanja led-ova) kada su drugi paneli od 50 do 80e u proseku.
Asus X541U..... i desnom donjem uglu potamneo ekran

Nazad
Vrh Dno