Šta je novo?

Problem STRANOG KLJUCA

sara7

Slavan
Učlanjen(a)
16.11.2007
Poena
301
Jel zna neko kako da resim sledece:
Imam tabelu koja sadrzi strani kljuc, koji je tipa int: ID_Korisnika.
Prikaz te tabele sam realizovala preko DataGridView-a tako sto sam samo prevukla tabelu u svoju formu.
Problem je taj sto ne zelim da mi u tom DAtaGridView-u bude prikazan ID_Korisnika nego njegovo ime, koje cemo lako naci preko stranog kljuca, ali ne znam kako i gde to da promenim u kodu.
A da, radi se o Visual Basic-u.
Hvala!

Poslednja izmena:
Мислиш на Visual Basic .NET, не на 6-ицу?

Ако сам те разумео, имаш табелу у којој се чува и ID_korisnika а из друге табеле треба да извучеш име под тим ИД-ом?
Ако је тако, онда би требала да урадиш следеће.
SELECT Tabela1.Ime, Tabela2.Nesto FROM Tabela1, Tabela2 WHERE Tabela1.ID = Tabela2.ID_korisnika;

Тако некако... Може и преко JOIN али мислим да је овако једноставније :)

Poslednja izmena:
Ako pravis data set, onda moras dodati tabelu koju zelis i sve ostale tabele od kojih zavisi ta ista tabela, kao u ovom slucaju.

Ma znam to...Nisam detaljno objasnila:
Imam tabelu Film i Reziser, sa kljuceima ID_Filma i ID_Rezisera. ID_Rezisera je strani kljuc u tabeli Film.
Prikaz Filma sam realizovala preko DataGridView-a tako sto sam samo prevukla tabelu Film u svoju Formu. E sad se javlja problem sto mi se u DataGridView-u javlja kolona ID_Rezisera, ciji sadrzaj korisniku apsolutno ne znaci nista jer je to samo neki broj.
Kako i GDE mogu izmeniti tu kolonu u DataGridView-u pa da prikazuje ime rezisera?

Па то је управо оно што сам ти рекао :)

Ево га SQL израз за то:
Kod:
SELECT Film.FilmID, Resizer.ImeNekoTamo FROM Film, Resizer WHERE Film.ResizerID = Resizer.ResizerID;

Poslednja izmena:
Ako sam dobro razumeo. Probaj SELECT Film.FilmID AS 'ID Filma', Reziser.ime AS 'Ime rezisera' FROM Film,Reziser WHERE Film.ReziserID=Reziser.Id;

Sve ce biti dobro ukoliko sara7 zna sta je to SQL i gde to da "ukuca" u program. ;)

He He He

Ma, nije mi to problem...nemam problem sa SQL-om, nego sa DataGridView-om. Problem je bio u tome sto sam ja prevukla Tabelu u formu i dobila DataGridView te tabela, a trebala mi je pored jos jedna kolona, koja se nalazi u drugoj tabeli...Svejedno, resila sam i hvala, i pored one uvrede.
Resila sam tako sto redom iz svakog reda GridView-a citam id_filma, nadjem u tabeli Reziser red sa tim id-om i onda procitam is topg reda naziv filma i upisem u novu kolonu. Ali saada imam problem sto vise ne automatsko sortiranje po kolonama u DataGridView-u ne radi. Ima li neko resenje?

Nemoj da se navikavas samo da prevlacis komponente na formu.
Uzmi pa napravi objekat dataGridView pa dodeli mu neki izvor podataka kao sto je data set i slicno.

Ma, nije mi to problem...nemam problem sa SQL-om, nego sa DataGridView-om. Problem je bio u tome sto sam ja prevukla Tabelu u formu i dobila DataGridView te tabela, a trebala mi je pored jos jedna kolona, koja se nalazi u drugoj tabeli...Svejedno, resila sam i hvala, i pored one uvrede.
Resila sam tako sto redom iz svakog reda GridView-a citam id_filma, nadjem u tabeli Reziser red sa tim id-om i onda procitam is topg reda naziv filma i upisem u novu kolonu. Ali saada imam problem sto vise ne automatsko sortiranje po kolonama u DataGridView-u ne radi. Ima li neko resenje?

rezultat iz vise tabela -> razmisli o left join , right join ! :)

poz....

Vrh Dno