Šta je novo?

Problem sa Vipom, Sony Xperia Tipo i Androidom

hsv.stoned

- Audio Guru -
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poena
2,095
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD RYZEN 7 2700/LC-CC-120
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
Kingston HyperX Fury 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz (CL16)
GPU
Sapphire RX 580 Pulse 8GB @1440/2200 MHz
Storage
Kingston A2000 M.2 NVMe 500GB, Toshiba P300 3TB, WD Black 750GB, 2 x WD Blue 10EALX 1TB
Zvuk
FiiO K5 Pro + Beyerdynamic DT 900 Pro X/Fostex TR-90/Sennheiser HD650/AKG K240 Sextett/PreSonus HD7/ATH-CKX9/SFR DT6 | 2.1 50W + FiiO E10k
PSU
Cooler Master G550M
Kućište
Cooler Master Mystique 632s Black & Silver
Monitor
GIGABYTE G27Q & AOC i2481FXH
Miš & tastatura
Asus ROG Chakram wireless & ROG Strix Scope RX, Logitech MK320 wireless
Ostale periferije
Cube Reaction Pro
Mobilni telefon
Xiaomi 14 Ultra 16/512GB Black & Sony Xperia™ XZ2 Liquid Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Znam da ovaj telefon ima svoju temu koja je nekim cudom zabacena u delu za neandroid telefone ali je problem ogroman pa moram da postavim ovde. Zamolio bih modove da ostave ovde temu bar 24h..

Prvo cu da citiram sebe iz teme o vip ''unapredjenju sistema'' :d

Evo sta se desilo posle mesec dana nemogucnosti provere stanja- devojka koristi pp325 vec 2 godine i mozda je 4x prekoracila standardni racun i to za smesnih 200 din, posle ovih sramotnih mesec dana ''únapredjivanja sistema'' stigao joj je racun od 7000din! I to zato sto nije mogla da proveri stanje, uzela je SOny Tipo i potpisala novi dvogodisnji ugovor uz rodjendanski popust na pp325 i to samo 2 nedelje pre ove uzasne promene postpejd tarifa, Sony je bio 2 nedelje na reklamaciji i koristila je telefon normalno ali nije znala da Android sa Tipa sam jede net, oko 10-15Mb dnevno, moja gruba procena, i zbog nemogucnosti provere stanja telefon je trosio net po cenama koje vaze kada potrosis 325Mb iz paketa i tako oko 7 dana.. a nije imala pojma i eto sada ima rodjendansku cestitku vipa u vidu racuna od 7000 din

Sta hocu da kazem? Pa da je mogla da proveri stanje (sto radi svaki dan, pre svega zbog sms poruka) videla bi sta se desava i totalno iskljucila net, kuci i onako ima i koristi wifi a i u bg u stanu hvata povremeno wifi. Ovo je strasno.

Znaci vip ''unapredjenje usluga'' koje traje mesec dana znaci 6000 din veci racun i to za osobu koja za 2 godine nije 4x presla standardni racun i to za 200 din plafon.

Ja sve razumem, da se neko polusvesno napravi lud u fazonu ''ne mogu da proverim stanje, ma nema veze imam sigurno jos neta'' i da nastavi da surfuje ko lud - sam je kriv ako mu stigne ovoliki racun, ali da telefon koji je tek dosao sa reklamacije sam jede 15Mb dnevno a da ti to skoro 2 nedelje ne mozes da proveris- e pa to je neverovatna drskost vipa

Sto je najjaci fazon ja stvarno nisam primetio nista cudno na tom Sony-u + devojka drzi non-stop ukljucen wifi kad je kuci i u stanu, ali je telefon bukvalno sam jeo megabajte u svim drugim situacijama.

Stigao je racun, jedva da je nesto prekoracila minute u tom periodu ''mraka'' kada stanje nije moglo da se proveri ali je Tipo pojeo oko 150Mb i ako je devojka kuci i u stanu drzala wifi, 150Mb je nestalo bukvalno dok je bila na faksu, i svuda van kuce a da nije koristila net. Razun je 7000 din, od toga oko 5000 din kosta samo prekoracenje neta a 1100 din pp 325.

Ovi iz smaraci iz vipa se prave ludi, da li je jos neko u skorije vreme imao problem sa nerealnom potrosnjom na vip mrezi?

Problem je uzasan jer devojka drzi iskljucen net, znaci ukljucena je samo gsm mreza i koristi wifi i samo par puta dnevno ode na net preko 3g, za skype chat uglavnom i mozda mondo/b92 vesti i iz paketa od 325Mb za 7 dana je vec nestalo 207Mb !!! A net prakticno nije koriscen, proverio sam, gsm mreza je jedina aktivna ali kao da nesto pojede 20-30Mb svaki put kada ukljuci net i bude na skajpu (chat) 10 min.

Ono sto je najcudnije - o slicnom problemu sam pisao i kada je uzela vip droid (zte racer) pre 2 godine, i taj telefon je misteriozno trosio net a ovi iz vipa nikada nisu ni hteli da prihvate zalbu, taj zte i dalje jede net ali mnogo manje, mozda do par Mb dnevno pa i nije neki problem i telefon je tako koriscen do sada.. probao sam sa 3g wach dogom i slicnim programima i niko na ovom forumu mi nije verovao da je nestajanje neta nastavljeno i uz ta ogranicenja!

Ocigledno je da vip krade, ja nemam drugo objasnjenje osim da su kroz neku stealth sinhronizaciju ko zna cega omogucili nestajanje silnih megabajta, ja stvarno ne znam sta vise da se iskljuci na ovom telefonu, rekoh vec, ona pali net par puta dnevno na 15 min ukupno kada je na faksu a u Va ima wifi kuci i Mb iz paketa uopste i ne koristi pa ipak skoro 30Mb nestaje dnevno 😡

Sve ovo pisem ovde da bih dobio neki savet, evo 7 dana je proslo od novog meseca a vec joj je nestalo 207Mb iz paketa i ako se ovako nastavi ili uopste nece smeti da pali 3g mrezu ili ce opet racun biti mnogo veci od standardnog.

Jel ima neko predlog? ovi iz vipa se prave ludi, njen otac je smiren covek i opet ce sutra ici tamo ali ja mislim da bih odlepio, naravno nista zaposleni u poslovnici nisu krivi ali bih stvarno ujedao.

Android je cudo i nisam jedini koji je imao oakav problem, secam se da je korisnik srdjav pisao da mu je nesto jelo 2Gb mesecno na SGS + pa su ga ovde svi napali kako laze, ne secam se na kojoj je mrezi bio a coveka na forumu nema odavno..

Da li da se flesuje ovaj Tipo nekim custom romom.. ali mi je jako cudno da 2 tako razlicita telefona, i vip droid (eclair) i tipo (ics) imaju problem sa misterioznim nestajanjem Mb i to na vip mrezi..

I da, napravicemo test, telefon ce biti samo na gsm mrezi naredna 24h, ako i pored toga bude nestao i 1Mb e onda.. a takodje cemo sutra probati koliko to neta misteriozno nestane kada se samo ukljuci 3g na 10 min i otvori npr b92 sajt.

Poslednja izmena:
Od skoro sam na vipu, 2 meseca - neki dan.
Xperia U, iskljucen data saobracaj i nemam probleme, nisam imao te pojave ni na GB a ni sada na ICS-u. Znam da sam pri prvom paljenju telefona odbio neko ****** tipa da telefon salje guglu neke anonimne statistike i tako neke jade. Mozda ima veze sa time?!

Secam se i ja tog pitanja, odbio sam.. Da kazem da je ortak uzeo LG L5 bukvalno bukvalno u isto vreme i smart 1100 i pitao sam ga da li je imao zaduzenje iz ''perioda mraka'' i kaze da je sve ok..

Eeee ali da jbote.. ja sam odbio tu google sinhronizaciju ali je telefon bio na reklamaciji jer je touch screen nije radio skoro uopste, 2 nedelje je telefon bio na servisu samo zbog softvera, verovatno su oni tamo ukljucili to.. sad da li to ima neke veze.. kako li se iskljucuje to njesra majku mu? Moram probati posle.

Poslednja izmena:
Ili je zona sumraka ili nešto ne radi dobro, nemoguće da dva puta na različitim modelima ima isti problem. A šta pod data usage u settings piše?

Poslednja izmena:
Instaliraj watchdog i napravi experiment - uporedi kolicinu podataka pa cemo da vidimo za dalje.

Sad idem kod nje pa cu videti.. kapiram da mozda ima veze ako je neka opcija ukljucena u settings/location/ pa ako je dozvoljeno da google sinhronizuje nesto..

Ali je sustina da joj je zbog vip neodgovornosti i laznog ''unapredjenja sistema'' stigao 7000 din racun umesto 1150 din, da je mogla da proveri stanje primetila bi da Mb nestaju i da se racun povecava pa bi reagovala i sprecila racun od 7000din, najjaci fazon je to sto je u tom periodu od 2 nedelje (koliko nije moglo da se proveri stanje) bila u Va i koristila wifi, ovo zaduzenje je nastalo samo kada je bila van svoje wifi mreze, ne smem da zamislim sta bi bilo da nije koristila wifi ili da je nedostupnost servisa trajala mesec dana..

Poslednja izmena:
Pošto si rekao da je za kratak period napravljeno pitanje je da li bi i primetila pošto je njihova obrada internet saobraćaja smešno spora (meni su rekli da treba da prođe 24 sata da se vidi šta sam potrošio), tako sam ja za jedan dan napravio 2000 dinara više, jer nisam znao da sam prešao, iako je pisalo da sam na 280MB, a sutra je prebacio na 320+ 2000 dinara zaduženje.

E vidis to onda dovodi u pitanje test koji sam planirao za danas, da u naredna 24h vidim koliko nestaje megabajta.. sada pise da je iskorisceno 207Mb a mozda je mnogo vise samo nisu obracunali, sto je najgore novi racun joj pocinje tek 18. novembra a vec sada je na 207Mb+ nestalo iz paketa..

Znam da ovaj telefon ima svoju temu koja je nekim cudom zabacena u delu za neandroid telefone ali je problem ogroman pa moram da postavim ovde. Zamolio bih modove da ostave ovde temu bar 24h..

Prvo cu da citiram sebe iz teme o vip ''unapredjenju sistema'' :d

Stigao je racun, jedva da je nesto prekoracila minute u tom periodu ''mraka'' kada stanje nije moglo da se proveri ali je Tipo pojeo oko 150Mb i ako je devojka kuci i u stanu drzala wifi, 150Mb je nestalo bukvalno dok je bila na faksu, i svuda van kuce a da nije koristila net. Razun je 7000 din, od toga oko 5000 din kosta samo prekoracenje neta a 1100 din pp 325.

Ovi iz smaraci iz vipa se prave ludi, da li je jos neko u skorije vreme imao problem sa nerealnom potrosnjom na vip mrezi?

Problem je uzasan jer devojka drzi iskljucen net, znaci ukljucena je samo gsm mreza i koristi wifi i samo par puta dnevno ode na net preko 3g, za skype chat uglavnom i mozda mondo/b92 vesti i iz paketa od 325Mb za 7 dana je vec nestalo 207Mb !!! A net prakticno nije koriscen, proverio sam, gsm mreza je jedina aktivna ali kao da nesto pojede 20-30Mb svaki put kada ukljuci net i bude na skajpu (chat) 10 min.

Ono sto je najcudnije - o slicnom problemu sam pisao i kada je uzela vip droid (zte racer) pre 2 godine, i taj telefon je misteriozno trosio net a ovi iz vipa nikada nisu ni hteli da prihvate zalbu, taj zte i dalje jede net ali mnogo manje, mozda do par Mb dnevno pa i nije neki problem i telefon je tako koriscen do sada.. probao sam sa 3g wach dogom i slicnim programima i niko na ovom forumu mi nije verovao da je nestajanje neta nastavljeno i uz ta ogranicenja!

Ocigledno je da vip krade, ja nemam drugo objasnjenje osim da su kroz neku stealth sinhronizaciju ko zna cega omogucili nestajanje silnih megabajta, ja stvarno ne znam sta vise da se iskljuci na ovom telefonu, rekoh vec, ona pali net par puta dnevno na 15 min ukupno kada je na faksu a u Va ima wifi kuci i Mb iz paketa uopste i ne koristi pa ipak skoro 30Mb nestaje dnevno 😡

Sve ovo pisem ovde da bih dobio neki savet, evo 7 dana je proslo od novog meseca a vec joj je nestalo 207Mb iz paketa i ako se ovako nastavi ili uopste nece smeti da pali 3g mrezu ili ce opet racun biti mnogo veci od standardnog.

Jel ima neko predlog? ovi iz vipa se prave ludi, njen otac je smiren covek i opet ce sutra ici tamo ali ja mislim da bih odlepio, naravno nista zaposleni u poslovnici nisu krivi ali bih stvarno ujedao.

Android je cudo i nisam jedini koji je imao oakav problem, secam se da je korisnik srdjav pisao da mu je nesto jelo 2Gb mesecno na SGS + pa su ga ovde svi napali kako laze, ne secam se na kojoj je mrezi bio a coveka na forumu nema odavno..

Da li da se flesuje ovaj Tipo nekim custom romom.. ali mi je jako cudno da 2 tako razlicita telefona, i vip droid (eclair) i tipo (ics) imaju problem sa misterioznim nestajanjem Mb i to na vip mrezi..

I da, napravicemo test, telefon ce biti samo na gsm mrezi naredna 24h, ako i pored toga bude nestao i 1Mb e onda.. a takodje cemo sutra probati koliko to neta misteriozno nestane kada se samo ukljuci 3g na 10 min i otvori npr b92 sajt.

U opcijama idite na nalozi i sinhronizacija tu se iskljucuje ta sinhronizacija meni je to iskljuceno i nemam nikakvih problema ni na jednom od androida. Mada iskreno sumljam da je to u pitanju, jer kad se prenos podataka onemoguci nema teorije da ce bilo sta povuci mobilni internet. Ja bih se pre otarasio skajpa i reci devojci da ga ne koristi za chat jer je glupi skajp tezak i za komp a kamoli za telefon, verovatno je on uzrok tako da ga izbrisi pa vidi sta ce biti.

Na SX2012, bilo GB bilo ICS, trebalo bi da pise koliko aplikacije koriste background data (mada bi ovo watchdog trebao da primeti 🙂).
Ne znam kako se ovo gleda osim preko Battery-a u Settings - znaci Settings->Battery (GB) ili Menu->Battery (ICS), kliknes na svakog potrosaca i pisace background data ako ga ima.
Najbitnije je sam sistem koliko je istrosio bkgnd data.

Ovo za GSM mrezu ne razumem - limitirao si da koristi 2G a ne 3G?

@BIA, Skype??? Meni on trosi manje nego browser, bez videa.

Poslednja izmena:
Ma taj skajp chat se koristi svaki dan po 5min, nema sanse da 30Mb dnevno nestane zbog 5min chata a uostalom toliki Mb su nestajali i kada procita par vesti na mondu, b92. Znaci manje koristi net nego na zte racer koji je takodje jeo Mb ali se uz kombinaciju wifi i 3g uklopila u mesecnu kolicinu od 325Mb a sada sa Tipom za 7 dana prakticno uz najminimalnije koriscenje nema 100Mb za jos 23 dana..

Ovo za GSM mrezu ne razumem - limitirao si da koristi 2G a ne 3G?

Da, 3g upali samo kada hoce da ode na mondo npr i izgleda cim upali i posle 10 min nestane 30Mb.. Kada je kuci koristi gsm + wifi i nema problema.

Poslednja izmena:
Nema tu velike filozofije, tipo ima ics, neka pogleda u Podešavanja>Korišćenje podataka šta joj vuče mb, tu ima detaljnu listu, a može i da ograniči na 300mb da joj ne bi došao ponovo astronomski račun. Skajp za Android je nažalost očajan, tako da nije nemoguće da je on uzrok ovoga.

Ako je upaljen 2G, net i dalje moze da radi - i bez problem da pojede dnevno 20MB.

Ako je upaljen 2G, net i dalje moze da radi - i bez problem da pojede dnevno 20MB.

Kako to? A da je jos wifi ukljucen?

Nema tu velike filozofije, tipo ima ics, neka pogleda u Podešavanja>Korišćenje podataka šta joj vuče mb, tu ima detaljnu listu, a može i da ograniči na 300mb da joj ne bi došao ponovo astronomski račun. Skajp za Android je nažalost očajan, tako da nije nemoguće da je on uzrok ovoga.

Malopre sam iskljucio sve sto je vezano za google i sinhronizaciju podataka pa cemo da vidimo..

Sustinu problema ne moze da resi watch dog ili bilo koji drugi program cak i da uspe da ogranici potrosnju na 300Mb, ta kolicina ce prema dosadasnjoj potrosnji nestati za jos 2-3 dana i sta onda da radi? Sustina tih 325Mb iz paketa je da se trose prema potrebi i nesto malo da ode na widgete itd a ne da neka bagcina svuce tu kolicinu za 7-10 dana.

Kako to? A da je jos wifi ukljucen?

Ti mozda pod 3G mislis na DATA a ne na limitiranje na GSM? (naspram WCDMA/GSM ili samo WCDMA). Ako je na Data traffic, onda ne moze legalno 🙂
Jesi siguran da joj nije shibnut neki crap ROM ili neki "virusic" usput?

Aktiviran je samo gsm profil, cim ukljuci wcdma i ode na net posle odredjenog vremena, do 1h, nesto pojede 30Mb.. Znaci to pali po potrebi ali se Mb iz paketa odmah tope.

Telefon je bio u vip ''servisu'', e sad da li su odradili samo hard reset ili su flesovali neku drugu verziju ics nemam pojma, u servisu je bio jer touch screen prakticno nije radio.

Ali ako nije iskljucen DATA traffic, opet mogu da se tope MB samo prilicno sporije.
~200Kb/s, znaci 25KB/s, sto je 1.5MB/min, 90MB/h.

Isključi pozadinski podaci u nalozi i sinhronizacija i nema da fali ni 1 KB.

Ma sve je bre pogaseno, problem nastaje kada se upale i 3g i data i to na veoma kratko vreme, nesto svuce 30Mb i kraj price.. Sinoc sam probao, znaci 3g i data kad su ugaseni telefon nema sanse da skida Mb, ali je problem i dalje tu jer je koriscenje neta nemoguce, sta joj vredi android telefon i 325Mb mesecno (sto je inace sasvim dovoljno) kada sve mora da drzi ugaseno i kada svako aktiviranje 3g/data duze od 15 min npr znaci da ce nesto da pojede 30Mb..

Znaci, samo da aktivira mondo aplikaciju i da procita jednu vest i da ostavi telefon i za odredjeno vreme ''nesto'' svuce silne Mb..

Isključi pozadinski podaci u nalozi i sinhronizacija i nema da fali ni 1 KB.

Ali ako nije iskljucen DATA traffic, opet mogu da se tope MB samo prilicno sporije.
~200Kb/s, znaci 25KB/s, sto je 1.5MB/min, 90MB/h.

Hvala na savetima ali je iskljuceno sve ovo.. moracemo jos jednom (ko zna koji put) da se ubedjujemo sa vipom da nesto nije ok..

Instaliracu danas neki program (preko wifi naravno :d) koji kontrolise protok i sta koliko skida..

Poslednja izmena:
Zar ti nije lakse da probas da flashujes STOCK ROM od nule? Ili se plasis zbog garancije?
Ako je na ICS, sta kaze Data Usage, pod Settings->Data Usage?

Nije mi jasno zasto su neophodni pozadinski podaci za mondo? Kod mene je 3G ukljucen stalno a pozadinski podaci iskljuceni i nikada mi ne fali ni 1MB. Inace kada ukljucim pozadinske podatke telefon odmah pocne da se sinhronizuje sa svim i svacim. Jos ako si stavio auto update aplikacija to jedino moze objasniti toliku potrosnju.

Nisam ja nista stavio, telefon je bio u vip servisu ili gde vec gde je flesovan neki drugi rom jer touch screen sa ovim stock prakticno nije radio, sad sta su oni tamo radili nemam pojma a ako odradim hard reset da li ce telefon da se vrati na stock podesavanja ovog novog roma koji je resio problem sa ekranom ili ce da se degradira na prvi fabricki na kom ne radi displej? :d

Vratice se na taj isti koji je u njemu trenutno.
Zasto ne izbacis vidzet za data on/off i kad joj treba upali,cim pogleda sta je htela ugasi,tako ja radim,dobro je i za megabajte i za bateriju.

Hvala. A widget za data on/off nije resenje (sama je nasla neki widget, mozda je i stock sa ics), bar dok ne utvrdim sta se tacno desava, sta vredi da pali i gasi net po potrebi kada '''nesto'' smakne silne Mb svaki put kada upali net i to posle 15-ak min.. Veceras cu lepo sve testirati pa cu da vidim sta se desava.. Hvala svima na pomoci 🙂

Poslednja izmena:
Background data je jedino za Play Store neophodan.
Stavili su joj ne-stock ROM? 😀 😀 😀

Ne znam sta su radili sa telefonom al' radnica rece da su ''menjali softver'' :d

Kada udjes u market idi u podešavanja i provjeri je li uključeno automatsko ažuriranje aplikacija. Jedino mi to pada na pamet da može potrošiti toliki net.

Nazad
Vrh Dno