helsinki0916
Poštovan
- Učlanjen(a)
- 03.10.2022
- Poena
- 65
Mislis duzina cijevi? Ima preko 3 metra plus onih pola metra sto na unutarnjoj dodjeSta rece koliko imas cijevi kod vanjske jedinice ?
Mislis duzina cijevi? Ima preko 3 metra plus onih pola metra sto na unutarnjoj dodjeSta rece koliko imas cijevi kod vanjske jedinice ?
Diraju zid,kako su iza klime smotane dodiruju zid,ali su izolovane u ono bijelo svaka cijev,pogledati cu basVerovatno onda cevi prenose vibracije. Vidi da li se cevi negde naslanjaju na zid/izolaciju. Kada počne sa vibracijama, uhvati se ako možeš za cevi na mestu gde ulaze u zid i proveri.
Isto mislim. Al opet platiti 150€ izmjestanje klime sta opet bude isto. Nisam vise pametanTebi na nekoj frekvenciji rezonira. Zna se desit kad si baksus i ugradis bas na "pravo" mjesto. Bojim se da ce ti jedino trajno rjesenje biti mijenjanje mjesta vanjske
Rjesenje je zabiti duboko da se rupa popuni?Evo da se ja javim sa svojim rjesenjem pa mozda nekom pomogne ako ima sličan splet okolnosti kao kod mene.
Imam dvije klime, jedna je necujna totalno a druga 18ka zna brujati. To brujanje se javlja (srećom) samo kada je klima na izmedju 850 o 1000w a radi na toj modulaciji samo kada su jači minusi.
Klima nema smotanu cijev od 3 metra vec je napravljen jedan polukrug od možda maksimalno metra, tako da je komplet crijevo u duzini od max 1,5m. Stavljao sam antivibracione gumice na nosače, dotezao sam šarafe na kućištu vanjske jedinice ali ništa nije pomoglo. Vremenom sam skontao da se vibracija ustvari baš prenosi preko cijevi i da ne vibrira sama vanjska jedinica ili nosači - kada rukom uhvatim cijev, vibriranje prestane. Ta vibracija se znala čak i prenjeti na unutrašnju jedinicu i tako sam vibracije i čuo (ništa preglasno ali kada se javi preko noći zna iritirati nekog poput mene kome smeta kucanje ručnog sata u susjednoj prostoriji)
Majstori su rupu sa vanjske strane zida od cijevi začepili nečim bijelim što podsjeća onako na sirovu gumu ili plastelin, mekano i savitljivo, to se onako malo (vjerovatno od vibracija izvitoperilo i nije dihtalo najbolje (to je bio i moj razlog što sam uradio ovo što ću opisati jer sam se bojao da ulazi vazduh kroz tu rupu u stan).
Kada sam to čudo izvadio vidio sam da nije ugurano toliko duboko u rupu, pa sam uzeo dio te gume i nazbijao duboko u rupu uz i oko cijevi, malte ne skroz do kraja rupe a vanjski - površni dio rupe sam u potpunosti popunio akrilnim silokonom sa vanjske strane. Zaključio sam da je cijev vibrirala, udarala od nutrašnji, dubljio dio zida rupe.
Ugl na ovaj način su vibracije u potpunosti nestale (a vjerovatno i dio silikona sa površine upija vibracije jer je akrilni onako pomekan)
Možda nije najpravilnije rješenje ali milina, već 10 dana beščujna i druga klima
Pa ja sam to odradio i meni je pomoglo 😅Rjesenje je zabiti duboko da se rupa popuni?
*** neka se javi neko pametniji ali problem je sto to vibrira dok radi....ja bi volio da je to dublje 😅Da i ja se uključim vezano za buku,da li je pravilno postavljena klima ako je npr 8cm(malo više lepka ima jer se ispravljala fasada,cca 2-3cm)zid je siporex 20cm.Tiplove su stavili 160mm i šarafe iste dužine ključ 13.Ja sam odmah dao primjedbu da to eventualno može da bude uzrok prenosa vibracije jer onda ispada da je samo tipl ušao sa šarafon 5cm u siporex a 11cm je u stiroporu što po meni nije pravilno da više od 50% bude van zida.
Čvrsto to stoji ti nosači ali opet kontam da to nije pravilno utiplovano.Kažu oni meni ma nema šanse vidiš da nemrda.Vanjska je teska 25kg
Heheh ja ja dublje.*** neka se javi neko pametniji ali problem je sto to vibrira dok radi....ja bi volio da je to dublje 😅
Nisam upratio koja je klima ? Ne bi smjela bas toliko... Dosta klima ima te momente kada vibrira na nekoj modulaciji, tako jedna moja na izmedju 850 i 950w isto ali nije sad bas toliko glasno. Koliko ima cijevi vani od vanjske do unjtrasnje ? Jesu namotaki ona 3 metra, prenosi li se zvuk na unjtrasnju jedinicu ?Heheh ja ja dublje.
Pa evo nek se javi neko ko misli da je to ok ako čvrsto stoji.
Inače buka brujanje se čuje kad modulira na gore ili na dole ,preko 1000w zna i da ostane malo bučnija al brale kad mjenja snagu tj modulira kao da se FAP okreće u dvorištu tako djeluje na momente.
Ima oko 3m,zapravo namotana oko 2 m a ima i sama unutarnja oko 80cm,mislim tu je to,na istom su zidu i unutarnja i vanjska,nevjerujem sad da u 10-20 cm kraće cijevi može da bruji,zato me i brine ovo tiplovanje,Gree Fairy 2022.10. je proizvodnja novi model.Naslednik Lomo regular koliko sam dobio odgovore od strucnjaka a i od zastupnika.Nisam upratio koja je klima ? Ne bi smjela bas toliko... Dosta klima ima te momente kada vibrira na nekoj modulaciji, tako jedna moja na izmedju 850 i 950w isto ali nije sad bas toliko glasno. Koliko ima cijevi vani od vanjske do unjtrasnje ? Jesu namotaki ona 3 metra, prenosi li se zvuk na unjtrasnju jedinicu ?
ja mislim da se danas kod sve ove nove thenike nikad ne zna na sta ces naletiti. Kod mene se jedna desila malo brunda a recimo šugavi hisense tih, bez pretjerovanja, potpuno nečujan. A ima jedan kolega na forumu isti model, kaže da mu zna biti jaku bučnaPoluproizvod
Ja sam svojom zadovoljan stvarno kako grije. Ali brundanje vanjske,vibriranje vec mi kida zivce tako da sam odlucio idem na zamjenu klime
Ja mislim da kompresor zabruji pa prenese na sve jer ovako je prvenstveno bilo obzirom da je relativno skoro montirana ja sam drugi dan zvao servis koji je montirao da čujem neko kao zveckanje lima na vanjskoj ali nisam odmah skontao da je to radilo na nižoj modulaciji,zabruji i kad se smiri počne da ono kako da se izrazim "čeleketa" i oni su drugi dan odmah došli i ono neće da se desi kao u inat,pregledaju oni i nosače sve čvrsto stoji sve u redu i kažu oni evo mi čemo isprazniti fabrčki plin možda slučajno ima zraka ,vakumirati i ponovo napuniti o našem trošku,i tako su i u radili i stvarno malo bilo zraka,medjutim kad su otišli kroz 1.5h opet,i ja obzirom kroz balkonac mi pristupačna jedna strana gledam i kontam kao da je ovaj prvi nosač možda malo ulego više prema fasadi nego onaj drugi i ja odvrnem šaraf taj prvi do zida i papučica od klime se podiže 2mm znači nategnuta i tako zavrnuta,ja poturim tu neku kao tvrdu spužvu i malo stegnem i prestade to zveckanje 100%.Znači niti se čuje u kući a ni napolju samo ventilator normalno malo se čuje.Nije onda zbog duzine cijevi, ima je dovoljno.
Ako je lako dostupna vanjska jedinica, uganjaj to brujanje i pokusaj skontati tacnije odakle dolazi. Nekad vibrira cijev, nekad lim od kucista vanjske a nekad kompresor. Prve dvije opcije se daju rijesiti, treca je malo za*ebana i cetvrta nekad jednostavno rezorina zid i fasada i ne moze se puno uciniti sem premjestiti vanjska, ali opet po meni ako je klima 100% uredno postavljena ne bi smjela biti (puno) bucna.
Da pokusas skontati sta bruji, kada pocne, uhvati rukom i onamo blagi pritisak napravti, kao da ces malo pogurati cijev (takodje vidi da se cijevi ne dodiruju, da ne dodriju klimu ili nosač ili zid). Onda opipaj limove od vanjske, kuciste ili onu zastitnu mrezu ako je ima sa zadnje strane. Ako nista od ovoga ne uzrokuje smanjenje brujanja dok drzis/diras onda je mozda kompresor ali za to vec moras rastavljati i nadati se da se moze stegnuti koji saraf.
Sto se tice dubine sarafa, sta znam ako stoji cvrsto ne bi to trebalo biti razlog vibriranja ali nikad ne znas. Povremeno obidji ipak nosace, malo ih mrdni vidi jel stoji sve ok za svaki slucaj.
Sretno u rjesavanju, ja imam osjetljiv sluh i san i mene je moja noci budila dok nisam uradio sto sam iznad opisivao sa rupom cijevi
Sta da radim dok nisam uzeo cekic i razbio vanjsku
Cim stavim ruku na izmjenjivac ili kako se vec zove zvuk prestane
Tako jeTi imas lomo economical?
Cim stavim ruku na izmjenjivac ili kako se vec zove zvuk prestan
Nabavicu,trenutno sam poturio neku kao poliuretansku spuzvu i samo malo se smanjilo,al ja opet mislim da bi trebalo pravilno tiplovanje kako sam gore naveo jer ako logicki gledamo treba saraf bude vise u zidu utiplovan nego sto ostane u stiroporu kao sto je kod mene slucaj 5 cm u zidu a 11cm u sitoporu ,pa mora da vibrira po nekoj logici ako gledamo po tezini vanjske i vibracije koje proizvede sam kompresor.Vec sam pisao o tome, nabavite dobre antivibracione gume, bez da sraf prilazi kroz njih. Eto meni traju, vec treca godina, kao novi. Buku su smanjili za 98 posto.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari