Šta je novo?

Problem sa vibracijama.

Danas mi je klima defrostovala, i ventilator nije bio ukljucen... Koristila je ~800W skoro da je bila besumna...
Takode, letom nije bila opste ovoliko glasna, pa sam razmisljao.
Da li je moguce da je ventilator bucan, a ne kompresor?
To bi objasnio zato je klima glasnija sada nego letom, i sto je klima bešumna kad ide samo kompresor.

Moguće je da izmenjivač nije fiksiran, prilikom rada ventilatora i/ili kompresora vibrira i lamelice kače o kućište spoljne jedinice.

Možda bi pomoglo da staviš prave amortizere.Izgleda da šraf nema prekid između klime i nosača samo ta guma stoji između.Mora da bude nekoliko santimetara gume bez šrafa u sredini da se vibracije ne bi prenosile na nosač pa na zid i dalje.Imaš te merdevine pogledaj baš o čemu se radi.

Da, ta guma koja je ispod klima je bas takva, kupio sam ih na kp (nisu puno pomogle da budem iskren, meni se cini da vecina buke dolazi preko cevi).

Klima je uvek glasnija zimi nego leti. Negde dođe do rezonance i ona na nekom opsegu obrtaja kompresora bude bučna.

Juce sam imao vremena da uzmem merdevine i srafciger pa da pogledam klimu.
Sve me je izgledao okey osim srafova koje "drze" kompresor.
Nisam napravio slike na zalost, ali evo neka demonstracija (iz paint-a):
image_2022-12-17_093631301.png
Neka moja teorija je da bi ta matica trebala da se zategne jos, ali u realitetu se ne moze, posto nema vise navoja.
Video sam negde slike (ove na forumu) o Fresh Master-u (Ili Energy Pro, nisam siguran), ali nekako da ih nadem pa da ih uporedim... Pa ako je to problem mogu staviti matice neke, pa mozda to pomogne.

Svaki kompresor ima amortizere pa i oni na frižideru i zamrzivaču.Spoj od kompresora do amortizera treba da bude čvrst bez razmaka isto tako i od amortizera do kućišta klime.Ako možeš slikaj to ali izgleda da to pravi probleme.Ne bi trebalo da bude razmaka između šrafa i matice to je otvoren put za vibracije.

Imao sami ja problem savibracijama, resenje je bilo pozvati drugog majstora, koji je skinuo spoljnu jedinicu, izvadio srafove od 10 cm, produzio rupu i stavio srafove od 20 cm, da napomenem da ima 5 cm stiropor, tako da je samo pola sfara bilo u zidu, sada je 15 cm u zidu, i nema vise vibracija...

Evo i moje iskustvo povodom vibracija klime, godinama me nervira LG inverter klima koja izuzetno mnogo vibrira do te mere da sam hteo da je promenim iako je zdrava samo da se resim vibracija medjutim naidjem na coveka koji se bavi klimama i on mi kaze da odem kod zvanicnog distributera za LG i kod njih da uzmem antivibracione podloske cca 2000 din za 4 kom i kao nema potrebe nista da menjam, kao klime im vibriraju vise, da, ali su im ti dodatni amortizeri odlicni i kao to se potire. Ok, odem, kupim, namontiram... preporod. Sad se samo bukvalno unutrasnja cuje koliko i strujanje vazduha, ranije nije bilo poente ventilator smanjivati na minimum jer je spoljnja brujala iznad tog nivoa.

Sve u svemu, ako nemate kvalitetne podloske probajte ove zvanicne LG, navodno nemaju nigde spoj metal na metal vec je sraf zaliven gumom iz dva dela, zaista radi posao jako dobro.

@PPC imao si takve podloske/amortizere i na KP za ~4x manje para.

Za 500 din 4 amortizera nema nigde, 10e traze na KP za ko zna sta. Ne kazem da ne moze da bude egal, moze, ali ovde ako mi je neko dao preporuku za odradjeni part number onda znam sta dobijam mnogo sigurnije nego na KP. Ta razlika mi stvarno ne znaci da se zezam dvaput ako "nije to to".

Ukucaj na KP "Amortizeri vibracioni za klime set" prelistaj fotke...
Ok, ti imaš jednu klimu i ušteda nije značajna, onaj kome treba za više komada uštedeće finu sumu.

Koliko će da traju ne znam, kod mene su od prošle jeseni.

Traju meni vec trecu sezonu. Lokal, on off Housel klima 18, ispod jednog dela kuce. Pale je na hladjenje dole.To je brujalo da te bog sacuva, porucio na kp. nije bas 500, bilo je 1200 dindzi. One neke 2 cm duge, 3 cm siroke, odvojena guma od srafa. Kad smo to postavili, zivnuo sam.

Ovi kod mene su 4cm visoki i 3cm široki. U pitanju su ovi što izgledaju kao peščani sat. Platio sam ih tada ispod 500din za 4 komada. Sada vidim da su okruglo 500.

Moje ovako izgledaju, i evo trecu godinu nemam problema.
Moje ovako izgledaju, i evo trecu godinu nemam problema.
Da, 1200 dindzi su, turio sam i na Kmcc, iako mozda nije bilo potrebe, jel je na nosacu na podu od terase, al ajd.

Prilozi

• gume.png
    gume.png
    526.5 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
Kazite mi vi sto ste stavljali ove amortizere, da li ste samo odvrnuli stare vijke, zadignuli malo klimu i stavili ove amortizere ? Koliko je sigurno to odraditi, moze li se sta zeznuti sa cijevima ?

Budi pažljiv, pogotovo ako su cevi direktno u zid, tada pored mase SJ imaš i veliki otpor od samih cevi. Ona strana na kojoj je kompresor je teža, dok je druga strana lagana. Menjaj jedan po jedan, dok su ostala tri samo olabavljena, kako bi imao prostor da podigneš i uglaviš amortizer. Ne sećam se kojim redom sam ih uglavljivao, da li dijagonalno ili stranu po stranu. Ali svakako kreni od neke lako dostupne jedinice, da stekneš osećaj. Imaj još jedan par ruku pored sebe, ne škodi. :)

Kazite mi vi sto ste stavljali ove amortizere, da li ste samo odvrnuli stare vijke, zadignuli malo klimu i stavili ove amortizere ? Koliko je sigurno to odraditi, moze li se sta zeznuti sa cijevima ?
Cas posla,prvo olabavis sve vijke i jednu stranu stavis pa drugu,a cijevi ne smeta ako iza klime ima namotano cijevi. Ja s prozora to radio a 4 sprat

Meni je prodavac napomenuo da bi donja strana vijka trebala da bude zavijena na oko 90%, a gornja na oko 60%, bar ove koje sam ja uzeo. Znaci ne zatezati skroz do kraja, da bi bilo sto manje vibracija.
Kod mene su serviseri postavljali, i zategli tako po preporuci, naravno proizvoljno i priblizno tako, i nema nikakvih problema.

Meni je prodavac napomenuo da bi donja strana vijka trebala da bude zavijena na oko 90%, a gornja na oko 60%, bar ove koje sam ja uzeo. Znaci ne zatezati skroz do kraja, da bi bilo sto manje vibracija.
Kod mene su serviseri postavljali, i zategli tako po preporuci, naravno proizvoljno i priblizno tako, i nema nikakvih problema.
Upravo me ovo zanimalo,ja sam stavljao neke gumice od motora rashladne vitrine,*** stegao ih i one se sve raširile,tako da i nisam nesto umanjio vibracije. Kad ulovim vremena stavit cu ove gore sto sam slikao pa ih necu bas stezati jako

Isto ovo imam i ja sad. Kupio ih na kp za 500 + postarina (300 :D)
Pomoglo je nesto, ali meni je iskreno najvise pomogla duza cev (sad ima oko 4-5).
Plus, od kada sam je rastavio cini mi se da je malo tisa (ponekad bas necujna, zavisi od modulacije).

A sto se tice tih srafova koji sam postavio, nema nikakve veze, posto sam nasao neku sliku bas o hisense-u na netu, i tamo isto ima mesta izmedu matice i gume.

Al eto... Tako kako.

Kod mene je bio slučaj da su nosači jedne klime ispod stiropora, a nosači druge preko stiropora (treća je na podu terase, na onim plastičnim stopicama sa običnom gumom). Rade one rasterećeno, bukvalno se nikada nisu ni čule osim u defrostu i nakon njega kada se zalete, ali ne nešto jako da bi to nazvao problemom. Pošto je taj set tada koštao ~350 din, rešim da ga uzmem i montiram. Sada su bukvalno nečujne i prilikom defrosta.

Probajte popustiti neke od šrafova što drže panele kućišta vanjske jedinice.
Obavezno gumice ispod vanjske jedinice, prave gumice za klimu a ne obicni vijak kroz neki gumeni prsten.

Prilozi

• antivibraciona guma 4kom.jpg
    antivibraciona guma 4kom.jpg
    8.9 KB · Pregleda: 76
  • antivibraciona guma.jpg
    antivibraciona guma.jpg
    19.5 KB · Pregleda: 44
Stavljene gumice sa prekidom i nista,nisu pomogle. I dalje se u toku rada u nekom momentu javi neki zvuk/vibracija u stanu od klime. A bas sam se bio ponadao da ce gumice rjesiti to.
Da li je zid takav,da li je to sto unutarnju i vanjsku samo zid dijeli,ko ce znati

Stavljene gumice sa prekidom i nista,nisu pomogle. I dalje se u toku rada u nekom momentu javi neki zvuk/vibracija u stanu od klime. A bas sam se bio ponadao da ce gumice rjesiti to.
Da li je zid takav,da li je to sto unutarnju i vanjsku samo zid dijeli,ko ce znati
Sta rece koliko imas cijevi kod vanjske jedinice ?

Nazad
Vrh Dno