Šta je novo?

Problem sa SSD Samsung 830

NixyJungle

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2002
Poena
620
Izgleda imam problem sa ssd samsung 830.

Star je 14 meseci, a koriscen oko 10, s tim da sam nocu gasio kompjuter (uglavnom na sleep).

Pre par dana je windows 7 krenuo da se koci i da blokira, da bi juce eskaliralo dotle da se ucita, ali se zamrzne start menu bar.

Pokusao sam da reinstaliram windows, dva puta nije htelo, da bih treci put bio strpljiv i sacekao instalaciju do kraja koja je trajala 3 sata. Na kraju, windows ipak nije hteo da radi, bio je neki problem sa instalacijom.

Na laptopu (hp dual core, 2gb ram) sam uradio test preko usb rack-a za sata hard diskove i evo rezultata. Sta mi je ciniti ako je ovo neki ozbiljan problem. Da li moze da se popravi? SSD sam kupio u Americi prosle godine tako da ne znam da li mogud a ga reklamiram ovde u Srbiji u nekom glavnom Samsungovom predstavnistvu ili kako to vec ide.

Hvala unapred.

Prilozi

• ssdtest.PNG
    ssdtest.PNG
    34.5 KB · Pregleda: 193
Poslednja izmena:
Rezultat preko usb 2.0 rack-a nije mnogo validan. Ovde ti je ograničenje sam interfejs, tako da ne predstavlja dobre rezultate.

Nažalost nema dovoljno informacija - da li ti je na računaru aktiviran AHCI, da li je bio aktivan TRIM, do koliko je bio SSD popunjen ...

Najbolje bi bilo da uradiš prvo Secure Erase tog SSD-a, pa da onda istestiraš SSD na računaru.

Uradi Secure Erase, proveri da li ti je SATA kontroler na računaru u AHCI modu, ako nije podesi ga, pa zatim reintaliraj Windows. Proveri SATA kabl o ploče do SSD.

Takođe, instaliraj najnoviji Samsung Magician, proveri iz njega SSD.

Možeš i pre svega da doj je u USB racku preko laptopa proveriš SSD sa recimo Crystal Disk Info-m, proveri mu SMART atribute i vidi da li ima nekih upozorenja.

Poslednja izmena:
Hvala za savete. Pokusacu sve.

A ovo sto pise 31k bad, jel bi to trebalo da me zabrinjava?

Ne mogu na racunaru da testiram jer mi je sistem na ssd, jedino da ubacim neki stari hdd gde imam windows pa da tako testiram.

A ovo sto pise 31k bad, jel bi to trebalo da me zabrinjava?

Align particija na SSD-u je loš, ali to će se rešiti kada budeš uradio Secure Erase pa ponovo instalirao Win. Win 7 prilikom instalacije na prazan disk bi trebalo da pravilno uradi align particija.

Aje uradi prvo test SSD-a sa laptopa preko Crystal Disk Info-a, pa postuj ovde rezulat, to traje minut, čisto da vidimo da nema nekih SMART greški.

Jel samo da ucitam ssd u program? Nisam nasao opciju ni za kakvo testiranje :)

Prilozi

• cdi.PNG
    cdi.PNG
    58.9 KB · Pregleda: 96
Kako da obrisem ssd (secure erase)?

Skinuo sam program HDDEraseWeb ali me ne pita koji hdd hocu da obrisem. Samo me pita da lis e slazem, Y/N i to je to i poceo nesto da radi, ali i dalje ne pita za koji drajv, pa sam prekinuo.

Kako da proverim ovo za AHCi i za TRIM?

Hvala.

Sve deluje OK, host writes je normalan, used reserved block je 0, SSD deluje OK.

Uradi Secure Erase - možeš probati na laptopu da instaliraš najnoviji Samsung Magician 4.1:

http://www.samsung.com/global/busin...gssd/downloads/Samsung_Magician_Setup_v41.zip

Pod Data Management dole levo imaš Secure Erase, tu imaš opciju da napraviš boot-abilni USB flash ili DVD sa Samsungovim SE alatom. Napravi ga, vrati SSD u računar, uradi preko bootabilnog USB-a tj. DVD-a koji si upravo napravio Secure Erase, pa reinstaliraj Windows.

Obavezno pre reinstalacije Windowsa proveri u BIOS-u da li je SATA kontroler u AHCI modu. Za ovo konsultuj Uputstvo od matične ploče ili navedi koja ti je matična ploča da pa probam da te navedem gde da pogledaš.

Poslednja izmena:
Maticna ploca je P7H55-M ASUS. Mozda ima jos neko dodatno slovo posle M, ali ne verujem. To je ta ploca manje-vise :)

PS. Imaš Warning u SMART atributima za hard disk laptopa, trebalo bi da ga istestiraš na loše sektore, moguće da odlazi u večna lovišta.

Iz nekog razloga ne mogu da uradim secure erase.

I dalje je na usb rack-u, mada isto mi stoji i za hdd u laptopu, ni za njega mi opcije nisu moguce.

Prilozi

• samsungmagician.PNG
    samsungmagician.PNG
    90 KB · Pregleda: 84
Maticna ploca je P7H55-M ASUS. Mozda ima jos neko dodatno slovo posle M, ali ne verujem. To je ta ploca manje-vise :)

Uđi u BIOS na računaru.

U BIOS-u idi na Storage configuration (označio sam ti na slici u attachmentu).

Proveri polje Configure SATA as IDE / AHCI.

Ako je bilo na AHCI, sve je OK.

Ako je bilo na IDE, kontroler ti je sve vreme bio pogrešno konfigurisan, TRIM na SSD nije mogao da radi i SSD ti je vremenom opasno usporio.

Koja ti je vrednost tu nameštena? Ako je IDE, menjaj na AHCI.

Prilozi

• BIOS1.jpg
    BIOS1.jpg
    60.5 KB · Pregleda: 78
Iz nekog razloga ne mogu da uradim secure erase.

I dalje je na usb rack-u, mada isto mi stoji i za hdd u laptopu, ni za njega mi opcije nisu moguce.

Jel imaš neki slobodan USB flash. Ubaci ga u laptop i napravi boot-abilni flash sa Secure Erase alatom.

Vrati SSD u PC, boot-uj sa tog SSD-a i odatle uradi SE.

Prilozi

• Magician.jpg
    Magician.jpg
    141.2 KB · Pregleda: 73
Ne znam kako, ali ne mogu da udjem u bios :) Pokusao sam sve, F10, delete, tab i nece. Guglao sam, kaze za HP 6735s je F10 ali udje u neki cudan BIOS, ne onaj klasican sa plavim ekranom. Pokusao sam i F2, ali nece. Iznervirao sam se, jer sam jedno 100 puta ulazio u BIOS, a sad nece da udje u onaj plavi bios :)

Pa ne BIOS laptopa, šta će ti to? Na laptopu samo napravi USB FLASH sa SE alatom.

BIOS računara, PC-a, tamo gledaš AHCI vrednost, jer će ti tamo biti SSD.

Poslednja izmena:
Kako se pravi butabilni flash i sta da nasnimim na taj flash? Kao sto rekoh, na samsung magician-u mi ne radi nijedna opcija osim za testiranje diskova.

Upravo citam na netu kako se to radi, pominju se programi parted magic i Microsoft Windows 7 USB/DVD Download Tool. Da li da koristim neke od njih ili Samsung Magician?

Poslednja izmena:
Jel imaš neki slobodan USB flash. Ubaci ga u laptop i napravi boot-abilni flash sa Secure Erase alatom.

Vrati SSD u PC, boot-uj sa tog SSD-a i odatle uradi SE.

Ne znam kako tebi uspeva, ali meni je opcija Secure Erase id alje nedostupna, ne mogu da kliknem na nju kao ni na vecinu opcija u programu. Ne znam zbog cega.

Skini power iso ili magic iso program,to ti je najlaksi nacin za pravljenje butabilnog flasha.
fajlove od Secure Erase alata prebaci u iso i mas opciju za pravljenje boot usb-a.

Stvarno nemam pojma šta radiš i što ti ne uspeva :)

Al ajde na drugi način i polako, sve ispočetka:

1. Ako si instalirao Magician-a na laptopusve na default, u folderu:

C:\Program Files (x86)\Samsung Magician\Samsung DOS Application\CDSolution imaćeš fajl sece.iso

Taj fajl je image boot-abilnog CD-a na kome je Secure Erase alat. Nareži taj disk.

2. Vrati SSD u PC. Proveri jesu li kablovi dobri, da li nisu presavijeni, da li lepo naležu i sl.

3. Uđi u bios PC-a, prema slikama koje sam ti poslao, proveri u kom modu radi SATA kontroler i ako nije u AHCI-ju namesti na AHCI. Nisi nam javio kako je bio podešen do sada.

4. Boot-uj računar sa CD-a sa SE alatom koji si malopre narezao. Prati instrukcije i uradi SE SSD-a.

5. Kada uradi SE reinstaliraj Windows, pa proveri kako sve radi.
Ne moraš ništa da optimizuješ, instaliraj samo poslednjeg magician-an i iz njega podesi sistem. Ništa više nije potrebno.

Naskidao sam se ja tih image-boot fajlova,kada ih narezes ono mosa,nece.
Za vecinu sam morao da da koristim neki od program i da ih narezem kao boot disk.

Za ovo što sam rekao 100% probano i radi. I ne skidaš ništa, to su image-i koji dolaze uz Magician-a, može i iz njega de se narežu ali se nixylive nešto ne snalazi.

Nikakav poseban program za rezanje nisam koristio, najobičniji besplatni CDBurner XP, izabereš Burn ISO image, ubaciš prazan CD, izabereš Burn disk i sačekaš. Ništa komplikovano.

Poslednja izmena:
SATA kontroler je do sada bio podesen na IDE, promenio sam na AHCI sada.

Napravio sam butabilan usb preko programa Rufus 1.3.4, ubacio flash u PC, u bios podesio boot priority da bude "removable device", upalim komp i prijavljuje da selektujem validan butabilan uredjaj. Sad, da li je greska u boot flash-u ili podesavanja u bios-u za bootr priority, nisam siguran.

Hteo sam da napravim butabilan cd, ali rezac na laptopu nesto zeza. Ako ne uspem sa butabilnim flash-om, icicu kod druga da napravim boot cd.

Poslednja izmena:
SATA kontroler je do sada bio podesen na IDE, promenio sam na AHCI sada.

Ako si imao nešto više upisa u zadnje vreme, plus duže vreme korišćenja bez TRIM-a, to može da objasni usporenje. Pogotovu ako je SSD bio popunjen.

Za SecureErase ti ne mogu pomoći, dao sam ti linkove za sve alate, moraćeš da se snađeš.

Formatirao sam ssd preko usb rack-a na laptopu, nisam uspeo da butujem sa flash-a na PC-u, ali sam promenio IDE u ACHI i probao da instaliram win 7. Za sad instalacija ide ok. Ako sve bude radilo kako treba, da li da radim Secure Erase ili ne? Koliko je to bitno za sam rad ssd-a i njegovu brzinu?

Testiracu kasnije ssd kad zavrsim instalaciju windows-a pa cu da postujem rezultate iz oba programa.

Poslednja izmena:
Uradio sam test nakon instalacije (windows je na tom ssd-u tako da ide i windows i test), a da pre toga nisam uradio secure erase. Evo rezultata. Jel ok ili da se ipak potrudim i skontam kako da uraidm secure erase?

Prilozi

• as-ssd-bench SAMSUNG SSD 830  26.7.2013 20-10-48.png
    as-ssd-bench SAMSUNG SSD 830 26.7.2013 20-10-48.png
    38.2 KB · Pregleda: 71
  • 002.png
    002.png
    38 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
Uradio sam test nakon instalacije (windows je na tom ssd-u tako da ide i windows i test), a da pre toga nisam uradio secure erase. Evo rezultata. Jel ok ili da se ipak potrudim i skontam kako da uraidm secure erase?

Odakle si formatirao disk? Jesi li obrisao sve particije sa SSD-a pre nego što si krenuo da instaliraš Windows?

Ne bih rekao da si to uradio iz Windows setup-a pošto ti je opet loš align particija. Rezultati su bolji, ali ne i dobri.

U prilogu su rezultati koje sam ja imao sa 830 128GB kada sam imao ploću sličnu tvojoj, tj. na SATA2.

Skini program Paragon Alignment Tool (komercijalan je pa ga ili kupi ili ...) i sredi aligment particija.

I zašto si morao da butuješ s flasha? Koliko je teško da se nareže jedan ISO image na CD?

Prilozi

• as-ssd-830-128-SATA2.png
    as-ssd-830-128-SATA2.png
    51.2 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Nije hteo laptop da mi nareze disk pa sam hteo sa flash-a pa ni to nije htelo, ali sredicu sada butabilni disk na PC-u, tamo radi rezac bez problema.

Da bih uradio Secure Erase pretpostavljam da ne mogu ako na tom disku trenutno radi windows? Ili da ubacim neki drugi hard sa starim xp-om ili butabilni cd.

Gledacu da sredim tu align particiju.

Hvala.

Nema potrebe da sređuješ align.

Na toj instalaciji kakva-takva da je, nareži onaj image.

Boot-uj računar sa tog CD-a i uradi Secure Erase SSD-a. To će pobrisati sve podatke sa SSD-a, particije, Windows, bukvalno sve.

Posle toga lepo instaliraj Windows, ne moraš ništa da particionišeš prethodno, pusti instalaciju Win 7 da to uradi - tako će particije biti propisno alignovane.

Kad instaliraš Windows, instaliraj Intel RST drajveri, instaliraj Samsung Magician i iz njega odradi optimizaciju. Ništa više ne moraš da radiš.

Sve deluje OK, host writes je normalan, used reserved block je 0, SSD deluje OK.
Pod Data Management dole levo imaš Secure Erase, tu imaš opciju da napraviš boot-abilni USB flash ili DVD sa Samsungovim SE alatom. Napravi ga, vrati SSD u računar, uradi preko bootabilnog USB-a tj. DVD-a koji si upravo napravio Secure Erase, pa reinstaliraj Windows.

Napravio sam butabilni dvd. Koja je komanda u DOS-u za brisanje ssd-a? Guglam i nikako da nadjem, svi pominju neki program hdderase i parted magic, ali nigde ne mogu da nadjem komandu za secure erase.

Ako si napravio butabilni CD od sece.iso image-a koji je došao uz magician, nema nikakve komande. Po bootovanju sa tog CD-a, automatski se pokreće Secure Erase alat, prihvatiš uslove tj. disclaimer (pritisneš Y), alat skenira i nađe SSD, prisneš ponovo Y da obriše SSD i sačekaš da se proces završi.

Kakva ti tu komanda treba?

Vrh Dno