Šta je novo?

Problem sa SSD Samsung 830

Evo sta dobijam kad restartujem komp i kad se pokrene butabilni dvd.

Kao da ne prepoznaje ssd.

Prilozi

• IMG_0037.jpg
    IMG_0037.jpg
    900.9 KB · Pregleda: 84
  • IMG_0038.jpg
    IMG_0038.jpg
    1,017.6 KB · Pregleda: 80
  • IMG_0039.jpg
    IMG_0039.jpg
    1 MB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
Ja iskreno nisam siguran da ti mene ne zezaš.

sece.iso image koji dolazi uz magician je Samsungov bootabilni CD sa SE alatom zasnovan na FreeDos-u 0.82 - tebi se po slikama startuje caldera DR-DOS - nema veze jedno s drugim.

Šta si ti uopšte narezao i šta to bootuješ?

Ne zeza te, jednostavno ne zna covek, pogubio se drug, mislim i ti to znas ali te pocelo nervirati ovo poducavanje ... ipak znajuci te, verujem da se neces naljutiti i da ces do kraja pomoci coveku...

Heh, ja kad bih znao sta se desava, odavno bih resio problem :( Nikad do sad se nisam ovako pogubio u resavanju problema oko kompa, a reinstalirao sam windows bar 100 puta i sebi i drugima. Sad, sta god da uradim ili nece ili ode u drugom pravcu. Nece cak ni butabilni flash da se pokrene nego samo disk.

Eto, ti kazes da sam instalirao Caldera dos, a trebao je neki drugi, stvarno ne znam kako kad sam na dvd narezao sece.iso samsungov iz onog foldera odakle si mi rekao da uzmem fajl. Cudi me kako to ne nalazi nijedan drajv kad se butuje disk, a ssd je prikljucen i windows se normalno startuje kad ne butujem sa diska.

Ne znam da li da probam ponovo :)

Poslednja izmena:
Narezes na dvd (cd ako staje) onaj ili bilo koji softver koji radi secure erase i obrises ssd, onda u biosu podesis da je ukljucen ahci i onda instaliras w7. Prilikom instalacije os pobrisi (ako vec nisu) sve particije na ssd-u i pusti da w7 napravi novu particiju za sebe ( us tvari dve particije, jednu malu od oko 100MB i drugu veliku za W7) i sve ce biti ok. Bice ahci uklj. bice "poravnata" particija (to ce w7 pri instalaciji) i nakon toga mozes ako hoces tu optimizaciju preko sami softvera...
Mozes i ssd prikljuciti u desktopmasinu pa odatle SE uradi i ukini sve particije...
Ako sam dobro shvatio tebi je sada ssd u laptopu, a imas u radnom stanju desktop masinu i rezac na njoj?

SE radis da bi ti odma bio sto brzi ssd (kao kad je bio nov), particije brises sve da bi "poravnanje" particija bilo pravilno uradjeno tokom formatiranja particija pri instalaciji w7.

Tebi je ssd usporio jer nije bio ukljucen ahci, jer nije radio trim i jer nije bila "poravnata" particija, pa povrh svega tog je bio u laptopu sto jos malo usporava sam ssd... sve sto si mogao skupiti na jednom mestu kontra ssd si skupio izuzev (mozda) sata2 konektora a moguce je i da je u laptopu samo sata2 konektor...

Poslednja izmena:
Ne, vrati je SSD u računar.

sece.iso image je oko 3MB, staje na CD bez problema.

Čim se računar boot-uje s tog CD-a odmah ulazi u SE alat, kao na slici.

Odatle uradiš SE diska. Kad posle pokreneš instalaciju Win7, instaliraćeš na prazan SSD na kome neće biti particija, pošto SE sve uklanja.

Prilozi

• ISOTest-2013-07-27-12-31-45.png
    ISOTest-2013-07-27-12-31-45.png
    10.7 KB · Pregleda: 69
Slika br.2 kao sto kaze no FAT32,nije ti disk bootable.
Pogledaj sta sam ranije vec napisao.
Taj disk mozes da rezes do sutra,ako hoces da ti radi u DOS-u,moras da ga narezes kako treba.
Probaj u biosu da u boot meniju diseblujes ssd.
Ps. nadam se da ti je to pisi-brisi cd :D

Poslednja izmena:
Skini magic iso,idi load izaberi taj iso fajl koji hoces da rezes,loadujes ga,pa ga snimi.
ubacis prazan cd,u magic iso u tools baru pritisni no bootable opcion,izaberi 3 stavku- Load exist bootable image file
Izaberes fajl koji si ranije snimio.u tools baru stajace bootable,ides burn ito je to.

Ovako, u bios-u je podesen samo dvd da bude butabilan. SSD nije podesen da je butabilan, ali je jedini hdd u kompjuteru, sve ostale sam iskljucio.

Na PC-u sam instalirao Samsung Magician 4.1 i iz onog C:\Program Files\Samsung SSD Magician\...sece.iso gde se inace nalazi taj fajl, narezao butabilan dvd. Ukljucim komp, krene da butuje sa diska, caldera dos i ono sa slika i to je to. Sad sam pustio ponovo, ali sam prilikom butovanja izvadio disk i ceo proces stane, dakle, calderu povlaci sa diska. Ne znam odakle mu to, ako treba da bude neki drugi dos.

Sece.iso sam narezao na PC-u, ne na laptopu. SSD je u PC-u kao glavni HDD i jedini, sve ostale sam iskljucio.

Btw. kad sam rezao boot dvd, prvi put je bilo burn failed, pa sam narezao ponovo. prilikom prvog narezivanja, nije upisao nikakve podatke na dvd, ostao je prazan i nakon burn failed. Da nije problem u tome? Sad sam kupio jos par dvd-a pa mogu ponovo da narezem :) mada, to je taj sece.iso, drugi nemam u program files samsung magician-a.

Za rezanje sam koristio Nero 12.

Poslednja izmena:
Skini magic iso,idi load izaberi taj iso fajl koji hoces da rezes,loadujes ga,pa ga snimi.
ubacis prazan cd,u magic iso u tools baru pritisni no bootable opcion,izaberi 3 stavku- Load exist bootable image file
Izaberes fajl koji si ranije snimio.u tools baru stajace bootable,ides burn ito je to.

Sad cu i ovo da pokusam :)

Ti radis sve,ali ne i ono sto ti se napise,to sto ti rezes nema veze sa boot diskom koji mora da bude narezan u Fat32
formatu,to neces postici pukim reznjem image fajla.
Ako hoces sa usb onda i on mora biti formatiran u FAT32,drugacije nece da radi u DOS-modu.
I samo opusteno, i ja sam se nabacao pogresno narezanih diskova ;)

Poslednja izmena:
USB flash je bio formatiran pre nego sto sam ga napravio da bude butabilan, ali iz nekog razloga se ne pokrece uopste, tj. komp ga ne prepoznaje. Sad cu da pokusam ovo sto si mi zadnje rekao sa magic iso pa javljam rezultate.

Batali više USB flash, nareži najobičniji CD, idealno ako imaš neki RW :) i završi posao, od radnje koja bi trebalo da traje 10ak minuta, ostasmo tri dana.

Ja ovde ne vidim opciju no bootable pa rekod a pitam pre nego sto nesto pogresno uradim ponovo :)

Prilozi

• magic-isooo.png
    magic-isooo.png
    61.1 KB · Pregleda: 50
kada ti je vec bootovao u dos mogao si i da ga startujes sa harda.
A:\ pa kucas gde ti se taj fajl nalazi npr. C:\Program Files\Samsung SSD Magician\..
boot_1.jpgboot_1.jpg

Poslednja izmena:
Uspeo sam. Na ekranu nista nisam video jer je sve bilo kockasto, ali sam pritiso Y i enter. Video sam da pise "erasing disc..." i to je trajalo 5 sekundi. Jel to to? Sad instalacija win-a?

Pa ne traje SE dugo, budući da si već pobrisao sve ranije, to je to.

Sad Win.

Hvala svima puno ;) Namucio sam vas ova tri dana :) ali prvi put radim ovo pa ne znam nista o tome. Prvi put sam i cuo za secure erase i da to treba da se radi :) Dakle da cuvam ovaj butabilni disk pa ponovo SE pre sledece instalacije win-a?

Javljam kad instaliram rezultate sa testa ssd-a.

Cuvaj ga brate ko oci u glavi,vidis koja je muka:d

Proveri, ako prilikom instalacije Win na SSD-u nema nikakvih particija, samo slobodan prostor, onda je SE urađen.

Odradjeno sve, evo rezultata sa testa.

Win je normalno instaliran. Kopirao fajlove na komp, expanding files... klasika i to je to. Nisam video nikakve particije i sl. Valjda je to to.

Prilozi

• ssd-after.png
    ssd-after.png
    38 KB · Pregleda: 103
Rezultati su OK za SATA2 (malo je niži 4K, ništa strašno), align je dobar, instalirani IRST. To je to, završi instalaciju, isključi hibernaciju, možeš po želji da optimizuješ sistem iz Samsung magician-a, ali nije obavezno i to je to.

Dobro je .Da li je ono na prvom postu XP tako mi lici?
Nemoj da radis defragmataciju ssd.

Poslednja izmena:
XP je na laptopu, a na PC-u je Win 7.

Sta trebam da optimizujem iz Samsung Magician-a?

Ne radim defragmentaciju, znam da se za ssd to ne radi ;)

Jednom sam optimizovao win7, iskljucio neke stvari po uputstvu sa neta, neciji blog ili tako nesto, isao korak po korak. Posle optimizacije komp je poceo da brlja, neke stvari nisu radile kako treba pa sam morao reinstall :) tako da, ovog puta mozda iskljucim samo hibernaciju i jos dve-tri stvari da ne radi ssd bez potrebe.

Hvala puno za pomoc ;) Ne znam kako bih ovo sredio bez vas ;)

Poslednja izmena:
Izvini ja povrsno pratih... ti ssd koristis za desktop masinu ili za laptop?
Na ssd si za destop masinu instalirao w7?

SSD koristim za desktop komp, a na laptopu je obican od 5400 rpm

Jedno pitanje vezano za optimizaciju.

Jel ovo ok na slici kako je podeseno?

Od optimizacije sam iskljucio hibernaciju, deaktivirao sam prefetch/superfetch, a aktivirao write-cache buffer flushing. Nadam se da je ovo ok.

Hvala.

Ne razumem ono upozorenje, na sta se misli, using a raw partition may damage your data. verovatno se misli ako ssd nije prethodno formatiran. Ja sam to odradio tako da je to valjda to.

Prilozi

• op-ssd.png
    op-ssd.png
    57 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
Jedno pitanje vezano za optimizaciju.

Jel ovo ok na slici kako je podeseno?

Od optimizacije sam iskljucio hibernaciju, deaktivirao sam prefetch/superfetch, a aktivirao write-cache buffer flushing. Nadam se da je ovo ok.

Hvala.

Ne razumem ono upozorenje, na sta se misli, using a raw partition may damage your data. verovatno se misli ako ssd nije prethodno formatiran. Ja sam to odradio tako da je to valjda to.

Nemaš potrebe za overprovisioning-om, ono što si uradio je sasvim dovoljno od optimizacije.

Nazad
Vrh Dno