Šta je novo?

problem sa sb live 5.1

DjoleNS

Slavan
Učlanjen(a)
28.12.2005
Poena
320
e pa ovako... vec sam nalazio rechi o tome na netu... ali josh uvek nisam uspeo da nadjem reshenje...
znachi problem je sledeci... imam sb live 5.1. izdanje od pre 3-4 god...
kartica radi korektno jedino sa windowsovim drajverom ili onima koji se nalaze na cd-u koji sam dobio uz nju...
ako kojim sluchajem hocu neki noviji... pri instalaciji stize prijava o ne postojanju sb kartice...
tako sam trazio i naishao na neke starije drajvere koji uspevaju da vide karticu ali kad se instaliraju daju zvuk bez basa... znachi sve fino radi samo vufer cuti....
zna neko neshto?

to se meni desilo sa sb live 4.1 (jos starija) imam 2.1 sistem a kad sam instalirao nove drajver woofer je ucutao!!!

Na samoj kartici ti pise tacno koji model imas pa pokusaj tako...ili ostavi!!!!!

chek ne kontam, shta da pokusham tako? chak i da vidim koji model imam, shta cu s tim?

Poslednja izmena:
Nisam bas siguran ali pogledaj na site-u verovatno pise koji su modeli podrzani. Znam da su za "stari" Live 5.1 , ovi sto se danas prodaju nisu podrzani od strane Kx-a .

ma kakvi... evo instalirao...
neshto mi se ne svidja... prvo ne trebaju mi oni silni programi koji zbunjuju... treba mi samo drajver.....
drugo vufer i dalje ne radi... al ne rade ni rear zvuchnici... i sada nemam vishe mogucnost ADVANCED podeshavanja u MASTER MIXERU gde podeshavam VOLUME...

Potrazi malo po forumu ima dosta threadova o Live-u i Kx driverima kao i to sto ne radi sub ili neki drugi zvucnik. Uz malo podesenja proradice sve i to bar 2x bolje nego sa Creative driverima.
Udri po searchu !

hejjj!! pa mogu ti reci sasvim sam fino podesio... malo su drugachija budzenja... ali izvuko sam maximum... otrpilike je tu negde slichan zvuk... :D
sad cemo da vidimo kako igre rade... i josh samo da ga izbacim iz startupa...
hvala! :wave:

ne mogu da verujem da ti je tek sad slican zvuk kao sa 'original' drajverima. pa cim ih instaliras trebao bi da dobijes bolji zvuk :d

a sto se tice eax-a, postoji KX DSP panel gde se menjaju moduli, evo ti pogledaj moj ;)

P.S. postoje i razni skinovi za ove drajvere - ja koristim ovaj - default mi je mnogo zbunjujuc

Prilozi

• dsp.JPG
    dsp.JPG
    75.7 KB · Pregleda: 98
eee pa verovatno mi je sve to zbog toga jer mi je po defaultu bilo svashta poiskljuchivano... npr 5.1 nije radio... pa neke *******cije s basom i surroundom... blabla... kad sam sve poukljuchivao proradilo je :)
nego video sam taj panel vec i NISHTA mi nije jasno? znachi on ima veze sa eaxom..?

pazi nema ovaj panel veze samo sa eax-om. evo npr:
- timbre podesava basove i treble (visoke tonove)
- surrounder odradjuje surround (kako mu i ime kaze :d) - salu na stranu, on deli zvuk na kanale, kao sto i budzi muziku na neki surround
- ac3passthru_old nem pojma cemu sluzi, znam samo da mi se vise svidja zvuk
- cleax4 - zaduzen za reverb, tj. eho (valjda) - njega sam naknadno ubacio umesto nekog jednostavnijeg koji je bio na njegovom mestu
- ostali delovi su standardni, neki od njih se mogu izbaciti, neki su obavezni (sve pise u uputstvu). epilog su izlazi na zvucnoj kartici, xrouting valjda sluzi za surround u igricama (bolje zvuci nego sa original drajverima), fxbus i fxmixer sluze za rad sa efektima (reverb i chorus), prolog sluzi za snimanje signala
mozes da ubacis npr. 10-kanalni ekvilazjer ili peak meter za 2 kanala (ja sam nasao na netu neko je napravio 6-kanalni). uglavnom moduli se mogu praviti, ako se razumes u programiranje, a i ako imas volje.

ipak postoji ogranicenje da ne mozes da ubacis sve module odjednom - ogranicenje je hardverske prirode - kartica ne moze da izgura sve odjednom. da bi video kad si blizu granici pogledaj na onu liniju ispod grafickog prikaza DSP-a. kod mene pise (na prikacenoj slici):
Instr:336/512
GPRs:265/256 (kao sto vidis nesto se moze prekoraciti, ali malo i ne uvek)
iTRam: 43/128
xTRam: 18/32
....

uglavnom najcesce zafali GPRs i iTRam size

uzmi i vidi sta mozes da uradis - na vecini modula se sa leve strane nalaze ulazi, a sa desne izlazi. evo nekih tumacenja skracenica za surrounder: fL - prednji levi, fR - prednji desni, sL - zadnji levi (surround left), sR (pogodi :D), center (sta li je ovo???), LFE - bas (low frequency effect), sCenter (zadnji srednji). ove izlaze povezujes na ulaze na epilogu....

da ne bih duzio ako te nesto zanima pitaj

e pa ovako... par stvari mi sad vec na samom startu smetaju...
na prvom mestu me nervira shto mixer mora da mi stoji u tray-u (ja sam jedan od onih koji vole prazan tray :D) i mora da se digne iz startup-a da bi uopste bio uchitan zvuk kakav je podeshen...
znachi ako ga ne pokrenem zvuk je totalno drugachiji....
onda, ne radi mi sad mic... a pojma nemam gde i shta sad da chachkam i gde moze biti problem, i da li sam ja to neshto zeznuo sad ili je problem svoje prirode... a toliko svakakvih zezalica za podeshavanje...
mnogo mi je bre komplikovano... moracu da nadjem neko uputstvo... ili shta ja znam...
sushtina svega je ne znam vredi li toliko se njakati s tim i dal se na kraju dobije ishta spec bolje...
ja bih najradije samo drajver instalirao bez ikakvih propratnih zezalica... i ovako sam bio prezadovoljan snagom zvuka samim podeshavanjem iz control panela i na pojachalu...
kao shlag na tortu ladno mi sad komp usporio podizanje sistema....
pa bi najradije izbriso te drajvere... (josh samo kad bi znao gde su se u registru zavukli! :trust: )
sve u svemu njakanje ni zashta... iznjakah sebe... pa onda i tebe... i nishta...
nego kako tebe bre nije mrzelo da se njakash s tim?? :)

Poslednja izmena:
meni je bilo zanimljivo, a i zvuk koji sam dobio je neuporedivo bolji nego na originalnim drajverima....
Nego, da krenemo redom:
- sto se tice dizanja sa kompom - sta ti fali, bar je a dohvat ruke, a i ako ti smeta stavi ga u 'hide' i cao djaci :). Sem toga, kakav ti to komp imas kad ti je tako mala glupost usporila dizanje kompa? kad vec imas pojacalo i neke valjda) dobre zvucnike, kakav tek onda komp imas? :)
- sto se tice Mic-a, idi na opciju AC'97, pa na padajuci meni iznad koga pise AC'97 i znak "?" i izaberi Mic. tako dobijas zvuk na zvucnicima sa mikrofona, a za snimanje idi na "Recording" tab i tamo pojacaj i UnMute-uj Mic

@Suicide_samurai
Jel bezbedno prckati po DSP-u. Mislim ne moze nesto katrastofalno da se desi.
Ja sam samo instalirao podesio 5.1 i nista vise. Razlika je ocigledna u odnosu na Creative koje sam cisto radi poredjenja prvo probao.
Da si malo blizi pa da te otmem na par sati da mi to sve lepo pokazes :) .

aha evo skontao sam... gain mi je za pojachavanje... ali nije mi jasan taj AC97 meni... za shta su ona dva potenciometra sa dve ikonice liche mi na toki-voki... jedna iznad druge stoje..?
i zashto kada u padajucem meniju promenim sa mic na neshto drugo, mikrofon ne radi?

Poslednja izmena:
@ExR: potpuno je bezbedno prckati po DSP-u.. ako nesto $*****, samo desni klik i Reinitialize DSP i eto te na pocetku. ako ti se nesto svidi mozes da snimis podesavanja - samo idi na save i stikliraj sve sto ti ponudi od opcija. posle da bi otvorio ta podesavanja - samo dvoklik na fajl ili load ;)

@DjoleNS: pojacavas Mic kad stikliras ono mic Boost u AC'97 meniju. mnogo bi lakse bilo kad bi skinuo neki drugi skin - evo npr ovaj ja koristim (green skin)- nije nesto lep ali je vrlo funkcionalan. samo raspakuj zip i dvoklik i on ce biti instaliran. samo nemoj posle toga da ga pomeras ili brises odakle si ga raspakovao (dodje nesto kao skinovi za winamp).

strana za download skinova: http://kxproject.lugosoft.com/skins.php?language=en:

green skin (probao sam i druge, ali ovaj mi je najfunkionalniji, ai ne izgleda lose :)):http://www.mccartneyland.fsnet.co.uk/greenscreen/index.shtml

attachovao sam moja podesavanja, kao i peak6 (sestokanalni peak-meter), ovo vazi za tebe ExR, nemoj da probas DjoleNS - ovo nije za tvoju karticu (imas 4.1 - jel tako?). mozes da ubacis taj peak6, ako hoces.

Prilozi

• svasta lepo.zip
    14.5 KB · Pregleda: 106
Poslednja izmena:
za podesavanja idi na Load na DSP panelu, za peak6 uradi desni klik na DSP panelu i idi na "register plugin"

ehejjj! :D
ziv si... ;)
pa evo sve sam probao... i mogu ti reci da mi je zvuk bolji po ovim default podeshavanjima za dsp... primetio sam da kad uchitam tvoj... pojavljuje se onaj efekat 3d zvuka.... i malo se upale chorus i reverb... shto u sushtini nije dobro... svaki od tih efekata "zamucuje" zvuk... pogotovo reverb mu da shum i dubinu prostora.... na mojem ozvuchenju najmocniji mi je zvuk samo kada ostavim po defaultu i josh malo se pozezam s bojom i jachinom zvuka...
inache evo shta imam: imam obichne 5.1 plastikanere... ali shta je fora... umesto tog jadnog vufera koji sam dobio s njima, tuche mi chajavec -gitarsko bass pojachalo, otprilike ko vesh mashina (ostalo mi od nesudjene gitarske karijere :guitar: )... i sad kada spojim te male prskavce i ovo chudovishte... dobijam nenormalno chist, oshtar i preglasan zvuk, sa razvaljujucim basom...:-devil-:
jel probao neko tako neshto?? :banana:
imam pitanje... za shta sluzi spdif jel znash? i taj peak6...? u chemu je razlika izmedju ovog shto vec stoji po defaultu? josh ga nisam instalirao... jel moze i on da se vrati posle onako kakav je bio?

Poslednja izmena:
ma moze samo ga obrises - ovaj samo prikazuje svih 6 kanala, a onaj samo 2. i ti ne instaliras ovaj. sto se tice zvuka - isprobavaj i namesti kako tebi odgovara - meni se ovako svidja uz ove moje zvucnike :)

Ja i moj bivsi kolega smo pre jedno 3 god dovukli 180MB zipovanu arhivu driver-a za sve Creative Live 5.1 zvucne kartice.
O cemu se radi:
neki azijati su skontali da Live,Audigy,Audigy 2 imaju na sebi tj. koriste isti tj. kompatiblian EMU chip za emitovanje zvuka(s tim sto je kod Live-a iskoriscenost EMU cipa npr. 20%,kod Audigy 40%,Audigy 2 60%) i nisu bili lenji nego su dohvatili drivere za Audigu 2 i preradili ih da rade bez problema na bilo kojoj verziji Live-a 5.1.Ja ove driver-e koristim na mom Live-u 5.1 od 2002 i prezadovoljan sam.
Prednosti ovih driver-a u odnosu na ostale:
-savrseno su stabilni(nijednom mi nisu pukli)
-imaju neuporedivo cistiji i lepsi zvuk od orginalnih Creative i KX driver-a(jedino sto KX ima bolju podrsku za Asio)
-kada se npr. u speaker settings-u postavi setovanje headphones,2.1,4.1 itd. bice uvek tako, tj. prilikom restarta nece dolaziti do (verovatno vecini poznatog problema) vracanja na 2.1 iako ste izabrali 5.1 podesavanje i sl.(setovanje u win-u u sounds & audio devices je nebitno,tj. sistem se drzi setovanja u speaker settings-u)
-imaju jako lepsi skin od ostalih ;)
Posto smo mi ove driver-e dovukli jos pre 3 god i pogubili adresu sa koje smo ih dovukli,probacu posle nove godine da pronadjem neki zivi link za sve one koji su zainteresovani da ih probaju...

Poslednja izmena:
ajde brate ako imas instalaciju negde.......BURNuj please

Dobro pa mi pade na pamet da pitam... Ja obichno sve tako problemchice sitne prirode ni ne setim se da pokrenem na reshavanje... :)
Hajde Conane, pogledaj pa nam javi da nam svima svane....
Srecna nova godina svima i bozicni praznici! ;)

sine potrazi malo po sajtu...ima tema od 51 stranu
u njoj ces naci drajvere za svuku karticu (na svim jezicima)
ja sam skinuo ovo.......

Sine pretrazio sam, tj. procitao sve. To su Pax driveri.Gomila nekih glupih aplikacija a driveri opet Creative. Ostajem na Kx-u!

btw sine imao si verziju od 20mb!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno