Šta je novo?

Problem sa racunarom

Denis98

Poštovan
Učlanjen(a)
11.09.2022
Poena
60
Pozdrav svima. Brat ima problem sa njegovim racunarom, a to je da mu cesto zabada, freezuje se slika i ispusta onaj zvuk "trtrtrtrtrtr". Na discordu kad pricamo i kad podeli strim, vidi se da mu slika zabode, i zvuk mu puca. Ja sumnjam na procesor. Inace se ne pregreva nista i sve temperature su okej, kao i fps. Ostavicu sta ima od komponenti.

CPU: Ryzen 5 5600GPU: RX 6800 16GBRAM:32GB 3200MHZ DDR4 FanxiangMB:Asus B450MSSD:1TB M.2 FanxiangCooelr:240mm Aio ThermalightPS:600W BeQuiet Pure Power Gold [Modular

Neispravan procesor je ovde po meni najmanje sumnjiv.
Možda uopšte nije hardver, već problem pravi loš drajver ili neki softver.
Ja bih pre svega probao da uradim par stres testova, da vidim kako će hardver sve da hendluje, jer ako sa njima sve radi, nije hardver problematičan, već softver.
Neka ništa ne menja, pa neka skine npr. AIDA64 i potera par testova.

Neispravan procesor je ovde po meni najmanje sumnjiv.
Možda uopšte nije hardver, već problem pravi loš drajver ili neki softver.
Ja bih pre svega probao da uradim par stres testova, da vidim kako će hardver sve da hendluje, jer ako sa njima sve radi, nije hardver problematičan, već softver.
Neka ništa ne menja, pa neka skine npr. AIDA64 i potera par testova.
Na sta treba da obrati paznju u stres testu ?

Pa ništa posebno, neka prvo pusti jedan po jedan (ima ih nekoliko), pa će da vidi kakav će da bude rezultat.
Ako je nešto od hardvera neispravno najverovatnije neće uspeti da odradi test do kraja i onda će već imati neke smernice - znaće najpre da je do hardvera, a ne do softvera.
Pretpostavljam da se nije igrao sa UEFI-jem i čačkao oko tajminga i latencija za memoriju, pokušavao da potera neke profile koji su dati da se podigne takt memorije ili nešto oko procesora? Ryzen je znao da napravi problem ako mu se turi "neadekvatna" memorija, ali mislim da je AMD to rešio i da sada na defaultu u principu sve radi.
Dakle, UEFI na default, bez akrobacija, pa se poteraju testovi.

Javiće se sigurno iskusniji od mene koji su se igrali sa Ryzen mašinama i imaju mnogo više iskustva od mene, jer ja nisam nikada koristio Ryzen, nekada Intel, sada Mac.

Uporedo sa programom na kojem secka, pusti recimo Cinebench 23 i prati zauzetost procesora i memorije. Od besplatnih HW testova OCCT ima još više nego Aida koja nije besplatna više. .

Pozdrav svima. Brat ima problem sa njegovim racunarom, a to je da mu cesto zabada, freezuje se slika i ispusta onaj zvuk "trtrtrtrtrtr". Na discordu kad pricamo i kad podeli strim, vidi se da mu slika zabode, i zvuk mu puca. Ja sumnjam na procesor. Inace se ne pregreva nista i sve temperature su okej, kao i fps. Ostavicu sta ima od komponenti.

CPU: Ryzen 5 5600GPU: RX 6800 16GBRAM:32GB 3200MHZ DDR4 FanxiangMB:Asus B450MSSD:1TB M.2 FanxiangCooelr:240mm Aio ThermalightPS:600W BeQuiet Pure Power Gold [Modular
Kада је чишћено, када је мењана паста на процесору ?

Nazad
Vrh Dno