prevideli ste jednu stvar, on na dve particije ima instalirana 3 OS-a Pretpostavljam da mu je na prvoj particiji instaliran prvo winXP pa zatim na istu tu particiju stumban i win98se i naravno da to ne radi. WinXP mora da je sam na particiji.
Ne, na C: je Win98 i Win2000 a na D: WinXP (prvo je instaliran Win98, pa Win2000 pa WinXP).
Takodje treba da iskljucis taj 13gb HDD
vidi moje ranije odgovore - ZABORAVITE TAJ OD 13GB!!!! TAJ JE PREGOREO!!!! Nosio sam ga kod coveka u servis.
Jumper mora da ide na master za primary HDD (nekada ne mora, ali bezbolnije je ako ide)
i jeste na toj poziciji
da nakacis primarni disk na onaj kraj IDE kabla gde pise PRimary, ako ne pise taj konektor na kablu je PLAVE boje, ako su iste boje onda je primary konektor ZADNJI na kablu
hm ovo nisam znao. Znaci postoji cak i IDE primary i slave konektor? I da na zadnjem je povezan hardisk (znaci primary) a na prvom imam CD-ROM (znaci slave).
Cetvrta varijanta je da ti je rikno IDE kontroler ili da si ceo taj IDE kabel ubo u pogresan slot na ploci.
hm, gde se on nalazi? To je onaj "utikac" za IDE na ploci?
Treca varijanta je da se uveris da ti IDE kablel nije pokvaren, sto je lako moguce ukoliko je star isto koliko i ti racunari na kojima probavas sve to
pa IDE kao i racunar je kupljen Februara 2000. Mogao bi tu da bude neki problem
nedostizni, prijateljski savet ....... odnesi negde komp a ne
ovako ...
to cekam kao krajnju varijantu. Ne mogu da kazem da su to bile neke velike (samim tim i profesionalne firme) ali kod zadnja dva "odlaska" PC-ija u servise oba puta se desavalo da "greskom" zamene moje delove sa nekim shit tudjim delovima, uz obrazlozenje - greska. Razmisljam da odnesem do Pakoma, ne znam koliko ce da me odrape?
Instalacija na HDD-u koju imas nije butabilna jer ne moze da bude
butabilna dok je na HDD-u.
Butabilan disk pravis iz Nera, pomocu Boot CD opcije .
Sam Boot CD se pravi od uzorka neke diskete koja je boot-abilna
ili nekog boot image-a.Ubacis npr. Win98 boot disketu ili neku svoju
custom made butabilnu disketu i stavis pod expert settings
na Floppy 1.44MB emulation.
Nakon toga prebacis instalaciju 98-ice kao da pravis obican Data disk.
Burn CD, i obavezno proveri pre samog rezanja da li je Floppy emulation
stiklirana.
Hvala ti na savetu, ali kao sto mozes da vidis u nekom od predhodnih odgovora pokvaren mi je floppy. Takodje 100% sam siguran da opcija "Floppy emulation" ne postoji u mom Biosu, ili barem nije definisana pod tim pojmom. Na kraju i da nadjem pod kojim je drugim pojmom kod mene definisana opet nema svrhe - ne radi floppy drive.
Kreiranje Boot CD sam shvatio i uradio hvala.
5 varijanta je da ponovo procitas sve postove ronnie colmana i Tarmi Ricmi-ja koji su ti rekli manje vise isto sto i ja. PA onda ponovo procitaj moj post, pa onda ponovo njihove... Valjda ces ukapirati...
vise manje sve se to svodi na ona pet Tarmi Ricmi-a:
1.Probati taj HDD na drugoj masini
2.Zameniti IDE HDD kabl
3.Proveriti sve pinove koji su na HDD-u i na koje se kaci IDE kabl
kao i pinove od napajanja (Molex)
4.Probati sa zamenom Molex-a za napajanje
i konacno
5.Probati samo taj problematicni HDD solo bez ostalih IDE uredjaja
1. Probao sam ga - radi besprekorno (pre nego sto je formatiran). Na predhodnoj masini (odakle sam ga dobio) i ovih dana sam ga nosio do druga. Izvadili smo dzamper, i povezali i on ga prihvatio kao slave.
2.Probacu.
3.Checked. Sve je dobro.
4.Hm ovo mi nije jasno. IDE kablovi su "samostalni"-kace se na IDE kontroler s jedne i na uredjaje s druge strane. Dakle mogu se slobodno izvaditi kao zaseban "predmet" ako se tako moze reci.
E sada vidim da je Tacmi napisao da su Molex - pinovi od napajanja, ali u tom slucaju mi nije jasno kako da ih promenim? Ili je mozda molex onaj konektor koji ide od kabla za napajanje i ulazi u uredjaje?
5.Probacu.
U ocaju sam ovih dana sve zivo probao pa tako i nakon formatiranja harda od strane MaxBlasta, instalaciju Windowsa.
Nabavio sam Win98, Win2000 i WinXP (sve butabilne verzije).
I krenuo sa da
instaliram Win98. Na pocetku odmah sam dobio ovo saopstenje:
Kod:
Setup cannot install Windows 98 on your computer.
Your computer does not have a hard disk, your hard disk is not functioning correctly, or your hard disk requires a special device driver.
Contact your computer vendor for assistance
Zatim sam probao sa
Win 2000. Kada je krenula instalacija imao sam izbor: da prebacim u NTF ili "leave partition as it is". Izabrao sam ovo drugo, i instalacija je zadivno cudo pocela i zavrsila se. Zatim je izasla poruka da ce se sistem rebootovati za 15 sekundi i da ce se Setup nastaviti nakon restarovanja sistema. Ali ne lezi vraze, nakon restartovanja sistema javila se sledeca poruka:
Kod:
Could not open boot partition to check for ???(e ovo nisam zapisao zadnje, nazalsot)
Nakon toga se nastavlja iz pocetka instalacija. Zatim sam prebacio ceo file system u NTSF i izabrao drugi folder za instalaciju. Instalacija se zavrsila, opet resetovao sistem i opet dobio istu poruku.
Na kraju sam ubacio i XP, i kod njega sam vec na 4% zavrsene instalacije dobio poruku:
Setup cannot copy the file authz.dll
Eto toliko. Logicno je da uopste nisam ni mogao da instaliram nijedan od Windowsa dok nisam upseo da "povezem" HDD (odnosno da bude raspoznat u Biosu). Ali eto kao sto rekoh ocajan, ne znam sta radim i probao sam.