Šta je novo?

Problem sa overklokom Bartona 2500+

Knight_rider je napisao(la):
Još maleni update problema sa mojim BHartonom...
Naime danas sam flešnuo jedan modifikovani Bios sa cpc off (command per clock) i ništa mi nije pomoglo, spustio sam bartona na def. radni takt i "zategao" memoriju na 6-2.5-2.5-2.5......
Btw, u ponedeljak bih trebao dobiti jednu MSI K7N2 Delta platinum na testiranje...Tako da ćemo onda moći eliminisati ploču kao potencijalni problem... :type:

Tipujem na plocu. Ako jedan dan 'oce, pa 'oce jos malo, odes da spavas srecan, a sutra te *ebe u zdrav mozak i nece da boot-uje na znatno nizem fsb-u, to mi je samo Epox radio. Mada, s druge strane, samo sam jednog Epoxa imao (odnosno imam ali ne zadugo) i to kod tebe ne mora da bude uzrok. Mozda je ipak samo Barton. Ja sam imao "taze" Bartona koji je radio na 11*200 na 1.55V. Kupljen u julu prosle godine. Kad si ti pazario svog? I kakvi su ti to tajminzi?

@ marsi:
Moj savet: sad to samo zategni na sto veci fsb sa cas2. Ako bi izvukao 10*220 na 2-3-3-11 stabilno, pa da :guitar:. Ovaj tvoj stari Kingston bi ti bez problema radio na 2-2-2-11@220. Blagosloven bio dan kad si mi ga prodao i ruka ti se pozlatila :d ...
Pozdrav

@ mitarus:
Stavio sam ga na agressive mod, tajminzi 6-2,5-2,5-2,5...***, tako piše...
Procesor je kupljen u martu 2004. godine...

Ne znam sta da ti kazem. Mislio sam da prospem neku pricu stare serije, nove serije, ali ipak nije tolika razlika. Probaj sa drugom plocom ako si tako u mogucnosti ;)
Poz

mitarus je napisao(la):
@ marsi:
Moj savet: sad to samo zategni na sto veci fsb sa cas2. Ako bi izvukao 10*220 na 2-3-3-11 stabilno, pa da :guitar:. Ovaj tvoj stari Kingston bi ti bez problema radio na 2-2-2-11@220. Blagosloven bio dan kad si mi ga prodao i ruka ti se pozlatila :d ...
Pozdrav

ovih 245x9 nije stabilno, ali sam to napisao jer pre nije imalo sanse da se komp probudi sa fsb preko 215. sto se tice procesora odavno sam digao ruke od njega, jednostavno sam se pomirio da nece preko 2100mhz i drzim ga na defaultu...
drago mi je da cujem da te kingston sluzi.... ipak je to bh5.... reci mi na kojoj voltazi ga drzis i koliiko si uspeo da izvuces iz njega....
pozdrav....

Mala ispravka, memoriju sam zategao na 6-2-2-2.0...
U prethodnom postu sam naveo (greškom naravno) 6-2.5-2.5-2.5 :wall: :wall: :wall:

Knight_rider je napisao(la):
Mala ispravka, memoriju sam zategao na 6-2-2-2.0...
U prethodnom postu sam naveo (greškom naravno) 6-2.5-2.5-2.5 :wall: :wall: :wall:

Zato sam te i pitao ;)

@marsi:
Ma nisam nista izvukao ([email protected]). U principu sam pazario Epox koji daje samo 2.8 max, pa sam planirao da odradim vdimm. Ali posto mi je primerak ploce djubre, cekam da pazarim DFI pa da se igram...

Poslednja izmena:
Još jedan neuspeh...
Pokušaj sa MSI K7N2 Delta platinum failed...
Ništa se nije dogodilo, izgleda da ni ploča nije baš najispravnijaja, nešto tu greši, nikako da se složi sa mojom Kingston memorijom...Jedva par puta se boot-ovao komp, nedovoljno da se bilo šta istestira...
S obzirom da sam prošle godine (pre ePoX-a) imao upravo MSI K7N2 Delta, iako nije bila platinum isto sam imao probleme sa memorijom (Kingstonom), pa sam promenio ploču!!!
Videćemo možda se neka testiranja mog Bartona obave u sredu ili četvrtak, u svakom slučaju javljam rezultate... :type:

moj mobilac radi na 1,55v na 200x10 sasvim stabilni i lepo...
47-48C idle/57-58C opterecen

voodoons je napisao(la):
moj mobilac radi na 1,55v na 200x10 sasvim stabilni i lepo...
47-48C idle/57-58C opterecen

?! I moj nemobilac radi lepo i stabilno na 11x200 na 1.575v, pa sta? Dizes temu staru 8 meseci da bi se pohvalio, ili sta, posto nisi rekao nista korisno?

Ja imam slican problem imam mercury Knu400x-l(kopija epoxa 8rda3i sandra mi prijavljuje sve epoxove komponente unutra)i nece ni makac preko 200 sa kingstonom.Procesor moze ko od sale preko i memorija sigurno do 220 sa najopustenijim setovanjima ali nece,tako da mislim da je ploca u pitanju.

Stormbringer_bg je napisao(la):
?! I moj nemobilac radi lepo i stabilno na 11x200 na 1.575v, pa sta? Dizes temu staru 8 meseci da bi se pohvalio, ili sta, posto nisi rekao nista korisno?
jesi ti to malko ustao na levu nogu:wall:

kako da ne..... a na 1,45 na 220x11?

Imam L varijantu procesora tako da mu je default 1,5V. Na toj voltazi ide do nesto malo vise od 2GHz.

Barton je neverovatno zanimljiv za diskusiju. To se dokazuje i ovim postom i na ravno mojim odgovorom jer sam prvo snimio ovu temu.
Ja imam istog Bartona i jako mi je zanimljiv. Jos mi se ne prelazi na novu platformu jer su mu moci izuzetne.
Moj ima drugaciji problem. Ne mogu nikako da mu stavim mnocilac 11x. Kada sam ga bio uzeo radio je ko blesav na 1833 (11x166) klasika, dizao sam ga i na 2200 (11x200) i onda jednog dana CVRC!!!! Samo je poceo da prihvata 12x166 i vise. Ja se bas smorio zbog toga, ali mi to u sustini i nesmeta toliko jer mi radi stabilno (evo sada vec neko vreme na 2100, 10.5x200). Malo sam ga spustio jer jurim jacu plocu pa onda cu malo vise da eksperimentisem. Sada imam ASUS A7V8X-X i ona mi dozvoljava 2200mhz pa ne bih bas do kraja.
Tebi preporucujem da ga ispitujes, jer ko zna u cemu je stvar.
A ostali koji spominjete latenciju, mozete li mi reci sta je to i kako ja da malo pojacam ili smanjim ili sta je vec bolje???

Sticajem okolnosti u mom posedu nasla su se dva Bartona 2500+. Naravno, steta je ne iskoristiti mogucnost da se podignu na 2.2GHz, odnosno 3200+. Situacija je sledeca:

Prvi, stariji Barton na 3200+ pri default voltazi na ABIT NF7-S na Prime torture testu pokazuje 56-58C i radi stabilno oko sat vremena. Zanimljivo je da voltaza u SpeedFan-u pokazuje od 1.58-1.62v ?!?

Noviji Barton na 3200+ sa default voltazom podigne Windows, ali Prime torture test padne nakon 6-7 minuta. Medjutim, kada se voltaza poveca na 1.7v SpeedFan pokazuje 1,65-1.66v, a temperatura procesora je 45C?!? Za sada prolazi Prime Torture test bez greske vec oko 40-ak minuta.

Ploca je ista - NF7-S, memorija 2x256DDR PC32000 Kingston ValueRam, radi u dual channel modu (Infineon chipovi). Cooler je Spire WhisperRock IV na ciji sam hladnjak montirao ventilator od Spreeze Raptor Cool-a (mislim da se tako zove) jer je Spreeze-ov cooler za par stotina obrtaja brzi (minimalno glasniji, a hladi 2-3 stepena vise)

Interesantno je da procesor koji radi na visem naponu ima manju radnu temperaturu.

Postavlja se pitanje koji proc. zadrzati? Da li ovaj drugi sa nesto vecim naponom i 10-ak stepeni nizom temperaturom ili ovaj koji na default naponu izvlaci 3200+, ali se vise greje? Ja sam, za sada, opredeljen za ovu drugu varijantu - visi napon niza temperatura.

freeman je napisao(la):
Postavlja se pitanje koji proc. zadrzati? Da li ovaj drugi sa nesto vecim naponom i 10-ak stepeni nizom temperaturom ili ovaj koji na default naponu izvlaci 3200+, ali se vise greje? Ja sam, za sada, opredeljen za ovu drugu varijantu - visi napon niza temperatura.

Naravno da je bolja varijanta taj drugi CPU, ali jedan sat u prime-u je jako malo da bi se odlucio. Ni ona druga temperatura nije nesto katastrofalno. Barton-i imaju u vecini slucajeva visu temperaturu od drugih.

Ispitaj ti to na 24h pa se javi da kazes rezultate. Bas me interesuje.

I sta je na kraju bilo sa Knight_riderom.
Vidim da se ne javlja.
Nego, zna li neko na koliko trebam da zakljucam AGP da bi mi stabilno radila ploca.
Imam 2500+ otkljucanog koji radi stabilno 5-6 sati sa prime-om 12.5*200, 12.5*166, 200*11, ali nece na 201*11.
Memorija nije problem testirana je na drugim plocama na by SPD ide do 233, a u pitanju je NCP 400MHz 2*512.
Dignem sistem sa svim mogucim fsb-om, ali nece stabilno. Duze mi radi prime na 233*11 nego na 210*11???
Voltazu sam dizao do 2.175. Hladim ga vodom i nije presao nikad 50C.
Cini mi se kad mu stavim neki ne standarni fsb da ceo komp koci.
Zanimljivo je da sa vazdusnim hladjenjem max stabilno radi na 200*11.5 i temp od 52-53. Na 200*12 oce da butuje ali ni min prime-a a temp ne prelazi 58C.
Sta trebam da uradim da bi stabilno radio na fsb-u izmedju 201-233.

Ma nece. Probao sam po jedan MHz u rasponu 10MHz i nece, mrzelo me vise. Evo upravo mi radi prime vec 4h. Voltaza se ne vidi ???, u biosu sam postavio proc 1.9, cipset 2.0, memorija 2.77 i agp 1.7. I 3Dmark2003 prolazi bez problema. Pre ovoga sam testirao fsb 210*11 i nece da prodje 3DMark 2003.
Ima li neka stavka u biosu osim da AGP frekvencije, kojm bih mogao da sredim nestabilnost 3DMark-a?

Moze jedno pitanje kada smo vec tu?
Moze li se raditi nesto dok radi PRIME 95?

mislis da to moze tako, na kraju krajeva kada se pogleda on ti ne daje nikakav rezultat nego samo ti je cilj da ti namuci procesor i onda ako ovaj izdrzi to je to.
Tu ima logike.

A jos nesto, gore sam pisao, ali mi niko nije odgovorio.
Zna li neko zaso moj procesor ne moze nikako da prihvati mnozilac 11x. Sve ostalo prihvata, ali defaulte ne nikako. Po defaultu je 11x166.
Sve sam probao. Radi mi lepo, ali me ubi radoznalos zasto bas to.

Poslednja izmena od urednika:
Baraba je napisao(la):
Zna li neko zaso moj procesor ne moze nikako da prihvati mnozilac 11x. Sve ostalo prihvata, ali defaulte ne nikako. Po defaultu je 11x166.
Sve sam probao. Radi mi lepo, ali me ubi radoznalos zasto bas to.
To ti je do ploce garant. Dok nisam promenio plocu nisam mogao nikako da stavim 10x. Prosla je bila A7N8X-X.

@Diabolique: Nema potrebe da stavljas toliki napon za AGP.

@Cwelle
Znaci najverovatnije je nesto kvrcnulo u ploci i to je to.
Znam dobro da je radio ko blesav na 11X kada sam uzeo komp. Taj odgovor mi deluje realno.

Vrh Dno