Šta je novo?

Problem sa overclockom Bartona

Dusan K

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600, Noctua C14S, 2x Noctua NF-A14
Matična ploča
B550I AORUS PRO AX
RAM
2x16GB Kingston 3600MHz
GPU
Asus TUF 3080 10GB
Storage
Adata SX8200 Pro M.2 512GB, Lexar NM710 2TB, Biostar S100 480GB, Western Digital Green 2.5 2TB
PSU
Corsair SF750
Kućište
Cooler Master NR200P
Monitor
Philips 65PUS7354
Pristup internetu
  1. Optički internet
Procesor je Barton 2500+, ploca Abit NF-7. Windows XP je instaliran na default vrednostima i sve radi odlicno, temperatura procesora 41-42 stepena sa Box kulerom. Problem nastaje kada u biosu prebacim procesor na 3200+. Procesor se prijavi, medjutim kada treba da se startuje sistem, pojavi se sledeca poruka “Windows could not start because the following file is missing or corrupt: <Windows root>\system32\ntoskrnl.exe>. Reinstall a copy of the above file.> Kada u biosu vratim podesavanja na normalu, sistem se normalno podigne. Da li se neko sretao sa necim slicnim?

Dusan K je napisao(la):
Procesor je Barton 2500+, ploca Abit NF-7. Windows XP je instaliran na default vrednostima i sve radi odlicno, temperatura procesora 41-42 stepena sa Box kulerom. Problem nastaje kada u biosu prebacim procesor na 3200+. Procesor se prijavi, medjutim kada treba da se startuje sistem, pojavi se sledeca poruka “Windows could not start because the following file is missing or corrupt: <Windows root>\system32\ntoskrnl.exe>. Reinstall a copy of the above file.> Kada u biosu vratim podesavanja na normalu, sistem se normalno podigne. Da li se neko sretao sa necim slicnim?

Koja memorija je u pitanju? Mozda ona pravi problem. Jesi li probao da malo podignes napon na procesoru.

Pozdrav

Poslusaj kolegu Puki-ja.

A pre svega, procitaj bre FAQ :rtfm:

E a kako to odma 3200+,ajde lepo nam reci koji ti je bio mnozilac koji fsb kolika voltaza i sto je najvaznije koja memorija.

Ako je memorija 400-ka , podigni napon procesoru za nekih 0.05V i verovatno ce ti sve raditi.

Molim te Dusne K, odgovori da li si nesto postigao dizanjem napona za malo.
Moj Barton 2500+ i ista ploca, memorija Kingtone 400 nema sanse da rade kao 3200+, maksimalno sam postigao magistrala na 195 pri naponu od 1.775 V a memorija 8-3-3-2.
Mislim da ovi nove serije procesora tesko mogu vise, ako neko zna razlog neka kaze, voleo bih da nisam jedini.

artur je napisao(la):
Molim te Dusne K, odgovori da li si nesto postigao dizanjem napona za malo.
Moj Barton 2500+ i ista ploca, memorija Kingtone 400 nema sanse da rade kao 3200+, maksimalno sam postigao magistrala na 195 pri naponu od 1.775 V a memorija 8-3-3-2.
Mislim da ovi nove serije procesora tesko mogu vise, ako neko zna razlog neka kaze, voleo bih da nisam jedini.
Ja sam siguran da t imemorija nece raditi na CAS2 na tom kloku,povecaj tajminge memoriji pa onda probaj dalje.

probao sam da je stavim i na 11-3-3-3 mislim da labavije i ne moze,
dizao sam napon i memoriji i nista.
Samo da potvrdim:
CPU Intreface je ENABLE
CPU FSB/DRAM Ratio je AUTO
Napon Chipseta je na MAX

Nisam bio u mogucnosti da ranije odgovorim. Situacija je sledeca: dizanjem napona na 1.675 sistem pocne da se podize, ali se racunar resetuje kada treba da udje u graficki mod. Pretpostavljam da je u pitanju napajanje (prva verzija JNC od 330W), jer je veoma optereceno - Barton, 512 DDR, Sapphire 9600XT, Sony DVD, Teac SCSI 8x rezac, Maxtor 80 GB, Live 5.1, US Robotics 56K modem, Adaptec SCSI kontroler , Asus TV/FM karta. Ovo pretpostavljam jer mi se ponekad desi da pri ulasku u 3D mod (pokretanje bilo koje igre ili 3D marka) da program za pracenje parametara sistema (MB Probe) prijavi pad nekih napona (najcesce onaj od -5V ode na -5.30 ili cak -5.35, ali i ostali se poremete). Ovo se ne desava svaki put i nisam uspeo da odredim zbog cega se desava. Kada iskljucim pracenje napona, sve radi odlicno (3D Mark 03 bez gresaka vrati rezultat od oko 3900, sto bi trebalo da odgovara ovakvom racunaru). Koliko je opasno ovo variranje napona po komponente (napominjem, desava se samo u 3D aplikacijama)?
Memorija verovatno nije problem. U pitanju je PQI DDR 400 CAS 2.5. Na 166 magistrali radi na CAS 2 bez ikakvih problema.

Dusan K je napisao(la):
Nisam bio u mogucnosti da ranije odgovorim. Situacija je sledeca: dizanjem napona na 1.675 sistem pocne da se podize, ali se racunar resetuje kada treba da udje u graficki mod. Pretpostavljam da je u pitanju napajanje (prva verzija JNC od 330W), jer je veoma optereceno - Barton, 512 DDR, Sapphire 9600XT, Sony DVD, Teac SCSI 8x rezac, Maxtor 80 GB, Live 5.1, US Robotics 56K modem, Adaptec SCSI kontroler , Asus TV/FM karta. Ovo pretpostavljam jer mi se ponekad desi da pri ulasku u 3D mod (pokretanje bilo koje igre ili 3D marka) da program za pracenje parametara sistema (MB Probe) prijavi pad nekih napona (najcesce onaj od -5V ode na -5.30 ili cak -5.35, ali i ostali se poremete). Ovo se ne desava svaki put i nisam uspeo da odredim zbog cega se desava. Kada iskljucim pracenje napona, sve radi odlicno (3D Mark 03 bez gresaka vrati rezultat od oko 3900, sto bi trebalo da odgovara ovakvom racunaru). Koliko je opasno ovo variranje napona po komponente (napominjem, desava se samo u 3D aplikacijama)?
Memorija verovatno nije problem. U pitanju je PQI DDR 400 CAS 2.5. Na 166 magistrali radi na CAS 2 bez ikakvih problema.

Ako nece da udje u Win sa 1.675V i resetuje se kao sto kazes, stavi napon na 1.7V i to bi trebalo da resi problem. Razmisli o tome da uzmes neko kvalitetnije napajanje...

artur je napisao(la):

Kingston DDR400 memorija (pretpostavljam da je u pitanju ValueRam) je ili CL 2.5 ili CL3, tako da ne ocekujes da ti radi na CL2.0 sa nekim visim FSB-om. Stavi lepo tajminge memorije 8-3-3-2.5, FSB 200, mnozilac 11, VCore na 1.7 i gledaj kako Barton 2500+ postaje 3200+ bez problema. Kasnije zategni malo tajminge memorije uz obavezno povecanje napona za memoriju.

CPU Interface ostavi na enable
FSB/DRAM Ratio stavi na 1/1
Napon chipseta nemoras da povecavas za sada.

artur je napisao(la):

Jedino ako je tvoj primerak procesora zakljucan, onda je 3200+ stvarno limit...

Javi sta si uradio. Poz! :wave;

artur je napisao(la):

Cisto da ti pokazem da nisi u pravu.... ,)

Inace, PONOSNI sam vlasnik NF7-S od pre 3 dana, a Bartona od pre 7 dana (upgrade, sa ASUS A7N8X i 2400+)

Procesor radi na 200 MHz magistrali kao 3200+, samo za napon moram da stavim 1.725 (na 1.7 ulazi u Safe Mod). Radi stabilno (odradio sam par testova), ali ga zasad necu tako drzati jer moram da nabavim novo napajanje i resim dodatno neke stvari oko hladjenja. Na kraju krajeva, i ovako je doviljno brz za sve sto mi treba.
Izgleda da se ovi noviji primerci losije klokuju od starijih. Moj je iz 45. nedelje, oznaka AQXFA.

Lepo, moj i dalje nece, Memorija jeste ValueRAM ali sam je stavio na 8-3-3-3.
Sto se procesora tice (on je bio BOX ali sam stavio Raptora) 200 Mhz i naponu od 1.7 nece ni da krene, a na 1.8 se podigne Windows ali mi puca 3DMark.
Dokle smem da dizem napon i koja je max Temp.
Falcone svaka ti cast za rezultat to je za mene izgleda SAN, jel ti sve stabilno radi na toj frekvenciji.
Mislim da ipak moj primerak nece dalje od 195 Mhz i voltaza 1.775V tu radi kako treba ne mogu da verujem da nece jos tih 5 Mhz vise.

Da, radi stabilno ali mi je bedak sto nece preko 2.5 GHz, Za 2.5 GHz moram da stavim napon 1.825 ili cak 1.85 da bi radio stabilno ali to vuce sa sobom povecanje temperature sto mi smeta pa ga drzim za svaki dan na 200x11 (3200+) na 1.65V a teram ga vise samo kad testiram nesto. Ionako u svakodnevnom radu nema neke primetne razlike (priznajem, nekako je lepsi osecaj kad znas da masina radi na 2 ipo giga iako se ne primeti). Pozdrav!

Arture, probaj za memoriju da stavis By SPD

Falcon je napisao(la):
...

Cisto da ti pokazem da nisi u pravu.... ,)

Inace, PONOSNI sam vlasnik NF7-S od pre 3 dana, a Bartona od pre 7 dana (upgrade, sa ASUS A7N8X i 2400+)

Cime hladis bartona na tom naponu , koje je napajanje i napisi koji ti je napon na memori9ji i koji su tajminzi :wave; :wave;

Falcon je napisao(la):
Da, radi stabilno ali mi je bedak sto nece preko 2.5 GHz, Za 2.5 GHz moram da stavim napon 1.825 ili cak 1.85 da bi radio stabilno
I mene interesuje cime hladis Bartona na 2.5GHz-a pri 1.85v. Mora da je voda ili barem SLK800,900...

Blade je napisao(la):
...

I mene interesuje cime hladis Bartona na 2.5GHz-a pri 1.85v. Mora da je voda ili barem SLK800,900...

TT7+ na medium (~4800 RPM), otvoreno kuciste i temperatura oko 42-45... Mada puca mi 3DMark, treba jos da otkrijem zasto.

Pozdrav,
and keep on overclocking :mrgreen: :beat:

Blade je napisao(la):
...

Dovoljan je i Raptor. Ja sam vozio mog Bartona na 2.5 GHz na 1.925 V i bio je na 52 C. Jeste toplije od uobicajenih 40 C na 3200+ 1.675V ali dobro opet je prihvatljivo. Inace kuciste je zatvoreno Eurocase, sa dva sistemska za promaju.

Ta 52c, misliš bilo je u sobi toliko?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Nije, u sobi je bilo 40, jer sam se ja zapalio da ga dignem na 2500 MHz ili da ga sprzim.

Ajde razmisli na trenutak, čemu kuleri od 50 i kusur evra kada raptor od 10 evra drži bartona na 2.5GHz i skoro 2V na 52C u zatvorenom kućištu?

Za drzanje na toj voltazi, Raptor je los, ali za testove, moze sasvim dobro da posluzi. Ne znam o cemu pisu ljudi, koji kazu da ne mogu da ohlade TB oc na 2400MHz ili sta-ti-ja-znam-koliko, kad sam i svog prethodnog TB 1700+ koji je radio na 1.5 V, dizao na 24xx MHZ na voltazama do 1.8 i on nije presao 55, ali ni jednom. Raptor je onaj stariji na 2800 o/s. Prosli su mi kroz ruke i noviji na 2300 o/s i oni ipak slabije hlade. Mozda je u tome tajna. Inace Raptor je 7,2 e, a zatvoreno kuc. je odlicno provetreno, te nije isti efekat. Temperatura u sobi je 25, da ne bude zabune.
pozdrav

Mihha je napisao(la):
...

Dovoljan je i Raptor. Ja sam vozio mog Bartona na 2.5 GHz na 1.925 V i bio je na 52 C. Jeste toplije od uobicajenih 40 C na 3200+ 1.675V ali dobro opet je prihvatljivo. Inace kuciste je zatvoreno Eurocase, sa dva sistemska za promaju.

Meni moj Barton radi na 3200+ na 1.6V. Jesi probao da smanjis malo voltazu?

Poz! :wave;

Mihha je napisao(la):
Za drzanje na toj voltazi, Raptor je los, ali za testove, moze sasvim dobro da posluzi. Ne znam o cemu pisu ljudi, koji kazu da ne mogu da ohlade TB oc na 2400MHz ili sta-ti-ja-znam-koliko, kad sam i svog prethodnog TB 1700+ koji je radio na 1.5 V, dizao na 24xx MHZ na voltazama do 1.8 i on nije presao 55, ali ni jednom. Raptor je onaj stariji na 2800 o/s. Prosli su mi kroz ruke i noviji na 2300 o/s i oni ipak slabije hlade. Mozda je u tome tajna. Inace Raptor je 7,2 e, a zatvoreno kuc. je odlicno provetreno, te nije isti efekat. Temperatura u sobi je 25, da ne bude zabune.
Šta bi sa onih 40? :)
Pazi, ne sporim ja da će CPU da odradi testove na toj frekvenciji & voltaži, ali da bude 52c, ne da nema teoretske šanse, nego... :) Samo sam hteo da kažem da tvoja ploča laže više od svih asusa zajedno :) BTW koja ploča?

Vojkan je napisao(la):
Ajde razmisli na trenutak, čemu kuleri od 50 i kusur evra kada raptor od 10 evra drži bartona na 2.5GHz i skoro 2V na 52C u zatvorenom kućištu?
Stvarno, dobro pitanje... ma, cemu i Vapochill?!!? :beat:
Koja je njegova svrha pored postojeceg Raptor-a? :d

Mihha, mislim da tebe ploca debeeeelo laze...

Za Vojkana

Abit NF7-S V2.0 bios 20, a ne laze toliko sigurno, jer se oseti razlika izmedju 50 i 60 recimo, i to na dodir samog tela tj. osnove kulera. Moz' slobodno da dodjes da vidis.

Za Falcona

Imas bolji primerak, ovaj mora na 1.675 da bi bio stabilan. Ulazi u Win i na manje, ali cim je nesto zahtevnije puca.

pozdrav

Mihha je napisao(la):
Abit NF7-S V2.0 bios 20, a ne laze toliko sigurno, jer se oseti razlika izmedju 50 i 60 recimo, i to na dodir samog tela tj. osnove kulera. Moz' slobodno da dodjes da vidis.
Ma jok i ne laže, tu bre ima preko 70c garant :)
Zašto onda ne držiš CPU tako?
Mislim, da ja imam bartona koji na 2.5GHz hoće sa 1.925V a da pritom sa raptorom ne prelazi 52c držao bih ga tako 25h dnevno :)
Sad ozbiljno, ajde vrati se na moj prvi post, a i na CARov, čemu *******cije za hlađenje od ~300€ kad sve to može i raptor od 7.2€? Jer K7 procesori ne idu puno preko toga, eventualno na 2 - 2.05V, šta je to za raptora, 60c max, i to u zatvorenom kućištu :)

poz

Probaj u soft meniju ukljuci cpu temp protect na 75c i pusti prime95. Posle pet minuta ima da vristi i da se ugasi.

Malo sam se “igrao” overclockinga i vise sam nego zbunjen rezultatima. Na default voltazi (1.65) stabilno radi na magistrali 185 (ukupno 2035 MHz) sa Turbo memorijskim setovanjima (u ovom slucaju 2 – 3 – 3 – 7). Prime je bio pokrenut vise od 6 sati i nije prijavio nikakvu gresku. Temperatura je bila 59 stepeni (Box kuler, zatvoreno kuciste prepuno kablova). Za magistralu 200 napon treba da bude 1.775 da bi Prime mogao da radi vise sati bez gresaka. U tom slucaju temperatura je previsoka (64+) da bi ga ostavio da radi tako. Najvise sam se iznenadio kada sam spustio napon na 1.60 i ostavio magistralu 166. Radi apsolutno stabilno (tj. izdrzava Prime), a temperatura ne prelazi 52 stepena. Memorijski tajminzi su tada 2 – 2 – 2 – 6.
Posto znam da ploca malo “undervoltuje” procesor startovao sam CPU –Z i tada shvatio da to malo uopste nije tako malo. Kada je u biosu podeseno 1.60, program prijavljuje da procesor u stvari radi na 1.552, na 1.65 vrednost je 1.6 – 1.616, a na 1.775 - 1.73.
Cudno mi je da za stabilan rad na 200 MHz treba dodati 0.2V u odnosu na 166 MHz. Da li je moguce da me nesto drugo koci?

Mali update. Napon 1.60 (realno 1.552), magistrala 181, temperatura 54 stepena. Da li je moguce da mu za tih 19 MHz magistrale treba 0.2V napona?

Nazad
Vrh Dno