Šta je novo?

Problem sa optičkim drjvom

NemanjaZ88

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
18.10.2011
Poena
244
Koristim laptop Dell Inspiron n5110, rezao sam Audio CD preko Nero.8.3.13.0, sve je prošlo Ok, dik je narezan, ali posle toga računar nije hteo da očita nijedan CD ili DVD disk, ništa.U tom trenutku na to nisam obratio pažnju, posle nekoliko sati sam primetoo da fali ikonica za CD/DVD drajv u My Computer. Nekoliko diskova, koji provereno rade, sam ubacio u laptop i nijedan nije hteo da očita, počne da vrti disk i stane i tako svaki, bez obzira da li u pitanju CD ili DVD.

Da li neko ima ideju šta da radim? ne verujem da je crko optički drajv jer sam možda ukupno 5-6 diskova narezao na pomenutom laptopu od kako ga imam, jako slobo koristim optički drajv pa ne verujme da se istrošio kristal (ili kako god već da se zove taj uređaj na upisno čitajućoj glavi).

Poslednja izmena:
Instaliraj besplatan program Driver Booster i apdejtuj drajver za dvd, nije bitan program za rezanje koji koristiš, ali najsigurnije rešenje je uvek program bez instalacije, tj. portable programi, recimo ''Nero Burning ROM 15.0.25001 [Portable][Multi]'', tako kucaj u guglu, 50MB, ekstraktovanje je 10 sekundi i vozi, .....

Hvala za preporuku za Ashampoo Burning Studio, Nero koristim odavno, ali baš odavno, pošto diskove režem izuzetno retko, nikada nisam ni tražio neku zamenu za Nero.
Što se tiče preporuke za deinstaliranje drajvere u device manageru, to nisam uspeo da uradim jer u device manageru uopšte ne vidim optički uređaj. Probao sam da ga neđem preko Everesta, ali ništa, uopšte ga nema.

Poslednja izmena:
Ja bih jednostavno proverio prvo u BIOS-u da li je vidljiv'', ako jeste onda bih ubacio neki butabilni dvd i ako ga pokrene onda je fizički ispravan, naravno postaviti da butuje sa DVDa, to je najlakše bez da se otvara laptop i vadi fizički dvd ... ne bih zaključivao nasumično.

Posle restarata, ikonica za CD/DVD disk se ponovo pojavila u Device manageru kao i u My computeru, e tu nastaje čudan porblem. U BIOS-u vidim optički drajv, butuje sa DVD diska bez problema operativni sistem ili bilo šta drugo butabilno (probao sa Windows-om i sa Hiren-om).Čita normalno bilo koji DVD disk, problem nastaje kada ubacim CD disk, bilo novi bilo neki koji sam narazeo pre par godina, jednostavno počne da vrti, stane i nesten ikonica za CD/DVD, posle restarata sve normalno. DVD diskove ,reze, čita ih ali blo koji CD da ubacim poonovo se javi pomenuti problem.

Mora da se očisti, treba ga raspakovati i očistiti, ako ne znaš sam, odnesi u servis, nije skupo za odraditi čišćenje..
Mada, možeš i sam, treba ti: običan disk, malo lepka i malo vate

zalepi tanak sloj vate po površini cd-a u obliku slova X i ubaci disk u drajv..... i to je to, provereno radi, to je kao neko redneck rešenje...
10-ak puta sam to radio i sve bilo okej...

Poslednja izmena:
mislim da je bolje probati kompresovani vazduh prvo, jer vata i slicno moze da ogrebe socivo.

Ok, hvala na savetim, laptop je još uvek pod garancijom tako da ću ipak odneti u servis da to oni odrade.

@markodjorem, nisam znao za taj metod, čuo sam da postoje spcijalni diskovi za čišćenje CD/DVD drajva, međutim metod koji si naveo izgleda kao efikasan i pritom izvodljiv u kućnoj radinosti.

obzirom da je laptop, imas lak pristup socivu, pa mozes i rucno to da odradis ako si pazljiv.
izopropil alkohol se obicno preporucuje, nisam siguran dal bi trebalo razblaziti.

Q-Tip i običan alkohol su dovoljni ali sa mnogo pažnje mada čisto sumljam da je to ovde u pitanju.

Vrh Dno