Šta je novo?

Problem sa OC procesora Atlon X2 7750

pa prvo ovako,maximalna radna temperatura tog procesora je 73 stepena celzijusa po specifikaciji proizvodjacha,drugo taj procesor sa defaultnim naponom od 1.325 na vecini plocha ce raditi na 3.0 Ghz,trece verovatno nemash ukljuchenu opciju cool and quiet ili smart fan,tako da ti radi na max broju obrtaja stalno....3200 je max broj obrtaja ventilatora na stock cooleru koji se dobija uz procesor.temperatura pri orthosu na 3.0 koju dobijash je zadovoljavajuca ako mu treba pola sata da je dostigne...ako je dostigne za nekoliko minuta onda bi morao to malo da pratis...u principu kako mnogi kazu od 40-60 si bezbedan....znachi ako temperatura pri full loadu posle jedno sat-dva orthosa ne prelazi 59-60 stepeni dobar si....mada opet i ja sam zabrinut sto se temperatura tiche....jednostavno takvo je jezgro procesora(toplo)....

Nesto meni tu ne ide u glavu,ali dobro evo mojih slicica,meni je ovo default voltaza,cak i manja od navedene u prethodnim postovima...Konfiguracija mi je u potpisu,tj profilu,pre neki dan mi nije presao 45c orthos za 10 minuta,sada je stigao do 49 za isto vreme,u idle mi ne ide preko 34c...:cigar:

i421qg.jpg

Poslednja izmena:
pa jedino ako imas dodatne ventilatore u kucistu.....uostalom ko zna mozda merenja zavise od ploche do ploche.....dodao sam 12ci sa strane i ona uspeva da ohladi i chipset i malo da pripomogne kuleru procesora ....tako da imam sad zadovoljavajuce temperature.....sto se voltaze tiche kad je komp kupljen i setovan sa default podesavanjima napon je bio (bar na mojoj plochi) 1.325v ja sam ga spustio bio na 1.25 medjutim taj napon je nedovoljan da bih klokovao proc na 3.0....pa sam podigao napon na 1.275v i sad je na 3.0 i sve super.....imao sam cimanja sa temperaturama...sto zbog losije paste,sto zbog nedovoljne provetrenosti kucista itd....

meni naprimer razliciti programi pokazuje razlicite temperature tako da me tu dosta toga buni....tako da ne mogu bas da uporedim sa tvojim temperaturama....ali sta znam proc u idle-u kada je tek upaljen komp je 34 stepena ,nakon sta znam nekoliko sati rada ta temperatura idla je 39-40 stepeni.....u loadu pod orthosom od jedno sat i po trajanja ne predje 49-50 stepeni....

plocha je 34-35 stepena ,hard je 35 stepeni tako da sve u svemu nije loshe...:)

dokle se sme ici sa naponom za ovaj procesor na box kuleru?

ako cemo verovati CoreTemp,Everestu i HW Monitor,moj trenutno ima temperaturu od 25c,pri voltazi 1.4v i radnom taktu od 3.1ghz.

hteo bih da mi radi na 3.3ghz,ali pri ovom naponu od 1.4v,ortos pukne nakon 10 sekundi i bude BSOD i restartuje se komp.

kuciste je odlicno provetreno,tako da se ne brinem oko temperatura ako ovi programi ne lazu.

Prilozi

• temperatura.JPG
    temperatura.JPG
    203.9 KB · Pregleda: 52
Ja hladim ovaj procesor za box kulerom kazem ti u sobi koja je vrela kada miruje 25stepeni je procesor ja sam mu samo digao mnozilac i volataza mi je 1.408 na 3.4 ghz mada ponekkada moze da bude nestabilan. Ali glat ga mozes drzxati na 3.3 ghz bez problema za svaki dan. Ja cu da kupim bojli kuler cisto estetike radi jer u ANTEC 900 kucistu box xladi kao zmaj da nepominjem jace kulere.

dokle se sme ici sa naponom za ovaj procesor na box kuleru?

ako cemo verovati CoreTemp,Everestu i HW Monitor,moj trenutno ima temperaturu od 25c,pri voltazi 1.4v i radnom taktu od 3.1ghz.

hteo bih da mi radi na 3.3ghz,ali pri ovom naponu od 1.4v,ortos pukne nakon 10 sekundi i bude BSOD i restartuje se komp.

kuciste je odlicno provetreno,tako da se ne brinem oko temperatura ako ovi programi ne lazu.

Vise od 3.1 sa tim procesorom ti ne treba.
A sta bi sa onim X3 720BE i odkud sad 7750+?

^slazem se, nema razlike izmedju 3.1 i 3.2 a procesor radi nestabilno, na limitu. Ja sam najvise postigao stabilno 3.22 sa b.e. verzijom napon 1.4v na box, max temperatura 58 stepeni posle 2,3h linx-a

Mora da sam ja to sve lepo izbalansirao napon mi je 1.42 na 3.4 ghz... I radi stabilno kao zmaj... Sa box kulerom mi je sada temp kada je procesor miruje ono listam neke nebitne programe itd 25 a kada ga nafuram u craysis 50 stepeni max. Mada ANTEC 900 kuciste je provetreno ubica na mesto. Ali stize mi z600 tako da sam se prebrinuo za phenom 965 koji mi je sledeca kupovina...

Mora da sam ja to sve lepo izbalansirao napon mi je 1.42 na 3.4 ghz... I radi stabilno kao zmaj... Sa box kulerom mi je sada temp kada je procesor miruje ono listam neke nebitne programe itd 25 a kada ga nafuram u craysis 50 stepeni max. Mada ANTEC 900 kuciste je provetreno ubica na mesto. Ali stize mi z600 tako da sam se prebrinuo za phenom 965 koji mi je sledeca kupovina...

Brate,nemoguce je da ti je na 3.4 idle temperatura 25 C s boxom. Jedino mozda ako ti je ukljucen Cool'n'Quiet,ali to ti onda nije ni 3.4 ni 1.42....
:wave:

Digao sam napon na 1.35 i 3.0GHz i sa 3.5 minuta linx-a koliko je izdrzao do restarta (sam se restartovao) dostigao je temperaturu prema HW monitoru i core temp-u 41stepen s tim sto je povremeno padalo i koji stepen manje, a u biosu prilikom restarta ono sto se vidi na trenutak, bila je 43 stepena.

Meni interesuje da li su ove postavke voltaze i brzine ok, i da li je normalno da linx radi samo 3.5 minu.
Pri ranijim pokusajima masina bi se zakucala a sada se restartovala.
Inace imam box kueler, i prije klokovanja sam ga drzao na 80-70% brzine, ovaj put je bio na 100%.

Digao sam napon na 1.35 i 3.0GHz i sa 3.5 minuta linx-a koliko je izdrzao do restarta (sam se restartovao) dostigao je temperaturu prema HW monitoru i core temp-u 41stepen s tim sto je povremeno padalo i koji stepen manje, a u biosu prilikom restarta ono sto se vidi na trenutak, bila je 43 stepena.

Meni interesuje da li su ove postavke voltaze i brzine ok, i da li je normalno da linx radi samo 3.5 minu.
Pri ranijim pokusajima masina bi se zakucala a sada se restartovala.
Inace imam box kueler, i prije klokovanja sam ga drzao na 80-70% brzine, ovaj put je bio na 100%.

Temperature su ti u sasvim ok granicama jos uvek. Ne resetuje se zbog temperature nego mu fali jos napona.Slobodno dizi voltazu jos malo,za najmanje moguce korake,pa isprobaj svaki put. Kad ti dodje load temp do nekih 55C ne idi dalje.Mada,ako hoces da ga drzish klokovanog nabavi neki bolji kuler.
:wave:

Haha BOX cooler i 3.4Ghz i napon 1.42V oce to hahah!Pa daj @SrdjaneKS da vidimo taj CPU na delu.Izvrti Linx na tih 3.4Ghz i neke markove da vidimo cisto reda radi kao se ponasa u testovima.To sto ti pricas je lepo ali bez testova nista.

Haha BOX cooler i 3.4Ghz i napon 1.42V oce to hahah!Pa daj @SrdjaneKS da vidimo taj CPU na delu.Izvrti Linx na tih 3.4Ghz i neke markove da vidimo cisto reda radi kao se ponasa u testovima.To sto ti pricas je lepo ali bez testova nista.

Ma pusti lika,mozda stvarno veruje u to...:d:laugh:

Vise od 3.1 sa tim procesorom ti ne treba.
A sta bi sa onim X3 720BE i odkud sad 7750+?

cekam lika da mi se javi i da mi posalje,ja mu posaljem poruku,vidim da je bio online,ali nista ne odgovara,najvise mrzim takve likove.

7750be sam uzeo iz bratove masine dok mi ne stigne x3 720be i ako mi uopste i stigne :S:

nego,danas mi je stigla vendeta 2,lepo sam je namontirao uz velike muke,nije htela bravica do kraja da ide,kocila je negde,pa sam je malo jace,skoro pa nije puklo :S:

ali temperature su fantasticne iako senzor malo laze.

1 vent 12cm pozadi izvlaci vazduh,2 venta 14cm gore isto izvlace vazduh,a vendetin vent je okrenut da duva prema gore.

slika

evo da kazem,idle u windows je 11 stepeni, a u biosu 16/17.

dakle,dodati +5 stepeni na temperature sa slike.

Poslednja izmena:
e ***,ja se taman ponadao :D

zasto je onda u biosu 16 stepeni ?

e ***,ja se taman ponadao :D

zasto je onda u biosu 16 stepeni ?

Zasto je meni 42C u BIOS-u za Sempron 140 koji je 45W, a isto toliko za X4 620 koji je 95W?
Baza kulera jedva da je mlaka, a da je 42C trebala bi biti prilicno topla.
Istovremeno CoreTemp pokazuje 26C u idle sto je vec vjerovatnije jer mi u sobi samo 18C.

Poslednja izmena:
znaci,lazu senzori za amd procesore,pogotovo ove novije ?

za one stare athlone od x2 3600 do 6400 je prikazivao kako treba uvek,a za ove ne

'Bem li ga,meni ocitava kako treba....oko 30 idle ( plus-minus par stepeni,zavisi od ambijentalne) i do 50 load
EDIT:
Probaj da update-ujesh bios,mozda to pomogne...

Poslednja izmena:
stavljen je najnoviji modifikovan bios koji ima opciju ACC,tako su mi preporucili na ovom forumu.

moguce i da je ovaj bios ubagovan,a mrzi me iskreno sad flesovati na stari da proverim temperature,pa opet vracati na ovaj,bojim se da nesto ne krene po zlu :D

ali koliko sam inace radoznao,idem ipak da flesujem :D

stavio sam oficijelni bios,situacija je ista sa temperaturama.

ali moram napomenuti,da ovaj oficijelni bios ima opciju ACC,bas sam proverio.

ne kontam onda poentu modifikovanog biosa ako i oficijelni ima :)

Poslednja izmena:
imam 7850be i radi na 3.1ghz na voltazi od 1.4v

uspeo sam da udjem u windows na 3.3ghz,ali sam mu tad stavio napon od 1.475v i cim pokrenem ortos,restartuje se komp.

ako pogledate ovu sliku:
slika

videcete da su oni stavili napon od 1.55v za 3.3ghz

da li je previse 1.55v i hoce li mu to znacajno skratiti radni vek ili ne?

dokle je bezbedno da povecavam voltazu,a da mu ne skracujem vek puno?

hladjenje ocz vendeta 2 i brdo ventilatora :)

Pa u principu vec 1.5 v nije za svaki dan. Na 1.55v moze,ali jako pazljivo,i da se jako dobro o'ladi. Ali to ti je samo za experimentisanje,ni slucajno za svaki dan

imam 7850be i radi na 3.1ghz na voltazi od 1.4v

uspeo sam da udjem u windows na 3.3ghz,ali sam mu tad stavio napon od 1.475v i cim pokrenem ortos,restartuje se komp.

ako pogledate ovu sliku:
slika

videcete da su oni stavili napon od 1.55v za 3.3ghz

da li je previse 1.55v i hoce li mu to znacajno skratiti radni vek ili ne?

dokle je bezbedno da povecavam voltazu,a da mu ne skracujem vek puno?

hladjenje ocz vendeta 2 i brdo ventilatora :)

Vec sam zaboravio, jesi li ti presao sa 7750+ na 7850+?

Sto se uopste zezas sa tim procesorima?
Uzmi brate Sempron 140 i pokusaj otkljucavanje ili da bude sigurica najjeftiniji Athlon II X2 i przi po o/c-u kad te toliko zanima ;)
Mogucnosti su mnogo vece, a ima i da dere taj CPU

volim da se igram sa starijom tehnologijom i da vidim koliki su im dometi :)

nisam presao sa 7750 na 7850,nego brat ima 7750,a ja za sebe uzeo 7850.

Nazad
Vrh Dno