Šta je novo?

Problem sa Northbridge velika temp

Slavko

Cenjen
Učlanjen(a)
04.11.2012
Poena
154
E Ovako imam problema sa northbridge na maticnoj u pitanju je Gigabyte UD 3 MA770 3.0
puno mi se greje preko hw monitora temp joj je konstantno 41 a kad sam instalirao amd over drive temp joj je 82 a i kad pipnem rukom hladnjak nemogu da drzim ni 2 min kako da smanjim temperaturu? i koliko je toj maticnoj dozvoljeno stepeni ? i dali moze da crkne tako ?

Pomagajte

Jesi li očistio ventilator na čipsetu ? Probaj sa TEMELJNIM čišćenjem kako ventilatora na čipsetu tako i cele matične ploče, najbolje kompresovanim vazduhom.

Ako se i posle detaljne operacije čišćenja matične i ventova pokaže da je temperatura još uvek visoka, onda mu promeni vent na čipsetu za neki novi i bolji.

ovako na ploci nemam ventilator nego imam pasivni hladnjak evo link ploce http://www.gigabyte.com/fileupload/product/2/3097/1144_m.jpg greje mi se ovaj gde pise gigabyte na hladnjaku nemos pipnuti koliko je vruc a dok onaj mali sivi ispod slota od grafe ladan kao zaba cist je i nema prasine dali bi nesto promenio kad bih stavio novu pastu? i dali moram da skinem staru pastu sa hladnjaka ?

skini hladnjk(pasivni sto se greje) i zameni pastu(prvo ocistis staru)
a ne bi bilo lose da montiras preko hladnjaka i jedan vent i prikopcas moleksom na plocu
nakon toga prati temperature pa javi

Stavio sma novu cooler master silver pastu i ocistio staru pastu i sa cipa i sa hladnjaka al temp je o5 ista probao sam staviti i kuler na hladnjak stanje je 78 c imate li mozda jos neku ideju i dali ce crci sa tako velikom temperaturom?

Ja bih rekao da ti senzori brljave...Ali...ako i dalje brines,ostavi taj vent da duva u hladnjak i uzivaj...Sve dok je masina stabilna nema razloga da brines....

Napravi bolji airflow u kućištu da razvede topao vazduh iz zavetrine u kojoj je nortbridge smešten izneđu Cpu kulera i grafičke kartice.

E Ovako imam problema sa northbridge na maticnoj u pitanju je Gigabyte UD 3 MA770 3.0
puno mi se greje preko hw monitora temp joj je konstantno 41 a kad sam instalirao amd over drive temp joj je 82 a i kad pipnem rukom hladnjak nemogu da drzim ni 2 min kako da smanjim temperaturu? i koliko je toj maticnoj dozvoljeno stepeni ? i dali moze da crkne tako ?

Pomagajte

Ako možeš da držiš prst 2 minuta onda nemaš problem. :d
Max sigurna temperatura za chipset AMD 770 je 100°C, pa si i dalje prilično daleko od toga.
Promena paste na chipsetu obično ne donosi neku značajnu promenu, a ako je mala površina chipseta pasta se vremenom istera ispod hladnjaka (usled vibracija) pa je mnogo bolja solucija termalni lepak ili traka (obe stvari je teško naći kod nas).

Poslednja izmena:
Pardon slucajno sma napisao (2 minute ) nesmem da drzim prst ni 2-3 sekunde...Skinuo sam hladnjak i stavio sam cooler master silver pastu.Meni je samo bitno da ona necrkne posto je maticna jako dobra i ima jako dobre performanse

Vidim da si se odlučio da zameniš pasivni hladnjak sa CM Blue Ice.
Mogu ti preneti lično iskustvo da se povišena temperatura chipseta time neće sanirati, jer nema odvođenja toplog vazduha sa hladnjaka odnosno toplota ne može da disipira u vazduh koji je već zagrejan od CPU kulera i grafičke kartice. Čak ti se može desiti da se temperatura grafičke poveća jer se zagreva od CM tower hladnjaka.Ventilator u Blue Ice je nedovoljan i neprijatno bučan, ja sam ga na kraju skinuo i ostavio CM kao pasivan hladnjak. Povišene temperature na nortbridge se daleko bolje mogu regulisati povećanim protokom vazduha uz pomoć ventilatora na kućištu.
EDIT: Da bi se bolje razumeli, to što ti je trenutno hladnjak topao nije uopšte loše, znači da preuzima toplotu čipseta, problem je što ostaje topao jer nema dovoljno strujanja vazduha pa se toplota ne odvodi sa tela hladnjaka.

Poslednja izmena:
Mislim da si loše okrenuo hladnjak na procesoru, vent duva na dole. Najbolje bi bilo da ga okreneš da duva ka zadnjoj strani kućišta i tu staviš još jedan vent da izbacuje vazduh (šteta što ne možeš da staviš malo veći vent pozadi...). Ako okreneš da duva na gore, topao vazduh sa procesora bi prolazio kroz napajanje i dodatno ga zagrevao.

Okrenu bi ja kuler kako si mi rekao da duva ka zadnjem delu kucista ali mi kacenje nedozvoljava posto imam amd processor pa mi kacenje stoji kako stoji al nema veze kad on phenoma II X3 710 hladi na 30 stepeni znaci ladan kao zmija...nego meni je sad od glavni problem taj northbridge brine me da mi maticna neizgori ako zatvorim kuciste jel bi mogla izgoreti ako zatvorim kuciste a posto igram zahtevne igre utice li to na zagrevanje northbrige da se vise zagreva?

Vidim da si se odlučio da zameniš pasivni hladnjak sa CM Blue Ice.
Mogu ti preneti lično iskustvo da se povišena temperatura chipseta time neće sanirati, jer nema odvođenja toplog vazduha sa hladnjaka odnosno toplota ne može da disipira u vazduh koji je već zagrejan od CPU kulera i grafičke kartice. Čak ti se može desiti da se temperatura grafičke poveća jer se zagreva od CM tower hladnjaka.Ventilator u Blue Ice je nedovoljan i neprijatno bučan, ja sam ga na kraju skinuo i ostavio CM kao pasivan hladnjak. Povišene temperature na nortbridge se daleko bolje mogu regulisati povećanim protokom vazduha uz pomoć ventilatora na kućištu.
EDIT: Da bi se bolje razumeli, to što ti je trenutno hladnjak topao nije uopšte loše, znači da preuzima toplotu čipseta, problem je što ostaje topao jer nema dovoljno strujanja vazduha pa se toplota ne odvodi sa tela hladnjaka.
Ma daj čoveče kakve su to ideje ? Prvo, Blue ice ima ventilator i kod mene skida temperaturu na 10ak stepeni iznad sobne. NIJE dobro ništa što se greje prekomerno, pa ni za čipset. Vruć je zato što ga čip grejee a on ne može da prosledi toplotu dalje. Količina toplote nije dovoljno velika da zagreje okolinu do osetljivog stepena. Ako misliš da je toplota dobra, skini ventilator sa hladnjaka na procesoru pa će onda možda bolje da ti radi.
Naravno da je dobar protok vazduha kroz kućište obavezan za sve slučajeve ali ne može sam od sebe da reši sve probleme. Znači da svaka pojedinačne komponenta mora da ima hlađenje za sebe a ventilacia kućišta mora samo da se pobrine da što veća količina vazduha izađe napolje.

Okrenu bi ja kuler kako si mi rekao da duva ka zadnjem delu kucista ali mi kacenje nedozvoljava posto imam amd processor pa mi kacenje stoji kako stoji al nema veze kad on phenoma II X3 710 hladi na 30 stepeni znaci ladan kao zmija...nego meni je sad od glavni problem taj northbridge brine me da mi maticna neizgori ako zatvorim kuciste jel bi mogla izgoreti ako zatvorim kuciste a posto igram zahtevne igre utice li to na zagrevanje northbrige da se vise zagreva?

Amd kačenje dozvoljava okretanje za 180° hladnjak. Treba da ti ventilator stoji sa donje strane da duva prema napajanju. Ovako kako je postavljeno smeta hlađenju napajanja. Otima mu vazduh :). A to bi trebalo da pomogne hlađenju kućišta pošto bi protok vazduha bio u jednom smeru.

vent sa donje strane.jpg

Ili još bolje, da ventilator na CPU hladnjaku duva prema nazad a na kućištu ventilator da izbacuje vazduh. To bi bila najbolja kombimacija, nema smisla da se vruć vazduh gura kroz napajanje. Najveće količine toplote dolaza sa procesora i video karte. Ne treba mešati pojmove, temperatura i količina toplote. Čak su i merne jedinice drukčije.

Stavio sam kuler od cpu-a da izbacuje prema zadnjoj strani kucista kako mi je rekao CountMike i northbridge mi se sada manje greje,da li bi jos smanjio toplotu kad bih okrenuo kuler kao sto je napravaio sliku FordPerfect...??

Ili još bolje, da ventilator na CPU hladnjaku duva prema nazad a na kućištu ventilator da izbacuje vazduh. To bi bila najbolja kombimacija, nema smisla da se vruć vazduh gura kroz napajanje. Najveće količine toplote dolaza sa procesora i video karte. Ne treba mešati pojmove, temperatura i količina toplote. Čak su i merne jedinice drukčije.

Problem sa trenutnom postavkom je...
Do napajanja verovatno ne dolazi dovoljno vazduha.
Ventilator na napajanju i vetilator na procesoru duvaju u suprotnim pravicma.
A ventilatori stoje jedan do drugog pa ko šta stigne da uhvati (a verovatno je i smanjena brzina rotacije oba ventilatora usled postavljanja ventilatora) :).

Normalno napajanje vuče vazduh iz kućišta, on ti tu ništa ne smeta protoku. Da još povećaš protok ako možeš postavi ventilator sa prednje strane kučišta da gura vazduh unutra, u sredini ili dole na dnu da protok vazduha ide dijagonalno od prednjeg ulaza do zadnjeg zlaza gore. Takođe gledaj da što manje žica i kablova bude na putu protoka, specijalno ako imaš one flat kablove za IDE i Flopi. Postoje 2 škole hlađenja kućišta. Jedna je da se stvori malo nadpritiska u kućištu, tj, da ulaz svežeg vazduha bude veći od izlaza. Drugi je da se stvori podpritisak u kućištu, tj. da izlaz bude nešto veći od ulaza. To je sve zato što nikako ne može da se napravi da bude potpuno ravnomerno. U stvari štos je u tome da bude što veća promaja tako da svi delovi unutra dobijaju protok vazduha.
Čipset je baš u najgorem delu ploče, moglo bi se reći u zavetrini između video karte i procesora pa treba videti da on bude u struji vazduha.

Normalno napajanje vuče vazduh iz kućišta, on ti tu ništa ne smeta protoku. Da još povećaš protok ako možeš postavi ventilator sa prednje strane kučišta da gura vazduh unutra, u sredini ili dole na dnu da protok vazduha ide dijagonalno od prednjeg ulaza do zadnjeg zlaza gore. Takođe gledaj da što manje žica i kablova bude na putu protoka, specijalno ako imaš one flat kablove za IDE i Flopi. Postoje 2 škole hlađenja kućišta. Jedna je da se stvori malo nadpritiska u kućištu, tj, da ulaz svežeg vazduha bude veći od izlaza. Drugi je da se stvori podpritisak u kućištu, tj. da izlaz bude nešto veći od ulaza. To je sve zato što nikako ne može da se napravi da bude potpuno ravnomerno. U stvari štos je u tome da bude što veća promaja tako da svi delovi unutra dobijaju protok vazduha.
Čipset je baš u najgorem delu ploče, moglo bi se reći u zavetrini između video karte i procesora pa treba videti da on bude u struji vazduha.

Nešto u toj teoriji gadno nije u redu.
Uvek je - koliko vazduha uđe u kućište toliko i izlazi..
Drugačije ne može.
Ako bi bilo drugačije
a) ili bi se kućište nadulo i explodiralo
b) ili bi se sasvim lepo moglo videti kako se stanice kućišta uvijaju prema unutra od smanjenja pritiska
Moguće je da te dve škole rade samo jedno - inicijalno povećaju ili smanje pritisak, ali on je uvek naknadno konstantan jer koliko vazduha uđe u kućište toliko mora da izađe.
Ne može drugačije.

I još nešto mi je nelogično smetaju kablovi po kućištu, ali ne smeta da ventilatori budu jedan pored drugoga i da duvaju u suprotnom smeru.
To baš se ne sećam da je u skladu sa dinamikom fluida (mada davno sam to radio pa sam možda nešto pobrkao).
Gadno pojednostavljena dinamika fluida sledi:
Kablovi kako smetaju (a na isti način smetaju venitlatori) pošto se sužava prostor za protok vazduha - potrebno je da vazduh prolazi mnogo većom brzinom da bi prošla ISTA količina vazduha, ali pošto je prečnik manji mnogo je veći otpor (pošto je to kod fluida - ako se dobro sećam kvadratna funkcija).

U slučaju da se postavi ventilator kao što sam prepravio sliku..
1) vazduh koji već ima neku brzinu dolazi na sledeći ventilator - nekako mi to odokativnom metodom deluje kao bolji protok vazduha
2) argument da nije dobro da vazduh sa procesora ide direktno u napajanje (ugrejan vazduh) mi je malo čudna u najmanju ruku

a čudno mi je jer je najgora stvar koja može da se uradi da vazduh kruži unutar kućišta (a to je da se par puta podgreje pa tek onda izlazi napolje) i da tek onda još dodatno ugrejan prolazi kroz napajanje (kada bi ventilator na kućištu izbacivao sav vazduh onda bi napajanje obavezno pregrejavalo (treba i njemu protok vazduha ;) ))

a ovo što si predložio citiram: Ili još bolje, da ventilator na CPU hladnjaku duva prema nazad a na kućištu ventilator da izbacuje vazduh. bi bilo lepo i tu bi se odmah složili, ali je problem što ventilator na hladnjaku može da stoji prema gore ili prema dole (barem taj hladnjak koji ima u odnosu kako je postavljen soket na ploči) - može samo onako kako stoji, ili okrenuo za 180°.

Moje mišljenje je da će daleko bolje biti hlađenje ako se postavi kao na prepravljenoj slici.

Što bi rekao (pevao) Balešević u pesmi Pa, dobro, gde si ti?: "Možda grešim, ali ja sam takvog dojma"

Mislim da negde imam ovakav zalmanov cipset kuler . Moracu da probabram da ga nadjem pa ako imas nekog u BG da preuzme, dacu ti za dzabe... Samo jel kacenje na kuku ili na one stipaljkice? Inace ta ploca je poznata po labavim NB hladnjacima
a_zm_nbf47_main_lg_pic.jpg

Poslednja izmena:
Prvo, ne radi se o kompresoru na 100 atmosfera i hermetički zatvorenom kućištu neko o nekoliko milibara razlike u pritisku i prilično šupljoj kutiji i to nebi ni napuklo jaje a kamoli metalnu kutiju. Pritisak i potpritisak su konstantni i radi se samo o tome dali ventilatori više ubacuju vazduh ili ga oni zadnji više izbacuju. U prvom slučaju višak vazduha može da izađe na druge rupe u kućištu a i pomaže izlaznim ventilatorima da lakše rade jer moraju da potroše manje snage da rade posao. U drugom slučaji je sve obrnuto, ako zadnji vuku više nego što im prednji daju, onda vazduh ulazi kroz drugr otvore na kućištu a prednji, ulazni ventilatori lakše rade. U svakomslučaju vazduh stiže do više komponenti u kutiji nego što bi bio slučaj da je sve potpuno ravnomerno i vazduh bi išao manje više najkraćim putem između ulaznog i izlaznog ventilatora. Dinamika fluida kako ti reče.
Drugo kablovi smetaju protoku tako što ga šalju u nepredviđenim pravcima a ne tamo gde treba takođe svojim otporom usporavaju protok tamo gde obično treba da bude najbolji jer se nalaze baš na sredini kućišta.
Neznam zašto ti je čudno što ne treba da ulazi najtopliji vazduh sa procesora u napajanje, zašto ga namerno zagrevati kad ventilator koji vuče vazduh iz kućišta se nalazi na nekoliko cm od hladnjaka za procesor i vuče vazduh kroz njega. Priseti se te tvoje dinamike fluida, oni se kreću od mesta sa višim pritiskom ka mestu sa nižim, ne obrnuto . Znači ventilator na hladnjaku gura vazduh kroz njegova rebra prema zadnjem delu kućišta gde ga ventilator postavljen na zadnjem delu kućišta i odmah iza rashladnog tela izbacuje napolje. Znači da oba ventilatora duvaju u istom smeru i to pospešuje protok. One NE duvaju u suprotnim pravcima.
Očigledno je da nisi shvatio šta sam hteo u pređašnjem postu da kažem. pa evo ti nešto umesto hiljadu reči.
cooling 2.jpg
Sad valjda vidiš kako ide protok vazduha i da bili šta pa čak i gomila žica ako se nalazi na njegovom putu može da smeta.
Ne, većina hladnjaka nije napravljena da duva vertikalno nego horizontalno a takođe mogu da se okrenu na sve 4 strane.
U slučaju da je ventilator CPU hladnjaka pararelan sa pločon onda bi bilo važnije da zadnji izduv bude jači od prednjeg ulaza i tako stvori mali podpritisak u kućeštu kako bi bolje pokupio vazduh u svojoj okoli tano na mest gde je najtoplije a to je oko procesora i naponskog dela ploče. Novije video karte imaj svooj sopstveni izlaz vazduha i ako se greju više nego što treba onda se doda jedan ventilator na poklopcu i valjda si primetio da kućišta imaju masto za dodatni ventilator u blizini nje. Takodje je u pitanju i konvekcija pa je zato prirodno da hladan vazduh ulazi niže a izlazi višlje, mada je to u slučaju dobrog protoka vrlo mali uticaj.
Možda bi bilo dobro da pogledaš malo kako se prave nova kućišta i koliko se i nakakav način rešava hlađenje u njima. Nekada je bilo dovoljno da napajane izvlači vazduh ali se sada ono potpuno sklanja van uticaja drugih elemenata. Stavljaju napajanja na dno gde ono uvlači vazduh odozdo i izbacuje napolje nazad, tako da ima samostalno hlađenje i ne narušava ostatak protoka a ostali elementi ga ne zagrevaju.

Prilozi

• cool 1.jpg
    cool 1.jpg
    190.6 KB · Pregleda: 46
Nazad
Vrh Dno